Naar de inhoud springen

Voorbereiding wereldreis Zuid-Amerika

Een jaar reizen door Zuid- en Midden-Amerika? Dat doe je niet zomaar. Ik las ter voorbereiding een hoop reisblogs en maakte vervolgens mijn eigen plan. In dit blog deel ik mijn tips voor het plannen van een wereldreis.

1. Begin ruim op tijd met plannen

Ik begon ruim een jaar van tevoren met het plannen van mijn rondreis door Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Doe je dit niet dan kan het zo zijn dat je bepaalde dingen misloopt. De Inca Trail bijvoorbeeld. Deze moet je minstens zes maanden van tevoren reserveren.

Hiken in Torres del Paine? Camping plekken moet je online reserveren en ruim op tijd. Geen camping reservering = niet hiken.

En dan zijn er natuurlijk nog zaken als vaccinaties en een nieuw paspoort aanvragen (indien nodig). Gaat vaak ook weer een paar weken overheen.

2. Welke landen ga je bezoeken en wat is de beste tijd?

Ik maakte een lijstje van de landen waar ik heen wilde en zocht daar de beste tijden bij. Vervolgens maakte ik een overzicht in Excel.

Het was een uitdaging want je wilt eigenlijk elk land tijdens de beste periode bezoeken. Daarnaast is het mooi wanneer je zoveel mogelijk over land kunt reizen. Dit scheelt geld (de bus is goedkoper dan het vliegtuig), en is beter voor het milieu.

Maar je moet ook nog rekening houden met de dingen die je wilt doen/ zien. Ik wilde heel graag de circuit trek doen in Torres del Paine, Chili in november. Maar in die maand mag je niet zelfstandig hiken en moet je een tour boeken. Kosten: 2000 dollar! Ik besloot daarom om in januari naar Chili te gaan. Maar daardoor moest ik ook weer de rest van het reisplan aanpassen.

Een ander probleem was de Inca Trail. Ik wilde per se de originele trek lopen die je 6 maanden van tevoren moet boeken. Ik wilde de trek ergens half oktober doen zodat ik voor het regenseizoen in Bolivia kon zijn. Maar in oktober was alles al volgeboekt. Ik kon pas 2 november de Inca Trail lopen. Daardoor was ik later in Bolivia en heb ik tijdens de El Choro trek drie dagen lang regen gehad.

Ik heb uiteindelijk een redelijke planning kunnen maken maar helemaal perfect was het niet.

3. Wat wil je doen en zien?

De volgende stap is uitzoeken wat je wilt doen en zien. Nu kun je zelf het wiel gaan uitvinden maar het is makkelijker om inspiratie op te doen via reisblogs.

Het eerste wat ik meestal doe is een route uitzoeken. Ik ga naar Google en zoek dan bijvoorbeeld op ‘route 4 weken Peru’. Vervolgens verschijnen er in de zoekresultaten allemaal reisblogs met routes door Peru.

Pik er eentje uit die jou bevalt. Daarna kun je zoeken op ‘Peru doen en zien’. Voeg vervolgens de dingen die je wilt zien en doen toe aan je route.

Het fijne aan reisblogs is dat er ook vaak vermeld wordt hoeveel tijd je nodig hebt. Dat helpt je verder met het plannen van de route. Heb je bijvoorbeeld 4 weken de tijd maar zie je dat de gekozen route 6 weken gaat duren? Dan weet je dat je de route moet aanpassen of dingen moet schrappen.

4. Bepaal je budget en wat het gaat kosten

Niets is zo vervelend als halverwege je reis te moeten afkappen omdat je geld op is. Maak daarom van tevoren een overzicht van de te verwachten kosten.

Dankzij reisbloggers is het allemaal een fluitje van een cent. Zoek via Google bijvoorbeeld op ‘wat kost 3 weken Mexico?’ en je vindt binnen no-time een blog met een overzicht van de kosten.

Voor een jaar reizen door Zuid- en Midden-Amerika kwam ik uit op een bedrag van € 30.000. En guess what? Dit heb ik uiteindelijk ook uitgegeven!

5. Hoe lang blijf je weg?

Tja dat ligt dus een beetje aan je budget en wat je allemaal wil gaan doen. Misschien wil je 6 maanden weg maar kom je er tijdens het plannen achter dat je geld na 3 maanden al op is.

