Ga naar de inhoud

Stedentrip Praag

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en werd vermoedelijk in de 9e eeuw gesticht. Toen was het een Keltische nederzetting. Later groeide het uit tot het politieke, culturele en economische hart van Tjsechië. De historische kern van de stad is opmerkelijk goed bewaard gebleven en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Praag architectuur

Hoe kom je er?

Met de auto rij je in 10 uur naar Praag. Een snellere optie is het vliegtuig. Binnen 1,5 uur vlieg je van Amsterdam Schiphol naar Praag.

Vanaf het vliegveld van Praag kun je een Uber nemen naar de stad. Dit kost ongeveer € 12 (in 2017).

Hoe reis je rond?

Bezienswaardigheden in Praag liggen redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Je kunt dus lopend de stad verkennen. Wil of kun je niet lang lopen? Dan is het openbaar vervoer een goede optie.

Tram Praag

Waar verblijf je?

Ik ging met drie vrienden naar Praag en wij verbleven bij het Royal Plaza hotel. We hadden één kamer met vier bedden. Het was een prima hotel in het centrum van Praag.

blank

Wat is er te doen?

Er is zat te doen in Praag. Hieronder lees je wat ik er gedaan en gezien heb.

Wenceslaplein

Het Wenceslasplein, of Václavské náměstí in het Tsjechisch, is het bruisende hart van Praag. Het was ooit een paardenmarkt. Tegenwoordig vind je langs de 750 meter lange straat allemaal winkels en restaurants. Zoals Duplex, een bekend restaurant waar Mick Jagger zijn 60e verjaardag vierde. Aan het einde (of het begin, ligt eraan waar je start) vind je het Nationaal museum. Helaas was het gesloten toen ik er was in verband met renovatie.

Wenceslaplein in Praag

De astronomische klok

De Astronomische Klokkentoren, ook wel bekend als de Praagse Astronomische Klok, is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de Oude Stad van Praag. De klok werd gebouwd door de klokkenmaker Mikuláš of Nicolaas uit Kadaň en de astronoom en wiskundige Jan Šindel. Het exacte jaar van de bouw is niet bekend, maar men denkt dat de klok in 1410 is voltooid. Het is één van de oudste astronomische klokken die nog steeds functioneert.

Elk uur komt de klok tot leven. Dan gaan er twee luikjes open en komen de 12 apostelen tevoorschijn en de figuur van de dood die de klok doet ‘luiden’.

Astronomische klok Praag

De Karelsbrug

De constructie van de Karelsbrug begon in 1357 onder het bewind van Keizer Karel IV en werd voltooid aan het begin van de 15e eeuw. Het doel was niet alleen praktisch, namelijk de Oude Stad verbinden met de wijk Malá Strana, maar ook symbolisch en politiek. De brug moest laten zien hoe machtig de koning was.

De Karelsbrug, versierd met standbeelden van heiligen, kunstenaars en koningen is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. Het staat dan ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Karelsbrug Praag
Karelsbrug

De Petrinheuvel

Wordt de drukte je allemaal een beetje te veel? Ga dan naar de Petrinheuvel, Vanaf hier kun je mooi uitkijken over Praag. Het omliggende park is ideaal om lekker te wandelen of even te relaxen.

Het dansende huis

Vlakbij de Petrinheuvel vind je het ‘dansende huis’. Dit gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry in opdracht van de Nederlandse ING-bank. Het gebouw bestaat eigenlijk uit twee gebouwen die met elkaar lijken te dansen. Het heeft daarom de bijnaam ‘Fred en Ginger’ (naar het legendarische dansduo Fred Astaire en Ginger Rogers).

Dansend huis Praag

John Lennon Wall

De John Lennon Wall, gelegen in de wijk Malá Strana, is een kleurrijk en levendig eerbetoon aan de muzikant en vredesactivist John Lennon. Nadat hij in 1980 werd vermoord werd de muur gebruikt als canvas door kunstenaars en bezoekers die hun boodschappen van liefde, vrede en hoop wilden delen.

