Verder naar bericht

Voorbereiding wereldreis Zuid-Amerika

Een paar maanden op reis door Zuid-Amerika. Leuk! Maar hoe pak je dat in godsnaam aan? Ik las ter voorbereiding een hoop reisblogs en maakte vervolgens mijn eigen stappenplan.

1. Begin ruim op tijd met plannen

Als je langere tijd wilt gaan reizen in Zuid-Amerika begin dan op tijd met plannen. Ik begon ongeveer een jaar van tevoren. Doe je dat niet? Dan heb je de kans dat je bepaalde dingen misloopt. De Inca Trail bijvoorbeeld. Als je die wilt lopen moet je minstens een half jaar van tevoren reserveren.

Hiken in Torres del Paine? Camping plekken moet je online reserveren en ruim op tijd. Geen camping reservering = niet hiken.

En dan hebben we nog zoiets als vaccinaties en nieuwe paspoorten aanvragen. Gaat gerust een paar weken overheen.

Dus wees niet dom en begin op tijd met het plannen van je trip.

2. Welke landen ga je bezoeken en wat is de beste tijd?

Het eerste wat ik deed was een schema maken in Excel van de landen die ik graag wil bezoeken tijdens mijn reis en wat de beste periode zou zijn om daarheen te reizen.

En dat was nog best wel een uitdaging. Elke keer als ik dacht dat ik een mooi schema in elkaar had gedraaid kwam er weer een probleem om de hoek kijken. Ik wil bijvoorbeeld heel graag de circuit trek lopen in Torres del Paine, Chili. Maar in de periode dat ik daar heen wil (november) kun je die hike helemaal niet zelfstandig lopen. Dan moet je verlicht met een gids lopen en daarvoor betaal je rond de 2000 dollar! Shit. Dat moest ik dus omplannen naar januari.

Ook wil ik graag de Inca Trail lopen. Mijn plan was om dit ergens half oktober te gaan doen zodat ik voor het regenseizoen in Bolivia kon zijn. Maar helaas in oktober was alles al volgeboekt. Nu ga ik 2 november de Inca Trail lopen en hopelijk ben ik dan nog voor de grote regenperiode in Bolivia.

En zo waren er wel meer dingen die tegenzaten. Maar uiteindelijk is het me dan toch gelukt en heb ik (hopelijk) een mooi plannetje in elkaar weten te draaien.

3. Wat wil je doen en zien?

Nadat je hebt besloten naar welke landen je wilt gaan kun je gaan kijken wat je er precies wilt gaan doen en zien. Om dat te bepalen kun je bijvoorbeeld zoeken in Google op ‘reisroute 4 weken Peru’. Als resultaat krijg je allemaal reisbureau sites en reisblogger sites met ideale routes. Vervolgens pik je eruit wat jij leuk vindt en stel je, je eigen route samen.

Ikzelf heb voor elk land een Word document aangemaakt met een reisroute en eventuele activiteiten die ik zou willen doen daar. Bijvoorbeeld de Madidi Jungle bezoeken in Bolivia, de Ignacu watervallen in Brazilië en met schildpadden duiken bij Isla de Mujeres, Mexico.

4. Bepaal je budget

Heel belangrijk want zonder geld kom je nou eenmaal nergens. Op basis van je budget kun je besluiten gaan maken. Welke landen ga je uiteindelijk écht bezoeken, wat ga je daar doen en hoe lang blijf je weg?

Je komt er dan misschien achter dat je niet genoeg budget hebt voor alle dingen die je wilt gaan doen. Dat betekent dat je keuzes moet gaan maken. En dat heeft natuurlijk weer invloed op je planning.

5. Hoe lang blijf je weg?

Tja dat ligt dus een beetje aan je budget en wat je allemaal wil gaan doen. Misschien wilde je in eerste instantie zes maanden weg maar kom je erachter dat met alles wat je wilt gaan doen je budget na drie maanden al op is.

Dan kun je gaan kijken of je goedkoper kunt gaan reizen om geld te besparen. Of je gaat sommige activiteiten niet doen. Of misschien kun je wat extra geld lenen van je ouders/ vrienden.

