Ga naar de inhoud

Naracoorte Caves

Naracoorte is een klein stadje in Australië dat tussen Adelaide en Melbourne ligt. Je vindt er grotten die miljoenen jaren oud zijn en zó groot dat je waarschijnlijk twee dagen nodig zou hebben om alles te zien.

Hoe kom je er?

Ik huurde met mijn vriend een campervan in Adelaide bij Wicked Campers. We reden via The Great Ocean Road naar Melbourne. Onderweg stopten we bij de Naracoorte Caves.

Waar verblijf je?

We verbleven één nacht op de Naracoorte Holiday Park camping. Een rustige camping met prima voorzieningen. Je hebt alleen af en toe een beetje last van schreeuwende kaketoes.

Kamperen met de campervan bij Naracoorte Holiday Park.

Welke grotten kun je bezoeken

Er zijn een aantal grotten die je (met gids) kunt bezoeken. Wij kochten kaartjes voor de Fossil Cave en de Alexandra Caves. We kregen de Stick Tomato Cave er gratis bij. Ik snap wel waarom want deze grot was weinig indrukwekkend.

De Stick Tomato grot was een beetje saai.

Stick Tomato Cave bij de Naracoorte Caves in Australië.
Stick Tomato Cave bij de Naracoorte Caves in Australië.
Stick Tomato Cave bij de Naracoorte Caves in Australië.

Rondleiding Fossil Cave en Alexandra Caves

De Fossil Cave en Alexandra Caves bezoek je met een gids. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur.

De gids vertelt over de pegels die in de grotten hangen. Deze ontstaan door regenwater dat via de grond naar beneden sijpelt. Het duurt 6 weken voordat het regenwater eindelijk de grot bereikt. Na 45 jaar heb je een pegel van een halve centimeter. Dus om een pegel van 10 centimeter te krijgen zou je zo’n 900 jaar moeten wachten.

Er hangen pegels in de grotten die duizenden jaren oud zijn.

Rondleiding Fossil Cave en Alexandra Caves bij de Naracoorte Caves in Australië.
Druipsteen in de Fossil Cave en Alexandra Caves bij de Naracoorte Caves in Australië.
Druipsteen in de Fossil Cave en Alexandra Caves bij de Naracoorte Caves in Australië.
Gevonden fossielen bij de Naracoorte Caves.

Marsupial Lion

De ‘ster’ van de Naracoorte Caves is de Marsupial Lion. Een soort gigantische cavia waarvan meerdere skeletten zijn gevonden. Ook zijn er skeletten gevonden van andere beesten die je niet onder de grond zou verwachten. De Giant Kangaroo bijvoorbeeld.

Als je in de grotten loopt dan kun je op diverse plekken naar boven kijken. Ze denken dat deze ‘tunnels’ al duizenden jaren bestaan en dat zo kangoeroes en andere beesten naar beneden zijn gevallen. De Naracoorte Caves is dan ook dé plek om opgravingen te doen. Nergens zijn zoveel verschillende fossielen van diersoorten teruggevonden. En daarom staan de Naracoorte Caves op de Unesco werelderfgoedlijst.

Er worden nog steeds skeletten van nieuwe diersoorten gevonden. Helaas moeten ze af en toe stoppen met opgraven want het kost enorm veel geld. Toen wij er waren hadden ze net weer een beurs gekregen.

Skelet van de Marsupial Lion.

Skelet van de Marsupial Lion in de Naracoorte Caves.

Giant Kangaroo.

Replica van de Marsupial Lion in de Naracoorte Caves.

Meer Australië

Sydney

The Blue Mountains

De outback

The Captain Cook Highway

Magnetic Island

PADI halen in Australië