Ga naar de inhoud

Stedentrip Boedapest


Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad bestaat eigenlijk uit twee steden: Boeda en Pest. Aan de ene kant van de rivier de Donau ligt Boeda en aan de andere kant Pest. Ik heb me laten vertellen dat Boeda de populaire kant is. De stad heeft zo’n 2 miljoen inwoners en verwelkomt elk jaar zo’n 4 miljoen toeristen. Boedapest is dan ook de meest belangrijkste toeristische inkomstenbron van Hongarije.

Waarom naar Boedapest?

Boedapest is vergeleken met andere Europese steden best wel goedkoop. Of het nou gaat om uitgaan, eten, openbaar vervoer of museums. Daarnaast is het een heerlijke stad om doorheen te lopen. Vergaap je aan de architectuur van oude én nieuwe gebouwen, check één van de vele museums of rust uit op het gras van het Margaretha eiland. Boedapest staat daarnaast bekend om zijn pool party’s en natuurlijk het Sziget festival dat in de zomer plaats vindt.

Hoe kom je er?

Je kunt er natuurlijk naartoe rijden met de auto maar dat duurt wel even dus wij pakten de KLM Cityhopper. Binnen 2 uur vlieg je van Amsterdam naar Boedapest.

Vanaf het vliegveld kun je de bus pakken naar het centrum of een taxi.

Met KLM naar Boedapest

Waar verblijf je?

Ik verbleef met twee vrienden bij het Rum Hotel. Dit hotel ligt in de buurt van veel bezienswaardigheden. En het is slechts 4 minuten lopen naar de bushalte waar je de bus naar het vliegveld kunt pakken.

Het ontbijt was vrij goed en ’s avonds serveren ze bijzondere cocktails. Helaas is het restaurant in de middag gesloten. Maar om de hoek zit een goede Hummus bar (in 2018).

Rum hotel cocktail

Wat is er te doen?

Er is zat te doen in Boedapest. Hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Thermale baden bezoeken

Op vele Boedapest to-do lijstjes staan de thermale (niet te verwarren met terminale) baden van Boedapest. De grootste, de Széchenyibaden, hosten in de zomer poolparty’s die enorm populair zijn. Andere populaire baden waar je naartoe kunt gaan zijn het Gellértbad (bij de Gellértheuvel), Lukacs baths, het Rudasbad (komt voor in de Netflix serie: The Alienist) of de Thermal Beer Spa waar, zoals de naam al doet vermoeden, bier kruiden in het water zitten.

De Széchenyibaden

Ik had geen tijd om alle baden te bezoeken en moest dus een keuze maken. Ik besloot om voor de grootste te gaan: de Széchenyibaden. Deze zijn in 1913 gebouwd in Neo Barokke stijl. Als je het gebouw er van de buitenkant al mooi uit vindt zien, wacht dan maar tot je binnenkomt. De plafondschilderingen en houten details zijn indrukwekkend.

Széchenyi baths
Széchenyi baths

In totaal zijn er 3 buitenbaden, 12 binnenbaden en een groot aantal sauna’s en stoomkamers. In de meeste badhuizen zwemmen vrouwen apart van de mannen maar bij de Széchenyi baden is het gewoon gemixt. Bij één buitenbad moet je een badmuts dragen. Bij de rest van de baden hoeft dat niet.

Széchenyi baths

Kaartjes reserveren?

Het is mogelijk om van tevoren kaartjes online te kopen zodat je niet in de rij hoeft te staan. Ik vraag me af of dat nodig is. Ik ging er in het weekend heen, rond een uurtje of twee ’s middags, en er stond niemand. Ik kocht een ticket bij de kassa en betaalde daar zo’n € 21 euro voor (in 2018).

Je krijgt een armbandje waarmee je naar binnen kunt en een kluisje kunt uitzoeken. Ik las later dat je ook geld op de armband kunt laten zetten waarmee je bij het restaurant kunt betalen.

