Naar de inhoud springen

Sierra Negra & Volcan Chico

Het Galapagoseiland Isabela eiland heeft zes vulkanen: Alcedo, Cerro Azul, Darwin, Ecuador, Sierra Negra en Wolf. Een aantal van deze behoren tot de meest actieve vulkanen ter wereld.

De Sierra Negra (en Volcan Chico) kun je bezoeken. Er zijn verschillende bureautjes die tours aanbieden. Ik boekte van tevoren online, via Ecuadortrails, en betaalde $ 45. De last minute prijs voor deze tour ligt tussen de $ 30 en $ 50. Als je geld wilt besparen dan kun je de tour dus beter op het eiland zelf boeken.

Tot een paar jaar geleden was het (geloof ik) mogelijk om de vulkaan zelf, zonder gids of tour te bezoeken. Maar dat kan nu dus niet meer (ik heb het nagevraagd).

Toen ik er was, in 2019, was de Sierra Negra al een tijdje niet uitgebarsten. Maar de sporen waren nog steeds goed te zien.

Verschillende soorten lava

Bij de Sierra Negra (wat zwart gebergte betekent) kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende lava stromingen. Zo vind je er Pahoehoe lava (die je ook veel op Hawaii terugziet) en aa lava.

Bij Pahoehoe (spreek uit als Pah ho ho) lava stolt de bovenkant heel snel waardoor er ribbels in de lava laag komen. Deze lijken dan een beetje op touw (Pahoehoe betekent touw in Hawaiiaans). Aa lava laat blokken achter die heel scherp kunnen zijn. Als je erover heen loopt op blote voeten doet het zeer en zeg je ‘oeh oeh aaah aaah’ vandaar de naam aa lava.

Hieronder zie je een voorbeeld van de zogenaamde Pahoehoe lava. De tunnels zijn erg fragiel en storten makkelijk in als je eroverheen loopt.

blank
blank
blank

De tour bestaat uit een wandeling van een paar uur. Je loopt langs een gigantische krater en over het lava veld. Ondertussen vertelt de gids je meer over de omgeving. Dat men bijvoorbeeld al jaren bezig is om niet inheemse soorten zoals geiten van het eiland af te krijgen. Het is een lastige en moeilijke klus. Maar het moet gebeuren.

blank
blank
blank
blank

Het landschap rond de Sierra Negra is erg mooi en indrukwekkend. Ik zou deze dagtour zeker aanraden als je op Isabela bent.

blank

Meer Galapagos

Plan je trip naar de Galapagoseilanden!

Meer over de Galapagoseilanden

San Cristóbal eiland

Isabela eiland

Santa Cruz eiland

Kosten Galapagoseilanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.