Ga naar de inhoud

Frieten en wafels eten in Brussel

Brussel is de hoofdstad van België. Het Europees Parlement vergadert in Brussel en je vindt er de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie. Daarom wordt Brussel ook wel de hoofdstad van de Europese Unie genoemd. Het is een multiculturele stad waar veel mensen met verschillende achtergronden wonen. Er worden dan ook verschillende talen gesproken. De hoofdtalen zijn Nederlands en Frans.

Brussel, reuzenrad.
Brussel.
Brussel, regenboog zebrapad.

Hoe kom je er?

Je kunt op verschillende manieren naar Brussel reizen. Met de trein, de auto of het vliegtuig. Als je sportief bent zou je zelfs kunnen fietsen of lopen. Ik nam de trein omdat parkeren in Brussel nogal duur is (€ 25 per dag) en het vliegtuig leek me een beetje overdreven.

Met de IC reis je binnen drie uur van Amsterdam Centraal naar Brussel-Midi (Zuid). Je hoeft niet over te stappen. Kaartjes kun je online van tevoren kopen. Ik kocht een eerste klas kaartje voor € 104 (in 2023). Dit was een zogenaamd Early Bird ticket. Deze zijn het goedkoopst maar ook het minst flexibel. Stel je wilt toch een trein eerder of later pakken dan kan dat niet. Je bent gebonden aan de tijden die je hebt uitgekozen.

Waar verblijf je?

Ik verbleef twee nachten in The Scott hotel. Een goede optie voor solo reizigers die niet in een hostel willen verblijven. Het hotel is makkelijk te bereiken vanaf station Midi. Twee haltes met de metro en dan nog 6 minuten lopen. Naar het centrum doe je er iets langer over maar ook dat is te doen.

Hoe reis je rond?

Het oude centrum van Brussel kun je prima wandelend verkennen. Maar er zijn bezienswaardigheden die te ver weg liggen. Zoals het Atomium. In dat geval kun je de bus, metro of tram nemen. Je hoeft hiervoor geen ov-kaart aan te schaffen. Je checkt gewoon in- en uit met je bankpas. Heel makkelijk.

Metro in Brussel.

Wat kost het?

In mijn blog wat kost een weekendje Brussel? vind je een overzicht van de kosten.

Wat is er te doen?

Brussel kun je makkelijk binnen een dag of twee verkennen. Maar ook als je langer wilt blijven is er genoeg te doen en te zien. Hieronder lees je wat ik heb gedaan en gezien in Brussel.

Stripfiguur op fiets in Brussel.

Grote Markt

De grote markt is misschien wel de bekendste plek van Brussel. Het is een groot plein met daaromheen allemaal statige panden. In de 15e eeuw bouwde de Magistraat van Brussel een indrukwekkend stadhuis. Ook werden er gilden huizen gebouwd en een broodhuis waar, zoals de naam al zegt, brood gebakken werd. De houten panden werden helaas vernietigd tijdens bombardementen in 1695. De huizen werden opnieuw opgebouwd, maar dit keer gebruikte men steen in plaats van hout.

In de 18e eeuw verarmden de gilden en werden de panden verwaarloosd. Gelukkig vond in de eeuw daarna een grootschalige restauratie plaats.

Vroeger werd het plein van de Grote Markt vooral gebruikt voor feesten en executies (denk heksen op de brandstapel). Tegenwoordig vind je er allemaal winkeltjes en restaurants. In het broodhuis is het Museum van de stad Brussel gevestigd.

Sinds 1998 staat de Grote Markt op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Grote Markt in Brussel.
Grote Markt in Brussel.

Brusselse wafels en frieten eten

Als je in Brussel bent dan mag je niet weg voordat je een Brusselse wafel en friet hebt gegeten. Waar de oorsprong ligt van de Brusselse wafel is niet helemaal bekend. Wafels werden schijnbaar al in de Middeleeuwen gegeten. Maar de huidige, lichte en knapperige versie met grote gaten werd pas in de 18e of 19e eeuw gecreëerd. De één zegt dat de wafel ontstond in Gent en later naar Brussel kwam. De ander zegt dat een bakker in Brussel de wafel heeft uitgevonden en deze presenteerde op de Wereldtentoonstelling.

Belgische wafels in Brussel.

