Ga naar de inhoud

Stedentrip Krakau

Krakau is een van de oudste en meest fascinerende steden van Polen. Van de 11e tot de 17e eeuw was het de koninklijke hoofdstad. Sinds 1978 staat Krakau op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit dankzij de goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur. Krakau wordt ook wel het ‘Florence van Polen’ genoemd omdat het één van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa is.

Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam vlieg je in bijna 2 uur direct naar Krakau. Omdat ik vrij laat mijn trip boekte waren tickets vrij prijzig. Ik koos daarom voor een vlucht met een overstap. Dat werd uiteindelijk een drama.

Gestrand in Wenen

Ik boekte een vlucht naar Krakau met een overstap in Wenen. De vlucht ging prima tot we moesten landen. Het sneeuwde en stormde enorm. Als je uit het raam keek kon je niet eens de vleugel zien. Zo erg was het. Het vliegtuig schommelde van links naar rechts en het lukte de piloot niet om de eerste keer te landen. Gelukkig ging het bij de tweede poging wel goed.

Op het vliegveld aangekomen bleek al snel dat er, in verband met de storm, geen vliegtuigen meer zouden vertrekken. We moesten dus overnachten in Wenen. We hebben, samen met een grote groep andere mensen, twee uur bij de servicebalies gewacht. Toen werd ons vermeld dat alle hotels vol waren en we pas de volgende ochtend onze vlucht konden omboeken.

Slapen op stretchers in een conferentiezaal

Samen met zo’n 100 andere mensen werden we ondergebracht in een grote zaal van een conferentie centrum. Op zo’n 5 minuten lopen van de luchthaven. We sliepen die nacht op stretchers. Het was surrealistisch. Ik heb geen oog dicht gedaan want een paar mensen deden mee aan ‘battle of the snurks’. Ik dacht dat mijn partner erg was maar het kan blijkbaar erger. Ook lagen er een paar kinderen continue te giechelen. Uiteindelijk ben ik maar op de gang gaan liggen, op de grond, in de buurt van een stopcontact zodat ik mijn telefoon kon opladen.

wenen-stretcher

Aankomst in Krakau

Rond 5 uur ’s ochtends konden we eindelijk onze vlucht omboeken. Helaas moesten we nog wel wachten tot 1 uur ’s middags. We kregen beiden een voucher met een waarde van € 12 en we mochten gratis ontbijten bij het nabij gelegen NH Hotel. Dat was fijn.

De vlucht naar Krakau werd uitgevoerd met een klein propellervliegtuigje. We zaten twee aan twee. Ik had tot dan nog nooit in zo’n klein vliegtuig gezeten en vond het enorm eng. Gelukkig verliep de vlucht, die nog geen uur duurde, voorspoedig.

Vanaf Krakau vliegveld is het nog ongeveer 40 minuten rijden naar het centrum. Ik boekte een Uber naar ons verblijf.

austrian-propeller-vliegtuig
propeller-vliegtuig
uitzicht-krakau

Waar verblijf je?

Ik boekte een Airbnb in het centrum van de stad. Dit was op dat moment de goedkoopste optie. Je kunt ook gewoon een hotel boeken via Booking natuurlijk.

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in Krakau. Hieronder lees je wat ik er gezien en gedaan heb.

Rynek Glowny

Het Rynek Główny, of Grote Markt, vormt het bruisende hart van Krakau en is één van de meest indrukwekkende middeleeuwse marktpleinen van Europa. Het is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een levendig centrum van activiteiten. Zo vindt je er straatartiesten, kraampjes met lokale ambachten en kleurrijke paardenkoetsen. De vele cafés en restaurants rondom het plein bieden de perfecte plek om te genieten van lokale lekkernijen.

Rynek Glowny Plein
Krakau paard en wagen

Lakenhal

In het midden van het Rynek Główny staat de Sukiennice ofwel de Lakenhal. Een meesterwerk van gotische architectuur dat ooit diende als handelscentrum voor lakenhandelaren. Tegenwoordig zit hier de Rynek Underground, een fascinerend museum dat de archeologische overblijfselen van de middeleeuwse stad onthult.

Lakenhal Rynek Glowny
Lakenhal winkeltjes

Rynek Underground. Ze hebben hier restanten gevonden van mensen die onthoofd zijn. Blijkbaar omdat ze in de middeleeuwen dachten dat vampiers bestonden.

Rynek Underground

Raadshuis

Het Raadhuis van Krakau werd in de 14e eeuw gebouwd. Het heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. De karakteristieke toren, die een hoogte van bijna 70 meter bereikt, werd toegevoegd in de 15e eeuw. Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Vanaf de top kun je mooi uitkijken over het Rynek Główny plein.