6. Detail planning maken en activiteiten boeken

Nu je weet naar welke landen je wilt, wat je er wilt gaan doen en hoeveel budget je hebt kun je je trip in detail gaan plannen.

 • Welke activiteiten gaan door en welke niet? Ga je een activiteit van tevoren in Nederland regelen of ter plekke? Wil je dingen zoals de Inca Trail gaan doen? Now is the time to book.
 • Hoe kom je waar je heen wilt? Neem je de bus of het vliegtuig? Is het veilig om een Uber te nemen of een taxi?
 • Welke bussen zijn veilig en welke niet?
 • Hoe kom ik van het vliegveld naar de stad? Etc. Etc.

7. Checklist maken

Na het maken van een reisplanning is het tijd om een checklist te maken met belangrijke zaken om uit te zoeken/ te regelen.

Paspoort

Check de einddatum van je paspoort. In veel landen is het namelijk zo dat je paspoort nog een half jaar geldig moet zijn bij aankomst of na vertrek uit een land.

Visum

Check van tevoren of je een visum nodig hebt voor het land waar je heen reist. In Zuid-Amerika heb je bijvoorbeeld voor de meeste landen een visum nodig maar deze kun je niet van tevoren aanvragen. Bij andere landen (Amerika, Azië) moet je juist weer wel van tevoren een visum aanvragen.

Zonder visum kom je het land niet in dus check goed de regels per land.

Onwards vliegticket

Heb je een enkeltje geboekt naar een land in Zuid-Amerika? Check dan of je een onwards ticket nodig hebt. Soms moet je kunnen aantonen dat je het land weer gaat verlaten en dat lukt natuurlijk niet met een enkeltje. Er zijn een aantal oplossingen:

Je kunt bijvoorbeeld een nepticket maken. Dit wilde ik eigenlijk eerst doen maar toen las ik op www.alleenopreis.nl dat, dat niet zo’n heel slim idee is omdat sommige vliegmaatschappijen dat echt gaan natrekken. Het ding is namelijk, als je in het land van aankomst wordt geweigerd omdat je niet kunt aantonen dat je weer weg gaat, dan moet de vliegmaatschappij je gratis terug meenemen naar het land waar je bent vertrokken. Jaiks.

Een andere optie is om via https://bestonwardticket.com/ een ticket te ‘huren’. Je betaalt 12 dollar en het ticket wat je krijgt is 48 uur geldig.

De derde en meest betrouwbare optie is natuurlijk om gewoon een echt ticket uit het land te boeken. Je kunt bijvoorbeeld al voor 60 euro een enkeltje Lima – Santiago boeken. Het mooiste is als je met een vliegmaatschappij kunt boeken waar je binnen 12 uur gratis kunt annuleren. Maar dit kan helaas niet bij alle vliegmaatschappijen. En bij sommige moet je dan alsnog de administratiekosten betalen.

Rijbewijs

wil je autorijden in Zuid-Amerika? Check dan of je eigen rijbewijs genoeg is of dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Deze kun je kopen bij de ANWB.

Inentingen

Op de website van de GGD kun je checken welke inentingen je allemaal nodig hebt voor Zuid-Amerika (in sommige landen heb je er meer nodig dan in anderen). Voor sommige ziektes heb je meerdere inentingen nodig. En tussen sommigen moet weer en aantal weken zitten. Dus zorg ervoor dat je op tijd je shots haalt.

Pillen

In Zuid-Amerika komt Malaria voor dus het is handig om Malerone pillen bij je te hebben. Uiteraard is zoiets als ORS (bij uitdroging en diarree) ook handig en paracetamol. Je kunt het vast ook daar kopen maar het is toch fijner als je het al bij je hebt. Zeker als je lichaam niet op alle medicatie hetzelfde reageert.

Ik heb uiteindelijk een klein toilettasje gevuld met Paracetamol, Feminax, diaree pillen, hoogteziekte pillen, Malerone, vliegziekte pillen, een tube spiergel, een tube calendula een thermometer en tekentang. Tip: haal de pillen uit hun verpakking en neem alleen de strips mee. Scheelt veel ruimte (moet je alleen wel onthouden hoe je de pillen moet innemen).