Széchenyi baths

Druk en vies

Mijn eerste indruk was: ‘wat is het fucking druk hier!’. Maarja, ik ging dan ook in het weekend. Misschien had ik beter op een maandagochtend kunnen gaan.

Alle binnenbaden en stoomcabines zaten propvol. Uiteindelijk vond ik een plekje in één van de binnenbaden. Maar lang bleef ik er niet zitten. Terwijl ik naar mijn benen keek zag ik allemaal haren in het water drijven. Op de grond lagen allemaal lange haren en een vieze pleister.

Dan maar op naar de buitenbaden. Maar daar was het niet veel beter. Ook hier was het enorm druk en één van de buitenbaden was gesloten wegens renovatie. Bij het andere bad mocht je alleen zwemmen als je een badmuts bij je had en die had ik niet. Het kleine badje heb ik niet eens geprobeerd want die zat helemaal vol met mensen.

Na 2 uur besloot ik dat het genoeg was en ben ik vertrokken. Wat een teleurstelling.

Gellértheuvel

De Gellértheuvel is 140 meter hoog en vernoemd naar de bisschop Gellért Sagredo die als missie had: het Christendom te verspreiden in Hongarije. Helaas eindigde het niet goed voor Sagredo. Hij werd door heidense rebellen in een vat gestopt en van de heuvel afgerold. Op de plek waar hij overleed is in 1904 een monument geplaatst.

Gellertheuvel
Gellertheuvel uitzicht
Gellertheuvel uitzicht

Het Gellértmonument.

Gellért monument Boedapest

De Citadel

Bovenop de Gellértheuvel staat een Citadel. Deze is tussen 1850 en 1854 door Habsburgers gebouwd om de stad onder controle te houden. Toen de Habsburgers Boedapest in 1867 verlieten werd de Citadel eigendom van de stad. Een deel van de muren werd neergehaald maar een deel bleef staan. In de Tweede Wereld Oorlog werd de Citadel opnieuw gebruikt om de stad in de gaten te houden, dit keer door de Duitse SS.

Tegenwoordig zit er een hotel in de Citadel en is het vooral een toeristische trekpleister.

Grotkerk

Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een kerk in een grot. De grot bestaat uit twee delen, St.-István en Lourdes. Sint Iván was een kluizenaar die in de grot woonde in de negentiende eeuw. Tegenwoordig wordt de grot beheerd door leden van de Paulinenorde.

Grotkerk Boedapest

Voor de kerk staat een beeld van Sint Stefan, een heilige en de eerste koning van Boedapest.

Grotkerk beeld Sint Stefan

Het vrijheidsmonument

Op de top van de Géllertheuvel (voor de Citadel) staat het vrijheidsmonument, gemaakt door de Hongaarse beeldhouwer Kisfaludi Strobl. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis van de Sovjetsoldaten die de stad hebben bevrijd tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Vrijheidsmonument Boedapest

De Burchtwijk

Deze burcht werd in de 13e eeuw gebouwd na de invasie van de Mongolen die een groot deel van Hongarije verwoestte. Koning Bela IV kwam op het idee om de burcht te bouwen om het koninkrijk te beschermen tegen nieuwe aanvallen. Binnen de muren van de Burcht vind je onder andere de koninklijke paleizen en de Matthias kerk.

Op de achtergrond de Burchtwijk, gezien vanaf de Pest kant.

Burchtwijk Boedapest

Het Boedapaleis

De Burchtwijk werd gedurende de jaren meerdere keren aangevallen, verwoest en weer opgebouwd. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd er enorm zwaar gevochten en als gevolg brandde het koninklijk paleis compleet af. Het paleis is daarna wel weer opgebouwd maar van het interieur is niets overgebleven. Tegenwoordig vind je een aantal museums in het voormalig paleis.