Voor de toren ligt een groot sculptuur van een hoofd. De Poolse kunstenaar Eros Bendato schonk dit beeld aan de stad. Aanvankelijk wist men niet zo goed wat ermee te doen en uiteindelijk belandde het voor de raadhuistoren. En het is een onverwachte toeristen attractie geworden.

Raadhuistoren

De Maria kerk

De bouw van de Maria-kerk begon in de 14e eeuw. De opvallendste kenmerken zijn de twee toren. De hoogste toren, bekend als de Hejnał-toren, is ongeveer 81 meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Voor wie de klim aandurft.

Elk uur wordt een melodietje, bekend als de Hejnał, gespeeld vanuit de Hejnał-toren en abrupt onderbroken. Het is een eerbetoon aan een legendarische trompettist die in de 13e eeuw tijdens een Mongoolse invasie werd neergeschoten terwijl hij het signaal speelde.

Maria kerk

Het interieur van de Maria-kerk is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met prachtige gotische gewelven en een schat aan religieuze kunstwerken. Een van de meest bekende kunstwerken in de kerk is het altaarstuk van de Heilige Maagd Maria, gemaakt door de beroemde kunstenaar Veit Stoss.

Maria kerk
Maria kerk
Maria kerk

Kazimierz

Kazimierz is een wijk in het hart van Krakau. Het was ooit een onafhankelijke stad die gesticht werd door koning Casimir III in 1335. Later werd het samengevoegd met Krakau. Kazimierz huisvestte ooit één van de grootste Joodse gemeenschappen van Europa. Helaas brak de Tweede Wereldoorlog uit en moesten de Joden hun huizen en synagogen verlaten.

Na jaren van verwaarlozing onderging Kazimierz een opmerkelijke wedergeboorte in de late 20e eeuw. Veel historische gebouwen werden gerestaureerd en de wijk werd nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig is Kazimierz een mix van Joods erfgoed, historische architectuur en trendy boetiekjes.

Tempelsynagoge

Een hoogtepunt van Kazimierz is de reeks prachtige synagogen. De Tempelsynagoge werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Het is één van de weinige synagogen in Krakau die de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

Tijdens een bezoek aan de Tempelsynagoge kun je de prachtig bewaard gebleven interieurs bewonderen. Het indrukwekkende altaar en de rijkelijk versierde bima (het podium van waaruit de Thora wordt voorgelezen) getuigen van vakmanschap. De Tempelsynagoge was vroeger een actief gebedshuis, maar nu dient het als museum en cultureel centrum.

Tempelsynagoge
Tempelsynagoge

Skalkakerk

De Skalkakerk, officieel bekend als de Kerk van St. Michael de Aartsengel en St. Stanislaus de Bisschop en Martelaar, bevindt zich in het hart van de wijk Skalka. De kerk is gebouwd op de plaats waar volgens de overlevering de heilige Stanislaus, de patroonheilige van Polen, in de 11e eeuw werd gemarteld en vermoord. Het altaar van de kerk herbergt zelfs een zilveren kist met de overblijfselen van de heilige.

Skalka kerk
Skalka kerk binnen
Skalka kerk ornament
Skalka kerk buiten

Etnografisch Museum

In het Etnografisch Museum (Muzeum Etnograficzne w Krakowie) leer je alles over de rijke cultuur van Polen. Zo vind je er volkskunst, handwerk, authentieke klederdracht (met veel kleur), religieuze voorwerpen en gebruiksvoorwerpen. Elk object vertelt een verhaal en werpt een blik op de rijke geschiedenis en tradities van het Poolse volk.

Het Etnografisch Museum Krakau

De huizen werden net zo kleurrijk ingericht als de klederdracht.

Het Etnografisch Museum Krakau
Het Etnografisch Museum Krakau
Het Etnografisch Museum Krakau

Corpus Christi Basiliek

De Corpus Christi Basiliek werd ontworpen door de Poolse architect Józef Pokutyński. Hij slaagde erin om een monument te creëren dat zowel groots als sierlijk is. De basiliek werd tussen 1887 en 1891 gebouwd. Het bevat sculpturen en schilderijen die verhalen van het katholieke geloof uitbeelden, waaronder het Laatste Avondmaal.

De Corpus Christi Basiliek
De Corpus Christi Basiliek

In de Corpus Christi Basiliek liggen de overblijfselen van de heilige Faustina Kowalska. Deze trekken jaarlijks veel pelgrims die haar komen vereren. Kowalska werd in 2000 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II.

De Corpus Christi Basiliek

Streetart in Krakau

Krakau heeft zich ontpopt als een inspirerende stad voor streetart. In diverse wijken kom je een kleurrijk palet van muurschilderingen tegen. Niet alleen maken ze de stad vrolijker maar ze worden ook gebruikt om verhalen te vertellen. Je kunt zelf op pad gaan of een streetart tour boeken.

