Ga naar de inhoud

Rome

De een-na-laatste stop van onze Roadtrip door Italië: Rome. De trip van Lucca naar Rome verliep voor mij relaxter omdat ik niet meer hoefde te rijden. Het gipsbeen van vriend lief was blijkbaar geschikt om mee auto te rijden. Eigenlijk hadden we dat ook al kunnen weten na onze tour in de Ferrari in Maranello (gipsbeen? lees mijn blogpost over Milaan).

Aankomst in Rome

In Rome is het enorm druk, wat stressvol kan zijn als je moet autorijden. Gelukkig vonden we een parkeerplek op het parkeerterrein vlak bij ons hotel. Dit parkeerterrein was ook nog eens redelijk betaalbaar. Je moest er alleen wel elke ochtend om 06.00 uur uit om muntjes in de parkeermeter te gooien. Don’t ask.

Inmiddels zat vriend al een tijd met gips om zijn been, wat redelijk zwart was geworden door de roadtrip. Eigenlijk mocht het gips er op dag één in Rome al af. Máár er stond een bezoekje gepland aan het Vaticaan. En het Vaticaan betekent: rijen mensen en uren wachten. En zoals ik in mijn blogpost over Florence al had verteld, met een rolstoel hoef je vaak niet te wachten en krijg je voorrang. Dus ik zei tegen mijn vriend, ‘je blijft mooi nog een dag in die rolstoel zitten want ik heb geen zin om vijf uur te wachten bij het Vaticaan’.

Vaticaanstad

Bij het museum hoefde we niet te wachten want ik had van tevoren al kaarten online gekocht. En er stond ook eigenlijk geen rij dus we konden zo naar binnen. Dat was mooi. Maar vervolgens wilde we natuurlijk de Sint Pieter kathedraal bezoeken. Daar aangekomen stond er inderdaad een enorme rij. Echt enorm. En wij konden deze dankzij de rolstoel skippen.

We hebben een hoop vuile blikken toegeworpen gekregen van wachtende mensen. Sommige hoorde je zeggen ‘hij faket het gewoon, moet je kijken hoe zwart dat gips is, is gewoon nep’. Nou ik stel voor dat die mensen eens twee weken lang iemand door Italië gaan rollen. Kijken hoe leuk dat is!

Voor de Sint-Pieterbasiliek
Rome Vaticaan Sint Pieter Kathedraal
Vaticaan Rome Italië
Helemaal tot bovenin de koepel kon vriend niet komen. Hij kon komen tot waar de lift kwam. Nog ietsje hoger met zijn krukken. Maar het über smalle gangetje met schuin plafond? Nee dat had hij niet kunnen doen. Dus ik ging alleen en maakte foto’s van het uitzicht wat je van daar had op de Engelenburcht.

Uitzicht op het Sint-Pietersplein vanuit de Sint-Pieterbasiliek
Vaticaan Rome Italië

De Sint-Pieterbasiliek

De Sint Pieter zelf is zó groot. De kerk heeft echt een enorme indruk op ons beide gemaakt. Heerlijk om hier je rolstoel doorheen te rollen. Zoveel ruimte en zoveel pracht en praal. Iedereen zou eens in zijn leven deze kathedraal moeten bezoeken.
Rome Vaticaan Sint Pieter Kathedraal
Rome Vaticaan Sint Pieter Kathedraal
Rome Vaticaan Sint Pieter Kathedraal
Rome Vaticaan Sint Pieter Kathedraal
Rome Vaticaan Sint Pieter Kathedraal

Naar het ziekenhuis in Rome

Na ons bezoek overdag aan de Sint Pieter besloten we ’s avonds naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. Kijken of het gips eraf kon en zo niet hoe laat we dan ’s ochtends terecht konden. Wat ik herinnerde me de vijf uur wachten in Milaan nog. Dat zou hier vast niet anders zijn.

