Ga naar de inhoud

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een stadje in het Duitse Beieren en een populaire toeristenbestemming. De stad wordt omringd door een stadsmuur met 42 torens die dateren uit de 12e eeuw. De muur en de stad zelf zijn goed bewaard gebleven en dat maakt Rothenburg ob der Tauber uniek. Zodra je door de stadspoorten loopt is het alsof je terug gaat in de tijd. De lieflijke gebouwen, het groene heuvelachtige landschap, smalle straatjes en gevels die versierd worden met appel- en perenbomen. Het is net een sprookje! Niet zo gek dat Rothenburg ob der Tauber symbool staat voor Duitse romantiek.

Waarom Rothenburg ob der Tauber?

Toen ik 25 was kocht ik, samen met mijn vriend, mijn eerste huis. Ik kreeg van mijn moeder twee borden van de kringloopwinkel die ik aan de muur hing. Een van die borden kwam uit Rothenburg ob der Tauber. De prent op het bord vond ik heel mooi en ik besloot dat ik er een keer heen moest en in 2020 was het zover!

blank

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het ongeveer 6 a 7 uur rijden naar Rothenburg ob der Tauber.

Je kunt ook het vliegtuig nemen of met de trein en bus gaan maar dat duurt net zo lang of een stuk langer. Je kunt natuurlijk ook een georganiseerde reis boeken. Meestal bezoek je dan meerdere plekken in Beieren.

Waar verblijf je?

Wij verbleven bij Hotel Alter Ritter. Vanaf dit hotel is het 15 minuten lopen naar het historische stadscentrum van Rothenburg ob der Tauber. Het hotel was prima. Aardige mensen, een goed ontbijt en er zit een Aldi vlak naast. Handig als je daarna doorreist naar Zwitserland en nog even goedkoop boodschappen wilt doen in Duitsland.

We betaalden € 130 voor twee nachten.

blank

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in Rothenburg ob der Tauber. Je kunt de hele stadsmuur rondlopen, verschillende museums bezoeken, een nachttour doen, shoppen en wandelen of fietsen in de omgeving. Maar als je maar 1,5 dag de tijd hebt dan moet je keuzes maken. Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in Rothenburg ob der Tauber.

blank

Het historische centrum verkennen

Ik raad je aan om als eerste een rondje te lopen door het stadscentrum. Lekker ronddwalen en genieten van de schattige pastelkleurige huizen. Ga daarna de stadsmuur op (let op, je mag maar één richting op). Vanaf de stadsmuur heb je een mooi overzicht op de hele stad.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Marktplatz

Het hart van de stad wordt gevormd door het Marktplatz, het centrale plein, met het indrukwekkende stadhuis. Elk heel uur luidt de klok en kun je vanachter twee luiken twee figuren tevoorschijn zien komen die het glas heffen.

blank
blank

Pinokkio en het Plönplein

Terwijl je rondloopt in Rothenburg komen sommige gebouwen en straten je misschien bekend voor. Nou dat kan kloppen want de stad diende als inspiratie voor Walt Disney’s Pinokkio! Het huis bij het Plönplein (het meest bekende plein van Rothenburg ob der Tauber) stond model voor Gepetto’s huis.

blank
blank

Middeleeuws Misdaadmuseum

Het Middeleeuws Misdaadmuseum is een must als je in Rothenburg bent. Je leert er alles over middeleeuws recht en straffen. Denk aan heksen, duimschroeven en de beruchte IJzeren Maagd (kist met spijkers aan de binnenkant). Hier ben je wel een paar uur zoet.

Entree kost € 7,50 (in 2020).

Let op: in de meeste museums kun je alleen contant betalen.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Schneeballen proeven

Schneeballen (sneeuwballen) zijn een typisch Rothenburgs dessert. Ze worden gemaakt van zandtaartdeeg en overgoten met toppings in verschillende smaken.

Ik probeerde er eentje met aardbei smaak. Op zich best lekker maar ik ben persoonlijk niet zo’n fan van zandtaartdeeg (te droog). Ik hield het daarom bij één bal.

blank
blank

Brood

In Rothenburg vind je verschillende broodzaken. Brood is hier echt een ding. En ja, het is ook gigantisch lekker. Ik raad je aan om te gaan lunchen bij één van de vele broodzaken.

Vega is niet mega

Rothenburgers zijn Bourgondiërs en er wordt dan ook veel vlees gegeten bij het diner. Als vegetariër vond ik het best lastig om een lekkere maaltijd te vinden.

Sint-Jakobskerk

De Sint-Jakobskerk is een historische Lutherse stadskerk in het hart van Rothenburg ob der Tauber. Men begon in 1311 aan de bouw van de kerk en was pas in 1471 klaar.

Dit imposante gebouw is zeker een bezoekje waard. Vergeet niet om losgeld mee te nemen want je moet wel een paar euro aan entree betalen.

blank
blank
blank
blank

De nachtwacht

Elke avond wordt er (in het Duits en Engels) een gratis rondleiding door de stad gegeven door de Nachtwacht. De Engelstalige tour is geloof ik om 20.00 uur. Helaas wisten wij dit niet en hebben we het gemist. Het schijnt echt een superleuke beleving te zijn dus als je heen gaat, mis-het-niet! Ze verzamelen op het plein voor het Raadshuis.

Kerstmarkt

In december verandert Rothenburgs beroemde kerstmarkt de stad in een wintersprookje. Met zijn 500 jaar oude traditie behoort de Rothenburger Reitlersmarkt tot de oudste kerstmarkten in Duitsland. Het samenspel van met liefde gedecoreerde marktkraampjes, een middeleeuws stadsdecor en de geur van witte glühwein brengen je zonder twijfel in kerststemming. En als dat niet genoeg is kun je nog een bezoekje brengen aan het kerstmuseum.

Wandelen en fietsen

Wij maakten een kleine wandeling buiten de stadsmuren van Rothenberg. Als je meer tijd hebt kun je langere wandelingen maken of een fiets huren. Je kunt ook een tour boeken waarbij je de omgeving op een Segway verkent.

blank
blank
blank
blank
blank

Wist je dat?

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog de halve stad kapot werd gebombardeerd? Dankzij donaties vanuit de hele wereld heeft men alles weer kunnen opbouwen.
  • Een deel van de scènes in Chitty Chitty Bang Bang, een Britse muziekfilm uit 1968 met Dick van Dyke, is opgenomen in Rothenburg ob der Tauber?
  • Harry Potter and the Deathly Hallows voor een klein deel is opgenomen in Rothenberg?
  • Op de toegangspoort van de stad het aforisme “Pax intrantibus, salus exeuntibus”, staat? Vrij vertaald: “vrede voor wie de stad binnenkomt, gezondheid aan degene die de stad verlaat”. 
  • Het stadhuis van Rothenburg model heeft gestaan voor het Duitse paviljoen op de  Chicago World Exhibition in 1893?
  • Er ooit een grote Joodse gemeenschap in Rothenburg leefde maar dat deze meerdere keren is
blank

Meer Duitsland

Monschau

Kastelen in Beieren

Berlijn