Bankpas en creditcard

Check of je bankpassen staan ingesteld op ‘wereld’ en wat je moet doen als ze gestolen worden. Welk nummer kun je dan bellen en hoe kom je dan aan geld? Kun je in de landen waar je heen gaat met creditcard en je bankpas betalen of alleen contant? Waar kun je veilig geld opnemen? Dit wil je van tevoren uitzoeken.

Mobiele telefoon

in Zuid-Amerika kun je niet je mobiele abonnement gebruiken om te roamen (alleen in de EU). Hoe ga je dan contact houden met het thuisfront? De meeste hostels en hotels hebben wel wifi dus dan kun je bellen via Whatsapp. Maar stel je maakt een lange busrit, of je doet een hike van een paar dagen. Dan is het ook wel fijn als je bereikbaar bent. Mijn plan is daarom om in elk land een prepaid simkaart te kopen.

Omdat ik ook gewoon via mijn Nederlandse nummer bereikbaar wil blijven heb ik via Marktplaats voor 50 euro een tweede telefoon gekocht. Deze Motorola gebruik ik om te bellen in Zuid-Amerika en bereikbaar te blijven als ik ga hiken. En mijn iPhone gebruik ik wanneer ik wifi heb en om mijn social media accounts up-to-date te houden.

Niet heel chill, twee telefoons meezeulen, maar mijn iPhone 8 Plus heeft helaas geen Dual Sim optie. Daarnaast, als één telefoon gestolen wordt (met voorkeur de Motorola) dan heb ik in ieder geval de andere nog.

Verzekering

Check goed je verzekering. De meeste doorlopende reisverzekeringen hebben een maximale looptijd van 180 dagen. Ga je langer dan 6 maanden weg dan is dat dus niet genoeg. Ik ben daarom overgestapt van Univé naar FBTO. Zij bieden een doorlopende reisverzekering voor 365 dagen en je kunt maandelijks modules aan en uitzetten. Ga je bijvoorbeeld niet wintersporten of duiken dan hoef je die module niet aan te zetten. Scheelt weer geld.

Ga je langer weg dan 365 dagen? Dan zit er niets anders op dan je verzekering na een jaar op te zeggen en over te stappen naar een andere verzekeraar die dekt voor een jaar. Of je komt eventjes kort terug naar Nederland. Want daarna is je verzekering dan weer geldig.

Leer de taal

In Zuid-Amerika spreken ze bijna geen Engels. Het is dus handig als je ten minste een beetje basic Spaans kunt om de weg te vragen of uit te leggen dat je vegetariër bent bijvoorbeeld. Ik heb voordat ik op reis ging Basico Spaans 1 en 2 gevolgd bij ‘Si Spaans leren’ y ahora hablo un poco espanol!

Spaanse les

Maak kopieën van belangrijke documenten

Aangeraden wordt om je belangrijkste documenten (paspoort, bankpasjes) in je hotel of hostel achter te laten in een kluisje en dan op pad te gaan met een kopie van je paspoort (kleur) en vaccinatieboekje. Als je beroofd wordt dan hebben ze in ieder geval niet je originele documenten.

Veiligheidsregels

Hoe blijf je veilig in Zuid-Amerika? Er zijn genoeg artikelen online te vinden met, nogal logische als je het mij vraagt, tips. Draag bijvoorbeeld geen dure sierraden, loop ’s avonds niet alleen over straat, als je alleen reist als vrouw kan het helpen om een ring te dragen en te zeggen dat je getrouwd bent. Ga niet alleen uit maar in groepjes, vraag de locals of iemand in je hostel/ hotel welke buurten je beter kunt vermijden. Check bij welke automaten je veilig kunt pinnen, draag je belangrijke documenten om je nek in een tasje en dus niet in je broekzak. Loop niet over straat met dure camera’s en telefoons etc. etc.

Wat neem ik mee op reis?