Hoe dan ook, de Brusselse wafel is inmiddels het symbool geworden van de Belgische cultuur. In Brussel vind je, rondom de Grote Markt, allemaal kleine straatjes met winkeltjes waar je een wafel kunt scoren. Let wel op: de één is beter dan de ander. Het zaakje waar ik de wafel kocht (voor € 8!) had kant en klare wafels die opgewarmd werden. Ik denk dat je beter naar een toko kunt gaan waar ze de wafels vers maken. Smaakt toch beter.

Belgische wafel met banaan, aardbei en chocolade.

Naast wafels zijn Belgische frieten erg populair. In België heerst een zogenaamde ‘frietkotcultuur’. Die werd in 1844 geïntroduceerd door Jean-Frédéric Krieger. Hij had een friettent in Brussel en stond ook met een kraam op de kermis.

In de jaren daarna groeide de populariteit en in 1950 waren er 20.000 frietkotten (friettenten) in België. Nog steeds zijn de Belgische frieten erg populair. Je kunt ze tegenwoordig krijgen met diverse soorten sauzen en snacks. Zeker proberen als je in Brussel bent!

Belgische frieten in Brussel.

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Dit complex werd in de 19e eeuw gebouwd en bestaat uit drie galerijen: de Koninginnegalerij, de Koningsgalerij en de Prinsengalerij. In totaal 230 meter lang en 8 meter hoog. De eerste filmvoorstelling in België vond plaats in de galerijen. Gepresenteerd door de Lumière broers, grondleggers van de cinematografie.

De galerijen zijn overdekt met glas en je vindt hier allemaal leuke winkeltjes en restaurants.

Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel.
Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, Brussel.

De Cuberdon (ook wel neus genoemd) werd bij toeval gecreëerd. Een Gentse apotheker wilde medicijnen langer houdbaar maken en gebruikte daarvoor siroop. Tijdens het proces ontstond de Cuberdon. Het is een zoet snoepje met een harde buitenkant en zachte binnenkant.

Cuberdon Brussel.

Manneke Pis

Manneke Pis is een fontein in de vorm van een jongetje dat aan het plassen is. Uit archieven is gebleken dat de fontein al in 1388 bestond. Alleen was het beeld toen van steen. In 1619 werd het beeld van Manneke Pis vervangen door een bronzen versie van 58 cm hoog.

Er zijn twee legendes. In de ene red Manneke Pis Brussel door op een lont te plassen van een bom die was aangestoken door de vijand. In de tweede legende plast Manneke Pis tegen de deur van een heks die hem als straf voor altijd op de plek wilde laten staan plassen. Een voorbijganger zag het echter en verving het jongetje snel door een beeldje.

Persoonlijk denk ik dat de fontein met het plassende jongetje gemaakt is omdat dit soort beelden in die tijd gewoon populair waren. En inmiddels is Manneke Pis uitgegroeid tot het symbool van Brussel.

Wist je trouwens dat het beeld bij speciale gelegenheden wordt aangekleed? Manneke Pis heeft 800 kostuums! Deze kun je bekijken in het museum van Brussel.

Manneke pis in Brussel.

Manneke Pis is overigens niet meer het enige plassende beeld in Brussel. Als vrouwelijke tegenhanger is Jeanneke Pis gemaakt. Met als doel om meer toeristen naar de straat te trekken waar het beeld/ fontein staat.

Jeanneke Pis in Brussel.

En dan is er nog Zinneke Pis, een plassende hond, die werd gemaakt door beeldhouwer Tom Frantzen.

Beeld van Zinneke Pis in Brussel.

St. Michiels- en St. Goedelekathedraal

De kathedraal van Sint Michiel en Sint-Goedele werd in de 13e eeuw gebouwd  onder de leiding van Hendrik I, hertog van Brabant. Het duurde 300 jaar voordat het bouwwerk voltooid was. In de jaren 80 werden restauratiewerkzaamheden uitgevoerd.

St. Michiels- en St. Goedelekathedraal in Brussel.
St. Michiels- en St. Goedelekathedraal in Brussel.
St. Michiels- en St. Goedelekathedraal in Brussel.
St. Michiels- en St. Goedelekathedraal in Brussel.

Hard Rock Café

Er zijn zat leuke tentjes waar je kunt eten in Brussel maar ik ging weer naar het Hard Rock Café. Als ik in een stad ben, en er is een Hard Rock Café, dan moet ik erheen. Het is inmiddels een traditie geworden.

Hard Rock Café in Brussel.

