Verder naar bericht

Streetart & museums in Barranco Lima

Barranco staat bekend als de hipsterwijk van Lima en het stikt er dan ook van de streetart. Iets wat ik persoonlijk heel tof vind. Maar ik had geen idee waar ik die kunstwerken moest gaan zoeken. Daarom boekte ik een streetart tour met Brenda van Tailored Tours Peru.

Streetart tour met Tailored Tours Peru

Brenda is zo’n beetje dé expert op het gebied van streetart (ze is vrienden met veel van de kunstenaars) en geeft al drie jaar tours in Barranco. Ik moest online een aanbetaling doen van 11 dollar (9 euro) via Paypal en het resterende bedrag van 49,50 soles (13 euro) betaalde ik na de tour.

De meeting vond plaats rond 9 uur ’s ochtends voor het MAC museum. Brenda was een beetje aan de late kant maar dat vond ik niet erg. Ik bedoel, hé ik ben wel in Zuid-Amerika natuurlijk!

De tour van anderhalf uur ging supersnel voorbij. Brenda had het over Entes y Pésimo, Los Salvajes, Elliot Tupac, Jade Rivera en Yandy Graffer. Ik had nog nooit van ze gehoord maar het zijn dus grote namen in de streetart wereld. Deze mensen staan al lang niet meer voor de lol een muur te beschilderen. Ze exposeren in museums of gaan aan de slag voor grote merken als Converse. Streetart is hun passie, werk en leven.

Dit kunstwerk van Jade Rivera zie je altijd terug op alle foto’s. Helaas schrijven mensen hun namen eroverheen waardoor de kunstenaar het elke keer moet bijwerken. Toeristen. Je zou ze toch wurgen.

Ik ben al in best wel wat steden over de wereld geweest en overal streetart gezien. Maar ik wist er nooit het idee achter. Waarom maakt iemand zo’n werk? Wat bedoelt hij of zij hiermee? Ik weet nu van een groot deel van de kunstwerken in Barranco in ieder geval wél wat het idee erachter is (veelal politiek).

Een creatieve manier om aan te geven dat je hier niet mag parkeren. 

Ik vond het een interessante tour en ook handig omdat je de buurt verkent met een local. Toen we afscheid namen op het Plaza Principal de Barranco voelde ik me genoeg om mijn gemak om solo door de wijk te slenteren.

Plaza Principal de Barranco

Puente de los Suspiros

De Puente de los Suspiros (brug der zuchten) is een stuk minder indrukwekkend dan die in Venetië maar wel net zo toeristisch.

De brug werd ooit gebouwd om twee wijkdelen met elkaar te verbinden (er liep een rivier onderdoor). Later werd de rivier vervangen door een stenen pad. De brug was vroeger mega populair bij dichters en stelletjes. Als je een meisje wilde versieren dan was de Puente de Los Suspiros dé place to be. En dat is ook meteen hoe de brug aan zijn naam is gekomen. Al dat gezucht van die hitsige stelletjes.

Tegenwoordig wordt er gezegd dat je een wens mag doen als je de 30 meter lange brug kunt oversteken zonder één keer adem te halen.

En voor de vogelliefhebbers onder ons, in de buurt stikt het er van de gieren. Ik hou ervan want ik ben er zelf één haha. Je vindt er daarnaast Mangrovezangers, een soort gele mussen. Kijk dan hoe schattig!

De gele mangrovezanger

MATE Mario Testino Museum

Na de streetart tour ging ik naar het MATE museum, ofwel het Mario Testino museum. Mario Testino is een internationaal bekende fotograaf van Peruaanse afkomst. Hij maakt veel modefoto’s voor magazines en schiet graag plaatjes van bekende personen. Dat zie je terug in het museum. Er hangen vergrote foto’s van onder andere Lady Gaga, Beyoncé, Kim Kardashian en Cara Delevigne.

Helaas valt het museum flink tegen. Er zijn maar vijf kamers waarvan op elke wand één foto hangt. In één van de ruimtes speelt een video af waarin Mario Testino vertelt over zichzelf. In een kwartiertje ben je erdoorheen. Ik vroeg me nog af of ik iets gemist had. Een deur of een trap misschien? Maar nee. Het museum is gewoon heel erg klein.

Met Gigi Hadid en Taylor Swift

Het enige pluspunt is dat je gelukkig niet veel betaalt voor de entree, zo’n 6,50 euro (25 soles).

MAC Museum

Het MAC in Barranco is een museum voor moderne kunst. Helaas viel deze al net zo erg tegen als het MATE museum. Er zijn in totaal drie gebouwen waarin één specifieke kunstenaar exposeert. Op zich vond ik de werken nog best wel leuk om naar te kijken. Maar het was allemaal weer zo weinig. Wat is dat toch met die moderne kunst museums. Er is altijd meer muur te zien dan kunst.

Kunstwerk van Milton Becerra. Op een filmpje zag je hoe hij deze rots vond en daarna heeft opgehangen. 

Ella Krebs maakt kunst met stoffen. Zoals dit harige geval dat geïnspireerd is op precolumbiaanse tradities.

Het grootste gebouw was gereserveerd voor George Rousse. Er stond één kunstwerk en er hingen foto’s van zijn andere kunstwerken. Rousse maakt installaties met kleuren die vanaf de zijkant eruit zien als verschillende objecten. Maar als je het van de voorkant bekijkt dan zie een cirkel. Het ligt er dus aan vanuit welk oogpunt je het kunstwerk bekijkt. De expo heet dan ook: Puntos de vista.

Voor de entree hoef je het niet te laten trouwens. Een ticket kost maar 10 soles (2,61 euro).

Malecón

Na een succesvolle streetart tour en twee teleurstellende museum bezoeken hield ik het voor gezien in Barranco en liep ik via de Malecón (kustweg) terug naar Miraflores.

1 Reactie

  1. Debby Debby

    Wow wat mooi allemaal schone zus!
    Zo te zien vermaak je je prima:D leuk om te lezen wat je meemaakt en daar foto’s van te zien!

    Liefs je schone zus den

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.