Verder naar bericht

Lomas de Lachay

Lomas de Lachay ligt op zo’n twee uur rijden van Lima en is een beschermd natuurgebied. Het ligt in de woestijn maar in de maanden juni t/m oktober is het hier helemaal groen.

Hoe ontstaat deze oase?

In de winter is het vochtig in Lima. De nevel van de oceaan waait naar de heuvels van Lomas de Lachay en wordt daar vervolgens vastgehouden. Zo ontstaat een ecosysteem waarin planten en bloemen kunnen groeien en bloeien. En dat trekt vogels, insecten en kleine beesten zoals vossen aan.

In het voorjaar wordt het weer droger en dan verdwijnt de vegetatie.

Waarom naar Lomas de Lachay?

De locals komen naar Lomas de Lachay om te ontsnappen aan de drukte van Lima. Je kunt er verschillende hikes doen en de omgeving is echt uniek.

Hoe kom je er?

Tja, hier komt het tricky gedeelte. Lomas de Lachay is eigenlijk alleen per auto te bereiken. Er zijn een aantal opties.

Huur een auto

Je kunt natuurlijke en auto huren maar ik zou dit eigenlijk sterk afraden. Het verkeer in Lima is insane! Mensen doen maar wat en als gevolg zit bijna elke auto onder de deuken en krassen.

Neem de bus

De goedkoopste maar ook de langste en lastigste methode. Je kunt voor 10 soles een kaartje kopen voor de bus naar Huacho. Je moet dan aan de bestuurder vragen of hij je eruit wil laten bij de Lomas de Lachay kruising. Daarna is het een uur lopen naar de ticketbalie. En vanaf daar is het nog een uur lopen naar de trails. Dus je hebt er dan al twee uur opzitten (plus de twee uur in de bus) voordat je echt kunt gaan hiken in het park.

En je moet nog terug. Dus weer twee uur teruglopen naar de hoofdweg en vervolgens kijken of een bus je wil meenemen naar Lima. Niet echt heel fijn of veilig.

Boek een tour

Een makkelijke optie is natuurlijk om een tour te boeken. Het probleem is dat ze misschien niet altijd beschikbaar zijn wanneer jij wilt. En vaak combineren ze twee uitstapjes. Bijvoorbeeld Lomas de Lachay met Caral of Chancay Castle. Dat betekent dat je altijd in het tempo van de groep moet lopen en misschien niet de trail kunt doen die jij wilt.

Privé vervoer

Dit is de makkelijkste optie. Je wordt opgehaald bij je hotel/ hostel en je hoeft verder niets te doen. De chauffeur rijdt je naar het park en als je daar bent kun je zo lang blijven als je zelf wilt. Dit is dan ook wel meteen de duurste optie. Als je met een groep rijst is dit natuurlijk een perfecte optie maar als je alleen reist en op je budget moet letten niet.

Waarom ging ik, solo reiziger met beperkt budget, dan toch met privé vervoer naar Lomas de Lachay?

Privé rit naar Lomas de Lachay

Doei doei geld

In eerste instantie wilde ik eigenlijk met de bus naar Lomas de Lachay. Ik had zelfs al een ticket met Movil Tours gekocht voor 5 euro. Maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is dat niet ideaal. Het duurt lang en je moet maar zien of er een bus is die je mee terug wil nemen.

Om mijn kansen te vergroten had ik het plan gevat om te gaan kamperen (want dan hoefde ik niet zo te haasten en zou ik de volgende dag genoeg tijd hebben om een bus terug naar Lima te scoren). Maarja dat bracht weer een andere zorg met zich mee: met wie sta ik straks op de camping? Sta ik alleen of met één of andere creepo. Het park is in the middle of nowhere dus er is niemand die je kan helpen als er wat gebeurd.

Ik kreeg een enorm slecht gevoel bij dit idee en daarom besloot ik om toch wat anders te regelen. Ik kwam na wat zoeken op Google bij Dargui Tours terecht. Zij regelen privé vervoer en krijgen goede recensies online. Ik vroeg een offerte aan en kreeg als antwoord dat een retourtje Lomas de Lachay S 190 zou kosten. Omgerekend 50 euro. Dat vond ik eigenlijk nog best wel duur (tours kosten zo’n 26 euro) maar voor een hele dag, ok.

Ik was erg blij met de boeking, tótdat ik een dag later mijn creditcard overzicht bekeek. Een reservering van 162 euro!? Omdat het inmiddels zaterdag was kon ik het kantoor niet opbellen. Gelukkig had ik wel de Whatsapp van de Engels sprekende medewerker. Ik zei hem dat er waarschijnlijk wat verkeerd was gegaan want dit kon toch niet kloppen?

