Ga naar de inhoud

Miami

Miami is een stad in de Amerikaanse staat Florida. Het heeft een rumoerige geschiedenis. Net als in andere delen van de USA was er in de jaren 70 en 80 veel criminaliteit in Flordia, met name Miami. De Colombiaanse Pablo Escobar en zijn drugskartel waren er de baas. Iedereen die niet wilde meewerken kreeg een kogel. Al snel kreeg Miami de bijnaam ‘Drug Capital of the world’.

In die tijd kwam de populaire serie Miami Vice op tv. Veel afleveringen zijn geïnspireerd op echte politiezaken uit deze periode.

In de jaren 90 veranderde Miami toen de drugskartels en Escobar ten onder gingen. De criminaliteit daalde en er werd veel moeite en geld geïnvesteerd om de stad op te knappen. En dat is gelukt.

In Miami wonen veel Cubanen die in 1959 hun land ontvluchtte toen Fidel Castro aan de macht kwam. Dit is de reden waarom er in Miami Engels én Spaans wordt gesproken.

Wit gebouw in Miami Florida, USA.

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die dagelijks van Amsterdam naar Florida Miami vliegen. Helaas niet direct, je moet altijd een keer overstappen. Als het even kan dan zou ik je aanraden om een overstap op JFK airport in New York te vermijden. Dit is zo’n ontzettend shit vliegveld. De medewerkers zijn onvriendelijk en er staan altijd gigantische rijen waardoor je mogelijk je overstap zou kunnen missen (tenzij je heel veel tijd hebt).

Waar verblijf je?

Ik vond de hotels in Miami nogal duur en daarom besloot ik om een Airbnb te boeken in de buurt van het Design District en Wynwood Walls. Dit beviel heel goed.

Onze airbnb in Miami.

Airbnb in Miami Florida, USA.

Hoe reis je rond in Miami?

Wil je naast Miami ook nog naar andere plekken in Florida? Dan raad ik je aan om een auto te huren. Ik deed dat via Alamo. Op het vliegveld pikten we onze auto op en aan het eind van de trip leverde we deze weer in.

Binnen Miami kun je ook overal komen met de auto of ter voet. We hebben ook een dag twee fietsen gehuurd via Citi Bike. Een fijne manier om de stad te verkennen.

Fietsen in Miami Florida, USA.

Wat is er te doen in Miami?

Je kunt natuurlijk twee weken op het strand gaan liggen maar dat zou wel een beetje zonde zijn. Er is namelijk genoeg te doen en te zien in Miami.

Wynwood Walls

Wynwood Walls is zo’n plek die door hipsters is omgetoverd van drab to fab. Vroeger was het een slechte buurt waar je echt niet ’s avonds over straat kon lopen. Tegenwoordig is het een soort openlucht museum. De muren van de straten zijn versierd met kleurrijke graffiti werken en op elke hoek zit een hip winkeltje of café.

Maar niet alles in de buurt is ‘verhipsterd’. In de ene straat koop je veel te dure broodjes van 10 dollar en een straat verder ligt er een groep daklozen hun roes uit te slapen. En ’s avonds wanneer er hippe feestjes gegeven worden staat er verderop een junkie een naald in zijn arm te steken. Best onwerkelijk.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me af en toe wel een beetje onveilig voelde. Maar dat was eigenlijk compleet onterecht. Er lopen meer toeristen rond dan daklozen. En die mensen vallen verder niemand lastig.

Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.
Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.
Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.
Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.
Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.
Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.

IJs eten bij Mr. Bing!

Ijs eten bij Mr. Bing in Florida, Miami.
Streetart bij Wynwood walls in Miami Florida, USA.

Miami Beach

Miami Beach is de perfecte plek om lekker te relaxen. Het strand is kunstmatig aangelegd maar dat mag de pret niet drukken. Je vind hier ook van die Baywatch houten lifeguard huisjes.