Dan moet je dus kijken of je ergens op kunt besparen. Misschien moet je een duur land van de planning halen en vervangen voor een goedkoper land? Of bepaalde activiteiten skippen. Of je gaat 3 maanden in plaats van 6 maanden. Kan ook nog.

6. Detail planning maken en activiteiten boeken

Nu de landen, route, activiteiten en budget bekend zijn kun je de reis in detail gaan plannen.

 • Welke activiteiten gaan door en welke niet? Ga je een activiteit van tevoren in Nederland regelen of ter plekke? Wil je dingen zoals de Inca Trail gaan doen? Now is the time to book!
 • Hoe ga je rondreizen? Neem je de bus of het vliegtuig? Stap je in een taxi of is het veiliger om een Uber te nemen?
 • Welke bussen zijn veilig en welke niet?
 • Hoe kom ik van het vliegveld naar de stad? Enzovoorts.

7. Checklist maken

Na de reisplanning is het tijd om een checklist te maken. Hierop noteer je wat je allemaal mee moet nemen/ regelen voordat je op reis gaat.

Paspoort

Check de einddatum van je paspoort. In veel landen moet je paspoort nog een half jaar geldig zijn bij aankomst of na vertrek uit een land.

Visum

Check van tevoren of je een visum nodig hebt voor het land waar je heen reist en hoe je deze aanvraagt.

Onwards vliegticket

Heb je een enkeltje geboekt naar een land in Latijns-Amerika? Check dan of je een onward ticket nodig hebt. Dit is een bewijs dat je het land weer gaat verlaten.

Als je op wereldreis gaat dan is de kans groot dat je een enkeltje hebt geboekt. Er zijn verschillende manieren om dan een onward ticket te regelen:

 • Je kunt zelf met Photoshop een nepticket maken. Dit was ik eerst van plan maar toen las ik dat sommige luchtvaartmaatschappijen dit checken. Als ze jou namelijk weer mee terug moeten nemen (omdat je toegang tot het land wordt geweigerd) dan kost hen dat geld. Ik zou het maken van een nepticket dus afraden.
 • Een andere optie is om via https://bestonwardticket.com/ een ticket te ‘huren’. Je betaalt 12 dollar (in 2019) en het ticket wat je krijgt is 48 uur geldig. Ik heb hier drie keer gebruik van gemaakt maar ben uiteindelijk nooit gecheckt. Ik weet dus niet of dit werkt/ betrouwbaar is.
 • De meest betrouwbare optie is om gewoon een ticket te boeken. Maakt niet uit waarheen. Als je maar zogenaamd bewijs hebt dat je het land weer gaat verlaten. Er zijn altijd wel goedkope enkeltjes te vinden. Voor € 60 kun je bijvoorbeeld al van Lima naar Santiago vliegen. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om binnen 12 uur te annuleren. Dat is natuurlijk helemaal mooi!
 • Soms is een busticket ook geldig. Toen ik van Colombia naar Panama vloog moest ik bij het inchecken een bewijs laten zien dat ik het land weer ging verlaten. Ik had toevallig al een busticket geboekt van Panama naar Costa Rica. Ik liet het ticket zien op mijn telefoon en dat was genoeg. Bustickets zijn in de meeste gevallen goedkoper dan vliegtickets dus het is zeker het proberen waard.

Rijbewijs

wil je autorijden in Latijns-Amerika? Check dan of je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Deze kun je bij de ANWB kopen.

Inentingen

Op de website van de GGD kun je checken welke inentingen je nodig hebt als je naar Zuid- of Midden-Amerika gaat. Soms heb je er meerdere nodig. Er kunnen ook een paar weken overheen gaan. Zorg dus dat je op tijd je shots haalt.

Pillen

In Latijns-Amerika komt Malaria voor dus het is handig om Malerone pillen bij je te hebben. Uiteraard is zoiets als ORS (bij uitdroging en diarree) ook handig en paracetamol.

Ik had een klein toilettasje mee met Paracetamol, ORS zakjes, Feminax, diaree pillen, hoogteziekte pillen, Malerone, reistabletten, een tube spiergel, een tube calendula een thermometer en een tekentang.

Ik zou aanraden om de calendula en spiergel thuis te laten. Deze heb ik heel snel weggegooid omdat ze gingen lekken. De tekentang heb ik ook niet gebruikt.

Wat ik wel veel heb gebruikt is Paracetamol, Feminax en de reistabletten. Vooral op de Galapagoseilanden zijn reistabletten onmisbaar.