Maar toen ik het bericht had verstuurd dacht ik opeens bij mezelf ‘of zal het een dollar teken geweest zijn in plaats van soles?’ Dus ik rekende 190 dollar om naar euro’s en dat kwam neer op zo’n 160 euro. Slik. Ik checkte vervolgens mijn e-mail conversatie en jawel hoor, daar stond het dollar teken. Hoe had ik dit nou kunnen missen???

Dus ik vroeg de medewerker of ik de rit kon annuleren maar omdat deze maandag ochtend vroeg gepland stond kon dat natuurlijk niet meer. Ze hadden de chauffeur ook al betaald en daarnaast was dit niet hun schuld maar die van mij.

Balen als een fucking stekker

Uiteraard baal ik van deze domme actie. Het voelt alsof ik 160 euro door de wc heb gespoeld. Serieus, 160 euro voor een uitje naar een park waarvan de langste hike uiteindelijk maar 2,5 uur duurt (inclusief veel foto’s maken en een keer fout lopen).

En natuurlijk zie ik na dit drama een tour voorbij komen die naar Lomas de Lachay én Caral gaat voor maar 26 euro. Grrrrrrrrr.

Opgelicht bij het kopen van een ticket

En alsof ik nog niet genoeg geld kwijt was werd ik ook nog opgelicht door de parkmedewerker van Lomas de Lachay. Hij zei dat ik 30 soles toegang moest betalen. Maar toen we op de terugweg langs het bord met de prijzen reden zagen we dat het 11 soles had moeten zijn. Je betaalt 30 soles als je wilt kamperen.

Op dat moment waren we al een heel stuk teruggereden en ik besloot dat het die 5 euro niet waard was om weer helemaal terug te gaan.

In totaal heeft deze dag me dus eigenlijk 172 euro gekost. Het busticket via Movil Tours wat ik al had geboekt voor 5 euro maar niet heb gebruikt, de extra 5 euro park entree en de 162 euro voor de privé rit.

Ik ga er maar niet al te lang over nadenken want ik kan er toch niets meer aan doen. Maar balen is het natuurlijk wel. De volgende keer dat ik iets wil boeken zal ik in ieder geval beter opletten.

Het bord bij het begin van de weg waar dus de prijzen op stonden (waar ik niet op had gelet).

Hiken in Lomas de Lachay

Nou zal ik na alle drama dan ook nog wat vertellen over de hike? Die ging prima. Ik had ergens online gelezen dat het complete circuit zo’n 4 uur zou duren maar uiteindelijk stond ik na 2,5 uur alweer beneden. Dat had de chauffeur me ook al verteld.

De parkeerplek, begin van de hike. 

Ik vond het park echt prachtig! Het voelt alsof je in een sprookje rondloopt. Dat komt deels door de mist die er rondhangt. Het voelt magisch en mysterieus. Jammer genoeg kon ik door die mist niet vanaf de top de groene vallei in kijken. Maar eigenlijk vond ik dat niet erg. Doe mij dat mysterieuze sfeertje maar, veel leuker.

Omdat ik zo vroeg was (8 uur ’s ochtends) was er nog helemaal niemand. Ik had het park dus helemaal voor mezelf. Ik werd alleen vergezeld door de vogels. En daarvan zijn er heel veel in Lomas de Lachay. Er worden dan ook wel speciale ‘birding’ trips georganiseerd voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn. Ik heb in ieder geval een uil gezien, een roofvogel (valk?), duiven en kleinere vogeltjes waarvan ik de naam niet weet.

Onderweg ben ik nog wel een keertje verkeerd gelopen, of in ieder geval het leek alsof er een pad was maar dat stopte opeens. Ik heb de app maps.me op mijn telefoon staan waarmee je offline wandelkaarten kunt gebruiken. Volgens maps.me zou er gewoon een route moeten zijn maar omdat ik niks zag ben ik maar weer teruggegaan. In principe zijn de hike paden in het park heel simpel, je kunt er niet echt verdwalen.

Kom ik boven op de berg nog een bekende tegen!

Het was net weekend geweest dus er lag een hoop vuil in het park (dat gelukkig werd opgeruimd). Waarschijnlijk heeft een kleine wasbeer soort deze bakken overhoop gehaald. 

Conclusie: het park is niet makkelijk te bereiken maar als je van natuur of vogels houdt dan is Lomas de Lachay zeker de moeite waard.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.