Verder naar bericht

San Isidro’s Huaca Huallarmarca

San Isidro is naast Miraflores en Barranco een veilige week om te verblijven. Maar er zijn niet heel veel toeristische trekpleisters. Ik denk dat San Isidro een beetje het werk district is. Als je er in de middag rondloopt zie je voornamelijk mannen in pak en net geklede vrouwen. Er staan allemaal hoge gebouwen waarvan ik vermoed dat de meeste kantoren zijn. Ook vind je hier en daar een duur uitziend hotel.

Er zijn binnenkort verkiezingen in Peru (en heel Zuid-Amerika) vandaar al die borden. San Isidro LimaSan Isidro Lima

De piramide van Huaca Huallarmarca

Er was eigenlijk maar één reden waarom ik naar San Isidro ging: Huaca Huallarmarca. Deze piramide werd rond de eerste eeuw voor christus gebouwd. Het gaat hier niet om een hele piramide maar een ‘afgeknotte’. Wat betekent dat de top ontbreekt. Het gebouw werd gebruikt als tempel.

De tempel werd verlaten in de derde eeuw en omgetoverd tot begraafplaats. Er zijn meerdere mummies gevonden die worden tentoongesteld in het kleine museum naast de piramide. Eigenlijk kwam ik hier speciaal naartoe voor de mummies maar natúúrlijk was het museum dicht toen ik er was.

Wel was er een klein gebouwtje geopend waar één mummies te zien was. Niet te vergelijken met die uit Egypte trouwens. De Inca mummies zijn zittend gevonden, in een soort grote mand. Op die mand zit een nep gezicht wat de overleden persoon moet voorstellen. Net als bij de Egyptenaren werden de Inca mummies voorzien van schalen met eten en andere items die ze nodig zouden hebben op hun reis naar het hiernamaals.
Huaca Huallarmarca San Isidro mummie Huaca Huallarmarca San Isidro mummie
Mummie hoofd met haar en huid
Huaca Huallarmarca San Isidro mummie

Ander uiterlijk door restauratie

In de jaren vijftig werd de piramide gerestaureerd. Er was toen nauwelijks nog wat van over want men had de materialen gebruikt om andere dingen te bouwen (deed me denken aan Rome). De gemeente wilde de hele site slopen en er een park creëren maar daar stak de Nationale Raad van de Archeologie een stokje voor. In plaats van slopen werd Huaca Huallarmarca gerestaureerd. Maar niet zoals het er vroeger uitzag. Er is nu bijvoorbeeld een grote ramp aan de voorkant die er oorspronkelijk niet was. Waarschijnlijk is dit gedaan om de piramide toegankelijker te maken voor toeristen.

Wat je tegenwoordig ziet is dus eigenlijk niet echt meer een afspiegeling van vroeger en dat is jammer.
Huaca Huallarmarca San IsidroHuaca Huallarmarca San IsidroHuaca Huallarmarca San Isidro

Is Huaca Huallarmarca de moeite waard?

Misschien als het museum open was geweest. Het schijnt dat er een mummie staat met haar van twee meter lang. Die had ik wel willen zien. Het gebouw zelf heb je snel gezien en is niet heel indrukwekkend. Ik denk dat ik er in totaal 30 minuten heb gespendeerd terwijl de reis ernaartoe langer duurde dan een uur. Gelukkig betaal je niet veel voor een kaartje, slechts 5 soles (ongeveer 1,30 euro).

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.