Verder naar bericht

Duiken op het Great Barrier Reef

Eén van de hoogtepunten van mijn reis naar Australië was duiken op het Great Barrier Reef. Een ongelofelijke ervaring die ik nooit zal vergeten.

Waarom duiken?

Een paar jaar geleden heb ik een introductieduik gedaan in een zwembad in Nederland. Ik vond dat heel tof maar ik heb daarna nooit mijn brevet gehaald. Duiklessen in Nederland zijn best wel duur en daarnaast, wat valt hier nou te zien?

Maar toen ik naar Australië ging dacht ik, waarom niet? Wie wil er nou niet duiken op het Great Barrier Reef? Eén van de mooiste duikplekken ter wereld. Daarnaast is een duikcursus in Cairns ook nog eens veel goedkoper dan in Nederland.

Pro Dive Cairns

Maar bij wie ga je dan duiklessen nemen? Ik koos voor Pro Dive Cairns. Zij zijn zo’n beetje de grootste duikschool in Cairns en hebben een compact programma waarbij je in 5 dagen leert duiken.

Het duikprogramma

  • De eerste twee dagen heb je ’s ochtends theorieles in de klas en ’s middags duikles in het zwembad
  • De derde t/m vijfde dag verblijf je op de boot en krijg je duikles op het Great Barrier Reef
  • De vierde dag ben je gecertificeerd Open Water Diver

Pro Dive boot

Gecertificeerd, en dan?

Na vier dagen ben je gecertificeerd Open Water Diver. Je mag dan zelfstandig tot 18 meter duiken. Wil je meer? Upgrade jezelf tot Adventure Diver! Je mag dan tot 30 meter diep duiken en leert meer over navigeren onderwater met een kompas. Deze upgrade kost je zo’n 180 dollar (130 euro).

Zelf duiken

Nadat je je Padi hebt gehaald mag je zelf, zonder instructeur, gaan duiken. Omdat ik koos voor de upgrade had ik nog een keer extra les. Ik heb in totaal twee keer zelfstandig gedoken. Dat was heel tof maar ook wel een beetje eng. Tijdens de vrije duiken mag je ook je action cam of onderwatercamera meenemen. Tijdens de duiklessen mag dit niet.
Zelf duiken op het Great Barrier Reef

Nachtduik

Een onderdeel van het programma is de nachtduik. Veel mensen vonden dit eng omdat er haaien zwemmen die vooral ’s avonds actief worden. Ik was (tot mijn eigen verbazing) helemaal niet bang. Ik kon zelfs niet wachten op het water in te gaan. Spannend! En ja, we hebben inderdaad wat haaien gezien.
Nachtduik GBR

Intensief

Ik zal eerlijk zijn, het programma is best wel intensief. Je bent de hele dag in de weer. Natuurlijk heb je af en toe een break zodat je even kunt eten en relaxen maar voor je het weet lig je alweer in het water.

Ik vond vooral het omkleden een gedoe. Elke keer weer pak aan, fles checken, regulator aan je bcd koppelen, budy-check, flippers aan, masker op. En daarna het hele riedeltje weer andersom.

Jezelf omkleden heeft geen zin dus je ‘leeft’ de hele dag in je badpak. Maar dat vond ik juist wel relaxed.

Hoe is het om drie dagen lang op een boot te zitten?

Het leven op de boot was even wennen. Je zit met 31 andere mensen waarvan je de meeste niet kent. Maar omdat het zo’n klein oppervlakte is raak je vanzelf aan de praat. Ik trok het meeste op met mijn ‘buddy’s’ die ik al kende van de duiklessen in het zwembad.

Ik kan eerlijk zeggen dat ik het een leuke groep mensen vond. De leeftijd was ook heel gevarieerd. Er waren jonge mensen, mensen met kinderen, oudere vrijgezellen. De perfecte mix eigenlijk. De sfeer was ook heel relaxt. Iedereen ging een beetje z’n eigen gang.
GBR

Slapen op de boot

Ik heb heerlijk geslapen. Om heel eerlijk te zijn heb ik de hele vakantie niet zo goed geslapen als op de boot. Komt waarschijnlijk door het ‘wiegende’ effect. Ik vind dat enorm kalmerend. Maar er waren ook mensen die geen oog hebben dichtgedaan. Die vonden het geklets van het water tegen de zijkant van de boot maar niks.

Eten op de boot

Op de boot was een kok aanwezig en die zorgde heel goed voor ons. Er was altijd genoeg te eten, zelfs voor lastige vegetariërs zoals ik. Ontbijt, lunch, diner en snacks. Ik weet nog steeds niet hoe ze dat allemaal voor elkaar toverde in die kleine ruimte.

Zeeziek

Omdat ik nog nooit lang aan boord van een boot ben geweest wist ik van tevoren ook niet of ik zeeziek zou worden. Ik heb bij vertrek wel een pilletje genomen maar dat was volgens mij niet echt nodig. Bij terugkeer wel. Toen waren de golven een stuk hoger en werd ik echt wel een beetje misselijk. Een pilletje en op bed liggen hielp.

Landziek

Ik dacht dat de crew een grapje maakte maar landziekte bestaat dus echt! Toen ik weer in Cairns was voelde ik me enorm draaierig. ’s Avonds hadden we een afscheidsetentje en toen bleek gelukkig dat ik niet de enige was die er last van had. Ik heb er denk ik nog een dag of twee een beetje last van gehad.

De crew

De crew was a-ma-zing! De kok, de kapitein, de Dive Mastesr en natuurlijk onze Duik instructeurs. Allemaal toffe mensen die enorm hun best deden om het ons naar de zin te maken. Onze duikinstructrice Emily vonden wij natuurlijk the best teacher ever! Ze was best wel streng maar dat vond ik juist goed. Duiken is geen spelletje. Je moet wel goed op blijven letten.

Wat heb ik allemaal gezien op het Great Barrier Reef

Tja duiken op het Great Barrier Reef, dat is alsof je zwemt in een groot aquarium. Ik heb er allemaal mooie vissen gezien, een zeeschildpad (helaas geen duidelijke foto van), haaien, een barracuda en koraal natuurlijk (helaas ook wel wat verbleekt). Check het hieronder!

Het is niet zo goed te zien maar aan de oppervlakte zwemt een zeeschildpad
Duiken op het Great Barrier Reef
Duiken op het Great Barrier Reef
Duiken op het Great Barrier Reef
Duiken op het Great Barrier Reef
Duiken op het Great Barrier Reef

Ga ik nog meer duiken in de toekomst?

Volgens onze duikinstructeur stopt zo’n 80% van de mensen met duiken nadat ze hun Padi hebben gehaald. Ik ben van plan om me niet bij die 80% te scharen. Dat is toch gewoon zonde!? Ik zou graag de aankomende jaren gaan duiken in Azië en Zuid-Amerika. Dat lijkt me heel tof.

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.