Ga naar de inhoud

New York

New York City is een stad in de staat New York in de USA. Er wonen meer dan 9,5 miljoen en het is de grootste stad in de USA. Het bestaat uit vijf delen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

New York werd in 1525 ontdekt door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano. Er woonden op dat moment zo’n 5000 Lenape-indianen in het gebied. In 1625 werd er een nederzetting gevormd door Nederlanders, Britten, Belgen en Duitsers. Men noemde het Nieuw Amsterdam. Later werd deze overgenomen door de Engelsen die het New York noemden (naar de hertog van York).

In de 19e eeuw trokken een hoop immigranten vanuit Europa naar New York. Buurten als Little Italy en Chinatown zijn hier herinneringen aan. Na het afschaffen van de slavernij trokken in de 20e eeuw een hoop Afro-Amerikanen naar New York. In 1930 bereikte de stad een bewonersaantal van 10 miljoen en werd daarmee één van de eerste megasteden ter wereld.

In de jaren 60 en 70 was New York een gevaarlijke stad. Het ging economisch slecht en de stad kampte met criminaliteit, prostitutie en drugsproblemen. Maar in de jaren 80 kwam daar verandering in. Het ging financieel beter, gebouwen werden opgeknapt en er was minder criminaliteit. Door het nieuwe imago kwamen er steeds meer toeristen naar New York. En tegenwoordig is het één van de meest bezochte steden ter wereld.

Tip: wil je zien hoe New York veranderde in de jaren 70 en 80? Dan moet je zeker de HBO serie The Deuce kijken.

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam vlieg je in 8 uur direct naar New York met o.a. KLM. Vanaf het vliegveld kun je een taxi nemen of via je hotel of hostel een transfer boeken.

Waar verblijf je?

We verbleven in het Beacon Hotel in de Upper West Side van New York. Dit fijne hotel ligt op de perfecte plek, dichtbij Central Park, de metro en het American Museum of Natural History. Kamers zijn lekker groot en comfortabel.

Het Beacon Hotel is een populaire plek om te verblijven en dat zie je aan de prijs. Je betaalt in drukke periodes € 140 (of meer) per persoon per nacht. Mocht je hier willen verblijven dan raad ik je aan om op tijd te boeken.

Geen zin om zoveel te betalen? Er zijn natuurlijk ook zat budget opties in New York.

New York Beacon Hotel

New York Beacon Hotel.
Kamer in het Beacon Hotel in New York.

Hoe reis je rond in New York?

New York is een gigantische stad en de makkelijkste manier om van A naar B te komen is met de metro.

Metro in New York, USA.

Wat is er te doen in New York?

New York is ontzettend groot. Je kunt er nooit alles zien dus je zult keuzes moeten maken. De meeste toeristische trekpleisters vind je in Manhattan en Brooklyn.

The New York Pass

Voordat je ergens heen gaat is het misschien handig om je eerst even te verdiepen in de New York Pass. Met deze pas kun je naar diverse populaire attracties in de stad en een Hop-on Hop-off tour is inbegrepen. Je kunt de pas aanschaffen voor 2, 3, 5, 7 of 10 dagen en thuis laten bezorgen of ophalen. Wij kozen ervoor om de pas in New York op te halen. Dat ging redelijk simpel en snel. Als je dingen als the Empire State Building en Top of the Rock wilt bezoeken (beide $ 42) dan is de New York Pass zeker de moeite waard.

Statue of Liberty

Het Statue of Liberty ligt op Ellis Island en is het symbool voor vrijheid. Als immigrant in de 19e eeuw moest je eerst langs Ellis Island voor een medische keuring. Ongeveer 2% van de immigranten werd afgekeurd en teruggestuurd naar Europa. Tegenwoordig is Ellis Island onderdeel van The Statue of Liberty National Monument.

Controles

Sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001 zijn er overal controles, dus ook bij Ellis Island. Dit kost veel tijd maar better to be safe than sorry.

Van Manhattan reis je met de ferry naar Ellis Island.

Op weg naar het Statue of Liberty in New York.
Statue of Liberty in New York.
New York Statue of Liberty.

