Verder naar bericht

Rio de Janeiro – Historisch centrum

Rio de Janeiro is een stad in Brazilië. Je kunt deze opdelen in meerdere secties waaronder het Historische centrum. Je vindt er een aantal historische gebouwen maar voornamelijk hoge wolkenkrabbers. Men komt hier om te werken, niemand woont in het Historisch centrum. Na werktijden vind je er alleen nog daklozen. En dat is de reden waarom veel toeristen liever verblijven in Copacabana of Ipanema.

Dat betekent overigens niet dat je het Historisch centrum dan maar moet overslaan. Au contrair! Er is namelijk genoeg te doen en te zien.

Hoe kom je er?

Je kunt het Historisch centrum makkelijk en snel bereiken met de metro. Je kunt een los kaartje kopen maar het is handiger om een metrokaart (giro) te kopen. Het werkt een beetje zoals in Nederland. Bij één van de machines koop je de kaart en daarna zet je er geld op. Een ritje kost ongeveer 80 cent. Je kunt de kaart ook kopen bij de kassa waar een persoon zit maar de machine biedt Engelse vertaling. Dus dat is makkelijker.

In elk metro station hangt een kaart op de muur met de lijnen en stations. Op Maps.me kun je kijken welke stations bij welke bezienswaardigheden in de buurt zitten. Heel simpel.

Ik had mazzel, er zat een metrostation vlak bij mijn Airbnb in Copacabana. Binnen 30 minuten reisde ik naar het Historisch Centrum.

Je kunt overigens ook een Uber nemen. Maar de metro is snel, goedkoop en veilig. Ik zou alleen Uber gebruiken voor de plekken die je niet goed kunt bereiken met de metro.

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in het Historisch centrum van Rio de Janeiro.

Rio Free Walking Tour

Free Walker Tours is de populairste organisatie die gratis wandelingen aanbiedt in het Historische centrum. Maar om de een of andere reden kwam ik bij Rio Free Walking Tour terecht.

De tour was prima maar onze gids (Amanda) was een beetje all over the place. Ik vermoed dat ze misschien ADHD heeft. Ze herhaalde haar zinnen heel vaak en ze was snel afgeleid. Desondanks wist ze wel een hoop te vertellen. De tour duurde ongeveer 3 uur en dat was de 10 euro die ik betaalde (vrijwillige bijdrage) zeker waard.

Lapa

Het Historische centrum van Rio de Janeiro is opgedeeld in verschillende wijken. De bekendste is Lapa. Je vindt hier onder andere de populaire Escadaria Selarón trappen én je kunt er goed uitgaan. Helaas is Lapa ook een beetje een dodgy gebied (veel zwervers) dus let goed op als je er heen gaat.

Igreja de Sao Francisco de Paula

De kerk van Sao Francisco de Paulo is één van de indrukwekkendste kerken in Rio de Janeiro. Het duurde 40 jaar voordat de kerk in 1801 werd opgeleverd. Sindsdien is de kerk meerdere malen gerestaureerd.

Naast de kerk vind je een klooster maar deze kun je helaas niet bezoeken.

Toegang kost zo’n € 2 (in 2019).

blank

Rio de Janeiro Cathedral

Het meest opvallende gebouw in Lapa is de kathedraal van Rio de Janeiro. Het kegelvormige gebouw werd tussen 1964 en 1979 gebouwd en ontworpen door Edgar Fonceca.

Het design is geïnspireerd op de tempels van de Inca’s. Maar met alle kleine raampjes lijkt het ook een beetje op een stenen bijenkorf. Binnen vind je 4 gigantische glas in lood ramen en in het midden Jezus aan het kruis. Er kunnen 20.000 mensen in de kerk.

blank
blank
blank

Arcos da Lapa

Arcos da Lapa, ofwel het Carioca Aqueduct, is een aquaduct dat halverwege de 18e eeuw werd gebouwd om water van de Carioca rivier naar de stad te brengen.

Tegenwoordig rijdt er een tram over het viaduct die de wijken Lapa en Santa Teresa met elkaar verbindt.

blank
blank

Escadaria Selarón

Dit zijn misschien wel de populairste trappen ter wereld. In 1990 begon de Chileense kunstenaar Jorge Selarón aan dit project. Hij bedekte de trappen die de wijken Lapa en Santa Teresa verbinden met tegels afkomstig uit verschillende landen van de wereld.

blank

Selarón was naast kunstenaar ook een wereldreiziger. Hij had de hele wereld al gezien toen hij in Brazilië kwam en verliefd werd op het land. Hij woonde in een pand aan de top van de heuvel. Het viel hem op dat de trap naar de top in slechte conditie was en dat niemand er moeite voor deed. Zo begon zijn project om de trap te renoveren en om te toveren in iets bijzonders.