Passerele Tondo

Het lijkt op een kunstwerk maar Tondo is een loopbrug die het Paleis der Natie en het Forumgebouw van het federaal parlement met elkaar verbindt. Het lijkt op een soort munt die tussen de gebouwen is geklemd.

Passerele Tondo in Brussel.

Stripmuseum

Het Belgisch stripmuseum bevindt zich in één van de oudste wijken van Brussel. Het gebouw was vroeger een warenhuis en werd ontworpen door de bekende Belgische architect Victor Horta.

Het stripmuseum opende in 1989 zijn deuren en je vindt hier alles over Europese strips. Van klassieke strips zoals: de Smurfen, Suske en Wiske en Kuifje tot moderne strips met topics als: oorlog, lesbische relaties of autisme.

Helaas vond ik het museum zelf een beetje tegenvallen. Misschien komt het omdat ik sinds de bassischool geen strips meer gelezen heb. Of misschien vind ik het leuker om ze te lezen en hoef ik er niet per se over te ‘leren’.

Stripmuseum Brussel.
Kuifje in het Stripmuseum Brussel.
Stripmuseum Brussel.
De Smurfen in het Stripmuseum van Brussel.
Stripmuseum Brussel.
Kuifje in het Stripmuseum Brussel.

Striproute

In de jaren 90 waren de muren van het stadscentrum volgeplakt met affiches. De gemeente vond dit niet zo aantrekkelijk en besloot een grote campagne in te zetten om de muren schoon te maken. Wat overbleef waren kale, ongezellige muren. Dat moest toch beter kunnen? Zo ontstond het initiatief om een aantal muren te versieren met stripafbeeldingen. Inmiddels zijn er ruim 60 strippersonages op de muren van Brussel te vinden.

Lees meer over de striproute van Brussel

Streetart

Naast de stripmuren is er hier en daar ook wat streetart te spotten in Brussel.

Streetart in Brussel.
Streetart in Brussel.
Streetart in Brussel.

Riolenmuseum

In het riolenmuseum leer je meer over (de naam zeg het al) het riolenstelsel van Brussel. Hoe het riool is ontstaan, wanneer en waarom. En wie er allemaal aan hebben meegewerkt en nu nog steeds aan werken.

Het riolennetwerk van Brussel is 1900 kilometer lang en tijdens een bezoekje aan het museum kun je door 50 meter riool lopen. Interessant om te zien maar hou er wel rekening mee dat het kan stinken. Het blijft immers een riool.

Aangezien ik zelf nog nooit in een riool ben geweest en er ook vrij weinig vanaf wist vond ik dit museum zeker de moeite waard. Toen ik er was, was er ook nog een tentoonstelling over de ratten die in de stad en het riool leven. En hoe hulpvol deze beestjes zijn omdat ze helpen bij het oplossen van blokkades in het riool.

Lees meer over het Rioolmuseum van Brussel

Riolenmuseum in Brussel.
Riolenmuseum in Brussel.

Wist je dat?

 • Ratten niet de enige dieren zijn die in het riool leven. Er leven ook slakken en kikkers. In New York schijnen er zelfs alligators in het riool te leven. Omdat men deze dieren ooit als gezelschapsdieren in huis had. Maar omdat de appartementen veel te klein waren werden ze door de wc gespoeld. Hetzelfde geldt voor kleine schildpadjes. Doet mij denken aan de Ninja Turtles en de film Lyle, Lyle Crocodile.
 • Een rat heeft keiharde tanden. Ter vergelijking, het glazuur op de tanden van een rat is 5,5 op de schaal van Mohs. Een diamant heeft een hardheid van 10, porselein 7, staal 5,5 en koper 3. De tanden van een rat zijn dus net zo hard als staal. Dat verklaart ook waarom ze overal doorheen kunnen knagen.
 • De tanden van een rat zijn oranje. Dat komt omdat er ijzer in zit. En als dat roest, omdat het wordt blootgesteld aan de lucht, wordt het oranje.
 • Heb je keutels gevonden ter grootte van een olijfpit? Dan zijn er ratten aanwezig. Zijn de keutels de grootte van een rijstkorrel? Dan heb je last van muizen.
Riolenmuseum in Brussel.
Riolenmuseum in Brussel.
Riolenmuseum in Brussel.


Atomium

Met meer dan 600 duizend bezoekers per jaar is het Atomium de meest bezochte toeristische trekpleister van Brussel. Het Atomium werd in 1958 gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling (Expo 58). Het zou daarna eigenlijk afgebroken worden maar omdat het zo populair was heeft men het laten staan.

