Verder naar bericht

El Calafate & Glaciar Perito Moreno

El Calafate is een klein dorpje in Argentinië en een populaire toeristen bestemming. Vanuit El Calafate kun je namelijk makkelijk het Parque Nacional Los Glaciares bereiken met de beroemde Glaciar Perito Moreno (gletsjer).

Wat is er te doen in El Calafate?

In El Calafate zelf is niet zoveel te doen. Er is één hoofdstraat waar allemaal winkeltjes en restaurantjes zitten. Ook is er een gratis informatie park dat leuk is om doorheen te lopen.

Francisco Pascasio Moreno was een Argentijnse onderzoeker. In 1988 opende hij het Natural Sciences museum, het eerste museum dat zich richtte op de evolutie theorie.

Charles Robert Darwin was een Engelse natuuronderzoeker. Samen met kapitein Fitz Roy maakte hij een wereldreis tussen 1831 en 1836. Ze deden dit met een schip dat de HMS Beagle heette. Het doel was om Patagonië en Tierra del Fuego in kaart te brengen. Het Beagle kanaal is vernoemd naar het schip van Darwin en Fitz Roy.

Darwin in zijn jongere jaren

Francisco Moreno

Waar verblijf je in El Calafate?

De eerste twee nachten verbleef ik in het Aguilar House Hostel. Het was zo’n beetje de goedkoopste optie die ik kon vinden (El Calafate is niet goedkoop voor solo reizigers). Ik moest wel even slikken toen ik er aankwam want de buurt was nou niet bepaald gezellig. Ook was het meer een homestay dan een hostel.

Ik deelde een kamer met een Argentijnse jongen. In het begin was ik een beetje terughoudend maar toen de jongen me cake aanbood was ik snel om. In onze kamer stonden twee stapelbedden zonder ladders (heel fijn als je bovenin slaapt). Er hing een kachel die op de hoogste stand stond en niet uit kon. De jongen had er al een nacht geslapen en zei dat hij de ramen maar had open gezet.

Vage hostel mensen

Ik ging ’s avonds even wat eten en toen ik rond 20 uur terugkwam was er niemand in de kamer maar er stonden wel twee extra koffers. Ik besloot om snel het bed boven de Argentijn (die sliep in het stapelbed bij het raam) te claimen. Ver bij de kachel vandaan. En ik bedacht me dat de twee nieuwe mensen waarschijnlijk wel een stapelbed wilden delen met z’n twee.

Maar toen gebeurde er iets vreemds. Rond 23 uur (toen ik al twee uur in bed lag) kwamen de nieuwe mensen opeens binnen. Twee Aziatische dames. Eentje ging dus in het bed onder mij liggen. Dat vond ik raar want de spullen van de Argentijn stonden daar en de dekens waren ook al ‘beslapen’. De andere dame ging in het andere stapelbed liggen. Bovenin. Dat betekende dat de Argentijn (die later terug kwam) in het bed naast de kachel moest liggen. Hij ging van de beste plek in de kamer naar de slechtste plek.

De volgende ochtend waren de Aziatische dames al heel vroeg op pad. Ik zei tegen de Argentijn dat ik niet zo goed begreep waarom de ene dame in ‘zijn’ bed was gaan liggen maar hij vond het gelukkig niet erg. Hij was erg makkelijk.

De tweede nacht was ook gezellig. De Argentijn was vertrokken en ik bleef met de twee Aziatische dames over. Geen last van gehad, ze waren erg stil. Maar ik denk dat ze misschien wel last van mij hebben gehad. Ik had namelijk iets verkeerds gegeten (vermoed ik) en moest ’s nachts overgeven…

De derde nacht (toen ik terug kwam van een hike in El Chalten) verbleef ik bij Amancay Patagonia. Ik had een eigen kamer en badkamer. Ik vond het hostel uiteindelijk best wel gezellig omdat ik er meer contact had met mensen. Maar als je terug komt van een hike en allemaal dingen moet regelen dan is het veel prettiger om in een wat luxere omgeving te verblijven. Helaas betaalde ik daar ook voor. Twee nachten in het hostel kostte me 20 euro. Één nacht bij Amancay Patagonia kostte me zo’n 32 euro.

El Calafate – hoe kom je er?

Ik kwam vanuit Puerto Natales in Chili en moest dus weer de grens oversteken. Ik nam de bus en alles ging eigenlijk heel smooth. Binnen vijf uur stond ik in El Calafate. Ik nam een taxi naar het hostel maar ik had ook kunnen lopen. Het busstation ligt op 15 tot 30 minuten lopen van het centrum.

Glaciar Perito Moreno

Ik reisde naar El Calafate voor de Perito Moreno gletsjer. Deze gletsjer is vernoemd naar Francisco Moreno, een ontdekkingsreiziger uit Argentinië die het gebied in de 19e eeuw verkende.

De Perito Moreno gletsjer is zo’n 60 meter hoog en beweegt per dag zo’n 1 tot 2 meter. Er breken regelmatig stukken van de gletsjer af. Veel toeristen wachten op zo’n moment voor de ‘perfecte’ foto.

Je kunt de Perito Moreno gletsjer bewonderen vanaf een serie boardwalks. Er zijn verschillende routes die je kunt lopen. Of boek een boottocht en bekijk de gletsjer van dichtbij.

Perito Moreno gletsjer – hoe kom je er?

Er zijn verschillende bureaus in El Calafate die een tour van een dag aanbieden. Je betaalt hier zo’n 80 tot 100 euro voor. Dat vond ik een beetje veel dus ik besloot het zelf te regelen.

Bij het busstation van El Calafate kun je bij verschillende aanbieders een busticket kopen naar de gletsjer. Ik ging voor Marga Taqsa en betaalde 800 Peso ( € 18,75) voor een retourtje.

De bus vertrok rond half negen vanuit El Calafate en zou weer terug gaan om half drie ’s middags. Uiteindelijk vertrok onze bus in de ochtend wat later omdat één van de straathonden het idee had gevat om gezellig mee te gaan. Drie keer raden waar die dikke stinkerd ging zitten… Yup. Naast mij. Lekker liggen, pootje op mijn been en alles. Iedereen vond het geweldig en maakte foto’s. Ik vond het vreselijk. Ik hou helemaal niet van honden!

Uiteindelijk wist de buschauffeur de hond weg te lokken met een broodje ham en konden we rond negen uur eindelijk vertrekken.

Extra kosten

Voor toegang tot het Parque Nacional Los Glaciares betaal je 700 Peso (€ 16,40). Als je besluit om de boot tour te doen betaal je nog eens 700 Peso.

In totaal was ik voor mijn trip aan de Perito Moreno gletsjer € 51,55 kwijt. Best wel prijzig voor één dagje maar nog altijd goedkoper dan een tour van 80 of 100 euro.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.