We kregen rare blikken toen we bij het ziekenhuis aan kwamen. De man achter de balie dacht zelfs dat we oplichters waren en wilde dat zijn collega de politie zou bellen. Nu spreken wij geen Italiaans maar je kon dat uit bepaalde woorden wel opmaken. Zijn collega vond het ook maar een vreemd verhaal maar verzocht ons ’s ochtends vroeg terug te komen en te vragen naar de gips afdeling. En dat was wat we deden. We gingen mega vroeg naar het ziekenhuis en hebben ongeveer drie uur gewacht toen we aan de beurt waren.

De Italiaanse McDreamy

We hadden een jonge dokter. Zo’n sexy gozer, als in Greys Anatomy. Hij vond het wel interessant dat hij twee buitenlanders op bezoek kreeg en al snel stonden er drie andere collega’s omheen. Ik begreep meteen waarom we drie uur hadden gewacht. Één van de vier was bezig het gips/ verband eraf te halen en de andere drie keken toe en hadden het over voetbal. Toen het verband eraf was kwam er een opgezwollen, paar/ zwarte voet onder vandaan. Zelfs de arts schrok en trok een vies gezicht. We vertelde hem dat we in Milaan bloedverdunners moesten halen. Maar dat we daar na twee dagen mee gestopt waren omdat mijn vriend zwarte vlekken op zijn buik kreeg (je moet het zelf inspuiten in je buik). Uiteindelijk was dat een goede beslissing geweest.

In Nederland tapen ze verstuikte enkels gewoon in en moet je lopen met een brace. In Italië laten ze je bijna twee weken met een gips cast lopen. Na de vakantie heeft het nog jaren geduurd voordat die enkel eindelijk weer een beetje normaal was.

Maar goed, vriend mocht zijn schoen aan doen en we kregen het advies om bij een apotheek een brace te kopen. Dan kon vriend, met behulp van krukken, weer lopen. En zo ging dat. De rolstoel hebben we bij het hotel in Rome achtergelaten en werd weer opgehaald door het bedrijf waar we deze gehuurd hadden. Heel fijn. Wat een vrijheid opeens. Niet meer die rolstoel en doos overal mee naartoe slepen. Niet meer beperkt zijn.

De engelenburcht

Misschien niet de meest toeristische attractie in Rome maar omdat de engelenburcht dichtbij ons hotel zat dachten we, waarom niet? Het verhaal gaat dat aartsengel Michael verscheen op de plek waar de burcht staat. Er heerste een pestepidemie en Paus Gregorius I bidde tot god om hier een einde aan te maken. Met de komst van Michael gebeurde dat en Paus Pius II liet vervolens de burcht/ kapel bouwen. Op de top van het gebouw staat dan ook een beeld van aartsengel Michael.
De Engelenburcht Rome
Aartsengel Michael
Engelenburcht aartsengel Michael
De bijbehorende Engelenbrug
Engelenbrug Rome

Het Colosseum

En welke dingen hebben we dan allemaal gezien eenmaal de rolstoel gedumpt was? Natuurlijk het Colosseum! Zo’n beetje hét icoon van Italië én in 2007 gekozen tot één van de nieuwe wereldwonderen. Het colosseum is in de eerste eeuw na Christus gebouwd voor entertainment doeleinden. Er werden ‘spelen’ gehouden waarbij mensen en dieren tegen elkaar vochten. Toen het Colosseum geopend werd onder leiding van keizer Titus werden er 100 dagen achter elkaar spelen gehouden. Zo’n  9000 dieren werden afgeslacht. Men denkt dat er in totaal 300.000 tot 500.000 mensen zijn gestorven tijdens de spelen in het Colosseum. Nou, dan ben ik blij dat we tegenwoordig wat minder dodelijk entertainment hebben zoals pretparken, iPhones en Netflix. Am I right?
Colosseum Rome
Colosseum Rome
Colosseum Rome

Het Colosseum is een grote toeristische attractie. Iets wat iedereen gezien wil hebben in Rome. En jij dus ook! Nu het er nog allemaal staat anyways. Natuurlijk is het na al die eeuwen niet meer zoals het was. Ook omdat de generaties erna niet altijd zuinig zijn geweest op historische werken. Zo werden er stenen van het Colosseum gebruikt om huizen van te bouwen. Een huidige archeoloog zou er een hartaanval van krijgen. Maar desondanks valt er nog best wel veel te zien. En er hangen platen aan de muren met suggesties van hoe het er vroeger waarschijnlijk uitzag. Met wat fantasie kom je een heel eind. Hoewel je geen rondleiding met een gids hoeft te nemen kan het best wel een goed idee zijn. Een gids kan je namelijk alles vertellen over de geschiedenis achter het Colosseum. Leuker dan zelf boeken moeten lezen.
Colosseum Rome
Colosseum Rome
Poort naar het Colosseum
Colosseum Rome