Let op: als je met de auto naar het strand gaat is de grootste uitdaging een parkeerplek vinden. De meeste garages zijn erg duur (dagtarief van € 60!) maar vlakbij het strand zit een garage waar je maar $ 1 per uur betaalt.

Miami Beach in Florida, USA.

Vergeet niet jezelf goed in te smeren! Het liefst met reef safe zonnebrandcrème.

Miami Beach in Florida, USA.
Miami Beach in Florida, USA.

Dexter’s appartement

Toen ik in Miami was heb ik een kijkje genomen bij het appartement van Dexter. De serie was toen al lang afgelopen maar er hingen nog steeds bordjes in de straat met waarschuwingen dat je niet uit mocht stappen en dat ze de politie zouden bellen.

Ik heb het erop gewaagd en ben toch uitgestapt. Heel dichtbij kon ik niet komen want overal stonden hekken, struiken en bomen.

Het lukte me om een foto te maken van het appartement van Dexter.

Appartement van Dexter in Florida, Miami.

Art Deco District

Het Art Deco District vind je bij Miami Beach. Als je de serie Miami Vice vroeger hebt gekeken dan herken je dit buurtje wel. De stijl van de gebouwen is typisch Art deco, veel neon en pastel kleuren. De buurt komt vooral ’s avonds tot leven. Denk dure sportauto’s en vrouwen in strakke, korte jurkjes.

Het Art Deco District in Florida Miami, USA.
Het Art Deco District in Florida Miami, USA.
Palmbomen in Florida Miami, USA.
Het Art Deco District in Florida Miami, USA.

Aangezien mijn vriend nog moest rijden mocht ik deze cocktail van 1 liter (voor $ 35) in mijn eentje opdrinken.

Fishbowl cocktails drinken in Florida Miami, USA.
Het Art Deco District in Florida Miami, USA.

Little Havana

Zoals je in de intro van dit blog al hebt kunnen lezen kwamen in de jaren 50 een hoop Cubaanse vluchtelingen naar Flordia. Deze immigranten hebben hun eigen wijk opgebouwd: Little Havana. De belangrijkste straat is Calle Ocho ofwel SW 8th street. Hier vind je allemaal Cubaanse winkeltjes en restaurants.

Little Havana in Florida Miami, USA.
Calle Ocho in Little Havana, Florida Miami.

De Cubanen hebben hun eigen Walk of Fame voor Spaanse/ Cubaanse artiesten zoals Gloria Estefan. En overal kom je kleurrijke beelden van Hanen tegen. Een beetje wat wij in Nederland hebben met koeien. De haan speelt een grote rol in de Cubaanse Folklore.

Grote haan in Calle Ocho, Little Havana, Florida Miami.
Streetart in Little Havana, Florida Miami.
Streetart in Little Havana, Florida Miami.

Perez Art Museum

Het PAMM is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het gebouw zelf is een kunstwerk op zich. Het bevindt zich in een park met talloze palmbomen en andere planten.

De collectie vond ik zelf een beetje tegenvallen en saai. Ik zou er waarschijnlijk niet nog een keer heen gaan.

Perez Art Museum in Miami Florida, USA.
Perez Art Museum in Miami Florida, USA.
Perez Art Museum in Miami Florida, USA.
Groene leguaan in een boom in Miami Florida, USA.

Design District

In het Design District vind je allemaal dure winkels en hier en daar een kunstwerk. Leuk om even doorheen te lopen als je de tijd hebt.

Een bijzonder beeld van Kate Moss.

Design District Miami Florida, USA.
Design District Miami Florida, USA.

Dolphin Mall

Dolphin Mall is een groot winkelcentrum waar je lekker kunt shoppen. Ik kwam vooral voor de Halloween afdeling (we waren er in oktober) die echt énorm was. Ik heb niet echt wat gekocht maar het was leuk om te zien.

Halloween Dolphin Mall in Miami Florida.

Meer Florida

Alligators in de Everglades

Pretparken in Orlando

Florida Key West