Time Square

Times Square is een plein/ buurt in Manhattan. Het is één van de meest indrukwekkende en bekende plekken van New York. Overal hangen elektronische reclameborden. Je kijkt er je ogen uit.

Je zou het nu niet meer zeggen maar in de jaren 80 was dit één van de meest gevaarlijke plekken in New York. Er liepen veel hoeren, pooiers en drugsdealers rond. Het was geen fijne plek. Gelukkig veranderde dat allemaal in de jaren 90 toen het bestuur van de stad besloot om alles op te schonen.

New York Time Square.
New York Time Square.

Ground Zero

Ground Zero is de plek waar vroeger de iconische Twin Towers stonden. Sinds de aanslag wordt er flink gewerkt aan de opbouw van het WTC. Nieuwe gebouwen schieten uit de grond en er is een groot monument gemaakt waar men de slachtoffers kan herdenken. Op het moment dat wij er waren (september 2012) waren ze nog flink aan het bouwen. Ik zou in 2022 graag terug willen naar New York om te kijken hoe het veranderd is.

New York Ground Zero.
New York Ground Zero.
New York Ground Zero.

Monument.

New York Ground Zero.

Klein overgebleven stukje van de oude Twin Towers.

New York Ground Zero.

The Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge werd in 1883 gebouwd en is 1825 meter lang. De brug verbindt lower Manhattan met Brooklyn.

New York Brooklyn Bridge.

The High Line

De High Line ligt tussen Greenwich Village en Garment District. Het was vroeger een spoorweg gebied maar in de jaren 90 werd het omgetoverd tot een stadspark.

De ‘Friends of the High Line’ werd in 1990 opgericht en stelde voor om van het gebied een openbaar park te maken. In 2009 werd het eerste deel geopend. In 2011 volgde het tweede deel en in 2014 het derde en laatste deel.

The High Line is een beetje een hipster plek geworden met allemaal moderne gebouwen, streetart en hippe uitgaansgelegenheden.

New York The Highline.
New York The Highline.
New York The Highline.
New York The Highline.
New York The Highline.

MOMA Museum

Als je graag museums bezoekt dan zit je goed in New York. Het Museum of Modern Art (MOMA) is een leuk museum waar je vooral moderne kust vindt uit de 20e eeuw.

Het MOMA Museum in New York.
Het MOMA Museum in New York.
Het MOMA Museum in New York.

Museum of Natural History

Het museum of Natural History ken je vast wel uit de film ‘Night at the museum’ met Ben Stiller. Helaas was de grote hal toen wij er waren in 2012 dicht wegens renovatie. Maar we hebben wel Dum Dum gezien.

Museum of National History in New York.
Paaseiland beeld in het Museum of National History in New York.
Museum of National History in New York.

Metropolitan Museum of Art

Het Metropolitan Museum of Art is één van de grootste kunstmuseums ter wereld. Wij hadden maar een paar uur de tijd voor dit museum en dat was echt te weinig. Als je naar dit museum gaat trek er dan zeker een volledige dag voor uit.

Het museum heeft een permanente collectie met meer dan 2 miljoen kunstwerken. Denk aan klassieke kunst uit Europa maar ook Egyptische, Romeinse, Aziatische en Afrikaanse werken.

Metropolitan Museum of Art in New York.
Metropolitan Museum of Art in New York.
Metropolitan Museum of Art in New York.
Metropolitan Museum of Art in New York.

Het Guggenheim

Het Guggenheim museum werd in 1959 gebouwd om de privé collectie van Solomon R. Guggenheim te huizen. Je vindt er voornamelijk moderne kunst. Ondanks het indrukwekkende gebouw vond ik het een beetje tegenvallen.

Het Guggenheim Museum in New York.
Het Guggenheim Museum in New York.

Empire State building

Als je in New York bent mag een bezoekje aan het Empire State Building niet ontbreken. Dit is het derde hoogste gebouw van New York (381 meter) en bekend van de film King Kong.

