Verder naar bericht

Marsepein en Lángos eten in Szetendre

Als je wat langer de tijd hebt in Boedapest dan is het zeker een aanrader om naar Sztendre te gaan. Dit kunstenaars dorpje ligt op ongeveer 20 kilometer van Boedapest. Het is een pittoresk dorpje met veel kleine straatjes en pastelkleurige huisjes. Met tram 5 ben je er binnen 45 minuten.
Sztendre Boedapest

Het marsepein museum

Dit mag je echt niet missen als je in Sztendre bent! In het marsepein museum vind je de meest waanzinnige creaties, volledig gemaakt van marsepein. Denk aan Disney figuren, The Muppets, Princess Diana en een levensgrote Michael Jackson. Niet normaal.

Marsepein winkeltje in Sztendre, verderop zit het museum
Sztendre Boedapest marsepein museum
Wacko Jacko van marsepein
Sztendre Boedapest marsepein museumSztendre Boedapest marsepein museum Sztendre Boedapest marsepein museum Sztendre Boedapest marsepein museum Kleine zeemeermin marsepeinSztendre Boedapest marsepein museum

Benieuwd hoe die marsepeinen figuren gemaakt worden? Als je het museum binnenkomt krijg je een kijkje in de ‘keuken’ waar een vrouwtje allemaal figuurtjes aan het maken is. Voor niet heel bijzonder aangezien ik zelf ook marsepeinen taarten maak, maar toch grappig om even te zien.

Naast het museum zit een winkeltje waar je, mocht je daar zin in hebben, je zakken kunt volladen met marsepein.

De beste Lángos eet je in Szetendre

Trek? Ga dan naar Álom Lángos voor de populaire Hongaarse snack Lángos. Een soort platgeslagen oliebol belegd met roomkaas, kaas, ketchup of knoflooksaus. Lángos kun je ook gewoon in Boedapest kopen maar volgens vele Hongaren is die van Álom Lángos de beste. Je moet wel even zoeken want het piepkleine zaakje zit nogal verstopt. Als je een rij mensen in een krap steegje ziet staan dan weet je dat je goed zit. Alle toeristen weten Álom Lángos inmiddels ook te vinden.

Ik nam de populaire versie met roomkaas en kaas en die was erg lekker.

In de rij bij Álom Lángos
Sztendre Boedapest Álom LángosLángos Boedapest

Mikrocsodák Múzeuma

De kunstwerken bij het Micro museum zijn zo klein dat je ze alleen kunt zien door een microscoop. Denk aan een minuscuul coca cola flesjes of een kunstwerk gemaakt op een menselijke haar! Ongelooflijk hoe mensenhanden dit hebben kunnen maken. Erg indrukwekkend om te zien.
Sztendre Boedapest Mirco museum Sztendre Boedapest Mirco museum Sztendre Boedapest Mirco museum

Helaas ben je er na 20 minuten wel doorheen want net als de kunstwerken is het museum zelf ook niet erg groot. Maar toch leuk om een bezoekje aan te brengen.

Szetendre is een prima daguitstapje

Sztendre deed mij een beetje denken aan de Zaanse Schans. Pittoresk maar ook toeristisch. Niet heel groot en daardoor prima voor een daguitstapje (of zelfs ochtend of middag) vanuit Boedapest.
Sztendre BoedapestSztendre BoedapestSztendre Boedapest

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.