Verder naar bericht

Voorbereiding rondreis Australië

Wanneer ik op reis ga dan bereid ik me graag goed voor. Vliegtickets, visum, hotels en de plekken die ik wil zien. Er gaat vaak een maandenlange voorbereiding aan vooraf. Sommige mensen vinden dat saai. Want dan mis je toch alle avontuur!? Maar wat is avontuur? Drie uur zoeken naar een hotel en dan belanden op een vreselijke plek. Of dingen missen omdat je het van tevoren niet hebt gereserveerd? Nou laat mij dan maar lekker plannen hoor!

Hieronder vind je een overzicht van mijn voorbereiding op 6 weken Australië.

Wat is de beste tijd om naar Australië te gaan?

Leuk op reis naar Australië! Maar wat is nou de beste tijd om naar Australië te gaan? Tja, dat is nog best een lastige vraag om te beantwoorden. Zeker als je verschillende delen van het land wil bezoeken.

De beste tijd om naar het zuiden te gaan is van december tot en met maart (de Australische zomer). Wil je naar het noorden? Dan kun je het beste in de periode mei tot en met oktober gaan. En midden Australië bezoek je het beste in oktober en november of maart en mei.

Als je een paar maanden hebt dan kun je dat natuurlijk mooi inplannen. Ik had maar zes weken en moest dus keuzes maken. Ik wist in ieder geval zeker dat ik met oud en nieuw in Sydney wilde zijn. Het werd dus december/ januari. Een goede periode om de Great Ocean Road te rijden en naar Sydney en Melbourne te gaan. Een iets mindere periode voor Cairns en de Outback.

Mereenie Loop

Planning zes weken Australië

De periode waarin ik naar Australië zou gaan werd dus december/ januari. De reis zou starten en eindigen in Sydney. Rond oud en nieuw wilde ik ook weer in Sydney zijn. En ik moest er rekening mee houden dat mijn vriend twee weken eerder naar huis moest (te weinig vakantie dagen). Daarnaast wilde ik zoveel mogelijk highlights van het land zien. Nogal een uitdaging dus.
Uiteindelijk werd dit onze planning:

 • Sydney – 2 dagen om bij te komen
 • Alice Springs – 7 dagen rondreizen in de outback
 • Adelaide naar Melbourne (Great Ocean Road) – 10 dagen
 • Sydney oud en nieuw & Blue Mountains – 5 dagen
 • Cairns – 2 weken solo

Welke vliegtuigmaatschappij kies je?

Er zijn meerdere organisaties waarmee je naar Australië kunt vliegen. Volgens mij is de bestemming vanuit Nederland altijd Sydney, met een overstap in bijvoorbeeld Abu Dhabi, Hong Kong of Dubai. Het is een lange reis naar Australië. Je zit zo’n 20 uur in het vliegtuig. Voor iemand die vliegen haat (like myself) geen pretje.

Het was dus belangrijk voor mij dat we zouden vliegen met een goede maatschappij. Ik heb in eerste instantie gekeken naar de klantreviews en daarna pas naar de prijs. Cathay Pacific en Etihad kregen de beste reviews en de prijzen waren vergelijkbaar. Uiteindelijk hebben we tickets geboekt bij Etihad.

Ik betaalde zo’n 1100 euro voor mijn ticket (6 weken) en mijn vriend betaalde 1500 euro voor zijn ticket (4 weken). Als hij een paar dagen later of eerder was vertrokken dan was zijn ticket goedkoper geweest. Maar omdat we zoveel mogelijk samen wilde doen en hij geen vakantie uren meer had was dat niet mogelijk.

Heb je de tijd? Dan kan het veel geld schelen wanneer je een paar dagen eerder of later vertrekt.

Vliegen naar Australië

Etihad Neigbouring seat kopen

Een groot voordeel van  Etihad is dat je een ‘neighbouring seat’ kunt kopen. Hoe werkt dat? Stel je houdt niet zo van vliegen of je hebt meer ruimte nodig, dan kun je een bod plaatsen op een vrije stoel naast je. Als het bod geaccepteerd wordt dan heb je een extra stoel voor jezelf.

Let op de kleine lettertjes!

Nou dat zag ik wel zitten. Op de vlucht van Abu Dhabi naar Sydney zat ik bij het gangpad en mijn vriend bij het raam. De stoel in het midden was nog vrij. Ik plaatse een bod van € 105 (het minimum) wat een paar uur later werd geaccepteerd. Maar in plaats van dat ik de stoel naast me kreeg werd ik verplaats naar de achterkant van het vliegtuig. Terwijl mijn vriend nog voorin zat.

Ik snapte er niks van. In de voorwaarden staat wel dat het zo kan zijn dat je verplaats wordt. Maar ik ging er vanuit dat, dat alleen het geval zou zijn als de stoel naast je inmiddels bezet was. En dat was niet het geval.

Slechte service

Ik belde met de klantenservice van Etihad. Het probleem was dat wij voorin het vliegtuig zaten op zogenaamde ‘preferred seats’. Deze kostte ten tijde van boeken nog geen geld maar nu dus wel. Dus het bod kon niet gemaakt worden voor deze ‘voorkeurs stoel’ en dus hadden ze me naar achteren verplaatst. Het was niet meer mogelijk om me terug te plaatsen naar mijn oude plek want daar moest ik dan extra voor betalen. Te stom voor woorden eigenlijk. En het staat ook niet duidelijk in de voorwaarden/ e-mail. Er staat wel iets over de ‘extra legroom seats’ maar helemaal niets over ‘preffered seats’. Ook was het niet mogelijk om mijn vriend te verplaatsen naar de derde stoel naast me want daar zat al iemand. Natuurlijk kon hij wel op mijn extra stoel gaan zitten maar dan had ik die dus voor niks gekocht.

