Ga naar de inhoud

New York City

New York City is een stad in de Verenigde Staten van Amerika. Het is één van de bekende steden ter wereld, die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. New York staat ook wel bekend als ‘The Big Apple’ of ‘The City that never sleeps’. Het laatste omdat er altijd wel wat te doen is. De indrukwekkende skyline, bruisende straten, ontelbare activiteiten, wereldberoemde restaurants en levendige kunstscene maken van New York een unieke bestemming.

Geschiedenis met een Nederlands tintje

De oorspronkelijke bewoners waren inheemse volkeren zoals de Lenape-stam. Deze bewoonden het gebied al eeuwenlang voordat Europese ontdekkingsreizigers arriveerden. In 1524 verkende de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano de kustlijn van wat nu New York City is. In 1609 kwam de Nederlandse ontdekkingsreiziger Henry Hudson aan en verkende de rivier die naar hem vernoemd zou worden, de Hudson River.

In 1624 stichtten Nederlandse kolonisten de nederzetting Nieuw-Amsterdam, op het zuidelijkste puntje van Manhattan. In 1664 namen de Engelsen de controle over de nederzetting over en veranderden de naam in New York, ter ere van de hertog van York, later koning James II van Engeland.

Gedurende de 18e en 19e eeuw groeide New York gestaag en werd het een belangrijk handelscentrum, vooral vanwege de gunstige ligging aan de Atlantische kust. De stad bloeide op als een centrum van handel, scheepvaart en immigratie, met miljoenen mensen die naar de stad trokken op zoek naar een beter leven.

Tijdens de Amerikaanse Revolutie speelde New York een belangrijke rol als politiek en militair centrum, en na de oorlog werd het de eerste hoofdstad van de Verenigde Staten. In de 19e eeuw speelde New York een cruciale rol in de strijd tegen de slavernij.

Gedurende de 20e eeuw groeide New York uit tot de grootste stad van de Verenigde Staten en één van de belangrijkste steden ter wereld. Het werd een centrum van handel, financiën, kunst, cultuur en entertainment. Met iconische bezienswaardigheden zoals het Empire State Building, het Vrijheidsbeeld en Broadway.

Waarom The Big Apple?

De bijnaam ‘The Big Apple’ ontstond in de jaren 20/ 30. Zwarte jazzmuzikanten uit Harlem gebruikte de term om te verwijzen naar iets groots en belangrijks. In hun ogen stond een grote, sappige appel voor succes en ambitie.

Maar de bijnaam werd pas echt groot in de jaren 70. Eerst gebruikte Charles Gillet, columnist voor de New York Morning Telegraph, het in zijn artikelen. Daarna werd het door een toerismebureau gebruikt om meer toeristen naar New York te trekken.

Al met al verwijst de bijnaam “The Big Apple” naar de stad New York als een centrum van ambitie, kansen en grootse mogelijkheden.

New York City

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar John F. Kennedy vliegveld in New York vliegen. Je bent dan ongeveer 8 uur onderweg. Je kunt ook naar La Guardia vliegen maar daar gaan geen rechtstreekse vluchten heen. La Guardia vliegveld ligt wel dichter bij de stad. Vanaf JFK is het ongeveer een uur rijden naar NYC en vanaf La Guardia 35 minuten.

New York City, KLM

M&M’s op het vliegveld van JFK in New York.

Vliegveld JFK, New York
Vliegveld JFK, New York

Heb je een visum nodig als je naar New York gaat?

Als je minder dan 90 dagen in de USA verblijft, dan hoef je geen visum aan te vragen maar wel een ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Je vraagt hiermee toestemming aan om naar het land te komen. Een ESTA moet je van tevoren online aanvragen via de website van US Customs and Border Protection.

Van het vliegveld naar de stad

Er zijn verschillende manieren om naar de stad te reizen.

  • Met de trein en metro. Is goedkoop maar duurt lang en is niet heel comfortabel als je met grote koffers reist. Als je alleen handbagage hebt en op je budget moet letten, dan is het een goede optie.
  • Vliegveld taxi. Je moet vaak even wachten en het is vrij prijzig ($100 in 2023). Is wel de snelste en meest comfortabele optie. Er is ook een officiële Taxi standplaats dus je hoeft niet te zoeken naar een plek waar je opgepikt kan worden.
  • Uber. Kan iets goedkoper uitpakken dan de taxi, of juist niet. Je moet uitzoeken waar je opgepikt kan worden.

Waar verblijf je?

Er zijn zat hotels, hostels en Airbnb’s te vinden in New York. Het ligt eraan waar je precies naar op zoek bent. Wil je dichtbij alle activiteiten verblijven of ben je op zoek naar een rustig plekje? Heb je een groot of klein budget? Reis je samen of alleen?