John Lennon Wall
John Lennon Wall sloten

Gingerbread Museum

Is niet echt een museum maar meer een winkel waar je gingerbread (peperkoek) figuren kunt kopen. Kinderen kunnen op bepaalde dagen hun eigen gingerbread creaties maken in het museum.

Gingerbread museum Praag
Gingerbread museum
Gingerbread museum

De Praagse burcht

De Praagse burcht werd ergens in de 9e eeuw gebouwd door prins Bořivoj I van de Přemysliden-dynastie. Het was toen nog een houten fort. Later zou het uitgroeien tot een imposante vestiging. Tegenwoordig dient de Praagse Burcht als de officiële residentie van de president van Tsjechië. Het complex is ook een belangrijk cultureel centrum met musea, galerijen en historische sites die je een inkijkje geven in de rijke geschiedenis van Tsjechië.

Praagse burcht

De Praagse burcht ligt op een heuvel waardoor je mooi kunt uitkijken op de stad.

Uitzicht vanaf de Praagse burcht

Sint Vitus Kathedraal

In het complex van de burcht vind je de Sint Vitus Kathedraal. De bouw van de Sint-Vituskathedraal begon in de 14e eeuw onder het bewind van keizer Karel IV, maar het duurde 600 jaar voordat het voltooid was. Het resultaat is een mix van gotische, romaanse, barokke en neogotische architectuur. De kathedraal is de laatste rustplaats van Tsjechische heersers, waaronder keizer Karel IV.

St. Vituskerk

In de kerk heb je een goed zicht op de gigantische kleurrijke glas en lood ramen waarvan één raam werd ontworpen door kunstenaar Mucha.

St. Vituskerk glas in lood

Het gouden straatje

Het Gouden Straatje dateert uit de 16e eeuw en is omgeven door kleurrijke huisjes die ooit bewoond werden door goudsmeden (vandaar de naam), alchemisten en soldaten.

Een van de beroemdste bewoners van het Gouden Straatje was de schrijver Franz Kafka, die in het huis met nummer 22 woonde in 1916. Het huis is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk.

Gouden straatje

Kafka Museum

Het Kafka Museum in Praag is een eerbetoon aan de beroemde Tsjechisch-Duitse schrijver Franz Kafka. Eén van de meest invloedrijke literaire figuren van de 20e eeuw. In het museum, gelegen in de wijk Malá Strana, kom je meer te weten over het leven en werk van Kafka.

Nu ben ik niet bekend met het werk van Kafka. Maar omdat ik fan ben van horror en zijn werk zo wordt omschreven (nachtmerrie achtig) dacht ik, ik ga toch even kijken. Helaas viel het een beetje tegen. Ik denk dat je toch echt wel zijn werk gelezen moet hebben wil dit museum een beetje interessant zijn.

Kafka museum

Absint drinken in Praag

Absint ontstond in de 18e eeuw in Zwitserland als een kruidenelixir. In de 19e-eeuw werd het veel gedronken door Parijse kunstenaars en groeide het uit tot een populaire drank. Ook in Praag werd het veel gedronken door kunstenaars en intellectuelen, zoals Alphonse Mucha en Franz Kafka.

Absint

Waarom was absint zo populair?

Als je veel absint drinkt dan ga je hallucineren. Het brengt je op nieuwe ideeën. Vandaar dat het zo populair was bij kunstenaars en intellectuelen.

Is absint gevaarlijk?

In de 20e eeuw werd absint in veel landen verboden. Dit omdat het de stof thujon bevatte. Deze stof is giftig, maar pas bij grote hoeveelheden. Men kwam er later achter dat in de meeste absint te weinig thujon zit om echt gevaarlijk te zijn. In de afgelopen decennia is absint herontdekt en opnieuw populair geworden. Veel landen hebben de wetten versoepeld of herzien, waardoor de productie en verkoop van absint opnieuw zijn toegestaan.

Waarom is absint groen?

Het kruid alsem (Artemisia absinthium), geeft absint zijn kenmerkende smaak en groene kleur.

Absintherie Praag

Hoe drink je absint?