Atomium in Brussel.
Atomium in Brussel.

Het gebouw is ontworpen door André Waterkeyn en moet een ijzerkristal (met 9 atomen) voorstellen dat 165 miljard keer is vergroot. Waterkeyn liet zich inspireren door het Atoms for Peace-programma van de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower. De boodschap was dat atoomenergie niet meer gebruikt mocht worden voor oorlogsdoeleinden maar gezien moest worden als een nieuwe bron van energie.

Atomium in Brussel.
Atomium in Brussel.
Atomium in Brussel.
Atomium in Brussel.

Staal en ijzer staan in de jaren 50 symbool voor de optimistische kijk op de economische ontwikkeling. Tijdens de bouw van het Atomium wordt echter niet gekozen voor staal maar aluminium. Waarschijnlijk omdat het minder corrodeert dan staal. Zo ontstaat de naam Atomium, een samenvoeging van atoom en aluminium. Het duurt 19 maanden om het gebouw in elkaar te zetten.

Atomium weetjes

 • De totale hoogte van het gebouw is 102 meter.
 • De diameter van de bollen is 18 meter.
 • De diameter van de buizen die de bollen met elkaar verbinden is 3,30 meter.
 • Het gebouw weegt 2,5 miljoen kilo.
 • Het gebouw werd in 2003 en 2006 gerestaureerd.
Atomium in Brussel.
Atomium in Brussel.

Designmuseum

Als je een kaartje koopt voor het Atomium dan kun je gratis naar het Designmuseum, dat ernaast ligt. Het museum herbergt de Plastic Design Collection. Deze toont de verschillende en diverse creaties van kunststof design die zowel ons huis als de stedelijke omgeving hebben veranderd sinds de jaren 50.

Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur verdeelde Duitsland en Europa van 1961 tot 1989. Na de val van de muur, in 1989, werden er op verschillende plaatsen in de wereld stukken van de muur geplaatst. Deze markeren het einde van een tijdperk van scheiding in Europa en symboliseren het belang van eenheid boven verdeeldheid.

In Brussel staan twee stukken van de Berlijnse Muur.

Berlijnse muur in Brussel.

Tim Burton expositie

In 2023 deed de Tim Burton expo Brussel aan. Timothy Walter Burton is een Amerikaanse tekenaar en filmregisseur en producten. Hij is bekend van films als: Batman, Batman returns, The nightmare before christmas, Frankenweenie, Beetlejuice, Edward Scissorhands, Corpse Bride, Sleepy Hollow en ga zo maar door.

Ik ben al eerder naar een expo geweest van Tim Burton in Brussel maar deze tweede was beter. Het was een labyrint waar je doorheen moest. Ondertussen werd er allemaal werk van Burton tentoongesteld.

Tim Burton Expositie in Brussel.
Tim Burton Expositie in Brussel. Mars Attacks.
Tim Burton Expositie in Brussel. The penguin from Batman.
Tim Burton Expositie in Brussel. Beetlejuice.
Tim Burton Expositie in Brussel. Edward Scissorhands.

De Kat in Warendepark

In de herfst van 2023 was er een expositie van de stripfiguur ‘De Kat’ van  Philippe Geluck in het Warendepark.

Warandepark Brussel met beelden van De Kat van Philippe Geluck.
Brussel in de herfst.
Warandepark Brussel met beelden van De Kat van Philippe Geluck.
Warandepark Brussel met beelden van De Kat van Philippe Geluck.
Warandepark Brussel met beelden van De Kat van Philippe Geluck.
Warandepark Brussel met beelden van De Kat van Philippe Geluck.
Warandepark Brussel met beelden van De Kat van Philippe Geluck.

Rockwerchter

Elk jaar vindt het festival Rockwerchter plaats in Rotselaar, België. Het is maar 42 minuten rijden van Brussel en daardoor kun je de twee goed combineren.

Rockwerchter

Nog meer doen in Brussel

 • Horta Museum.
 • Ritje maken in het reuzenrad.
Brussel, reuzenrad.
 • Koninklijk Paleis Brussel (niet altijd open, check de website).
Paleis van Brussel.
 • Margritte Museum
 • Museum voor de Schone Kunsten (was dicht toen ik er was op 11 november).
Museum van de Schone Kunsten Brussel.
 • Museum voor Natuurwetenschappen.
 • Koninklijke Museum voor Kunst en Geschiedenis.