Ga naar de inhoud

Caye Caulker

Caye Caulker is een eiland in de Caribische zee dat op zo’n 30 minuten varen van Belize City ligt. Het is een belangrijke toeristentrekker want rondom het eiland vind je het tweede grootste barrierreef ter wereld. Veel mensen komen dan ook naar Caye Caulker om te duiken of te snorkelen.

Het eiland is niet groot. Zo’n 5 kilometer lang en ongeveer een kilometer breed. Er wonen zo’n 1600 mensen in simpele huisjes gemaakt van hout. Het is een relaxt eiland. Alles mag, niks moet. De slogan is dan ook “Go Slow”.

Op het eiland zijn auto’s verboden. Alles wordt gedaan op de fiets of golfkarretjes. Je kunt een golfcart taxi nemen of er zelf eentje huren. Mocht je in het centrum verblijven dan kun je alles ter voet bereiken.

Caye Caulker Guatemala.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je eerst naar Belize City. Daar kun je een ferry pakken naar Caye Caulker. Deze doet er ongeveer 1,5 uur over.

Van San Ignacio naar Caye Caulker

Ik maakte een rondreis door Zuid- en Midden-Amerika en was al in Belize. Ik nam de bus van San Ignacio naar Belize City. Je kunt een shuttle boeken maar die zijn nogal duur (vanaf $ 35). Het is net zo makkelijk en veel goedkoper om de lokale bus te nemen (€ 4 in 2019). Er rijden express bussen om het uur maar die miste ik omdat ik een cursus chocolade maken deed die uitliep. Dan maar de normale bus. Een oude Amerikaanse schoolbus, zonder airco. Mocht je deze bus nemen bereid je dan voor op een lange, warme rit naar Belize City.

Lange rit in de schoolbus, ik ben het zat

In een oude Amerikaanse schoolbus van San Ignacio naar Belize City in Belize.

Bij de bushalte in Belize City (die er nogal dodgy uitziet) staan taxi’s klaar om je te vervoeren naar de watertaxi. Je kunt kiezen voor de San Pedro watertaxi of de Ocean Ferry. Ik koos voor de eerste. Ik was een beetje laat en vroeg de taxi chauffeur om op te schieten. In het Engels, want dat spreekt iedereen in Belize. Ik betaalde € 4,40 (in 2019) voor het ritje van de bushalte naar de watertaxi.

Ik haalde de watertaxi op het nippertje en 30 minuten later kwam ik aan op Caye Caulker. Ik betaalde € 7,50 voor een enkeltje. Mocht je uiteindelijk weer terug gaan naar Belize City dan kun je beter een retourtje kopen. Dit is goedkoper dan twee enkele tickets. Kaartjes zijn 3 maanden geldig.

Bij de haven van Caye Caulker staan er golfcart taxi’s klaar om je naar je hotel/ hostel te brengen. Ik betaalde hier € 2,20 voor (in 2019).

Waar verblijf je?

Ik wilde relaxen op het eiland en daarom boekte ik een appartement bij Roughrider Inn. Het huis staat in een rustige woonwijk op zo’n 10 minuten fietsen van het centrum. Voor mij was het ideaal. lekker stil. En er stonden twee fietsen die ik gratis mocht gebruiken. Wel een must als je zover van het centrum af zit.

Goedkoop was het niet. Ik betaalde € 253 voor 5 nachten (in 2019).

Roughrider Inn, Caye Caulker in Belize.

Wat is er te doen in Caye Caulker?

Op het eiland zelf is niet zo heel veel te doen. Er zijn een aantal restaurantjes en winkeltjes maar alles is klein. Het gaat er voornamelijk om wat je rondom het eiland kunt doen: snorkelen, duiken, zeilen, vissen, kitesurfen etc.

Caye Caulker Belize.

The Split is de plek waar men een drankje doet aan het einde van de dag

The Splitt, Caye Caulker Belize.

Bij Ice & Beans hebben ze lekkere ijskoffie, mini donuts en wafels

Caye Caulker Belize.
Caye Caulker Belize.

Toen ik in Caye Caulker was, in 2019, kampte het eiland met een algen probleem. Het spul (dat eruit ziet als zeewier) lag overal op het strand. Niet heel aantrekkelijk voor het oog. Maar de geur was het ergste. Waar je ook rondliep, overal stonk het naar rotte eieren. Beetje jammer.

