Ga naar de inhoud

België

België is een land in Europa dat grenst aan Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. De hoofdstad is Brussel. België was van 1815 tot 1830 onderdeel van Nederland. Daarna werd het een monarchie. Van 1908 tot 1960 had het Congo-Kinshasa (toen Belgisch-Congo) als kolonie. Er wonen meer dan 12 miljoen mensen in de 9 provincies van België.

In dit blog lees je meer over België en wat ik er gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen?

Brussel

Antwerpen

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is België makkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer (trein of bus). Je bent dan zo’n 3 uur onderweg (naar Brussel). Je kunt ook het vliegtuig nemen. Binnen 40 minuten ben je in België. Maar omdat je 2 uur van tevoren op het vliegveld moet zijn is het uiteindelijk niet sneller dan met de auto of trein.

Heb je een visum nodig?

Als Nederlanders hoef je geen visum aan te vragen wanneer je naar België gaat. Natuurlijk moet je wel je paspoort of een ID-kaart meenemen.

Waar verblijf je?

Overal in België zijn hotels, motels of campings te vinden. Ik boek mijn verblijf meestal via Booking.com.

Hoe reis je rond?

In België kun je makkelijk rondreizen met het openbaar vervoer. Je kunt tegenwoordig overal inchecken met je bankpas en hoeft dus geen aparte OV-kaart te kopen. Een auto huren kan ook maar parkeren in grote steden is niet goedkoop. Als je geld wilt besparen is het OV een betere optie.

Metro in Brussel.

Wat voor klimaat heeft België?

België heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en zomers. Er is het hele jaar kans op neerslag. De Noordzee heeft in de zomer een koelend effect op het weer in België. En in de wintermaanden zorgt het ervoor dat de temperatuur niet te ver daalt.

Welke taal spreken ze in België?

Het land heeft drie officiële talen: Frans (40%), Nederlands (60%) en Duits (minder dan 1%). Nederlands wordt vooral in Vlaanderen gesproken. Frans spreken ze voornamelijk in Wallonië en Brussel.

Wat is het verschil tussen België en Vlaanderen?

België heeft drie gemeenschappen: de Vlaamse (voorheen de Nederlandse genoemd), Duitse en Franse. De Vlaamse is de grootste.

Vlaanderen is de noordelijke deelstaat van België. Deze deelstaat werkt volledig zelfstandig via het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering. Het moderne Vlaanderen bestaat uit de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Ook heeft het bevoegdheden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vlaanderen bestaat dus uit delen van België en Nederland. Inwoners worden Vlamingen genoemd. De taal die er wordt gesproken is Vlaams (Nederlands met een dialect).

Wat is de beste tijd om naar België te gaan?

Je kunt het beste naar België gaan van mei t/m september. In die maanden valt er de minste neerslag en is het niet extreem koud. In de zomer kan het wel wat warmer worden maar meestal niet meer dan 30 graden.

Is het veilig?

De veiligheid in België is te vergelijken met die in Nederland. Je kunt dus veilig over straat lopen maar in grote steden is het aan te raden om extra op je spullen te letten. Schijnbaar is station Brussel-Zuid (of Midi) het drukste én onveiligste station van België. Dit is dan vooral ’s avonds het geval. Ik kwam overdag aan en heb er niet zoveel van meegekregen. Toen ik aan het eind van de middag de trein pakte van Brussel-Zuid naar Amsterdam werd er wel minstens vijf keer omgeroepen dat je op je spullen moest letten omdat er zakkenrollers in de trein rondliepen.

Heb je inentingen nodig?

Je hebt geen vaccinaties nodig wanneer je naar België gaat.

Is België duur?

Mijn ervaring is dat België ongeveer net zo duur is als Nederland. Sommige producten zijn goedkoper, anderen zijn duurder. Prijzen van hotels, museums en openbaar vervoer liggen ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland.

Meer weten? Lees: wat kost een weekendje Brussel?

Met welke valuta betaal je in België?

België is een EU-land en je betaalt er dus met de Euro.

Wat eten ze in België?

Populair in België zijn de Belgische of Vlaamse frieten, Belgische chocolade, Vlaams stoofvlees, Belgische wafels, Gentse Waterzooi en de Gentse Cuberdons (die je overigens ook in andere Belgische steden kunt krijgen).

Belgische frieten in Brussel.
Cuberdon Brussel.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In landen van de Europese Unie (EU) heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je mag in België dus gewoon met je Nederlandse rijbewijs rijden.