Wat begon als een hobby werd uiteindelijk een fulltime job. Als Selarón geld nodig had voor tegels dan verkocht hij schilderijen. Maar hij kreeg ook tegels van toeristen. Duitsland, Nederland, Portugal, Griekenland. Zo’n beetje elk land is vertegenwoordigd in de trappen van Selarón.

In het begin gebruikte de kunstenaar vooral de Braziliaanse kleuren geel, groen en blauw. Later voegde hij rood toe, zijn favoriete kleur.

In 2013 overleed Selarón (men denkt aan zelfmoord omdat hij volgens zijn vrienden depressief was, maar het kan ook zo zijn dat hij vermoord is). Hij was toen nog steeds bezig met de trap.

blank

Op veel tegels kom je de afbeelding van een zwangere Afrikaanse vrouw. Ik heb me laten vertellen dat dit zijn ex-vrouw was die eerder dan hem is overleden.

blank
blank
blank

De trappen van Selaron kwamen onder andere voor in de clip ‘Beautiful’ van Snoop Dogg. Als je een rustig moment wil zonder andere toeristen dan kun je er het beste ’s ochtends vroeg heen gaan (uurtje of 7). Of je kunt verblijven in het Selahost hostel dat echt vlak naast de trappen zit.

blank

Santa Teresa

De wijk Santa Teresa ligt op een heuvel en zou verward kunnen worden met een favela. Maar dat is het niet. Hoe kun je zien of een buurt een favela is of niet? Schijnbaar zijn muren in een favela nooit geverfd.

Santa Teresa is een charmant buurtje met stijle, kronkelende straatjes. Je vindt er veel restaurantjes, winkeltjes, kunstgaleries en streetart. Een leuk buurtje om te verkennen.

Vanaf de eindhalte heb je een mooi uitzicht over de buurt.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Hoe kom je er?

Je kunt Santa Teresa bereiken via de Escadaria Selarón trappen óf met de tram die vanuit Lapa vertrekt, vlak bij de kathedraal. Zoek in Maps.me op Carioca of Museu do Bonde.

Een kaartje voor de tram kost 20 Reais in 2019 (€ 4,50). Je kunt helemaal naar de eindhalte rijden en vervolgens omlaag lopen. Vanaf de top heb je mooi uitzicht op de wijk. Maar je kunt ook uitstappen (ze moeten de bankjes omdraaien) en dan terugrijden naar halte Largo do Guimaraes en vanaf daar naar beneden lopen.

Er zijn wat discussies over de veiligheid in Santa Teresa. Ik heb me er niet onveilig gevoeld maar sommige plekken zijn wel een beetje dodgy. Als ik ergens liep en het voelde niet goed, dan ging ik gewoon weer terug.

blank
blank
blank
blank
blank

Parque das ruïnas

Het Parque das ruïnas is een cultureel centrum dat gevestigd is rondom de ruïnes van een oud herenhuis. Je hebt hier mooi uitzicht over Rio de Janeiro en de toegang is gratis.

blank
blank

Colombo café

Het Colombo café is opgericht in 1894 en één van de mooiste en luxe plekken in het historisch centrum van Rio.

Je kunt er terecht voor een chique High Tea (elke donderdag en vrijdag om 17 uur) of gewoon om even lekker een kopje koffie of thee te drinken. Ze serveren er gebak maar ook hartige snacks zoals pasteitjes en broodjes.

blank

Ingreja de Nossa Senhora do Monte do Carmo

Deze kerk, die er vanaf de buitenkant niet uitziet als een kerk, werd in de 16e eeuw gebouwd.

Toen de Portugese koninklijke familie in 1808 naar Rio verhuisde werd deze kerk de nieuwe koninklijke kapel. Naast de kerk vind je het gebouw waar vroeger Koningin D. Maria II woonde. En daarnaast ligt het keizerlijk paleis (voorheen was dit een gerechtsgebouw).

blank
blank

Paco Imperial

Het keizerlijk paleis werd in de 18e eeuw gebouwd als gerechtsgebouw. In de 19e eeuw werd het omgetoverd tot woning voor de koning van Portugal (en later ook van Brazilië) John VI. In 1822 werd het keizerlijk paleis gebruikt door de keizers Don Pedro I en zijn zoon Don Pedro II. Maar zij woonden hier niet, ze werkten er alleen.

