Verder naar bericht

Lima’s Centro Historico

Het Centro Historico van Lima heeft een groot aantal historische monumenten en staat dan ook sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoed lijst. Ik bezocht een aantal van de monumenten.

Naar het historisch centrum met de Metropolitano

Het Centro Historico ligt op zo’n 9 kilometer van Miraflores. Lopen is niet echt een optie dus dan kun je kiezen voor een taxi of openbaar vervoer. Maarja met het verkeer in Lima kan het wel een tijdje duren voordat je er bent.

Daarom koos ik voor de Metropolitano. Dit bussysteem is in 2006 gebouwd en super handig en veel sneller dan een taxi of normale bus. Het lijkt een beetje op de metro maar dan in bus vorm. De Metropolitano heeft zijn eigen weg en hoeft daardoor niet te wachten op ander verkeer.

Voor 4,5 soles koop je een kaart en vervolgens kun je er geld op laten zetten. Een beetje zoals de OV-chip in Nederland dus. Het dichtsbijzinde station (Angamos) zat maar op 10 minuten loopafstand. En tien haltes later (Jirón de la Union) stond ik in Centro Historico.

De eerste keer met de bus was wel even wennen. Als je de online blogs moet geloven dan is het niet heel veilig en moet je super goed op je spullen letten. Ik stond dan ook constant paranoia om me heen te kijken. Om uiteindelijk te constateren dat het allemaal bullshit is. Er zitten gewone mensen in die bus die naar hun werk gaan of naar school. En voor de eventuele dief is het handig als je wel een beetje op je spullen let. Maar je hoeft echt niet bang te zijn als je met dit systeem reist.

Plaza Mayor (of Plaza de Armas)

Het meest bekende en oudste plein van Lima is het Plaza Mayor. In 1535 werd de stad Lima gesticht door de Spaanse conquistador Francisco Pizarro. Het Plaza Mayor was het eerste dat werd gebouwd en eromheen verschenen gebouwen zoals Casa Pizarro (presidentieel paleis), de Cathedral de Lima, Palacio Arzobispal de Lima, het stadhuis en Club de la Union.

Toen ik er was waren alle straten naar dit plein afgesloten in verband met protesten. Maar het lukte me toch om erop te komen door een kaartje te kopen voor de Cathedral de Lima (waar ik toch al heen wilde). De uitgang komt namelijk uit op het plein.

Cathedral de Lima

De Cathedral de Lima is echt een aanrader als je in Lima bent. Deze kerk werd begin van de zestiende eeuw gebouwd en je vindt hier de graftombe van Francisco Pizarro (de stichter van Lima).

De kathedraal is machtig om te zien van buiten en binnen. Je vindt er verschillende altaren, religieuze objecten en eeuwenoude, handgeschreven boeken.

Ik betaalde zo’n 30 soles (ongeveer 8 euro) voor een kaartje dat ook toegang gaf tot Palacio Arzobispal de Lima.

Palacio Arzobispal de Lima

De naam zegt het al, het Palacio Arzobispal is het hoofdkantoor van de aartsbisschop van Lima. Het gebouw werd in 1924 en heeft een neo koloniale architectuur. De binnenkant is ook muy bien om te zien. Zeker een bezoekje waard.

Museo y Catacombes San Franciso

Deze kathedraal met catacomben stond hoog op mijn to-see lijstje. Je kunt deze plek alleen bezoeken met een gids en je mag helaas nergens foto’s van maken. Dus dat heb ik dan ook maar niet gedaan.

Het gebouw is van binnen behoorlijk indrukwekkend. Van de schilderijen tot de houtsnijwerken en de architectuur van de kathedraal en het klooster. Een paar jaar terug hebben ze een aantal schilderijen weggehaald (voor restauratie geloof ik) en toen bleek dus dat er muurschilderingen achter zaten. Die zijn ze nu aan het restaureren.

Ook hebben ze een deel van het prachtige hout gesneden plafond in de hal moeten restaureren toen het beschadigd raakte door een aardbeving.

Het meest indrukwekkende vond ik de catacomben. Deze werden vroeger gebruikt als de begraafplaats van de stad. Overal liggen schedels en botten. Netjes bij elkaar. Het is moeilijk om te zeggen wie deze mensen waren omdat van maar één graf een plakkaat met namen is gevonden.