Streetart in Kazimierz.

Streetart Krakau
Streetart Krakau
Streetart in Krakau
Streetart Krakau
Streetart Krakau
Streetart Krakau
Streetart in Krakau
Streetart Krakau
Streetart Krakau

Kladka Ojca Bernatka brug

De Kladka Ojca Bernatka brug loopt over de Wisla rivier en verbindt de wijken Kazimierz en Podgórze. De brug, voltooid in 2010, is vernoemd naar Vader Bernatek. Een geliefde Poolse priester die bekend stond om zijn liefdadigheid en inspanningen om kansarme kinderen te helpen. De brug is een eerbetoon aan hem.

Kladka Ojca Bernatka brug

Het Joodse getto

Het Joodse getto was in de Tweede Wereldoorlog de enige plek waar Joden nog mochten wonen in Krakau. Het was een gebied in de wijk Podgórze dat in 1941 werd afgezet en afgesloten van de rest van de stad.

In het getto waren de levensomstandigheden uitermate zwaar. Overbevolking, armoede en ondervoeding waren aan de orde van de dag. En de nazi’s voerden systematische deportaties uit naar concentratie- en vernietigingskampen. De meest beruchte deportatie vond plaats in 1943, toen duizenden Joodse inwoners werden overgebracht naar Auschwitz.

Plein van de helden

Toen de laatste Joden uit de getto werden vervoerd naar de kampen, stond het Plein van de helden vol met verloren meubels. Nu staat er een monument. Drieëndertig lege stoelen die symbool staan voor de leegte die achterbleef.

Plein van de helden

Gettomuur

Het Joodse getto werd van de rest van de stad afgescheiden doormiddel van een muur. Er is nog één stukje van die muur over. Een monument dat fungeert als herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust. Op sommige delen van de muur zijn gedenkplaten geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Muur Joodse Ghetto Krakau

De fabriek van Oscar Schindler

Oskar Schindler, een Duitse zakenman en lid van de nazipartij, begon in 1939 een emaillefabriek in Krakau. Gedurende de oorlog gebruikte hij zijn fabriek als dekmantel om Joodse werknemers in dienst te nemen en hen te redden van deportatie. Schindler slaagde erin om meer dan 1.200 Joodse mannen en vrouwen te beschermen door hen als “essentieel” voor zijn fabriek aan te merken.

De fabriek wereldwijd beroemd dankzij de roman “Schindler’s Ark” van Thomas Keneally en de bekroonde film “Schindler’s List” van Steven Spielberg. In de wijk Kazimierz vind je ‘Schindlers passage’ waar delen van de film zijn opgenomen.

De fabriek is tegenwoordig een museum: het Oskar Schindler’s Factory Museum. Het werd in 2010 geopend en biedt een inzicht in het leven in Krakau tijdens de bezetting en vertelt het verhaal van Oscar Schindler en zijn inspanningen om Joodse levens te redden.

Bureau Oscar Schindler

Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek

De Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek (Bazylika Świętego Piotra i Pawła) is een indrukwekkend religieus monument dat bekend staat om zijn prachtige barokke architectuur en rijke geschiedenis. De basiliek bevindt zich in de wijk Stare Miasto en is een van de oudste kerken in Krakau.

De bouw van de Sint-Petrus-en-Paulusbasiliek begon in 1597 en werd voltooid in het begin van de 17e eeuw. De basiliek werd ontworpen door de Italiaanse architect Giovanni Maria Bernardoni. Eén van de meest opvallende kenmerken is de imposante koepel, die het stadsbeeld van Krakau domineert. Het interieur van de kerk is net zo indrukwekkend, met prachtige fresco’s, weelderige altaren en gedetailleerd beeldhouwwerk.

Een bijzondere attractie in de basiliek is de crypte, waar je de graven kunt zien van verschillende Poolse beroemdheden, waaronder Nobelprijswinnaar Władysław Reymont en de beroemde schilder Henryk Siemiradzki.

Sint Petrus en Paulus Basiliek Krakau
Sint Petrus en Paulus Basiliek Krakau

Collegium Maius

Het Collegium Maius is één van de oudste universiteitsgebouwen in Europa. Het is het voormalige hoofdgebouw van de Jagiellonische Universiteit en werd opgericht door koning Casimir III in 1364. Het diende als academische en administratieve kern van de universiteit.

Eén van de meest opvallende kenmerken van het Collegium Maius is de historische Aula, waarin talloze beroemde academici en studenten (zoals de jonge astronoom Nicolaus Copernicus) hebben geleerd en gedebatteerd. Het is versierd met prachtige houtsnijwerken en gotische ramen.