Boedapaleis Boedapest

In het Boeda kasteel vind je het Historisch Museum en een kunsthal waar schilderijen hangen van verschillende kunstenaars,

Het Historisch Museum Boedapest
Het Historisch Museum Boedapest

Matthias kerk

De Matthias kerk, aan de Boeda kant, is één van de belangrijkste kerken van Boedapest. Deze werd in 1255 gebouwd en is gedurende de jaren meerdere keren gerenoveerd en omgebouwd. Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg de kerk zijn laatste facelift van architect Frigyes Schulek (ook verantwoordelijk voor het vissersbastion).

De kerk heeft gotische invloeden en kleurig versierde dakpannen die glinsteren in de zon. Ga ook zeker even binnen kijken (wel je schouders bedekken).

Boedapest Matthiaskerk
blank
blank

In het midden een beeld van keizerin Sissi.

Het Vissersbastion

Een kwartiertje lopen van het Boedapaleis vind je het Vissersbastion. Dit bouwwerk is aangelegd door architect Frigyes Schulek, ook verantwoordelijk voor de renovatie van de Matthiaskerk. Het Vissersbastion moest de kerk meer glans geven.

vanaf het Vissersbastion heb je een mooi uitzicht over de Pest zijde van Boedapest. Via trappen kun je naar beneden lopen naar ‘de Waterstad’. Vandaar de naam vissersbastion.

Vissersbastion Boedapest
Vissersbastion Boedapest

Het bouwwerk is imposant en wordt druk bezocht. Het stikt er van de toeristen die allemaal de perfecte selfie proberen te maken. Rondlopen door het Vissersbastion is gratis máár in de zomermaanden moet je voor bepaalde delen betalen (uiteraard de gedeeltes met het mooiste uitzicht).

Vissersbastion Boedapest

Bloesem in het voorjaar

Als je in het voorjaar (april) naar Boedapest gaat dan raad ik je aan om de ‘achterweg’ te nemen van het Boedapaleis naar het Visserbastion. Langs die weg staan namelijk alleen bloesem bomen in volle glorie te bloeien. Hoezo naar Japan? Je kunt de magische bloesems gewoon hier bewonderen!

Bloesems in Boedapest
Bloesems in Boedapest

Het Vajdahunyad kasteel

Aan de andere kant van Boedapest, Pest, vind je het Vajdahunyad sprookjeskasteel. In 1896 bestond Boedapest 1000 jaar en dat werd gevierd met een groot feest. Tere ere van die viering werd het Vajdahunyad kasteel gebouwd. De architect, Agnác Alpár, heeft meerdere Hongaarse stijlen in het kasteel verwerkt. Elk deel is een reconstructie van een bestaand gebouw in het voormalige Koninkrijk Hongarije.

Vajdahunyad kasteel Boedapest
Boedapest kasteel Vajdahunyad

Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd van karton en hout. Het zou er maar tijdelijk staan. Maar omdat iedereen er zo dol op was is het in 1904 opnieuw gebouwd in steen. Tegenwoordig zit er een landbouw museum in het kasteel.

Vajdahunyad kasteel Boedapest

Sint Stefanus Basiliek

De Sint Stefanus Basiliek, aan de Pest kant, is de grootste kerk in Boedapest. De bouw begon in 1851 naar een ontwerp van József Hild. Helaas kon hij het ontwerp niet voltooien. Onder andere omdat de koepel van de kerk in 1868 instortte en de bouw dus opnieuw moest beginnen. Twee andere architecten namen het over en in 1905 werd de bouw voltooid.

Sint Stefanus Basiliek Boedapest

Zin in een uitdaging? Bezoek dan de koepel. Er is een aparte entree waar je kaartjes kunt kopen.

Sint Stefanus Basiliek Boedapest

Grote Synagoge

Een bezoekje aan de grote synagoge mag echt niet ontbreken als je naar Boedapest gaat. De synagoge is 75 meter lang en 27 meter breed en daarmee de grootste van Europa en de op één na grootste van de wereld. In 1854 begon men aan de bouw naar het design van architect Ludwig Förster. Het duurde zo’n 5 jaar voordat de synagoge klaar was.

