Ga naar de inhoud

Belize

Belize is een land in Midden-Amerika en grenst aan Mexico en Guatemala. De oorspronkelijke bewoners zijn de Maya’s. In de 17e eeuw werd het land gekoloniseerd door piraten en Britse houthandelaren. In 1840 werd het officieel een kolonie van Groot-Brittannië en Brits Honduras genoemd. De naam Belize werd pas in 1973 aangenomen en in 1981 werd het land onafhankelijk.

Belize heeft het tweede grootste barrierreef ter wereld en je vindt er The Great Blue Hole. Een onderwatergrot van 124 meter diep.

In dit blog lees je meer over Belize en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Belize?

Caye Caulker

San Ignacio

The Great Blue Hole

Mijn reisroute

  • San Ignacio – 3 nachten
  • Caye Caulker – 4 nachten

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 29 tot 33 uur (één of twee keer overstappen) naar Belize City.

Heb je een visum nodig?

Als Nederlander hoef je geen visum aan te vragen als je naar Guatemala gaat. Wel moet je paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn.

Onward ticket

Als je naar een land binnen Midden- of Zuid-Amerika reist dan kan er op het vliegveld gevraagd worden naar een onward ticket. Een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je vanuit Nederland (of ander land) naar Belize vliegt en weer terug dan is er niets aan de hand. Maar als je een enkeltje hebt geboekt (omdat je daarna wilt doorreizen naar andere landen) dan heb je dus geen bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Wat gebeurt er als je geen onward ticket hebt?

Dan is er een kans dat je niet wordt toegelaten aan boord. Als het land van aankomst namelijk besluit om jou niet toe te laten dan moet de vliegtuigmaatschappij jou weer mee terug nemen (op hun kosten).

Het vervelende is dat er niet altijd word gecheckt of je een onward ticket hebt. Het proces is heel random. Soms moet je het laten zien, soms niet. Toch zou ik je aanraden om een onward ticket te regelen want better safe than sorry.

Onward bewijs regelen

  • Boek een goedkoop vliegticket naar een ander land. Maakt niet uit wat voor land, als je maar kunt laten zien dat je weer weg gaat.
  • Boek een goedkoop busticket naar een ander land. Let op: niet alle landen accepteren bustickets.
  • Boek een ticket via bestonwardticket.com. Je betaalt $ 12 (in 2019) en het ticket is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is. Maar recensies online zijn positief.
  • Reis van land naar land met de bus. Er wordt eigenlijk alleen om een onward ticket gevraagd als je gaat vliegen.

Exit fee

Belangrijk om te weten is dat je een exit fee (toeristenbelasting) moet betalen als je naar Belize gaat. Dit zit al bij de prijs van je vliegticket inbegrepen (als het goed is). Je kunt het checken bij de specificaties.

Heb je een enkeltje geboekt omdat je verder gaat reizen naar een ander land? Print dan je ticket uit en laat het zien aan de douane wanneer je Belize verlaat. Als je niet kunt bewijzen dat je de fee al betaald hebt dan moet je nog een keer betalen. Dat zou zonde zijn.

Reis je over land naar Belize? Dan betaal je de exit fee meestal als je het land weer verlaat (vandaar ook de term exit fee). In 2019 was de exit fee 40 Belize dollar (€ 17,50).

Waar verblijf je?

Ik vind het zelf prettig om mijn verblijf van tevoren te regelen. Dit deed ik meestal via Booking.com. Ik verbleef vooral in hostels (want goedkoop) en dan in een eigen kamer. Het voordeel van een eigen kamer is dat je je spullen gewoon kunt laten liggen en niet elke keer in een kluisje hoeft te doen.

Op Caye Caulker verbleef ik in een appartement. In mijn eentje was dat best duur maar wel heerlijk rustig.

Omdat Booking een commissie vraagt kun je ook één nachtje boeken en dan de rest via de accommodatie regelen. Scheelt weer een paar euro.

Hoe reis je rond?

Belize is een klein landje dus je kunt prima van A naar B reizen met de bus. De goedkoopste manier is de ‘normale’ bus (omgebouwde Amerikaanse schoolbussen) maar die hebben geen airco en rijden langzaam.

De express bus is meer zoiets als een touring bus, rijdt sneller en heeft airco. Je betaalt hier soms wel wat meer voor.

Je kunt in veel gevallen ook een shuttlebusje boeken. Dan wordt je opgehaald en bij de gewenste bestemming afgezet. Hier betaal je wel de hoofdprijs voor.

Voorbeeld: de normale bus van San Ignacio naar Belize City kost € 4 (in 2019). Voor de shuttlebus service vroeg men $ 35.

Wat voor klimaat heeft Belize?

Belize heeft een subtropisch klimaat. Het is er altijd lekker warm én nat. Planten houden er wel van en het land is dan ook mooi groen.

Wat is de beste tijd om naar Belize te gaan?

Gedurende de maanden mei t/m oktober regent het veel in Belize. Het is dus aan te raden om buiten die maanden om naar Belize te gaan.