Tegenwoordig is het Collegium Maius een museum, waar bezoekers een fascinerende collectie aan academische memorabilia, wetenschappelijke instrumenten en kunstwerken kunnen bewonderen.

Collegium Maius

Het Wawel kasteel

Het Wawel-kasteel is één van de meest indrukwekkende koninklijke kastelen van Polen. Het werd in de 11e eeuw gebouwd en was de residentie van de Poolse koningen. Het kasteel is gedurende de jaren meerdere malen gerenoveerd en heeft daardoor verschillende architecturale stijlen waaronder gotiek, renaissance en barok.

Het Wawel kasteel

Eén van de meest opvallende kenmerken van het kasteel is de kathedraal op de Wawel-heuvel. Deze gotische kathedraal, ook bekend als de Wawelkathedraal, is de plaats waarin Poolse koningen werden gekroond en begraven.

Wawel kasteel Krakau

In het kasteel vind je een grote kunstcollectie, historische kamers en tentoonstellingen. Ook zijn de koninklijke appartementen te bezichtigen. Ik ben helaas niet in het kasteel geweest omdat je van tevoren kaartjes moet kopen. Deze zijn verbonden aan een tijdslot. Er worden per dag maar een beperkt aantal kaarten verkocht. Het tijdslot waarop wij konden zat helaas al vol. Wel hebben we de kathedraal bezocht maar daar mocht je geen foto’s maken.

Wawel kasteel Krakau

Wieliczka-zoutmijnen

Op 10 kilometer rijden van Krakau vind je de Wieliczka-zoutmijnen. Ze zijn in de middeleeuwen ontstaan toen zout nog heel kostbaar en duur was. De mijnbouwactiviteiten begonnen al in de 13e eeuw en werden voortgezet tot 2007. Er ontstond een uitgestrekt labyrint van gangen en kamers op verschillende niveaus, tot wel 327 meter diep.

Wieliczka-zoutmijnen

Een van de hoogtepunten is de Kapel van Sint-Kinga, een ondergrondse kerk die volledig is uitgehouwen in het zout. De muren, het altaar en zelfs de kroonluchters zijn allemaal gemaakt van zoutkristallen. Ook vind je er prachtige zoutsculpturen (waaronder standbeelden van historische figuren) en ondergrondse meren. Op die meren kon je vroeger met een bootje varen. Maar dat werd afgeschaft nadat in 1942 de boot van een stel Duitse soldaten omsloeg en ze er niet meer onder vandaan konden komen (want het is zo zout dat je blijft drijven).

Wieliczka-zoutmijnen
Wieliczka-zoutmijn kroonluchter
Wieliczka-zoutmijn beelden

Net als de mijnwerkers werkten de ezels dag en nacht onder de grond, in duisternis.

Wieliczka-zoutmijn paard

De Wielcizka-zoutmijen zijn één van de oudste zoutmijnen ter wereld en staan sinds 2013 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt de mijnen bezoeken door een tour te boeken. Deze duurt ongeveer 1,5 uur.

Eten en drinken in Krakau

Krakau heeft ook een bruisende eetcultuur met talloze restaurants, cafés en straatverkopers die een scala aan heerlijke gerechten aanbieden. Van traditionele Poolse keuken tot internationale gerechten.

Één van de vele streetfood pleintjes in Krakau

Streetfood Krakau

Ik kon, als vegetariër, helaas niet alles uitproberen. Maar de Trdelnik (zoete snack die zich laat vertalen als ‘schoorsteen’ met vulling), Zapiekanki (soort pizzabroodje) en Obwarzanki (broodje met sesam- of maanzaad) gingen er wel in.

In de rij bij Plac Nowy voor een Zapiekanki.

zapiekanki
zapiekanka

Obwarzanki eten in Krakau.

Obwarzanki

Vegetarisch eten bij Pod Norenami.

Pod Norenami

Bier en cocktails

In Polen is alcohol veel goedkoper dan in Nederland. Wij dronken voor belachelijk weinig geld cocktails bij Movida Cocktails. En in de avondwinkels kun je denk ik wel 100 verschillende soorten bier vinden.

Cocktails drinken in Krakau

Hard Rock Café

Waar ik ook ben op de aardbol, ik moet het Hard Rock Café bezoeken. Het is inmiddels een traditie geworden.

Hard Rock Café Krakau

Nog meer Krakau

Er is veel meer te doen in Krakau. Heb je genoeg tijd? Check dan ook onderstaande opties.

  • Auschwitz
  • Zalipie, schildersdorp
  • Lost Souls Alley
  • Oude Synagoge
  • Galicia Joodse Museum