Grote Synagoge Boedapest

In de Tweede Wereld Oorlog werd de synagoge meerdere keren gebombardeerd. Het gebouw werd wel opnieuw opgebouwd maar had in de jaren 90 een flinke renovatie nodig. Kosten: 10 miljoen dollar. Een deel werd betaald door de Joodse Estée Lauder (bekend van het grote beauty merk) en uit een fonds van filmacteur Tony Curtis.

Tuin der rechtvaardigen

Achter de synagoge vind je een tuin. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog was de synagoge een deel van het Joodse getto en werden Joden in massagraven begraven in de tuin. Een gruwelijke en rare gedachte als je langs de nu zo vredige tuin loopt.

Grote Synagoge Boedapest
Grote Synagoge Boedapest

Herdenkingsboom

Als je naar de uitgang loopt dan kom je langs de herdenkingsboom, een kunstwerk van Imre Varga. Deze treurwilg is gemaakt van roestvrij staal en heeft 4000 zilveren blaadjes waar de namen op staan van 600.000 Hongaarse Joden die in WOII zijn vermoord.

Herdenkingsboom Boedapest

Maria Magdalena kerk

Van de Maria Magdalena kerk is helaas niet zoveel meer over. De kerk werd rond 1200 gebouwd en in 1500 omgebouwd tot moskee. Eind zeventiende eeuw werd het gebouw weer omgetoverd tot kerk in barokke stijl. Het einde naderde in 1945 toen het rode leger de stad binnen trad. De kerk werd toen zo beschadigt dat alleen een raampartij overbleef. Men heeft nog de moeite genomen om de toren op te bouwen maar daar is het dan ook bij gebleven. Voor een klein bedrag kun je de toren beklimmen.

Maria Magdalena kerk Boedapest
Maria Magdalena kerk Boedapest

Het parlementsgebouw

Oké technisch gezien is het geen kerk maar het lijkt wel heel erg op een kerk. Of een gigantische kathedraal. Het parlementsgebouw werd in 1885 ontworpen door Imre Steindl in gotische stijl. Het gebouw staat aan de Pest kant van Boedapest en is maar liefst 268 meter lang en 118 meter breed.

Het parlementsgebouw Boedapest

De buitenkant is redelijk indrukwekkend. Je kunt er uren naar kijken. Of de binnenkant net zo mooi is kun je ontdekken doormiddel van een tour. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en voert je langs de Grand Stairway, de Dome Hall (mét de heilige kroon die bewaakt wordt door twee soldaten), The Upper House Lobby (met gouden peuken houders), The Old Upper House Hall (vergaderzaal) en een kleinere Staircase.

The Grand Staircase.

Het parlementsgebouw Boedapest

The Old Upper House Hall.

Het parlementsgebouw Boedapest

De rondleiding eindigt bij het museum waar je meer te weten komt over het parlementsgebouw. Hoe ze de lampen vervangen in de gigantische kroonluchters bijvoorbeeld.

Het parlementsgebouw Boedapest

Het Zwack museum

In heel Boedapest worden zwarte flesjes ‘Zwack’ verkocht. Zwack Unicum is een bittere kruidenlikeur die gemaakt wordt van maar liefst 40 kruiden en wortels. Het drankje schijnt goed te zijn voor je gezondheid, maar drink het met mate want de originele versie (er zijn meerdere varianten) bevat maar liefst 40% alcohol.

Boedapest Zwack museum

Wil je meer weten over Zwack Unicum? Dan is het Zwack museum de place to be. Je krijgt er een rondleiding achter de schermen en ziet hoe dit drankje, dat al sinds 1970 bestaat, wordt gemaakt. Nou ja, niet helemaal want het recept is geheim. Ze tonen wel een aantal kruiden die in het drankje zouden kunnen zitten.

