Verder naar bericht

New York

New York. Je hoort er altijd de meest geweldige verhalen over. Zelf kwam het eigenlijk niet in me op om erheen te gaan. TOTDAT we in 2012 gewoon gingen. Een geweldige ervaring die zeker nog een keer overgedaan moet worden (al is het maar voor de foto’s. Tegenwoordig weeg ik 10 kilo lichter).

We vlogen met KLM en de vlucht duurde ongeveer 8 uur. Mijn eerste lange internationale vlucht. Ik vond het allemaal erg spannend. We boekte deze reis via een reisbureau en dat was misschien iets prijziger maar scheelde wel weer wat stress. Op het vliegveld konden we meteen in een busje stappen dat ons naar ons hotel bracht. We verbleven in het Beacon Hotel in de Upper West Side van New York, nabij Central Park. Een hele fijne locatie. Dichtbij de metro en het American Museum of Natural History zat een blok verderop. De prijs was in die tijd (voor New Yorkse begrippen) geloof ik ook best redelijk.

New York Beacon Hotel
New York Beacon Hotel

En dan. Wat kun je allemaal doen en zien in New York? Nou. Genoeg! Wij hebben echt een hele hoop gedaan. Zoveel dat ik het niet eens meer allemaal weet…

The New York Pass

Voordat je ergens heen gaat is het misschien handig om je eerst even te verdiepen in de New York Pass. Met deze pas kun je naar diverse populaire attracties in de stad en een Hop-on Hop-off tour is inbegrepen. Je kunt de pas aanschaffen voor 2, 3, 5, 7 of 10 dagen en thuis laten bezorgen of ophalen. Wij kozen ervoor om de pas in New York op te halen. Dat ging redelijk simpel en snel. Als je dingen als the Empire State Building en Top of the Rock (beide 30 dollar toegang) wilt bezoeken dan zou een NYP voordelig kunnen zijn. Ga je meer naar New York om te shoppen of om te feesten? Ook dan zou de NYP handig kunnen zijn omdat je ook naar theatershows kunt of boek een dinercruise.

Statue of Liberty

De eerste dag gingen we naar Ellis Island. Wilde je emigreren naar New York? Dan moest je vroeger eerst langs Ellis Island voor een medische keuring. Zo’n 2% van de immigranten werd afgekeurd en teruggestuurd naar ‘huis’. Tegenwoordig is Ellis Island onderdeel van The Statue of Liberty National Monument.

Handig om te weten als je naar Ellis gaat: er zijn dikke controles. Je tas moet door de controle, jij moet door de controle en alle andere toeristen moeten door de controle. Dit kost natuurlijk veel tijd. Maar ik denk altijd maar: better safe than sorry!

New York
New York
Statue of Liberty
New York Statue of Liberty

Time Square

Als je nog niet zoveel gereisd hebt in je leven en je komt voor het eerst in New York dan kijk je je ogen uit. Zo ook bij Time Square. Natuurlijk had ik het meerdere keren voorbij zien komen in films maar het is toch anders als je er staat. Het lijkt me helemaal tof om er een keer heen te gaan met oud en nieuw.

Time Square
New York Time Square
Time Square New York

Ground Zero

Ground Zero. De plek waar vroeger de Twin Towers stonden. Sinds de aanslag wordt er flink gewerkt aan de opbouw van het WTC. Nieuwe gebouwen schieten uit de grond en er is een groot monument gemaakt waar men de slachtoffers kan herdenken. Op het moment dat wij er waren (september 2012) waren ze nog flink aan het bouwen. Ik wil over een paar jaar graag terug om te kijken hoe het nu is.

