Verder naar bericht

Bogota Colombia!

Na bijna 8 weken te hebben rondgereisd in Chili is het tijd om door te gaan naar het volgende land: Colombia. Ik bezoek als eerste de hoofdstad, Bogota. Deze stad werd rond 1538 gesticht en er wonen tegenwoordig zo’n 9 miljoen mensen. Bogota ligt heel dicht op de Evenaar en je zou verwachten dat het er warm is. Maar omdat de stad op grote hoogte ligt valt dat mee. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 18 graden.  

Hoe kom je er?

Ik pakte vanuit Santiago (Chili) het vliegtuig naar Bogota. Het duurde zo’n 6 uur om er te komen. Gedurende de gehele vlucht was er turbulentie. Soms heel erg. Ik ben bang voor vliegen maar na twee uur stressen gaf ik het op. Ik bedacht me, als we al twee uur overleefd hadden in de lucht met turbulentie dat we de volgende vier uur ook wel zouden overleven. En dat klopte. Ik had wel mazzel dat er niemand naast me zat zodat ik af en toe even kon liggen. Want van die turbulentie wordt je behoorlijk misselijk.

Waar verblijf je?

In ieder geval NIET bij Casa Sole. Ik had een reservering gemaakt via Booking.com (gebaseerd op de goede reviews). Toen ik aankwam op het vliegveld was het half acht ‘s avonds. Ik liet via Whatsapp weten dat ik wat later zou aankomen omdat je op het vliegveld van Bogota nog een keer langs de douane moet. Je tas wordt gescand en je moet een formulier inleveren. Dit alles duurt best wel lang.

Ik kreeg een appje terug: “we zijn tot 21 uur open. Daarna is er niemand meer.” Dus ik reageerde met “ehm, maar ik kan niet bepaald de douane omzeilen. En op Booking.com staat dat jullie tot 21:30 uur open zijn”. Vervolgens kreeg ik weer een appje terug: “tot 21 uur zijn we open. Sorry daarna niet meer. Het is niet veilig in de straat”. Dus ik natuurlijk helemaal gestrest.

Na de douane check ben ik meteen op zoek gegaan naar een taxi. Ik wilde er eentje via een kantoortje regelen (veilig) maar die verwezen me door naar de gele taxi’s die buiten staan. Een mannetje met een officieel hesje leidde me naar één van de taxi’s. Ik hoopte dat het veilig was. Mijn tas werd in de taxi gegooid en vervolgens moest ik een fooi betalen. Ik gaf 50 duizend Peso (zo’n 14 euro) en zei dat ik wisselgeld terug wilde. Uiteindelijk heb ik alsnog iets van 30 duizend Peso betaald (8 euro) wat natuurlijk veel te veel is. Maarja ik had geen tijd om een discussie aan te gaan.

Eenmaal in de taxi vroeg ik de chauffeur om op te schieten en stuurde de accommodatie een appje dat ik onderweg was. Ik probeerde ook nog te bellen maar niemand nam op. Het was inmiddels bijna half negen en we moesten nog een flink stukje rijden. Rond tien voor negen kwamen we aan. Het was donker bij Casa Sole en het hek was dicht. Na twee keer aanbellen en “hola!” te hebben geroepen verscheen er een vrouw.

Om een lang verhaal niet nog langer te maken, ze zei dat ze geen kamers had. Alles was volgeboekt. Ze had mijn reservering niet in het systeem staan. Ik vroeg me af waarom ze dat dan niet via de app had gezegd. Ze wist dus dat er geen kamers waren en toch liet ze me helemaal daar naartoe komen. Ik liet haar het app gesprek en de reservering zien maar ze schudde alleen maar haar hoofd.

Wat me nog het meest tegenviel was het gebrek aan interesse. Het kon haar echt niet schelen. Dat zag je aan haar gezicht. Ze stond maar een beetje te glimlachen en hielp ook niet met het bedenken van een oplossing.

Hotel San Francisco

Gelukkig had ik de taxi chauffeur gevraagd om te wachten. Ik zocht snel via Booking een andere plek op en kwam zo bij Hotel San Francisco terecht. Ze wilden me eigenlijk geen kamer geven (misschien omdat ik eruit zag als een backpacker?) maar toen ik zei dat ik kon betalen was het opeens oké.