Boedapest Zwack museum

De geschiedenis van Zwack

Zwack is een echt familie bedrijf. In 1790 werd Zwack Unicum voor het eerst gebrouwen door Jozef Zwack, dokter van de habsburgse keizer Jozef II. Toen de keizer het drankje voor het eerst proefde was hij zo verrast dat hij zou hebben gezegd ‘Dat ist ein unicum!’. En zo is Zwack Unicum aan zijn naam gekomen.

In 1840 werd het bedrijf J. Zwack & Co. opgericht en rond 1900 was Zwack één van de grootste brouwerijen in Europa. Ze exporteerde zo’n 200 likeuren en spirits.

Helaas maakte de Tweede Wereld Oorlog (tijdelijk) een eind aan de productie. De zoon van Jozef, János Zwack, runde inmiddels het bedrijf en vluchtte met zijn zoon Peter naar Amerika. De broer van János, Bela, bleef achter en begon een neppe imitatie (János had het recept) van het Zwack drankje te produceren voor de communisten.

In 1988 keerde Peter terug naar Hongarije en begon met de productie van het originele Zwack drankje. Het lukte hem om in 1989 zijn familie bedrijf (wat toen in handen was van de staat) terug te kopen. En vanaf 1990 ligt de originele Zwack weer in de winkels in Hongarije.

Peter is inmiddels overleden maar zijn kinderen Isabella en en Sandor Zwack zetten de familie traditie voort.

Boedapest Zwack museum

Oude tradities

Dat men bij Zwack waarde hecht aan oude tradities zie je tijdens de rondleiding. Het Zwack brouwsel wordt opgeslagen in gigantische houten tonnen die men al vanaf het begin der productie gebruikt. Als de tonnen stuk gaan of gaan lekken (dan doen ze eigenlijk allemaal wel een beetje) dan wordt een monteur gebeld om de tonnen te herstellen. Een monteur kan wel zes weken bezig zijn met de preparatie van één ton.

Boedapest Zwack museum

Tijdens de rondleiding krijg je ook de oude machines te zien waarmee de likeur vroeger werd gemaakt. Uiteraard gebruiken ze die niet meer.

Boedapest Zwack museum

Zwack proeven

Natuurlijk is een bezoekje niet compleet als je niet even geproefd hebt. Tijdens de rondleiding is er de mogelijkheid om het originele brouwsel te proeven (40%) en de plum versie (35%). De laatste is iets minder sterk en iets minder bitter.

Ik vond beide om heel eerlijk te zijn heel sterk en heel bitter. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat Peter Zwack elke dag een glaasje naar binnen goot. Respect!

Zwack museum Boedapest

Het museum

Na de rondleiding krijg je zelf de kans om zelf even rond te kijken in het museum gedeelte. Hier vind je heel veel verschillende Zwack flessen, familie foto’s en oude advertenties. De oudste advertentie is die van een zeeman die in het water ligt met een blij gezicht omdat hij voor zich een fles Unicum ziet drijven.

Bruggen in Boedapest

Boedapest telt een aantal bijzondere bruggen.

De Vrijheidsbrug

Ook wel Szabadság híd genoemd, werd in 1896 opgeleverd. Via deze brug kom je vanaf de Pest kant naar de Boeda kant bij de Géllertheuvel en het Géllertbad. De brug werd in eerste instantie vernoemd naar Koning Frans Jozef maar tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd de brug verwoest, opnieuw opgebouwd en kreeg het zijn huidige naam: de Vrijheidsbrug.

Boedapest vrijheidsbrug
Boedapest vrijheidsbrug

De Kettingbrug

De Kettingbrug (Széchenyi lánchíd) uit 1849 is de oudste brug van Boedapest. Ook deze brug is (natuurlijk) verwoest tijdens WOII en daarna weer opgebouwd. Het is een imposante, grote brug die Pest verbindt met Boeda en het Boeda kasteel.