Uiteindelijk toch een happy end

Uiteindelijk hebben we het zelf opgelost door aan de persoon die naast me zat te vragen of zij van plek wilde ruilen met mijn vriend. Gelukkig wilde deze mevrouw dat wel en toen zaten we alsnog bij elkaar en hadden we voor 50 euro per persoon dus een extra stoel naast ons. En dat was echt heerlijk. De eerste vlucht van 6,5 uur van Amsterdam naar Abu Dhabi was namelijk verschrikkelijk. Ik had enorme buik- en rugpijn en kon niet slapen. Dus om dan op de tweede vlucht van 14 uur een extra stoel te hebben zodat je even kunt liggen. Dat was echt geweldig.

Camper of hotel/ motel?

Ik heb voor beide gekozen. Ik slaap heel licht en wordt van alles wakker. Ik had dan van tevoren ook niet het idee dat ik erg goed zou slapen in een camper. In steden heb ik daarom hotels geboekt. Bij de aankomst in Sydney zaten we in een appartement van Meriton, vlakbij Mascot station. Een heerlijke plek om lekker bij te komen. Ik heb geleerd van mijn trip naar Japan. Daar zaten we de eerste twee nachten in een crappy hotel en ik werd toen ook enorm ziek. Dat verpest echt je vakantie.

Port Fairy

Waar kun je het beste een auto/ camper huren in Australië?

Er zijn verschillende organisaties waar je een auto of camper kunt huren in Australië. Wij hebben in Alice Springs een Jeep met tent op het dak gehuurd via Wicked Campers en in Adelaide een Campervan via Wicked Campers. Zij waren het voordeligst en tja, laten we eerlijk zijn ik viel ook een beetje voor hun grappige designs.

Australië Jeep Wicked Campers

In Sydney huurde we een kleine auto via East Coast Car Rentals. Dit is ons prima bevallen, wel duurde het opstellen van het schaderapport nogal lang omdat de auto redelijk wat schade had. Later begrepen we waarom. In de Blue Mountains willen er nog weleens grote hagelstenen uit de lucht vallen.

In Cairns huurde ik een kleine auto via Avis Budget. Ook dit is prima bevallen. Wel had ik de eerste twee dagen een beetje de zenuwen. Ik was niet aanvullend verzeker wat betekent dat er bij schade tot 4000 dollar berekend kan worden. Gelukkig is er niets gebeurd.

Wat mag niet ontbreken in je koffer als je naar Australië gaat?

Er zijn een paar dingen die je écht in je koffer wilt hebben als je naar Australië gaat:

 • Zonnebrandcrème – want het is pleuris heet in Australië en voorkomen is beter dan genezen
 • Aftersun en Calendula zalf – voor als je toch verbrand bent
 • Zonnebril – je kan echt niet zonder
 • Zonnehoed met anti insecten netje – als je het in Australië moet kopen is het veel duurder
 • DEET of Zensect Tropical – wij gebruikten dit spul bijna elke dag
 • Goede wandelschoenen en sandalen – spreekt voor zich
 • Een hamamdoek – veel lichter dan een handdoek, neemt meer water op en droogt sneller. Ik kocht de mijne bij Zus en Zomer

Daarnaast wil je natuurlijk een warm vest meenemen (op sommige plekken koelt het ’s avonds behoorlijk af). En zomer kleding/ sport kleding als je gaat hiken. Wij hadden ook een lampje mee voor op ons voorhoofd. Handig als je gaat kamperen. Natuurlijk kun je ook veel dingen gewoon in Australië kopen maar meestal is het dan duurder. Beter dus om de belangrijkste dingen van thuis mee te nemen.

Zonnehoed met muskietennetje

Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Australië?

Daar kan ik kort over zijn: NEE, je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om auto te rijden in Australië. Ik heb er wel eentje aangeschaft maar dat was dus geldverspilling. Mijn Nederlandse rijbewijs werd gewoon geaccepteerd door verschillende autoverhuurbedrijven in Sydney, Alice Springs, Adelaide en Cairns.

Wat eten ze in Australië?

In heel Australië kun je zakjes Kangaroo en Emu Jerkey kopen. En net als in Florida kun je op bepaalde plekken krokodil burger bestellen. Maar no worries mate, ze hebben er gelukkig ook genoeg ‘normaal’ eten. Zelfs voor vegetariërs, like myself.


Koala in blik

Mag je dronen in Australië?

Op de meeste plekken in Australië (zoals parken) mag je niet dronen. Ook in Sydney en op stranden waar veel mensen aanwezig zijn mag je niet dronen. Máár er zijn natuurlijk altijd van die mensen die het wél doen. We hebben er genoeg gezien. Zelfs iemand die aan het dronen was voor het Sydney Opera House.

Persoonlijk vind ik het respectloos. Als men vraagt of jij in hun land niet wil dronen, doe het dan gewoon niet. Daarnaast, als je gesnapt wordt kun je een flinke boete krijgen.

No drone zone

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.