Absint drink je niet zomaar. Er is een speciale methode. Je doet de absint in een glaasje. Daarna leg je een speciale absintlepel op het glaasje (platte lepel met gaatjes erin). Vervolgens leg je een suikerklontje op de lepel. Met een pipet druppel je ijskoud water op het suikerklontje. Daarna kun je het geheel nog doorroeren met een lepel.

Absintherie

Bij de absintherie kom je alles te weten over absint en kun je het zelf uitproberen. De absintherie wordt omschreven als bar & museum maar eigenlijk is het vooral een bar. Zodra je binnen stapt komt de alcohol walm je tegemoet. Niet heel raar aangezien absint een alcohol percentage van 80% heeft. Een wonder dat de barmedewerkers het volhouden.

Ik heb een Pina Colada met absint geprobeerd maar ik proefde en voelde er niks van. Het was 2 uur ’s middags dus misschien maar beter ook. Een volgende keer zou ik wel de pure versie willen proberen. Met een suikerklontje en ijswater.

Absintherie Praag
Absintherie Praag

Winkelen in Praag

Ben je op zoek naar ambachtelijke souvenirs en lokale producten? Dan is de Oude Stad de place to be. Op het Oude Stadsplein en de omliggende straten vind je winkels waar ze Tsjechisch kristal, handgemaakte sieraden, houtsnijwerk en Matroschka poppen verkopen.

Matroschka poppen
Marionetten

De Na Příkopě-straat staat bekend als de belangrijkste winkelstraat van Praag. Hier vind je een scala aan modewinkels, warenhuizen en luxe boetieks. Dichtbij bevindt zich het Palladium-winkelcentrum, een modern complex waar ze internationale en Tsjechische merken verkopen.

De Joodse wijk

De Joodse gemeenschap vestigde zich rond de middeleeuwen in Praag. De 16e eeuw bracht echter uitdagingen met zich mee. Koning Ferdinand I bepaalde namelijk dat alle Joden hun woningen moesten verlaten en zich moesten vestigen in een speciaal aangewezen wijk.

In de 19e eeuw onderging de Joodse wijk in Praag veranderingen. Onder het bewind van keizer Jozef II werden enkele van de beperkende wetten tegen de Joodse bevolking versoepeld. De wijk kreeg toen de naam Josefov (Jozefstad).

In de Tweede Wereldoorlog creëerde de Duitsers een getto in de Joodse wijk. Dit was de enige plek waar toen nog Joden mochten wonen, totdat ze gedeporteerd werden naar de kampen. De leefomstandigheden waren verschrikkelijk. Het getto was namelijk veel te klein voor de duizenden mensen die er moesten wonen. Het getto werd later bijna volledig vernietigd. Een klein stukje is bewaard gebleven omdat Hitler van plan was om hier het “museum van een uitgestorven ras” te maken.

Joodse begraafplaats

Een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in de Joodse wijk is de Oude Joodse Begraafplaats. Deze begraafplaats dateert uit de 15e eeuw en herbergt duizenden grafstenen. Mensen werden in lagen op elkaar begraven omdat er te weinig ruimte was. Daarom staan de grafstenen schots en scheef door elkaar.

Tip: koop je kaartjes bij het informatiecenter om de hoek. Daar is het namelijk veel rustiger. Je kunt een combinatie kaartje kopen waarmee je ook toegang krijgt tot de Oud-Nieuw Synagoge. Ik heb dat niet gedaan en achteraf heb ik hier wel spijt van. Dit is namelijk de oudste synagoge van Europa.

blank
Joodse begraafplaats Praag
Joodse begraafplaats in Praag

Pinkas Synagoge

De Pinkas Synagoge werd ergens in de 16e eeuw gebouwd maar kreeg een andere functie na de Tweede Wereldoorlog. De Synagoge is omgevormd tot gedenkplaats voor Tsjechische Joden die in Theresienstadt en andere concentratiekampen zijn overleden. De namen van bijna 80.000 slachtoffers zijn hier op de muren geschreven. Indrukwekkend en triest.