Het Palatijn en Forum Romanum

Vlak bij het Colosseum vind je het Forum Romanum en het Palatijn. Het Palatijn ligt tussen het Forum Romanum en Circus Maximus. Het is één van de zeven heuvelen van Rome en er is in de tussentijd vanalles op gebouwd. Waaronder een paleis, een badhuis en een kapel. Een brand, aardbevingen en vele jaren later zijn er alleen nog maar fragmenten over van de prachtwerken die er ooit gestaan hebben. Eeuwig zonde.
Palatijn Rome
Rome Palatijn
Uitzicht vanaf het Palatijn op het Colosseum
Forum Romanum uitzicht op Colosseum

Het Forum Romanum was vroeger het centrum van Rome. Het stond vol met gebouwen en alles wat met politiek, religie en commercie te maken had. Natuurlijk is er tegenwoordig nog maar weinig van over. Maar de dingen die er nog staan zijn indrukwekkend.
Forum Romanum Rome
Forum Romanum Rome
Forum Romanum Rome

Circus Maximus

Circus Maximus ligt in de buurt van het Palatijn en Forum Romanum. Het was vroeger een groot stadion en werd vooral gebruikt voor wedstrijden met paarden en wagens. Tegenwoordig is er niets meer van over dan een grote gras vlakte. Bij de andere opgravingen kun je nog wel een beetje bedenken hoe het eruit moet hebben gezien. Dat is bij Circus Maximus wel heel anders.
Circus Maximus Rome
Circus Maximus Rome

La Bocca della Veritá

Voorbij het Palatijn, op weg naar de Tiber vind je La Bocca della Veritá ofwel ‘de mond der waarheid’. Een hoofd van een man is gebeeldhouwd in een grote ronde marmeren plak. In het midden, bij de mond, zit een gat. De legende gaat dan bij iedereen die zijn hand in de mond steekt en liegt, de hand eraf gebeten wordt. De Bocca is beroemd geworden door de film Roman Holiday met Audrey Hepburn. En reken maar dat de mond nog steeds populair is. Toen wij er waren stond er een gigantische rij om met ’t ding op de foto te gaan. Ik had geen zin om hierop te wachten dus wij zijn verder gelopen. Leuk verhaal maar zo heel boeiend is het kunstwerk niet (naar mijn mening).
La Bocca Della Verita

De Trevifontein

Op 20 minuten lopen van het Colosseum vind je Fontana di Trevi. Een fontein van 26 meter hoog en 22 meter breed. Blijkbaar was het back in the day normaal om monumenten op te richten voor plekken waar water binnenkwam in Rome. Dit was dus zo’n plek. Op de giga fontein zie je de zeegod Oceanus afgebeeld met een aantal andere jonge goden (tritons). In een schelp worden ze door paarden met vleugels naar de oceaan gereden.
De Trevifontein is één van de meest toeristische attracties in Rome. Dus wees gewaarschuwd als je erheen gaat.
Trevi Fontein
Trevi Fontein

Wist je dat: in 2015 de fontein ernstig beschadigd werd door Feyenoord hooligans? En je een kleinere versie vind in Las Vegas?

De Spaanse trappen

De Spaanse trappen bevinden zich op 10 minuten lopen van de Trevifontein. De trappen horen bij de Trinita de Monti kerk en zijn gemaakt om deze te verbinden met het Piazza di Spagna plein. De stijl is Roccoco en de trappen zijn enorm populair. Waarom weet ik eigenlijk niet want zo bijzonder zijn ze nou ook weer niet. Misschien is het gewoon onderdeel geworden van het complete toeristen pakketje.