Volgens onderzoekers kan het wel eens zo zijn dat dit de nieuwe norm wordt. In Panama en Mexico hebben ze er ook al last van. Experts zeggen dat het komt door klimaatverandering, vervuiling en de sterke stroming die de algen naar land brengt.

Caye Caulker Belize.

Een dagje zeilen met Raggamuffin

Raggamuffin Tours is een organisatie die zeiltrips aanbiedt rond Caye Caulker. Je kunt kiezen voor een dagtrip of een 3-daagse reis. Ik koos voor de dagtrip waarbij je zeilt naar Hol Chan, Shark & Ray Alley en de Coral Gardens.

Kosten: € 62 (in 2019).

Zeilen met Raggamuffin bij Caye Caulker Belize.
Zeilen met Raggamuffin bij Caye Caulker Belize.

Het was een mooie ervaring. Ik heb onder andere zusterhaaien gezien, twee zeeschildpadden en twee pijlstaartroggen. Je ziet het meeste bij de eerste twee stops. De Coral Gardens vond ik een beetje tegenvallen.

Zeilen en snorkelen met Raggamuffin bij Caye Caulker Belize.

Wist je dat een zeeschildpad zo’n 30 kilo gras per dag eet!?

Zeilen en snorkelen met Raggamuffin bij Caye Caulker Belize.
Zeilen en snorkelen met Raggamuffin bij Caye Caulker Belize.

Tussen het snorkelen door krijg je een lunch geserveerd die bestaat uit rijst met bonen en kip (als je vegetarisch bent laten ze de kip weg). Op de terugweg serveren ze rumpunch. Gegarandeerd strompelend van boord.

Het was een geweldige dag. Ik hou van zeilen. Ik deed het als kind altijd met scouting. Ik vond scouting niet zoveel aan maar als we op de boot zaten dan genoot ik echt. Het is jammer dat ik nooit mijn brevet heb gehaald. Wie weet dat ik het nog een keer probeer.

Deze pelikaan zagen we ook nog

Pelikaan Caye Caulker Belize.

Filmpje snorkelen met Raggamuffin

Duiken bij Turneffe Atol

De volgende dag ging ik duiken met Belize Diving Services. We gingen naar Turneffe Atol waar je heel veel koraal ziet en kleine, kleurrijke vissen. Bij het duikcentrum noemen ze deze locatie ook wel “de kleurrijke muur”.

Ik vond het wel een beetje spannend want de groep bestond voornamelijk uit mensen die al jaren doken. Zo hadden de meesten hun eigen duikspullen mee en professionele onderwatercamera’s. Lichtelijk intimiderend.

Ik maakte me een beetje zorgen. Weet ik alles nog? Hoe werkt de computer ook alweer? Wat waren de signalen? Maar al die zorgen waren niet nodig. Zodra ik in het water lag ging alles vanzelf. Duiken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het is vooral leuk!

Duiken bij Turneffe Atol, Caye Caulker Belize.

Misselijk

Wat ik minder leuk vond was de boot rit. Het duurde een uur voordat we bij de duiklocatie aankwamen. Onderweg vocht de boot met een aantal hoge golven. Iedereen vloog van links naar rechts. Uiteraard had ik mijn reisziekte pilletjes vergeten. En de crew had ook niks bij zich. Dat vond ik trouwens wel vreemd. Dat staat toch op nummer 1 om mee te nemen?

Duik 1 en 2

Gelukkig lukte het me om zonder overgeven aan te komen op de dive site. De eerste duik duurde zo’n 50 minuten en we zagen prachtige vissen en koraal. Na de eerste duik kregen we lunch (rijst met bonen, sla en gebakken banaan) en daarna voeren we naar de tweede dive site. De tweede duik duurde ook 50 minuten en ook hier zagen we prachtige vissen en koraal.

Ik vond het een geslaagde dag. Het tweede grootste rif van de wereld is zeker weten de moeite waard!

Kosten voor deze trip: € 175 (in 2019).

Duiken bij Turneffe Atol, Caye Caulker Belize.

Filmpje duiken in Belize


Meer Belize

San Ignacio

The Great Blue Hole

Wat kost een reis naar Belize?