Ik ben hier uiteindelijk een week gebleven. Veel te lang voor een stad als Bogota maar ik liep heel erg achter met mijn blog en moest een beetje bijkomen. Het San Francisco Hotel is een fijne plek om te verblijven. De kamers zijn groot, wifi is goed en het is 15 minuten lopen naar het oude centrum. Alleen de omgeving is niet zo veilig. Ik durfde hier ’s avonds niet over straat te lopen. Ook is het voor één persoon nogal prijzig. Ik betaalde zo’n 23 euro per nacht.

Uitzicht vanuit mijn hotelkamer

Wat is er te doen en te zien in Bogota?

Goud museum

Persoonlijk vind ik het Goud Museum één van de topattracties in Bogota. Het museum is heel groot en heeft een uitgebreide collectie goud uit de periode van voor de Spaanse verovering (waarvan een groot deel afkomstig uit The Lost City). Op zondag is de entree gratis maar is het ook erg druk. Normaliter betaal je 4000 Peso (1,13 euro) voor de entree.

Het is interessant om te zien hoe oude culturen sieraden, maskers en andere objecten maakten van goud.

In de oude wereld geloofden ze in drie werelden: boven, midden en onder. Mensen leefden in de tussenlaag en goden in de andere twee lagen. Sjamanen namen tijdens een trance de vorm aan van een vogel (symbool van de bovenwereld) en bewogen door alle drie de werelden. Hieronder een gouden object in de vorm van een zittende sjamaan. Men maakte de gouden objecten onder andere als offer voor de goden.

Symbolen voor de verschillende werelden:

  • Boven: vogels
  • Midden: mensen, jaguars en herten
  • Onder: vleermuizen, kaaimannen en slangen

De jaguar werd geassocieerd met religie en macht. Koningen en andere belangrijke personen droegen de vacht van dit dier en lieten hun nagels lang groeien. Sjamanen geloofden dat zij tijdens een trance in een jaguar veranderden.

Goud werd door zijn kleur en glans geassocieerd met de zon. Gouden ornamenten waren een uiting van macht en bovennatuurlijke kracht.

Met dit rolletje werden patronen op stof gerold.

In de oude tijd werden coca bladeren gekauwd en gemengd met een soort limoensap. Met onderstaande stokjes maakten ze de flesjes schoon waarin het sap zat.

Naast de permanente tentoonstelling vind je een tijdelijke tentoonstelling in de kelder. Toen ik er was ging het over slavernij. Colombia had vroeger namelijk slaven. Deze mensen werden uit Afrika gehaald en vervolgens aan het werk gezet op plantages. Veel mensen/ landen zijn rijk geworden over de rug van slaven.

Museo Nacional

Het Museo Nacional vond ik een beetje tegenvallen. Het gebouw ziet er van de buitenkant erg imposant uit. Binnen vind je tentoonstellingen over de geschiedenis van Zuid-Amerika/ Colombia. Schilderijen, objecten en sieraden. Ik denk dat ik het een beetje vond tegenvallen omdat bijna alle bijschriften in het Spaans waren. Mijn Spaans is te basis om alles te begrijpen. En als ik niet weet waar ik naar kijk dan ben ik snel uitgekeken.

Kunstwerken van de Colombiaanse kunstenaar Botero.

Bogota City Tour

Om de stad wat beter te leren kennen boekte ik een Free Walking Tour met Beyond Colombia. Ze bieden tours aan om 10:00 uur en 14:00 uur. Ik ging voor de middag tour op een zondag. Ik moet heel eerlijk zeggen het viel een beetje tegen. Een zondag in Bogota kun je vergelijken met Koninginnedag in Amsterdam. Overal mensen, muziek en drukte. Negen van de tien keer kon ik de gids niet verstaan.

Verder waren er wat onduidelijkheden over de tour. Twee meiden uit de groep dachten dat ze de foodtour hadden geboekt. Maar het enige “foodie” aan de tour was het proeven van fruit op een markt. De tour was een beetje een mengelmoes. We zagen een klein beetje van het oude centrum, kregen een beetje informatie over Colombia en zagen wat streetart. Op zich niet verkeerd maar omdat het zo druk was kon ik het maar moeilijk volgen.