Pinkas Synagoge Praag
Pinkas Synagoge Praag

 Spaanse Synagoge

De Spaanse Synagoge is in 1868 gebouwd door de architecten Vojtěch Ignác Ullmann en Josef Niklas. Zij lieten zich inspireren door de Moorse architectuur. En daar komt de naam ‘Spaanse’ ook vandaan. De Moorse architectuur is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje.

Spaanse Synagoge Praag
Spaanse Synagoge Praag

Mucha Museum

Alles in dit museum draait om Alfons Mucha, een kunstenaar die vooral bekend staat om zijn Jugendstil achtige posters die hij onder andere voor het Parijse Theater maakte. Maar hij maakte ook meubels, kostuums, decors en juwelen. Zijn echte passie lag echter bij het creëren van een serie kunstwerken rondom gebeurtenissen uit de Slavische geschiedenis. In 18 jaar tijd maakte hij in totaal 20 schilderijen.

In het Mucha museum hangen alleen Mucha’s posters en één schilderij uit de Slav Epic. Dit schilderij is best wel groot maar waarschijnlijk het kleinste van de hele serie. Voor het complete Slav Epic moet je naar het Nationaal Museum in Praag wat ik, helaas, niet bezocht heb. Maar als je meer into de Jugendstil kunst bent dan zit je goed bij het Mucha museum. Je kunt er ook nog allerlei posters kopen en andere souvenirs.

Mucha museum

Eten en drinken in Praag

In Praag kun je heerlijk eten en drinken. Hieronder vind je een aantal tips.

Trdelnik

Trdelník is een heerlijke Tsjechische lekkernij die niet alleen in Tsjechië, maar ook in andere delen van Centraal-Europa populair is. Het is een zoet gebak dat wordt bereid door het deeg rond een houten of metalen cilinder te wikkelen en het vervolgens te grillen of te bakken. Na het bakken wordt het besprenkeld met suiker en vaak gerold in een mengsel van suiker en gehakte noten. Ook kun je de ‘schoorsteen’ laten vullen met bijvoorbeeld Nutella.

Trdelnik Praagse snack

Cocktails bij de Be Bop Bar

De Be Bop Bar is een Art Deco bar gevestigd in het 5-sterren Alcron Hotel. Bij deze bar proef je de vibes van de jaren 30. Denk jazz en vrouwen met fringe jurken en parelkettingen. De bar serveert bijzondere cocktails zoals de Be Happy (geserveerd met een spuit) of de Alchemist (een drankje dat maar blijft roken).

Be Bop bar - Be Healthy cocktail
Be Bop cocktail - Alchemist

Terug naar de 50s bij James Dean

James Dean is een diner waar je terug gaat in de tijd. Alles is in de stijl van de jaren 50. Van de inrichting (jukebox, zwart/wit vloer) tot het menu en de kleding van de serveersters. En, niet onbelangrijk, ook het eten is goed.

James Dean Praag

Choco café U Cervene zidle

Bij het Choco café Cervene Zidle serveren ze meer dan 20 soorten chocolademelk. Bijvoorbeeld met zeezout, rum of nootjes. Ik ging voor de versie met banaan en aardbei. De chocolademelk was heel dik en moeilijk te drinken. Alsof ze een hele chocoladereep hadden gesmolten en er verder geen melk bij hadden gedaan.

Choco café

Hard rock Café Praag

Waar ik ook naartoe ga, ik moet het Hardrock Café bezoeken. Het is een beetje een traditie geworden. Ook leuk om te zien hoe elk café weer anders is ingericht en andere memorabilia heeft.

Hard Rock Café Praag

Dansen bij de Karlovy Lazne

Karlovy Lazne is één van de grootste en meest iconische nachtclubs in Centraal-Europa. Het is gevestigd in een historisch gebouw aan de oevers van de rivier de Moldau. Wat deze club bijzonder maakt is dat er niet één, maar vijf verschillende dansvloeren zijn. Elk met zijn eigen muziekstijl en sfeer. Van electro tot R&B, housemuziek en pop. De club trekt daardoor een divers publiek.

Karlovy Lazne Praag