Dat gezegd hebbende, ik was zelf een week in Belize in juni en toen heeft het helemaal niet geregend.

Diverse culturen

Het eerste wat opvalt in Belize is de grote verscheidenheid aan culturen. Er lopen Maya’s rond, Afrikanen, Amerikanen, Indiërs, Chinezen en Mennonieten!

Dit komt voort uit de geschiedenis, toen Belize nog een kolonie van Groot-Brittannië was.

Afrikaanse Creolen

In de jaren 80 bestond 60% van de populatie uit Creolen (mensen van Afrikaanse afkomst). Afrikanen werden naar de Cariben en Belize gebracht als slaven. Om te werken op plantages. De Creoolse taal werd oorspronkelijk alleen door slaven gesproken. Door interraciale relaties bestaat tegenwoordig nog zo’n 25% van de Belizaanse bevolking uit Creolen. De tweede grootste bevolkingsgroep in Belize.

Indiërs

In 1838 werd slavernij verboden en men moest dus op zoek naar andere manieren van goedkope arbeid. Onder valse beloften (bergen goud en een beter leven) werden mensen uit India naar de Cariben gelokt. Vanuit Jamaica werden de meeste Indiërs naar Belize gebracht. Ze werkten, onder contract, op plantages in ruil voor onderdak en eten. Na vijf jaar waren ze vrij en konden ze doen wat ze wilden. Tegenwoordig wonen de meeste Indiërs in Belize in de Toledo en Corazol districten.

Mennonieten

De Mennonieten, in Nederland ook wel doopsgezinden genoemd, migreerden in de 18e eeuw van Europa naar Canada, de USA en landen in Zuid- en Centraal-Amerika. In 1958 kwamen er Mennonieten vanuit Canada en Mexico naar Belize, op zoek naar vruchtbare grond en een plek waar ze in alle rust hun geloof konden beoefenen. De Mennonieten leven sober en maken geen gebruik van moderne technologieën. Je kunt ze vergelijken met de Amish.

Chinezen

Chinezen kwamen voor het eerst naar Belize, dat toen nog Brits Honduras heette, rond 1960. Als suikerrietplantage medewerkers. Een hoop van deze arbeiders stierven omdat ze niet gewend waren aan het tropische klimaat. Een groot deel vertrok naar Mexico waar de leefomstandigheden beter waren. Het deel dat achterbleef startte kleine ondernemingen. Kleine supermarkten bijvoorbeeld. Dat zie je terug in San Ignacio. De twee grootste supermarkten worden gerund door Chinezen.

Naast Chinezen leven er ook nog Koreanen en een kleine groep Japanners in Belize.

Mestiezen

De grootste bevolkingsgroep in Belize zijn de Mestiezen. Dit zijn personen die een ouder hebben van Europese afkomst (vaak Spaans of Portugees) en een ouder van Indiaanse afkomst.

Welke taal spreken ze in Belize?

Omdat Belize heel lang een kolonie is geweest van Groot-Brittannië spreken de meeste mensen er naast Spaans en Creools ook Engels.

Is het veilig?

Belize is een veilig land. Natuurlijk is het, zoals in elk ander land, aan te raden om een beetje op je spullen te letten. Maar je hoeft je niet heel erg druk te maken.

Behalve als je de grens gaat oversteken bij Guatemala. Je kunt daar nog wel eens opgelicht worden. Daarom wordt aangeraden om alleen de officiële grensovergangen te gebruiken.

Het is ook een reden waarom ik besloot een toeristisch shuttlebusje te boeken vanuit Flores.

Heb je inentingen nodig?

De GGD raadt vaccinaties aan tegen DTP en hepatitis A. Check voor overige aanbevelingen de website van de GGD.

Is Belize duur?

Belize is voor backpackers een redelijk duur land. Dat komt omdat de hoofdattracties, het barrier reef en The Great Blue Hole, niet zelfstandig bezocht kunnen worden. Je moet hier altijd een tour voor boeken en die zijn duur.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Belize?

Met welke valuta betaal je in Belize?

De munteenheid van Belize is Belize Dollar (BZD). Soms kun je er ook met Amerikaanse Dollar betalen maar mijn ervaring is dat je dan bijna altijd meer betaalt.

Wat eten ze in Belize?

Omdat er zoveel verschillende culturen in Belize zijn is het eten ook heel divers. Denk aan aan Caribisch (rijst met bonen), Aziatisch, Mexicaans, vis, gefrituurde kip, hamburgers enzovoorts.

Als vegetariër ligt het eraan waar je gaat eten. Een simpel tentje biedt vaak alleen rijst met groenten. Bij een goed restaurant kun je ook pasta en andere gerechten zonder vlees krijgen.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee. Een Nederlands rijbewijs wordt gewoon geaccepteerd.

Exit Fee

Als je gaat backpacken door Midden-Amerika en na Belize naar Mexico of Guatemala wil, hou er dan rekening mee dat je een exit fee moet betalen. Dit kost 40 Belize dollar ofwel € 17,50 (in 2019). Dit moet je contant betalen, pinnen kan niet.