Wat ik wél leuk vond was Tejo, ofwel de Colombiaanse versie van bowlen. Je hebt een groot rond bord waar allemaal klei op ligt. Vervolgens maak je in het midden een cirkel van papiertjes in de vorm van een driehoek. In die driehoekjes zit buskruit. Daarna pak je een steen en probeer je de steen in de cirkel te gooien óf op één van de driehoekjes.

Tijdens de tour mochten we het zelf proberen. Natuurlijk wilde iedereen het liefst een driehoekje raken voor de ‘Big Bang’. Als je dit spel speelt moet je wel een beetje uitkijken. Ik gooide namelijk bijna een steen op het hoofd van een andere deelnemer.

Bogota streetart tour

Deze tour, die ik deed met Bogota Graffiti, kan ik heel erg aanraden. Onze gids was Jef, een Colombiaan met een grote liefde voor streetart. Hij was enthousiast en wist veel te vertellen over de streetart in Bogota. Wie de kunstenaars zijn en wat de boodschap is achter de kunstwerken. Ook kom je met deze tour in wijken waar je zelf, in je eentje, misschien niet heen zou gaan. De tour wordt afgesloten met een bezoekje aan een kunstgalerij in de oude wijk La Candelaria.

Dit graffiti werk wordt het meest gefotografeerd in Bogota. Geen idee waarom eigenlijk maar iedereen vraagt naar ‘het beeld van de vrouw met de neusring’.

Papegaaien zijn een symbool voor de drugshandel. Het werk rechtsboven is gemaakt door een vrouwelijke graffiti artiest. Van de 1 op de 10 graffiti kunstenaars is vrouw. Erg weinig. Dat komt omdat graffiti art niet wordt gezien als iets wat door vrouwen gedaan wordt omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is. In Colombia is graffiti kunst illegaal. Maar meestal kun je ermee weg komen door de politie om te kopen.

Dit kunstwerk werd gemaakt nadat de kunstenaar dengue opliep in de jungle en dacht dat hij dood zou gaan. De dood in de ogen kijken.

Tags (je nickname achterlaten) zijn een manier om te laten zien “hey hier ben ik, ik besta”. De code onder de graffiti kunstenaars is dat je niet over elkaars werk heen gaat. Tenzij je nog niet genoeg credits opgebouwd hebt. En het wordt ook gedaan als men het niet eens is met het werk dat je afbeeldt.

De twee kunstwerken in het park hieronder zijn onderdeel van een protest actie. In 2011 werd een jonge graffiti kunstenaar doodgeschoten door de politie. Zogenaamd omdat hij een wapen trok. Maar de buurt wist wel beter. Vervolgens kwam Justin Bieber naar Colombia en besloot een paar muren te versieren met graffiti. Hij werd niet gearresteerd door de politie, hij kreeg een escorte! Dit veroorzaakte een protest waarbij graffiti kunstenaars 24 uur lang aan de slag gingen. Toen de politie langs kwam zeiden de kunstenaars “waarom krijgen wij geen escorte zoals Justin Bieber? Waarom schieten jullie ons dood?”. Er werd niemand gearresteerd die dag.

Monserrate berg

Vanaf de Monserrate berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt omhoog met de kabelbaan, de funicular (treintje) of lopend. Het laatste werd me afgeraden door de gids van de streetart tour. Blijkbaar is het niet altijd veilig. Aangezien de kabelbaan die dag gesloten was bleef er nog maar één optie over: de funicular.

Het ritje duurt niet heel lang. Binnen vijf minuten sta je boven. Boven op de berg is niet heel veel te doen. Er is een kerk waar je even kunt rondkijken en er zijn wat eettentjes en souvenirwinkeltjes. Binnen drie kwartier had ik alles wel gezien en ging ik weer naar beneden.

La Candelaria

La Candelaria is de bekendste en oudste buurt in Bogota. Je vindt hier een mix van oude koloniale gebouwen en moderne streetart. Ook vind je er een aantal museums, zoals het Botero en goud museum. En het belangrijkste plein van Bogota: Plaza de Bolivar.