Je kunt aspirine en reistabletten natuurlijk ook gewoon in het buitenland kopen. Maar ik vind dat nooit zo prettig omdat je niet weet wat erin zit. Van Paracetamol weet ik hoe ik erop reageer. Ik neem daarom liever pillen mee uit eigen land.

Bankpas en creditcard

Check of je bankpassen staan ingesteld op ‘wereld’ en wat je moet doen als ze gestolen worden. Welk nummer moet je dan bellen en hoe kom je aan geld? Kun je in de landen waar je heen gaat met creditcard en je bankpas betalen of alleen contant? Waar kun je veilig geld opnemen?

Handig om van tevoren uit te zoeken.

Mobiele telefoon

in Zuid- en Midden-Amerika kun je niet je mobiele abonnement gebruiken om te roamen (alleen in de EU). Hoe houdt je contact met het thuisfront?

Mijn idee was om in elk land een simkaart te kopen. Ik had een oude Motorola gekocht via Marktplaats en die wilde ik gebruiken als buitenland telefoon. Mijn iPhone nam ik ook mee. Meer om foto’s te maken.

Uiteindelijk heb ik alleen een simkaart gekocht in Peru. Ik vond het teveel gedoe. Bijna alle hotels/ hostels in Latijns-Amerika hebben wifi waarmee je kunt bellen via Whatsapp. Ook veel restaurants en museums bieden gratis wifi aan. Dus je kunt eigenlijk continue in contact blijven met familie en vrienden.

En als je gaat hiken? Dan laat je dat weten en ben je even een paar dagen van de radar. Ik heb mijn Nederlandse abonnement aangehouden voor noodgevallen. Als er wat zou gebeuren met me tijdens een hike dan kon ik in ieder geval altijd contact opnemen. Dat zou dan wel een duur telefoontje worden maar ok.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel eens mobiele data heb gebruikt. Dus ja, af en toe had ik wel een hoge telefoonrekening. Maar ik was wel zo slim om een internetblokkade van € 60 in te stellen. Dus hoger dan dat werd de rekening nooit.

Overigens is het sowieso wel handig om een extra telefoon mee te nemen als back-up. Voor als er eentje gestolen wordt.

Verzekering

Check goed je verzekering. De meeste doorlopende reisverzekeringen hebben een maximale looptijd van 180 dagen. Ga je langer dan 6 maanden weg, dan is dat dus niet genoeg. Ik ben daarom overgestapt van Univé naar FBTO. Zij bieden een doorlopende reisverzekering aan voor 365 dagen. En je kunt maandelijks modules aan- en uitzetten. Ga je bijvoorbeeld niet wintersporten of duiken? Dan hoef je die module niet aan te zetten. Scheelt weer geld.

Ga je langer weg dan 365 dagen? Dan zit er niets anders op dan je verzekering na een jaar op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeraar die dekt voor een jaar. Of je komt eventjes kort terug naar Nederland. Daarna is je verzekering weer geldig.

Overigens hoef je van de dekking niet veel te verwachten. Verzekeringsmaatschappijen zijn super streng tegenwoordig. Als je een vlucht mist omdat je de avond ervoor ziek bent geworden dan kun je de kosten alleen terugkrijgen als je een doktersverklaring hebt. In de meeste gevallen zullen ze alleen geld uitkeren als er iets heel ernstigs gebeurt. Wanneer je bijvoorbeeld een been breekt en terug naar huis moet.

Leer de taal

In Zuid- en Midden-Amerika spreken ze bijna geen Engels. Het is dus wel zo handig als je een beetje Spaans kunt spreken. Om bijvoorbeeld de weg te vragen of wat een excursie kost. Ik heb voordat ik op reis ging Spaanse lessen gevolgd bij Si Spaans leren. Y ahora hablo un poco espanol!

Si Spaans leren

Maak kopieën van belangrijke documenten

Als je op pad gaat laat je belangrijke documenten zoals je paspoort en je vaccinatieboekje dan in je hotel. Zorg ervoor dat je een tas of koffer meeneemt met een slotje erop. Sommige hotels/ hostels hebben kluisjes maar niet allemaal.

Omdat je gevraagd kan worden om jezelf te identificeren is het handig om altijd een kopie van je paspoort op zak te hebben.

Stay safe!