Ground Zero
New York Ground Zero New York Ground Zero New York Ground Zero
Ground Zero monument
New York Ground Zero
Een oud stukje van één van de Twin TowersNew York Ground Zero

The Brooklyn Bridge

The Brooklyn Bridge is zo’n beetje de bekendste brug van New York. Het ding is 1825 meter lang en yes, wij hebben eroverheen gelopen.
New York Brooklyn Bridge

The High Line

The Highline ligt tussen Greenwich Village en Garment District. Het was vroeger een spoorweg gebied waar treinen reden. In 1999 wordt ‘Friends of the High Line’ opgericht. Deze groep mensen wil nieuw leven inblazen in het gebied en stelt voor om er een openbaar park van te maken. Een design wordt gemaakt en in 2009 gaat het eerste deel open. In 2011 volgt het tweede deel en in 2014 het derde en tevens laatste deel. De buurt is up-and-coming en overal zie je moderne gebouwen de grond uit schieten. Wordt ook getipt als een goed gebied om uit te gaan. Een beetje een hipster plek dus. Het is leuk om daar rond te lopen tussen de planten en ondertussen te genieten van de muurschilderingen en de rest van de omgeving.
New York The Highline New York The Highline New York The Highline New York The Highline

MOMA Museum

Als je graag museums bezoekt dan zit je goed in New York. Het Museum of Modern Art (MOMA) is een leuk museum waar je (zoals de naam al doet vermoeden) vooral moderne kust vindt. Ik vond het wel leuk, m’n vriend wat minder. Die noemt het ‘dit kan ik zelf ook’ kunst.
New York Moma New York Moma New York Moma

Museum of Natural History

We zijn ook nog naar het Museum of Natural History geweest. Dat zat bijna om de hoek van ons hotel. Je kent het museum vast wel uit de film ‘Night at the Museum’ met Ben Stiller. Helaas was de grote hal (in de film staat daar het skelet van de T-Rex) dicht. Wel vonden we DumDum.
Museum of National HistoryMuseum of Natural History Dum Dum

Metropolitan Museum of Art

Ook zijn we nog naar het Metropolitan Museum of Art geweest. Hier hadden we een paar uurtjes voor gereserveerd en dat is véél te weinig. Als je hier echt goed wilt rondkijken dan moet je er zeker een dag voor uittrekken.
Metropolitan Museum of Art Metropolitan Museum of Art

Het Guggenheim

Het Guggenheim is me echt tegengevallen. Maar misschien kwam dat omdat ze net aan het wisselen waren van tentoonstellingen. Daardoor was er een hoop niet toegankelijk. Het gebouw is natuurlijk wel heel tof om te zien, ook van binnen. Maar als je dan kijkt naar de toegangsprijs en wat er te zien was, dan viel het tegen.
New York Guggenheim New York Guggenheim

Empire State building

Als je in New York bent mag een bezoekje aan het Empire State Building niet ontbreken. Dit is het derde hoogste gebouw van New York en natuurlijk bekend van de film King Kong, waarin de grote aap naar boven klimt en wordt beschoten door vliegtuigjes. Boeiend om te zien ook hoe men het gebouw in elkaar gezet heeft. De foto’s van mannen die balanceren op de torenhoge balken zijn onwerkelijk.
New York vanaf het Empire State Building
In de verte zie je het Chrysler Building

Rockefeller Center & Top of the Rock

Rockefeller Center is een verzameling van allemaal gebouwen bij elkaar. Op één van die gebouwen vind je het uitkijkpunt ‘Top of the Rock’. Natuurlijk zijn we hier heen geweest en hebben we wat mooie uitzicht foto’s gemaakt. Op Rockefeller Plaza vind je een gouden standbeeld van Prometheus. Dit beeld is zo’n 5,5 meter hoog. In de winter toveren ze het plein om en kun je er schaatsen en staat er een enorme kerstboom. Heb je ‘Home Alone 2’ gezien? Dan begrijp je vast waar ik het over heb.

Uitzicht op de stad vanaf Top of the Rock
Uitzicht Tof of The Rock Rockefeller CenterUitzicht Tof of The Rock Rockefeller Center
Rockefeller Center
Rockefeller Center
Aan de overkant van Rockefeller Center vind je de St. Patrick kathedraal. Toen wij er waren stond deze in de steigers. Best wel vreemd om zo’n oud ogend gebouw te vinden tussen al die moderne wolkenkrabbers.