Plaza de Bolivar

In het hart van het historisch centrum van Bogota vind je Plaza de Bolivar. Het belangrijkste plein van de stad. Rondom het plein staan allemaal historische gebouwen waaronder de Metropolitan Cathedral de Bogota. Op het plein staat een beeld van Simon Bolivar, een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder waarnaar het land Bolivia is vernoemd.

Metropolitan Cathedral de Bogota

De Metropolitan kathedraal van Bogota is vier keer opnieuw gebouwd. De eerste keer rond 1556 en de laatste keer rond 1807. De Metropolitan kathedraal is de grootste in Colombia en één van de grootsten in Zuid-Amerika. Als je op zoek bent naar een beetje rust dan is dit dé place to be.

Iglesia de San Francisco

De San Francisco kerk vind je tegenover het goud museum en is de oudste originele kerk in Bogota. De kerk is gebouwd tussen 1557 en 1621.

Santuario Nuestra Senora del Carmen

Deze gotische kerk met Arabische kunst is wat mij betreft de mooiste kerk in Bogota. De kerk is tussen 1926 en 1938 gebouwd. Oorspronkelijk stond op deze plek een tempel toegewijd aan de maagd Carmen.

Museo Botero

In het Botero Museum vind je kunstwerken van de Colombiaanse kunstenaar Botero. Je hebt zijn kunstwerken met dikke mensen en dieren vast wel eens gezien. Ik liep toevallig langs het museum op mijn laatste dag in Bogota. Helaas was het op die dag gesloten. Ik heb dit museum dus niet kunnen bezoeken.

Hard Rock Café Bogota

Het Hard Rock Café in Bogota ligt niet in de buurt van het historisch centrum. Om er te komen moet je een Uber, Taxi of de TransMilenio bus nemen. Ik probeerde de eerste keer een Uber te nemen maar die kwam niet opdagen. Hij deed net of hij me had opgepikt en vervolgens mocht ik wel betalen (gelukkig maar 1,60 euro). De taxi vroeg 8 euro en dat vond ik te duur (want ik moest ook nog terug). Uiteindelijk ben ik met de TransMilenio bus gegaan (op de terugweg van Zapaquira). Vanaf de bushalte Heroés is het zo’n tien minuten lopen.

Het café zelf vond ik een beetje tegenvallen. De bediening sprak geen Engels en er hing niet heel veel memorabilia. Het meeste is van Colombiaanse artiesten zoals Shakira.

Het eten was overigens wel prima, zoals gewoonlijk.

Zipaquira zoutkathedraal

Op zo’n twee uur reizen van Bogota vind je de zoutkathedraal van Zipaquira. Het is één van de drie zoutkathedralen op de wereld. De andere twee vind je in Polen. Eentje daarvan bezocht ik Krakau.

De zoutkathedraal was oorspronkelijk een mijn waar zout werd gewonnen. Tussen 1991 en 1995 is er zo’n 250 duizend kilo zout uit de mijn gehaald. Daarna is de locatie omgetoverd tot een kathedraal, die overigens echt gebruikt wordt. Elke zondag is er een dienst die je kunt bijwonen (moet je wel reserveren).

Op de dag dat ik naar de kathedraal ging was het rustig in Zipaquira. Er stonden maar een paar toeristen bij de kassa. Op een blog las ik dat er vier keer per dag een tour zou worden gegeven in het Engels. Maar dat is blijkbaar veranderd. Ik kreeg een audioguide mee en mocht gewoon zonder gids de kathedraal in.

Het was rustig in Zipaquira (dit is overigens niet de zoutkathedraal)

In de voormalige zoutmijn loop je eerst langs een aantal ruimtes die symbool staan voor de laatste levensfases van Jezus. Een beetje saai om heel eerlijk te zijn. Maar daarna kom je bij de hoofdattractie: een grote uitgehakte ruimte met een gigantisch kruis dat verlicht wordt door paarse en blauwe lampen. Now THIS is impressive.

Smaragd kopen

Aan het einde van de ‘tour’ kom je langs een rij winkeltjes waar je sieraden met smaragd kunt kopen. Zo’n 70 tot 90% van de smaragd producten in de wereld komen uit Colombia. De kwaliteit is uitstekend en de prijs vaak een stuk lager dan in andere landen.

