Verder naar bericht

Moai ruïnes op Paaseiland

In 2019 ging ik een week naar Paaseiland. Een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan. Paaseiland staat bekend om zijn Moai. Grote, stenen beelden in de vorm van een mens. De meesten zijn helaas tijdens clan oorlogen omgehaald. In dit blog lees je alles over de Maoi ruïnes op Paaseiland.

Check ook mijn blog over de gerestaureerde Moai op Paaseiland.

Vinapu

Vinapu bestaat uit twee ceremoniële centers: Vinapu I, ofwel Ahu Tahiri en Vinapu II. Bij Ahu Tahiri vind je een bouwwerk van stenen dat vergeleken kan worden met dat van de Inca’s in Peru. Men denkt dat dit platform alleen werd gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Later werden er zes beelden neergezet die volgens de Belgische archeoloog Métraux rood waren geschilderd.

Bij Vinapu II valt niet zoveel te zien. Er staat een soort vreemde pilaar van ongeveer twee meter hoog met vrouwelijke kenmerken. Het beeld heeft twee hoofden en zou gebruikt worden bij ceremonies.

De pilaar met vrouwelijke features en twee hoofden

Vaihu & Ahu Hanga Tee

Vaihu is een gebied op Paaseiland waar je Ahu Hanga Tee vindt. Dit platform is 74 meter lang en 4 meter breed. Het is één van de meest complete Ahu’s. Naast het platform liggen de restanten van 8 Moai en hun Pukao’s (hoofddeksels).

In de buurt zijn restanten van een dorp te vinden waar waarschijnlijk mensen van hoge rang woonden. Dit vond ik eigenlijk een hele interessante plek omdat het de enige locatie is op het eiland waar je een gerestaureerde huizen kunt vinden.

De gewassen werden in ronde, stenen bakken geplant. Het aarde in de bakken hield vocht vast waardoor de gewassen niet uitdroogden.

Ahu Akahanja

De legende gaat dat dit de plek is waar opperhoofd Hotu Matua begraven is. Ahu Akahanja is 493 hectare groot en heeft twee ceremoniële centers: Ahu Akahanja en Ahu Ura Uranja Te Mahina.

Ahu Akahanja is 60 meter lang en er stonden ooit 12 Moai. Op Ahu Ura Uranja Te Mahina stonden ooit 10 tot 12 Moai.

Beide plekken hebben meerdere lagen van constructie. Hieruit blijkt dat er gedurende de eeuwen meerdere stammen hebben geleefd die er ceremoniële en religieuze activiteiten uitvoerde.

Ahu Te Pito Kura

Ahu Te Pito Kura is bijna 100 meter lang en heeft slechts één Moai: Moai o Paro. Met zo’n 9.45 meter is dit de grootste Moai, zonder Pukao (hoofddeksel), die ooit op een Ahu (platform) is gezet. Helaas is het beeld tijdens de clan oorlogen omver gehaald.

Aan de linkerkant vind je Te Pito te Henua, ofwel ‘de navel van de wereld’. Dit ronde bouwwerk met ronde stenen in het midden schijnt magische krachten te hebben. Of nou ja, magnetische krachten. De legende gaat dat de stenen door opperhoofd Hotu Matua werden meegebracht toen hij naar Paaseiland kwam.

Een andere legende is dat, wanneer je erboven hangt, het een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid. Ik heb er voor de zekerheid maar even mijn hand boven gehouden. Een beetje hulp kan nooit kwaad.  

Ahu Te Peu

Van Ahu Te Peu (het platform met de Moai) is niet veel over maar de restanten van de stad die er ooit was zijn wel goed bewaard gebleven. Nou ja, de basis dan.

Het gebied rondom Ahu Te Peu was belangrijk, er woonde royalty zoals de zus van de eerste Koning van Paaseiland, Ava Rei Pua.

Ava Rei Pua was getrouwd met Ariki Tu’u Ko Ihu, een belangrijke persoon in de geschiedenis van Paaseiland. Nadat hij geesten had gezien op verschillende plekken van het eiland begon hij houten beelden te maken om ze een lichaam te geven. Deze beelden noemt men Moai Kava Kava. Je vindt een aantal van de beelden terug in het Rapa Nui Museum op het eiland. En er worden ook houten replica’s verkocht in Hanga Roa.

Overal op het eiland lopen paarden rond. Ze zijn niet wild (gebrandmerkt) maar ze lopen wel los.

Het grootste boothuis (43 meter lang) vind je bij Ahu Te Peu

De omver gehaalde Moai

Lees meer over Paaseiland

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.