Ga naar de inhoud

Monschau

Monschau is een klein plaatsje in Duitsland aan de rand van de Eifel. Het ligt in een smalle en diepe vallei op maar 4 kilometer van België. Er woonden in eerste instantie ook voornamelijk Belgen. Maar in de 17e eeuw kwamen er steeds meer Duitsers naar Monschau, op zoek naar godsdienstige vrijheid. Velen van hen waren werkzaam in de lakenindustrie. En zo kwam de textielindustrie tot bloei.

Monschau is tegenwoordig een populaire toeristenbestemming. Dat komt vooral door de groene omgeving en de schattige huizen. In dit blog lees je wat ik allemaal gedaan en gezien heb in Monschau.

blank

Hoe kom je er?

Monschau is goed te bereiken met de auto. Binnen 3 uur ben je er. Ideale locatie dus voor een dagje of weekendje weg.

Met de trein kun je er ook komen maar dan duurt het twee keer zo lang en je moet een paar keer overstappen.

Waar verblijf je?

Je kunt in Monschau zelf verblijven maar dat is best prijzig. Ik koos daarom voor een verblijf buiten de stad.

Ik verbleef met mijn vriend twee nachten in het Erlebnislokal Lammersdorf (ook wel bekend als Hotel Lammersdorf). We betaalden € 114,45 (in 2020). In verband met Corona was het restaurant niet geopend maar voor ontbijt konden we terecht bij de bakker die om de hoek zit.

Monschau is 40 minuten rijden vanaf het hotel. De eigenaar was een aardige man. Helaas verhuurde hij de kamer naast ons aan iemand die het nodig vond om een paar uur lang keiharde muziek te draaien. Dat was jammer maar omdat het de laatste nacht was hebben we er verder niet over geklaagd.

Wat is er te doen?

Het historische centrum van Monschau is niet heel groot. Je vindt er veel winkeltjes, restaurants een aantal museums en een wandelpad dat naar een uitzichtpunt leidt. Binnen een dag kun je alles gezien hebben. Tenzij je ook wilt gaan wandelen. Dan kun je wel wat extra dagen gebruiken want er is in totaal 350 kilometer aan wandelpaden.

Wandelen door het historische centrum

In het centrum van Monschau vind je karakteristieke huizen. Wit met zwarte balken en een opvallend dak met ronde dakpannen. Super schattig! Het vakantiegevoel kickt meteen in.

blank
blank
blank
blank
blank

Door smalle straatjes loop je langs pittoreske winkeltjes waar men onder andere geborduurde kleden verkoopt.

blank

Volg de panoramaweg naar boven voor een mooi uitzicht over de stad.

blank
blank

Het rode huis

Het rode huis dateert uit de booming buisiness lakenindustrie periode. Het werd in 1756 gebouwd in opdracht van een belangrijke textielfabrikant. Het pand was zowel woonhuis als kantoor- bedrijfspand.

blank

Monschau en textiel

In de 17e eeuw begon met met het maken van stoffen in Monschau. De omgeving was daarvoor namelijk ideaal. Er was kalkvrij zacht water aanwezig, er kon het hele jaar geverfd worden en brandstof (turf) was in grote hoeveelheden beschikbaar. In de 18e eeuw piekte de lakenindustrie in Monschau.

Een eeuw later zakte alles in elkaar. In Monschau werd alles met de hand gedaan. Ze konden niet concurreren met de nieuwe technieken waardoor massaproductie mogelijk werd. Ook hielp de afgelegen liggen van het dorp niet mee. Eind 19e eeuw was het gedaan met Monschau als textielstad.

Het rode huis is, op een paar jaar na, altijd in het bezit gebleven van dezelfde familie. De meubels die in het pand staan zijn ook van de familie en geven een mooi kijkje in hoe een dergelijk huis er in de 18e eeuw uitzag. Vanbuiten en vanbinnen.

Zeker een bezoekje waard. Entree kost € 3 (in 2020).

blank
blank
blank
blank
blank

Burcht van Monschau

De burcht van Monschau dateert uit de 16e eeuw en heeft een lange geschiedenis. Zo is de burcht in bezit geweest van de Fransen. Deze verkochten het aan privé eigenaren maar die konden het onderhoud niet betalen. Ze lieten het dak afbreken zodat ze geen belasting meer hoefden te betalen. Zonder dak hield de burcht het niet lang vol. Het werd een ruïne.

In de 20e eeuw werd de burcht hersteld door de provincie en na de Eerste Wereldoorlog omgetoverd tot een jeugdherberg. Deze zit er nog altijd in.

Omdat de burcht gebruikt wordt kun je er helaas niet in. Je kunt alleen de buitenkant bekijken.

blank

De glasblazerij

Als je met de auto naar Monschau gaat dan kom je waarschijnlijk bij de glasblazerij aan. Hier kun je (als je vroeg bent) je auto parkeren. Dit kost € 5 voor de hele dag.

De glasblazerij is zeker een bezoekje waard. Je kunt hier zien hoe men glazen figuren (zoals een olifant maakt). De techniek dateert uit de Romeinse tijd.

Na de ‘show’ kun je de winkel bekijken en een glazen kunstwerk kopen als je wilt.

blank

Kaltherberg kerk

Deze kerk dateert uit de 19e eeuw. Niet de meest bijzondere kerk die ik ooit gezien heb maar als je er dan toch bent kun je net zo goed even naar binnen gaan.

Opmerkelijke verschijning: het super moderne orgel. Niet mijn ding.

blank
blank

Nog meer doen en zien in Monschau

Er is nog veel meer te doen in Monschau. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan het Erlebnismuseum waar je alles leert over de natuur, of het weverijmuseum. Er is een zwembad in de buurt of je kunt fietsen huren en in het National Park Eiffel gaan fietsen. Of wandelen natuurlijk.

Meer informatie over Monschau vind je op www.monschau.de.

blank

Meer Duitsland

Rothenburg ob der Tauber

Kastelen in Beieren

Berlijn