Verder naar bericht

Gerestaureerde Moai op Paaseiland

In 2019 ging ik een week naar Paaseiland. Een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan. Paaseiland staat bekend om zijn Moai. Grote, stenen beelden in de vorm van een mens. De meesten zijn helaas tijdens clan oorlogen omgehaald. Gelukkig is een deel later gerestaureerd. In dit blog lees je alles over de gerestaureerde Moai van Paaseiland.

Check ook mijn blog over Moai ruïnes op Paaseiland.

Ahu Tahai

Ahu Tahai is makkelijk te bereiken. Vanuit Hanga Roa kun je er naartoe lopen. Het is één van de oudste ceremoniële centers op het eiland en zo’n 20 vierkante meter groot. Men denkt dat Tahai behoorde aan de Miru clan. Het ligt dichtbij de zee en was een ideaal uitgangspunt om te gaan vissen.  

De plek is tussen 1968 en 1970 gerestaureerd. Er zijn in totaal drie platforms: Ahu Vai Uri, Ahu Tahai en Ahu Ko Te Riku. De laatste is de enige Moai op het eiland waarvan de ogen zijn gerestaureerd.

Ahu Vai Uri

Ahu Vai Uri op de achtergrond en op de voorgrond Ahu Tahai

Ahu Tahai met op de achtergrond Ahu Ko Te Riku

Ahu Ko Te Riku

Rondom de meeste Ahu’s werden huizen (Hare Paenga) gebouwd voor priesters en royalty. De basis van de huizen bestond uit steen, in de vorm van een kano. Sommigen waren wel 15 meter lang. Het frame werd gemaakt van takken en planten.

Restanten van een Hare Paenga bij Ahu Tahai

Er ligt ook een omver gehaalde Moai met zijn gezicht in de grond

Bij Ahu Tahai vind je ook Hare Moa (stenen huizen voor kippen), Uma Pae (Polynesische ovens) en Taheta (opslag voor water).

De rest van het volk leefde op andere delen van het eiland in grotten en huizen gemaakt van stokken.

Ahu Tonjariki

Ahu Tonjariki is het grootste ceremoniële platform dat ooit gebouwd is op Paaseiland. Het is 200 meter lang en men denkt dat er ooit 30 Moai stonden. In 1960 veroorzaakte een aardbeving een tsunami waarbij het platform met Moai en al de zee in werd gesleurd.

Tussen 1992 en 1997 is men bezig geweest met restaureren. De financiering werd mogelijk gemaakt door de regering van Japan. Zo’n 15 beelden hebben ze kunnen redden en staan sindsdien weer te shinen op hun Ahu.

Zoals je kunt zien verschillen de beelden nogal van elkaar. Sommige zijn kort, anderen lang. Men denkt dat gedurende de tijd de beelden gerenoveerd en vervangen werden. De kortere beelden zien er heel anders uit dat de langere en men denkt dan dus ook dat deze uit een andere tijd komen.

Ahu Anakena

Men denkt dat Anakena Beach (ook wel Hanja Ra’u O te Ariki ofwel ‘baai van de grote koningen’ genoemd) de plek is waar opperhoofd Hotu Matua en zijn volgelingen in hun kano’s aankwamen.

Bijzonder kunstwerk bij Anakena Beach

Ahu Nau Nau

Bij Anakena Beach vind je Ahu Nau Nau. Dit platform is 70 meter lang en men denkt dat er 10 tot 12 Moai op hebben gestaan. In 1978 werden 5 Moai gerestaureerd. Van alle Moai op het eiland zijn deze het best bewaard gebleven. Dit komt waarschijnlijk omdat ze jaren onder het zand begraven hebben gelegen.

De vijf Moai moeten overleden mannen voorstellen van koninklijke komaf

Tijdens restauratie zijn op deze plek verschillende dingen gevonden. Een oog van een Moai gemaakt van wit koraal met een pupil van rood vulkanisch steen en het lichaam van een zeldzame vrouwelijke Moai. Beide kun je bewonderen in het museum in Hanga Roa. Lees daarover meer in dit blog.

Ahu Akivi

Ahu Akivi is een platform van ongeveer 4 meter lang met 7 Moai. Dit is de enige Ahu waarbij de Moai in de richting van de oceaan kijken. Bij alle andere Ahu’s staan de Moai met hun rug naar de Oceaan toe. Ook is bij geen van deze Moai een Pukao (hoofddeksel) gevonden. Wat vreemd is want dit platform staat het dichtste bij de plek waar de Pukao’s gemaakt werden.

Men denkt dat de 7 beelden de mannen moeten voorstellen die door opperhoofd Hotu Matu eropuit werden gestuurd om nieuw land te vinden. Als het geen voorouders zijn die het land moeten beschermen dan hoeven ze niet met de rug naar de Oceaan te staan en ook geen hoofddeksel te dragen?

Het is een van de vele mysteries van Paaseiland.

Lees meer over Paaseiland

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.