St. Patrick Cathedral
New York St. Patricks Cathedral

Central Park

Zat bij ons om de hoek van het hotel. We hebben een klein stukje in het park gelopen maar het is zo ongelofelijk groot. We wilden fietsen huren om het park te verkennen maar we hadden er helaas geen tijd meer voor.

Uitzicht op Central Park vanaf Top of the Rock
New York Central Park

Wall Street, Grand Central Station, China Town, Little Italy en meer…

Ikzelf snap niet heel veel van aandelen en beurzen enzo maar mijn vriend wilde graag naar Wall Street en de Trump Tower, so off we went. Voor de Trump Tower staat een kleinere versie van de Unisphere. De grote versie staat in Queens en is een symbool van de New York World’s Fair 1964/1965. Verder kom je nog een groot, bronzen sculptuur tegen van een stier (populair bij de toeristen). Dit beeld is door de kunstenaar (Arturo di Modica) geschonken aan de bewoners van New York en heeft de bijpassende naam ‘Wallstreet Bull’ gekregen. Tegenwoordig vind je een kleinere versie van de stier op het Amsterdamse Beursplein.

De New York Stock Exchange
New York Stock Exchange
Trump Tower
New York Trump Tower
Unisphere bij de Trump Tower
New York Unisphere Trump Tower
The Bull of Wallstreet
New York Bull of Wallstreet

We zijn ook nog langs de meest bekende Arena van New York gelopen: Madison Square Garden. En we hebben gegeten in Little Italy en rondgekeken in Little China. Deze wijken liggen vlak naast elkaar en zijn leuk om te bezoeken. Best vaag, ben je in New York en dan opeens in Italië en China.

Wat is er nog meer te doen in New York? Als je geïnteresseerd bent in architectuur dan zou je even een kijkje kunnen nemen bij Grand Central Station. En mocht je de New York Pass hebben aangeschaft dan kun je een bezoek aan Madame Tussauds overwegen. Normaliter zouden wij hier nooit heen gaan op vakantie. Maar omdat je er gratis heen kunt met de NYP hebben we het toch gedaan.

Grand Central Station
New York Grand Central Station
Madame Tussauds New York Elton John
Madame Tussauds Elton John
Madame Tussauds New York Spice Girls!
New York Madame Tussauds Spice Girls

In 2012 was cake Boss erg populair op tv en daarom wilde ik per sé naar het Cake Boss café. Natuurlijk staat buddy hier zelf niet achter de toonbank. En ook de Cannoli die ik bestelde was niet heel geweldig. De volgende keer ga ik mooi naar Carlo’s Bakery in New Yersey.
New York Cake Boss café

Saint John the Divine

Om de hoek bij ons hotel zat de Saint John the Divine kerk. Een gigantisch grote kerk met gotisch design. In de kerk stond een beeld om de slachtoffers van 9/11 te herdenken. Een indrukwekkend beeld wat je wel even aan het denken zet.
New York St. John the Divine New York Cathedral St. John the DevineNew York St. John the Divine

Winkelen in New York

Natuurlijk kun je in New York ook héél goed winkelen. Maar zoals ik bij mijn blog over Parijs ook al vermeldde, ik ben geen fashionista en geen shop a holic. Ik ben meer een cultuur a holic. Dus shoppen heb ik niet echt gedaan. Door de lage dollar koers destijds heb ik wel een paar Uggs meegenomen, die waren toch 80 euro goedkoper dan in Nederland. En als ik vette sneakers had gezien die je hier niet kan kopen dan had ik ze ook meegenomen.

Hoewel we enorm veel gedaan hebben tijdens onze week in New York hebben we zeker nog niet alles gezien. De volgende keer wil ik vooral iets relaxter door de stad lopen en meer tijd nemen voor dingen. Lekker door het park fietsen bijvoorbeeld, een hele dag in het Metropolitan Museum of Art rondlopen, streetart bekijken in Buschwick en rainbow bagels halen in New Yersey!

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.