Hoe blijf je (als vrouw) veilig in Zuid- en Midden-Amerika? Er zijn genoeg artikelen online te vinden met tips. Bijvoorbeeld:

 • Loop niet over straat met dure camera’s, sieraden etc.
 • Loop ’s avonds niet alleen over straat.
 • Als je solo reist als vrouw kan het helpen om een ring te dragen en te zeggen dat je getrouwd bent.
 • Ga niet alleen uit maar in groepjes.
 • Vraag bij je hostel/ hotel welke buurten veilig zijn en welke niet.
 • Check bij welke automaten je veilig kunt pinnen.
 • Draag belangrijke documenten en pasjes om je nek. Stop vooral niet alles in één backpack. Als die gejat wordt ben je de sigaar.

Mijn checklist

Het is handig om een lijstje te maken met alle spullen die je mee wilt nemen op reis. You know, zodat je niet per ongeluk je paspoort vergeet ofzo 🙂

Hieronder een lijst van spullen die ik mee nam op reis.

 • Paspoort + kopieën
 • Inentingen boekje
 • Internationaal rijbewijs
 • Creditcard, bankpasje, rijbewijs
 • Nep portemonneetjes met creditcard en bankpas
 • Geld, dollars, pesos etc.
 • Verzekering info

Spullen

 • Backpack 70 liter
 • Packing cubes – set van 5
 • Tent
 • Slaapmatje
 • Slaapzak
 • Opblaas kussentje
 • Microvezel handdoeken
 • Waterzuiverings pen
 • Waterzuiveringstabletten
 • Medicatie, paracetamol, feminax, ibuprofen, malerone pillen, anti diarree, ORS, spiergel, hoogteziekte tabletten
 • EHBO kit met pleisters, pincet, nagelknipper, schaar, thermometer
 • Knieband(en)
 • Tampons
 • Gezichtscrème
 • Zensect Tropical, anti muggen spray
 • Zonnebrandcrème
 • Aftersun
 • Zonnebril (2x)
 • Zonnehoed met muggennetje
 • Petje
 • Reisbestek
 • Reis kookset
 • Dopper 800 ML roestvrijstaal
 • Mes
 • Vuilniszakken
 • Touw/ duct tape
 • Oordoppen
 • Handcrème
 • Wasmiddel (HG handwas) + afwasmiddel
 • Shampoo + douche blaadjes (voor wanneer ik ga kamperen)
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Reistasje voor om je nek waar paspoort en geld in kan
 • Pasfoto’s
 • Slotjes voor op tas en lockers
 • Stift & pen
 • Agenda om dingen in bij te houden + in te schrijven

Rechts mijn grote backpack en flightbag. Daarnaast de spullen die er allemaal in moesten (excl. kleding).

Zuid Amerika Checklist spullen

Kleding

 • Hardloop handschoentjes
 • 3-in-1 jas
 • 1 Fleece vest
 • 3 longsleeve shirts
 • 4 t-shirts
 • 4 topjes zonder mouwen
 • 2 wandelbroeken
 • 1 spijkerbroek
 • 1 sport legging
 • 2 lange zomer broeken
 • 1 paar zwemshorts
 • 1 paar leggings om in te slapen
 • 1 set thermo ondergoed
 • 5 paar sokken
 • Waterdichte wandelschoenen (Meindl)
 • Lichtgewicht sneakers (Nike)
 • Wandel sandalen
 • Slippers voor op de campings/ douchen
 • 7 Paar onderbroeken
 • 4 Sport bh’s
 • 1 Badpak
 • 1 Shawl/ muts combo
Wereldreis kleding

Gadgets

 • Canon camera + batterijen + oplader
 • Action cam + batterijen + oplader + stick + waterdichte case
 • Mobiele telefoon + oplader
 • Mini statief + telefoon mount
 • Laptop + oplader
 • Power bank + stekker
 • Externe harde schijf
 • Tweede mobiele telefoon + oplader
 • Wereldstekker

Mijn handbagage bestond uit een kleine blauwe backpack, gadgets, paspoort en documenten.

Zuid Amerika Checklist gadgets

Wat heb ik uiteindelijk gebruikt en wat niet?

Als je op reis of vakantie gaat pak je al snel teveel in. Ik ook. Gelukkig kwam mijn vriend twee keer op bezoek en nam wat spullen mee terug naar Nederland.

