Verder naar bericht

Paaseiland grotten & vulkanen

Paaseiland heeft meerdere vulkanen en grotten. De meeste grotten werden gebruikt als woning maar ook voor ceremoniële doeleinden. De vulkanen zijn allang niet meer actief maar hun kraters zijn nog steeds aanwezig en in sommige gevallen zelfs zeer nuttig.

Orongo & Rano Kau

Helemaal onderaan Paaseiland vind je Orongo en de krater van de Rano Kau vulkaan. Als je geld wilt besparen dan kun je deze plek, zoals ik, lopend bezoeken. Vanuit Hanga Roa kun je een trail volgen genaamd Te Ara O Te Ao. Dit pad wordt al 150 jaar gebruikt om bij het ceremoniële center van Orongo te komen.

Het is een mooie route. Wel wat vermoeiend als je vervolgens ook nog gaat rondlopen bij de Rano Kau krater en daarna weer terug.

Rano Kau

De krater van de vulkaan, die lang geleden uitbarstte, wordt gezien als een grote kas. In de krater groeien allemaal inheemse planten. Deze gedijen daar goed omdat er een gunstig klimaat heerst en er geen invloed is van mensen en dieren. De krater is enorm belangrijk omdat de inheemse plantsoorten die er groeien alleen nog maar hier te vinden zijn.

Het nadeel van alleen reizen, niemand die even zegt dat je een witte zonnebrandcrème vlek boven je lip hebt zitten.

De Birdman ceremonie

Op Orongo ontsond de legende van de Birdman. Elk jaar, in het voorjaar, kwam de Manutara (vogel) zijn eieren leggen op Motu Nui, een eiland in de buurt van Paaseiland. De man die het eerste ei vond van dat jaar werd de nieuwe leider van de clan.

Zo’n 53 huizen werden gebouwd op Orongo voor de deelnemers. In de huizen hingen platte stenen met schilderingen erop die typisch waren voor de Birdman ceremonie.

Ook werd er een klein beeld gevonden, Hoa Haka Nana La, van ongeveer 2,5 meter hoog. Deze Moai van 4 ton was rood geverfd, met de history van de Birdman cult op zijn rug. In 1868 is het beeld meegenomen door een Engelse archeoloog en sindsdien staat het in het British Museum in Londen.

Best wel raar dat ze het beeld nooit hebben teruggegeven aangezien het eigenlijk gewoon gestolen is. But then again, er is veel meer gestolen en nooit teruggeven.

Ana Kai Tanjata

Op Paaseiland kun je veel grotten vinden die vroeger gebruikt werden om in te leven. In velen van de grotten zijn vaag nog tekeningen te zien of uitgekraste figuren. De grotten werden ook gebruikt voor religieuze doeleinden. In twee van de grotten werd bijvoorbeeld steen gebruikt om de huid van maagden witter te maken. En sommige grotten werden gebruikt als begraafplaats.

Op weg naar de Rano Kau vulkaan kom je langs de Ana Kai Tanjata grot. Hier vind je afbeeldingen van de Manutara (vogel). Ook werden in deze grot mensen geofferd aan de god Make-Make. Vandaar de bijnaam ‘grot van de kanibalen’.

De omgeving is ook prachtig. Kijk die kleur dan!

Ana te Pahu

Deze grot vind je in de buurt van Ahu Akivi. Het is een redelijke grote grot die gebruikt werd om regenwater te verzamelen. Daarnaast werden er gewassen geplant. Er staan bijvoorbeeld een aantal bananenbomen.

Het mooiste wat ik zag bij deze grot was deze natuurlijke bijenkorf.

Ana Kakenja

Ik liep deze grot bijna voorbij omdat de ingang enorm smal is. Ik was verbaasd dat ik door de opening paste. Er zijn twee uitgangen die uitkomen bij de zee. De legende gaat dat twee geliefden (waarvan één gedwongen werd om met iemand anders te trouwen) zich verborgen in deze grot. Ze blokkeerden de ingang (daarom is deze zo smal) en stierven samen in de grot.

Dat kleine zwarte gaatje is de ingang.

Anna Te Pora

Ik besloot om vanaf Ahu Akivi een shortcut te nemen. Slecht idee. Ik heb mijn voet opengehaald en Anna Te Pora niet gevonden. Deze grot schijnt in de buurt te liggen van Ana Kakenja.

Terevaka

Ik kreeg de tip van twee meiden die ik ontmoette op Paaseiland om naar Terevaka te gaan. Vanaf deze vulkaan zou je namelijk kunnen uitkijken over het hele eiland.

Het was mijn laatste dag en ik besloot om een mountainbike te huren en naar Ahu Akivi te fietsen. Vanaf daar kun je naar de vulkaan lopen.

Om heel eerlijk te zijn was ik een beetje teleurgesteld. Het uitzicht was niet zo spectaculair als ik had verwacht. En 360 view? Echt niet. Je kunt wel vanaf twee punten delen van het eiland zien. Maar het is niet zo dat je vanaf één punt het hele eiland kunt bewonderen.

Maar goed de wandeling was wel lekker en ik ben nu eenmaal heel kritisch. Dat krijg je als je al 5 maanden aan het reizen bent.

Rano Raraku

Bij deze vulkaan werden alle Moai gemaakt. Meer over Rano Raraku lees je in dit blog.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.