De meest glinsterende en helderste stenen zijn uiteraard het duurst. De onbewerkte stenen en soorten die gemengd zijn met andere stenen zijn goedkoper.

Ik checkte onderstaande ketting met gemengd smaragd in de vorm van een driehoek. Ik vermoedde dat deze misschien een paar tientjes zou kosten. De prijs bleek uiteindelijk 220 euro te zijn. Iets te hoog voor mijn budget.

Zipaquira, hoe kom je er?

Vanuit Bogota neem je de TransMilenio bus naar ‘Portal del Norte’. Vervolgens neem je vanaf daar een bus naar Zipaquira. Op het busstation staan officiële mensen die je kunnen helpen met het vinden van de bus.

Wanneer de buschauffeur “Cathedral de sal” roept is het tijd om uit te stappen. En vervolgens is het nog een stukje lopen naar de kathedraal.

De rit van Bogota naar Zipaquira duurt ongeveer 2 uur.

Terug naar Bogota

Loop terug naar de plek waar je uit de bus stapte. Vanaf die plek vertrekken er bussen naar ‘Portal del Norte’. Eenmaal bij Portal del Norte stap je op de TransMilenio bus naar het centrum van Bogota. Je kunt aan een medewerker vragen welke bus je moet hebben.

Hoe reis je rond in Bogota?

Ik kon de meeste bezienswaardigheden lopend vanuit mijn hotel bereiken. Maar ik heb ook een paar keer de TransMilenio bus gepakt. Dit systeem lijkt heel erg op het bus systeem in Lima, Peru. Het is een soort metro maar dan in de vorm van een bus. De TransMilenio heeft een eigen baan waardoor de bussen altijd kunnen doorrijden en geen last hebben van de rest van het verkeer. Je kunt een kaart kopen op één van de stations en er geld op laten zetten. Daarna check je in (zoals in Nederland).

Tip: download de TransmiSitp app. Hierin kun je opzoeken hoe je van het ene busstation naar het andere komt. Erg handig.

Veiligheid in Bogota

In Bogota wordt helaas veel gestolen. Ook hoor je verhalen over onbetrouwbare taxi’s. Het wordt aangeraden om een Uber te nemen. Maarja dan moet die wel op komen dagen en je willen meenemen natuurlijk. Ik hoorde van iemand dat haar Uber haar niet wilde meenemen omdat ze geen Spaans sprak. In dat geval ben je toch aangewezen op een Taxi. Het beste is om je hotel/ hostel er eentje te laten bellen. Taxi’s vanaf het vliegveld zijn over het algemeen wel veilig.

Als je de TransMilenio bus neemt dan kun je het beste opstappen ergens in het historisch centrum. Want daar loopt overal politie rond. Ik stapte op bij Calle 22 wat op drie blokken lopen van mijn hotel lag, maar eigenlijk als niet veilig werd beschouwd.

In de bus en in de stad moet je goed op je spullen letten. Het beste is om je rugzak/ tas voor je te dragen. Ik stop mijn portemonnee altijd in mijn bh, samen met mijn mobiel. Of ik doe alles in een klein tasje dat om mijn nek hangt. Je paspoort moet je natuurlijk gewoon lekker in het hotel/ hostel laten. Neem alleen een kopie mee.

Wat vond ik van Bogota?

Bogota is een stad waar je mij niet meer terugziet. Het is er vies (veel troep op de straten en smog) en er lopen veel zwervers rond. De zwervers woonden eerst met z’n allen in één gebouw maar toen kwam iemand op het briljante idee om het gebouw plat te gooien. En nu lopen er dus overal in de stad daklozen rond. Fantastische oplossing.

Bogota is de eerste stad in Zuid-Amerika waar ik me echt een beetje onveilig voelde. Zelfs het historische centrum vond ik niet leuk omdat er teveel dodgy mensen rondlopen. Komen ze bijvoorbeeld aan je vragen of je cocaïne wilt kopen.

Overal lopen politie agenten rond met shotguns of automatische geweren maar om de een of andere reden voelde ik me daardoor niet veiliger.

Snel op naar de volgende bestemming dus!

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.