Dit heb ik niet gebruikt

 • Mini statief. Ik had verwacht dit ding heel veel te gaan gebruiken maar het was teveel gedoe. Elke keer dat ding meeslepen en de telefoonhouder erop draaien. Ik had er gewoon geen zin in.
 • Externe harde schijf. Aangezien elk hotel/ hostel wel wifi had heb ik een Cloud oplossing gekocht en daarin al mijn foto’s en video’s opgeslagen.
 • Selfiestick voor action cam. Ik heb de stick die ik mee had ingeruild voor een waterproof versie (nam mijn vriend mee). Die was (toen ik veel ging duiken) heel erg handig.
 • Nike sportschoenen. Ik heb ze wel aan gehad maar ik had ze ook kunnen missen. Achteraf gezien had ik het best kunnen redden met mijn hiking boots, sandalen en slippers.
 • Kampeerspullen (tent, slaapzak, slaapmatje, kookset, bestek). Heb ik alleen gebruikt in Peru en Chili. Het nam veel ruimte in beslag, was zwaar en ik heb het maandenlang, bijna voor niks meegesleept. Mijn tip zou zijn, huur materiaal in Peru of koop het bij de Decathlon in Chili.
 • Dopper. Ik had een grote Dopper mee maar deze was eigenlijk helemaal niet zo handig. Je kunt beter een reisfles van 1 liter kopen die je aan je rugzak kunt hangen. De dopper had ik in een zijvak gedaan en raakte in tijdens de tweede week al kwijt in een taxi.
 • T-shirts. Ik ben zo’n iemand die op reis veel T-shirts koopt als aandenken. Dat neemt natuurlijk best veel ruimte in beslag. Helemaal als je zelf al veel t-shirts mee had. Tip is dus, neem niet al te veel kleding mee.

Dit heb ik wel (veel) gebruikt

 • Laptop. Had ik ab-so-luut niet kunnen missen. Ik heb dit ding bijna elke dag gebruikt om te bloggen, informatie op te zoeken, foto’s op te zetten, tickets te boeken enzovoorts.
 • Mobiele telefoon. Had ik ook niet kunnen missen. Ik heb de meeste reisfoto’s met mijn mobiele telefoon gemaakt, het was mijn navigatiemiddel (via Maps.me), ik kon ermee communiceren (Whatsapp, Google Translator app). Mijn telefoon was en is nog steeds erg belangrijk voor me.
 • Action cam. Vooral veel gebruikt tijdens het duiken en op de Galapagoseilanden. Veel epic filmpjes mee gemaakt. Is klein en licht, neemt niet veel ruimte in beslag.
 • Zoomcamera. Voor wat de mobiele telefoon niet kan. Heb ‘m voornamelijk gebruikt voor het fotograferen van beesten. Nadeel: zwaar en groot.
 • Hiking boots van Meindl. Ik ben niet zo’n persoon die alles op sneakers kan doen.
 • Hiking poles. Last minute aanschaf en enorm blij mee. Deze wandelstokken ondersteunen je knieën en je rug tijdens het hiken. Ontzettend veel gebruikt tijdens mijn reis.
 • 3-in-1 jas. Nog zo’n item wat ik heel veel gebruikt heb. Aanrader als je naar landen gaat met grote temperatuurverschillen.
 • Microvezel handdoeken. Zo ontzettend handig! Heel compact, nemen veel water op en drogen snel.
 • Zonnehoed. In combinatie met mijn zonnebril bijna elke dag gebruikt.
 • Packing cubes. Zorgen ervoor dat je alles snel en makkelijk kunt terugvinden in je backpack. Zonder deze dingen was ik denk ik gek geworden.
 • Tasje voor om mijn nek. Hier bewaarde ik mijn paspoort, geld en bankpasjes in als ik onderweg was. Er is nooit wat gestolen.
 • Opvouwbare, waterdichte daypack. Dit kleine, opvouwbare rugzakje gebruikte ik wanneer ik een stad ging verkennen of een daghike ging doen. Heel vaak gebruikt.
 • Nep portemonnee. Had ik altijd bij me, in mijn daypack, voor het geval ik beroofd zou worden. Portemonnee met meer geld/ bankpasje bewaarde ik altijd in mijn BH.
 • Slotjes. Handig voor je flightbag en kluisjes in hostels.
 • Jachtmes. Handig voor als je gaat kamperen en ter bescherming.
 • Flightbag. Heeft mijn backpack beschermd tegen beschadigingen en diefstal (er kan een slotje op). Daarnaast handig als je ruimte tekort komt. Ik kon, naast mijn backpack, nog een grote tas met souvenirs kwijt.