Het is handig om een lijstje te maken met alle spullen die je mee wilt nemen op reis. You know, zodat je niet per ongeluk je paspoort vergeet ofzo 🙂

Op bijna alle reisblogs wordt gezegd om vooral niet teveel in te pakken. Wat, laten we eerlijk zijn, de meeste mensen doen. Kom je thuis en blijkt dat je de helft van de kleren die je mee had niet hebt aangetrokken. Niet zo heel erg als je maar een paar weken op vakantie gaat, maar als je een wereldreis van een paar maanden maakt dan wil je echt geen onnodig gewicht meeslepen.

Hieronder een lijst van spullen die ik mee neem op reis:

 • Paspoort + kopieën
 • Inentingen boekje
 • Internationaal rijbewijs
 • Creditcard, bankpasje, rijbewijs
 • Nep portemonneetjes met creditcard en bankpas
 • Geld, dollars, pesos etc.
 • Verzekering info

Spullen

 • Backpack 70 liter
 • Packing cubes – set van 5
 • Tent
 • Slaapmatje
 • Slaapzak
 • Opblaas kussentje
 • Microvezel handdoeken
 • Waterzuiverings pen
 • Waterzuiveringstabletten
 • Medicatie, paracetamol, feminax, ibuprofen, malerone pillen, anti diarree, ORS, spiergel, hoogteziekte tabletten
 • EHBO kit met pleisters, pincet, nagelknipper, schaar, thermometer
 • Knieband(en)
 • Tampons
 • Gezichtscrème
 • Zensect Tropical, anti muggen spray
 • Zonnebrandcrème
 • Aftersun
 • Zonnebril (2x)
 • Zonnehoed met muggennetje
 • Petje
 • Reisbestek
 • Reis kookset
 • Dopper 800 ML roestvrijstaal
 • Mes
 • Vuilniszakken
 • Touw/ duct tape
 • Oordoppen
 • Handcrème
 • Wasmiddel (HG handwas) + afwasmiddel
 • Shampoo + douche blaadjes (voor wanneer ik ga kamperen)
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Reistasje voor om je nek waar paspoort en geld in kan
 • Pasfoto’s
 • Slotjes voor op tas en lockers
 • Stift & pen
 • Agenda om dingen in bij te houden + in te schrijven

Rechts mijn grote backpack en overtas. Daarnaast de spullen die er allemaal in moeten (kleding komt er nog bij)
Zuid Amerika Checklist spullen

Kleding

 • Hardloop handschoentjes
 • 3-in-1 jas
 • 1 Fleece vest
 • 3 longsleeve shirts
 • 4 t-shirts
 • 4 topjes zonder mouwen
 • 2 wandelbroeken
 • 1 spijkerbroek
 • 1 sport legging
 • 2 lange zomer broeken
 • 1 paar zwemshorts
 • 1 paar leggings om in te slapen
 • 1 set thermo ondergoed
 • 5 paar sokken
 • Waterdichte wandelschoenen (Meindl)
 • Lichtgewicht sneakers (Nike)
 • Wandel sandalen
 • Slippers voor op de campings/ douchen
 • 7 Paar onderbroeken
 • 4 Sport bh’s
 • 1 Badpak
 • 1 Shawl/ muts combo

Wereldreis kleding

Gadgets

 • Canon camera + batterijen + oplader
 • Action cam + batterijen + oplader + stick + waterdichte case
 • Mobiele telefoon + oplader
 • Mini statief + telefoon mount
 • Laptop + oplader
 • Power bank + stekker
 • Externe harde schijf
 • Tweede mobiele telefoon + oplader
 • Wereldstekker

Mijn handbagage bestaat uit een kleine blauwe backpack, gadgets, paspoort en documenten
Zuid Amerika Checklist gadgets

3 Comments

 1. Margo Floor Margo Floor

  Goed bedacht allemaal en hebben anderen ook wat aan ..lijkt mij ?..70kg is pittig ..ben benieuwd we gaan je volgen …heel veel plezier !je gaat vet veel zien en beleven en wij mogen ook wat zien .en via dit gebeuren mee kijken !!..leven schijnt daar simpeler te zijn en onthaast …we zijn in gedachten bij je en reizen mee.. we zien je als je klaar bent ?lieverd …we zijn trots en stiekem ook btje jalours op je !!!lie!dikkekusenknuffels…xxxmama

  • Boon64 Boon64

   Ahw thnx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.