Mensenmassa op de Spaanse trappen
Spaanse Trappen Rome
Op krukken de Spaanse trappen op en af
Spaanse Trappen Rome

Het Pantheon

Het Pantheon (gewijd aan alle goden) werd gebouwd als tempel. Inmiddels wordt het gebruikt als Rooms-Katholieke kerk. Het Pantheon kan bezocht worden door toeristen maar niet wanneer er diensten zijn. Het Pantheon is één van de gebouwen in Rome dat goed bewaard gebleven is. Het gebouw heeft een ronde koepel en in het midden zit een gat. Deze Oculus moet de ‘kerk’ soepen houden en bestendig maken tegen aardbevingen. Het grappige is dat het ook écht een gat is. Dus als het gaat regenen dan valt het water gewoon op de grond. De vloer is daarom ook licht gebogen, om het water af te voeren.
Pantheon Rome
Pantheon Rome
Pantheon Rome
In het midden van de Pantheon koepel zit een gat
Pantheon Rome

Piazza del Popolo

Het Popolo plein, ook wel ‘plein van het volk’ genoemd, ligt aan de voet van de berg Pincio en dankt zijn naam aan de populieren bomen. Aan de linker en rechterkant vind je kerken die er bijna hetzelfde uitzien. De Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto. Men noemt dit dan ook wel de ’tweeling kerken’. In het midden staat een Egyptische obelisk. Deze stond eerst op Circus Maximus maar toen die plek helemaal in puin viel gaf Paus Sixtus V de opdracht om de Obelisk op te graven, te herstellen en te verplaatsen naar het Popolo plein.

Uitzichtspunt The Pincio

Wil je een mooi uitzicht over de stad? Klim dan vanaf Piazza del Popolo de Pincio heuvel op. Bovenop vind je Terrazza del Pincio vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Er is ook een gigantisch park waar je even kunt uitrusten.
Uitzicht over Rome
Uitzicht over Rome

Uitzichtspunt Monte Mario

Een andere plek waar je mooi kunt uitkijken over Rome is Monte Mario. Toen wij erheen gingen regende het flink, maar dat vonden we niet erg. Dat zorgde namelijk weer voor foto’s met een bijzondere lucht. Wel was het even behelpen met de krukken. Je moet namelijk flink wat trappen op.
Op naar Monte Mario Rome
Uitzicht vanaf Monte Mario

Ponte Fabricio

Rome heeft nogal wat bruggen waarvan de Ponte Fabricio de oudste is. Gebouwd 62 voor Christus en 62 meter lang. Het is een wonder dat de brug na al die jaren niet is ingestort. Ponte Fabricio ligt in de buurt van het Pantheon en de Spaanse trappen. Wij liepen erlangs na ons uitstapje naar Monte Mario.
Ponte Fabricio

Altare della Patria

Als je in Rome bent dan kom je dit gigantische witte gebouw vast een keer tegen. Het is een monument van Victor Emanuel II. Binnen vind je het Museo del Risorgimento. Veel mensen in Rome vinden het een vreselijk gebouw omdat het, volgens hen, niet past bij de rest van historisch Rome. Persoonlijk vind ik dat ze wel een beetje gelijk hebben. Het is wel erg groot en oogverblindend wit.
Altare Della Patria

Rome openluchtmuseum

Rome is eigenlijk één groot openluchtmuseum. Waar je ook loopt, overal kom je gebouwen of monumenten tegen uit het Romeinse tijdperk. En het mooie is dat de meest populaire bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.

Romaanse duiven
Rome duiven

Er is zó veel te zien in Rome. Je zult je absoluut niet vervelen. Wel voel je je soms een beetje overweldigd. Met dit blog probeer ik de meest populaire dingen te beschrijven die je echt zou moeten zien. Maar om heel eerlijk te zijn is er nog veeeeel meer te zien in Rome. Je zou er makkelijk een paar maanden kunnen verblijven en elke dag wat nieuws kunnen ontdekken. Of je dat ook wil is een tweede. Rome is namelijk enorm druk en ook beetje viezig en duur.

Wij hielden het na een paar dagen voor gezien en reden verder naar onze volgende en laatste bestemming in Italië: Pompeii.
Straatje in Rome