Boedapest Kettingbrug

De Elizabeth brug

De lelijkste brug in Boedapest (pardon me for saying) moet toch wel de Erzsébet híd zijn. De Elizabeth brug zag er een stuk mooier uit toen ze werd opgeleverd in 1903. Maar, zoals met alle andere mooie dingen in Boedapest, werd deze brug tijdens de Tweede Wereld Oorlog verwoest. In de plaats kwam het lelijke, witte ding wat er nu staat. Het is de enige brug die na verwoesting een modern uiterlijk kreeg. Heel jammer want het past totaal niet bij de rest van de stad.

Boedapest Elizabeth brug

Beelden en monumenten in Boedapest

Het stikt van de beelden en monumenten in Boedapest. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste.

Monument Imre Nagy

Vlakbij het parlementsgebouw vind je monument voor Imre Nagy, een Hongaarse premier die opstond tegen het Communisme en partij koos voor het volk. Hierbij verloor hij zijn leven. Ter nagedachtenis is dit monument, dat bestaat uit een bronzen beeld van Nagy op een brug, gemaakt.

Monument Imre Nagy

Schoenen op de Donaukade

Wanneer je langs de Donau, achter het parlementsgebouw, loopt kom je opeens allemaal schoenen tegen. Dit monument is ter nagedachtenis van de Joden die hier gefusilleerd zijn in de Tweede Wereld Oorlog. De Joden moesten eerst hun schoenen uittrekken en aan de rand gaan staan. Daarna werden ze neergeschoten. Hun lichamen meegenomen door de Donau.

Schoenen op de Donau kade Boedapest

Het schijnheilige Duitse bezettingsmonument

Dit monument zien de Hongaren liever verdwijnen. Het monument is opeens, uit het niets, verschenen op het Vrijheidsplein en er is nooit een officiële ceremonie geweest om het monument ’te openen’. Het monument beeldt de keizerlijke adelaar (symbool van Duitsland) uit die over de aartsengel Gabriël vliegt. Een symbool van de onschuld van Hongarije tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Een ‘wir habben es nicht gewusst’. Maar Hongarije is wel degelijk betrokken geweest bij de deportatie van 437,000 Joden naar concentratiekampen.

Begrijpelijk dat een hoop mensen boos zijn en dit beeld liever zien verdwijnen. Als protest hebben mensen een ‘volks monument’ pal tegenover het bezettingsmonument gemaakt. Je vindt er verhalen van Joodse families die vermoord zijn, koffers en andere persoonlijke spullen.

Boedapest Duits bezettingsmonument
Boedapest Duits bezettingsmonument
Boedapest Duits bezettingsmonument

De Jongens van de Paulstraat

De Jongens van de Paulstraat is één van de meest gelezen (kinder)boeken in Hongarije. Het is verplichte kost op school en een geliefd verhaal over de belevenissen van een groepje jongens in de arme wijk Józsefvárnos.

Tegenwoordig staan er beelden van de jongens in diezelfde wijk.

Jongens van de Paulstraat Boedapest
Jongens van de Paulstraat Boedapest

De dikke politieagent

Vanaf de Sint Stefanus basiliek loop je zo de Zrínyi utca straat in. Aan het begin staat een beeld van een dikke politieagent met een grote ‘gouden’ plek op zijn buik. Het zou geluk brengen als je over de buik van het beeld wrijft, dus dat doet dan ook iedereen. Het beeld schijnt een soort van ode te zijn aan de Hongaarse keuken.

Boedapest beeld

En nog meer beelden die ik gezien heb.

Het Cresham paleis

Als je écht iets moois wilt zien dan moet je een bezoekje brengen aan het Cresham paleis, gebouwd in 1904. Het grappige is dat het eigenlijk nooit echt een paleis is geweest. Vanaf het begin heeft er een verzekeringsmaatschappij in gezeten en diende het als huis voor aristocraten. Het gebouw verviel in de Tweede Wereld Oorlog toen de Duitsers het overnamen.