Beetje luguber, maar hé als horror fanaat leef je daarvoor 😉

Basilica de Santa Domingo

Deze kerk kun je gratis bezoeken. Toen ik er was stonden er allemaal tenten waar mensen terecht konden voor gratis medische zorg. Toen ik naar Lomas de Lachay ging hoorde ik al van mijn chauffeur dat de zorg in Peru best wel slecht geregeld is. De tenten werden dan ook druk bezocht.

De Santa Domingo kerk werd in 1978 opgeleverd. Men was er toen ongeveer 50 jaar mee bezig geweest. Helaas moest de kerk een aantal keer opnieuw worden opgebouwd i.v.m. schade door aardbevingen. Het uiterlijk is daarmee ook veranderd.

Naast de kerk zit een imposant klooster maar deze heb ik op de een of andere manier gemist.

Cathedral de San Augustin

De voorkant van deze kerk kun je niet missen. Het is een stenen muur met allemaal uitgehakte figuren. Zoveel het is bijna kitsch. En de zwart/ grijze kleur kan geen groter contrast vormen dan met dat van de gebouwen ernaast (die lichtroze zijn).

Het gebouw dateert uit 1573 en is net als de Santa Domingo verschillende keren opnieuw opgebouwd i.v.m. schade door aardbevingen. Dat kun je ook wel merken want de binnenkant matcht totaal niet met de buitenkant. Achter het altaar zie je een soort gipsplaten zitten.

Pisco museum

Pisco is een drankje dat uit Peru komt. Het wordt gedestilleerd uit druiven (die overigens oorspronkelijk uit Europa kwamen) en is nogal sterk. Waar de naam precies vandaan komt weten ze niet. Er zijn verschillende theorieën.

Het Pisco museum is eigenlijk een beetje misleidend want het is meer een bar waar je Pisco kunt drinken. Je leert er niet echt wat over Pisco ofzo. Daarvoor moet je op de website kijken. Beetje vreemd. Maar anyways ik probeerde Pisco in cocktail vorm (omdat het zo sterk is) en vond het best smakelijk. Ik kreeg het in een enórm glas en was daarna meteen een beetje aangeschoten. Eigenlijk moet je deze drank ook met vrienden drinken want het gaat om verbroedering enzo.

Maarja ik was solo en dus dronk ik solo. Om 3 uur ’s middags…

Plaza San Martin

Op het San Martin plein staat een standbeeld van José de San Martín, de bevrijder van Peru, Chili en Argentinië. Op 1921 werd het plein ingewijd ter viering van de 100 jarige onafhankelijkheid van Peru.

Op het plein stond een soort podium wat vast en zeker iets te maken had met de aankomende verkiezingen en de protesten.

Museo de Arte de Lima

Het Arte de Lima museum ligt niet echt in het historische centrum maar wel dichtbij (twee haltes verderop: Estacion Central). Dit is het enige museum wat ik tot nu toe echt de moeite waard vond.

Toen ik er was, was er een expositie over zilver ‘Plata de Los Andes’. Zilver werd al gebruikt voor de Inca periode. Het werd pas groots toen in de zestiende eeuw de Spanjaarden Peru veroverden. Peruanen werden gedwongen om in mijnen te werken, zoals bij Potosi. En gigantisch veel zilver en goud werd verscheept naar Europa via de zogenaamde ‘zilver routes’.

Tijdens deze expositie kon je zilver werk zien dat stamt uit die tijd.

Maar er is meer te zien. Aardewerk bijvoorbeeld van verschillende oude culturen, zoals Mochica. Ik vind vooral de potten erg mooi. Normaliter heb je gewoon een ronde pot of vaas maar in deze cultuur maakten ze er figuren van. Bijvoorbeeld een kat of een slang. Ook werd het aardewerk beschilderd met bijvoorbeeld dagelijkse bezigheden of mythologische figuren.
 

De latere Inca cultuur bleef de traditie van dit aardewerk voortzetten maar ze verbeterde het. In het museum kon je potten zien op een tijdlijn en dan zie je inderdaad dat met de tijd het werk mooier wordt.

Er hangen ook een aantal vreemde schilderijen waaronder Jezus met drie gezichten en een baby die besneden wordt

Voor een bezoekje aan het Museo de Arte de Lima betaal je 30 soles (zo’n 8 euro).

2 Comments

  1. Katie Katie

    Gaaf Han! Al zo veel gezien.. ben nu al benieuwd naar de off-blog-stories haha maar dat gaat nog even duren 🤣

    • Boon64 Boon64

      Jaaaaa dat gaat nog even bijna een jaartje duren lol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.