De bouw van het Empire State Building was onderdeel van een competitie in New York, wie het hoogste gebouw ter wereld zou bouwen. In 1930 begon men aan de bouw. Door de depressie en hoge werkloosheid waren er genoeg arbeiders te vinden. Na 410 dagen werd de bouw afgerond.

Het Empire State Building in New York.

In de verte zie je het Chrysler Building.

Uitzicht New York, USA.

Rockefeller Center & Top of the Rock

Rockefeller Center is een verzameling van allemaal gebouwen bij elkaar. Op één van die gebouwen vind je het uitkijkpunt ‘Top of the Rock’.

Op Rockefeller Plaza vind je een gouden standbeeld van Prometheus. Dit beeld is zo’n 5,5 meter hoog. In de winter toveren ze het plein om en kun je er schaatsen en staat er een enorme kerstboom (zoals in Home Alone 2).

Uitzicht op de stad vanaf Top of the Rock

Uitzicht vanaf Top of The Rock Rockefeller Center, New York.
Uitzicht vanaf Top of The Rock Rockefeller Center, New York.

Rockefeller Center

Rockefeller Center in New York.


Aan de overkant van Rockefeller Center vind je de St. Patrick kathedraal. Toen wij er waren stond deze in de steigers. Best wel vreemd om zo’n oud ogend gebouw te vinden tussen al die moderne wolkenkrabbers.

St. Patrick Cathedral

St. Patricks Cathedral in New York.

Central Park

Central Park is het bekendste park van New York. Het werd in 1850 aangelegd en is zo’n 4 kilometer lang. Elk jaar verwelkomt het park 25 miljoen bezoekers.

Wegens tijdsgebrek hebben wij helaas vrij weinig van het park gezien.

Central Park in New York.

Wall Street

Wall Street is een straat in lower Manhattan en staat bekend als het financiële center van New York. Je kunt de beursgebouwen niet in (want er wordt natuurlijk gewoon gewerkt) maar je mag natuurlijk wel in het gebied rondlopen.

Wall Street in New York.

Trump Tower. In 2012 was het nog semi cute, nu is het mega kots.

New York Trump Tower.

Voor de Trump Tower staat een kleinere versie van de Unisphere. De grote versie staat in Queens en is een symbool van de New York World’s Fair 1964/1965.

De Unisphere bij de Trump Tower in New York.

Dit grote, bronzen sculptuur van een stier is door de kunstenaar (Arturo di Modica) geschonken aan de bewoners van New York en heeft de bijpassende naam ‘Wallstreet Bull’ gekregen. Een kleinere versie vind je op het Amsterdamse Beursplein.

New York Bull of Wallstreet.

Little Italy & Chinatownn

In de 19e eeuw kwamen er veel migranten uit Europa naar New York. Migranten uit Italië en China gingen veelal bij elkaar in de buurt wonen. En zo ontstonden de wijken Little Italy en Chinatown. In Little Italy vind je veel pizzeria’s en bakkerijen waar ze typisch Italiaanse broodjes en gebak verkopen. In Chinatown vind je veel souvenirwinkeltjes en natuurlijk Chinese restaurants en toko’s.

Little Italy in New York.
Little Italy in New York.

Grand Central Station

De Grand Central Terminal is het hoofdstation van New York. Het heeft 44 perrons en 67 sporen. Elke dag verwelkomt het station zo’n 575 duizend bezoekers.

Als je het leuk vind en meer wilt weten over het staion kun je een tour boeken. Wij hebben dit niet gedaan maar wie weet een volgende keer.

New York Grand Central Station.

Saint John the Divine

Om de hoek bij ons hotel zat de Saint John the Divine kerk. Een gigantisch grote kerk met gotisch design. In de kerk stond een beeld om de slachtoffers van 9/11 te herdenken. Een indrukwekkend beeld wat je wel even aan het denken zet.

Cathedral St. John the Devine in New York.
Cathedral St. John the Devine in New York.
Beeld in Cathedral St. John the Devine in New York.

Meer USA

Los Angeles

Florida

Las Vegas

Yellowstone

Zion National Park

Grand Canyon