Boedapest Cresham Palace
Boedapest Cresham Palace
Boedapest Cresham Palace

Fietsen in Boedapest

Toen ik in Boedapest was vond de Great Spring Bicycle Parade of Budapest plaats. Duizenden mensen reden op de fiets door de stad om deze manier van vervoer te promoten. Iedereen kon meedoen. Volgens mij vond dit evenement pre-Covid elk jaar plaatst. Of dat nu nog steeds het geval is weet ik niet.

Boedapest fietsen

Eten en drinken in Boedapest

Hongaars eten staat bekend om zijn rijke en hartige smaken, waarbij kruiden en specerijen een belangrijke rol spelen. Enkele kenmerkende gerechten uit de Hongaarse keuken zijn: goulash, lángos en Pörkölt. De meeste gerechten worden gemaakt met vlees. Maar er zijn ook wel vegetarische opties beschikbaar.

Dob Street

Als je op zoek bent naar goed eten of cocktails ga dan naar Dob street. Dit is een hele lange straat met allemaal eettentjes en cocktail bars.

Dob Street Boedapest

Wij dronken een drankje bij bar Jardin.

Bar Jardin Boedapest
Bar Jardin Boedapest

Szimpla Kert

Boedapest staat bekend om zijn ruïnepubs. Dat zijn, zoals de naam al zegt, pubs in ruïnes. De bekendste is Szimpla Kert. Deze pub bevindt zich in een gebouw dat inderdaad wel iets weg heeft van een ruïne. Geen vloerbedekking, geen behang of verf. Maar wel een heleboel mensen, lichtjes, muziek en gezelligheid. Ik voelde me meteen thuis. Het pand is best wel groot en boven is een keuken waar je eten kunt bestellen (ook vegetarisch!). Beneden speelde een live band nummers van de Rolling Stones en Bruce Springsteen.

Trek je het even niet meer? Op de eerste verdieping vind je een Oxygen bar. Kun je jezelf even aan het zuurstof leggen.

Szimpla Kert Boedapest
Szimpla Kert Boedapest
Szimpla Kert Boedapest
Szimpla Kert Boedapest

Morrisson’s 2

Tijdens mijn bezoek aan Boedapest ben ik één keer uit geweest tot diep in de nacht en dat was bij Morrisson’s 2. Deze club bevindt zich in een pand met meerdere lagen en zalen. Zo is er in de kelder karaoke, jaren 30 en 50 muziek en verderop R&B en House. Op de begane grond draaien ze top 40 muziek in een soort van Cooldown café. Het deed me een beetje denken aan de Karlovy Lazne in Praag.

Omdat er verschillende soorten muziek wordt gedraaid komen er ook verschillende soorten mensen naar de Morrison’s 2, jong en oud. Maar het overgrote deel is toch zeker wel een stuk jonger dan 30. Dit zie je terug aan de prijzen, de mierzoete cocktails kosten geen drol.

Ik denk dat als je boven een bepaalde leeftijd bent ruïne pubs wat gezelliger zijn. Maar als je komt om te dansen en het niet erg vindt om tussen het jongere grut te staan dan is Morrison’s 2 een goede plek om naartoe te gaan.

Morrison's 2 Boedapest

Hard Rock Café Boedapest

Wanneer de traditie is begonnen weet ik niet meer maar naar welk land ik ook ga, ik moet naar het Hard Rock Café (als het aanwezig is). En zo ook in Boedapest dus!

Hard Rock Café Boedapest

De mooiste MacDonalds van Europa

De MacDonalds in Boedapest is schijnbaar de mooiste van Europa. Nou, dat viel een beetje tegen. Ja het is een mooi gebouw maar de mooiste? I don’t know.

McDonalds Boedapest

Szetendre

Dit kunstenaars dorpje ligt op ongeveer 20 kilometer van Boedapest. Je vindt hier de beste Lángos (Hongaarse snack) en een marsepeinmuseum.

Lees meer over Szetendre

Lángos Boedapest