Tegenwoordig is het keizerlijk paleis een cultureel centrum. Ik ben er zelf niet naar binnen geweest maar hier eindigt de Free Walking Tour.

Theatro Municipal

Het Theatro Municipal is een opera gebouw dat begin 20e eeuw werd gebouwd. Inspiratie kwam van het opera gebouw in Parijs. Het duurde slechts 4,5 jaar om het theater te bouwen. Dit was mogelijk omdat er maar liefst 280 mensen meewerkten aan de bouw.

blank

In de jaren 70 werd het theater gerestaureerd. Je kunt er tegenwoordig terecht voor ballet- en klassieke muziek voorstellingen.

Het Theatro Municipal is prachtig om te zien van de buitenkant en waarschijnlijk ook heel mooi vanbinnen. Helaas waren er geen tours op de dag dat ik er was dus ik heb het gebouw alleen vanbuiten kunnen bewonderen.

Museu Nacional de Belas Artes

Het Museum van de Schone Kunsten werd in 1937 opgericht door de minister van cultuur, Gustavo Capanema. Toen de koning van Portugal begin van de 19e eeuw naar Brazilië verhuisde nam hij een deel van de koninklijke collectie mee. Deze schilderijen vonden hun weg naar het Museu Nacional de Belas Artes.

Het museum ligt tegenover het Theatro Municipal en heeft meerdere zalen waar je kunst uit de 19e eeuw kunt bewonderen.

blank
blank
blank
blank

Museo de Arte do Rio

Op een half uur lopen van het vliegveld Santos-Dumont vind je het Museo de Arte do Rio.

Dit museum is in 2013 opgericht en bestaat uit twee gebouwen. Je vindt hier voornamelijk moderne kunst. Het Museo de Arte do Rio heeft zijn eigen collectie maar leent ook wel eens kunstwerken. Er zijn tijdelijke en lang lopende exposities.

Tip: vanaf het moderne dakterras heb je een mooi uitzicht op het Mauá plein en het Museo do Amanha. En op dinsdag kun je de meeste museums in Rio de Janeiro gratis bezoeken.

blank
blank
blank

Museo do Amanha

Het Museum van de Toekomst (zoals het ook wel wordt genoemd) is in 2015 geopend en heeft zo’n 230 miljoen Reais gekost. Het gebouw werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Het museum ziet er futuristisch uit. Het doet me zelf een beetje aan een walvis skelet denken.

blank
blank

Dit bijzondere gebouw moet je zeker ook even aan de binnenkant bekijken. De tentoonstellingen zijn gericht op wetenschap en de wereld. En in het winkeltje kun je leuke souvenirs scoren.

Tip: op dinsdag kun je alle museums in Rio de Janeiro gratis bezoeken (in 2019).

blank

Olympic Mural

Vanaf het Museo do Amanha kun je een wandeling maken langs de ‘Olympic Mural’. Dit is de langste muur ter wereld (170 meter) met streetart en staat in het Guiness World Record boek.

blank

De kunstwerken bestaan uit gezichten van inheemse personen uit Brazilië, Ethiopië, Thailand, Papoea-Nieuw-Guinea en Noord-Europa. De muurschilderingen zijn gemaakt door de Braziliaanse Eduardo Kobra. Een wereldbekende graffiti kunstenaar. Hij maakte het werk in opdracht van het Olympische Comité voor de Olympische Spelen van 2016.

blank
blank
blank
blank
blank

Kobra werkte twee maanden lang elke dag 12 uur om het kunstwerk af te krijgen. Hij gebruikte meer dan 2000 liter verf en 2800 spuitbussen.

Ik liep langs de muur in 2019 en toen zag alles er nog behoorlijk fris uit. Ook zijn er inmiddels andere kunstenaars geweest die hun werken hebben toegevoegd. Niet over die van Kobra natuurlijk maar als je iets verder loopt dan kom je nog meer streetart tegen.

blank
blank
blank
blank

Meer over Rio de Janeiro

Copacabana & Ipanema
Copacabana & Ipanema

Alle bekende hotspots van Rio. Zoals Christo en de Suikerbroodberg.

Petrópolis
Petrópolis

De keizerlijke stad van Brazilië.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.