Ik ben twee keer in New York geweest en beide keren verbleef ik in het Beacon Hotel in de Upper West Side.

New York Beacon Hotel

Pluspunten Beacon Hotel

  • De Upper West Side is een fijne, veilige buurt. Vergeleken met Mid-Town is het er vrij rustig en groen. Je vindt er genoeg winkels en restaurantjes.
  • Central Park, het MET en Museum of Natural History liggen op loopafstand.
  • De hotelkamers zijn groot, sommigen hebben een keukentje met koelkast. Ook zijn de kamers goed geïsoleerd. Ik ben een lichte slaper maar heb nooit last gehad van geluiden. Best wel knap in een stad als New York.
  • Schoonmaak en service van medewerkers was goed. Ik heb een pakketje naar het hotel laten sturen en dat hadden ze netjes voor me bewaard.
  • Het is slechts twee minuten lopen naar het metro station.

Minpunten Beacon Hotel

  • Het is vrij prijzig en dus niet geschikt voor (solo) reizigers met een klein budget.
  • Het hotel is ietwat gedateerd en kan hier en daar wel een upgrade gebruiken.
  • Als je naar Lower-Manhattan wilt, dan ben je een half uur onderweg met de metro.

Hoe reis je rond in New York?

New York City is enorm groot. Je kunt openbaar vervoer gebruiken om rond te reizen of een taxi of Uber boeken. Ik koos voor de metro omdat deze optie het goedkoopst is en het snelst. Je hebt immers geen last van files. Daarnaast is het netwerk heel uitgebreid. Je kunt bijna overal komen met de metro. Het nadeel is dat het vaak druk is en in de zomer heel erg warm.

Welke metrokaart moet ik kopen?

Toen ik in 2023 in New York was kon je nog kaartje kopen bij een automaat. Maar ze zijn van plan om daar in 2025 mee te stoppen. Je kunt dan via het OMNY systeem inchecken met je creditcard, debitcard, smartphone of smartwatch. Als je dit niet kan of wilt dan is er nog de OMNY card. Zoiets als de OV-chipkaart.

Toen ik in New York was kon je kiezen voor Pay-Per-Ride of de Unlimited card. Met die laatste kun je 7 of 30 dagen lang onbeperkt de metro en bus gebruiken. Handig als je veel gebruik gaat maken van het openbaar vervoer.

Op dit moment kun je het OMNY systeem alleen gebruiken voor Pay-Per-Ride (betalen per ritje dus). Maar als het goed is gaan ze de unlimited kaarten ook toevoegen.

Lees meer over de NYC Metro en OMNY

Metro Kaart, New York City
Metro in New York

Kunst in de metro

Het metrosysteem van New York kun je zien als een gratis museum. Overal hangen mooie kunstwerken. Deze dienen niet alleen als decoratie, maar ook als een manier om de gemeenschap te betrekken. Veel van deze kunstwerken zijn namelijk gemaakt door lokale kunstenaars die nauwe banden hebben met de buurten en gemeenschappen.

New York Metro kunstwerk
New York Metro kunstwerk
New York Metro kunstwerk
New York Metro kunstwerk
New York Metro kunstwerk
New York Metro kunstwerk
New York Metro kunstwerk

Simkaart kopen

Een Uber boeken, navigeren of een restaurant opzoeken. Je hebt er internet voor nodig. De goedkoopste optie is om een simkaart te kopen in New York. Echter op JFK vliegveld is dit (in 2023) niet mogelijk. Heel, raar maar er is niet één shop te vinden waar je een simkaart kan kopen.

Dit zijn je opties

  • Koop van tevoren een E-sim. Ik kocht een prepaid simkaart voor 30 dagen met 10 GB via SimOptions.
  • Check je buitenlandbundels. Mijn vriend had een abonnement bij KPN en kon een bundel voor de USA en Canada aansluiten. Helaas bieden niet alle providers deze optie aan.

Kortingspassen

In New York is ontzettend veel te doen maar aan alles hangt een prijskaartje vast. Als je veel dure activiteiten op de planning hebt staan dan zou ik je aanraden om te kijken naar kortingspassen. Hiermee kun je zo 100 dollar besparen.

Welke passen zijn er (in 2023)?

Hoe weet je welke pas je moet kopen?

Dat ligt eraan wat je precies wilt zien en hoeveel dagen je de tijd hebt. Het handigste is om alle activiteiten die je wilt doen in een Excel sheet te zetten, met de huidige toegangsprijzen erbij. Vervolgens voeg je in de kolommen ernaast de kortingspassen toe. Daarna vink je aan welke activiteiten je kunt bezoeken met die passen.

Zo zie je hoeveel het zou kosten als je de attracties afzonderlijk zou moeten betalen en hoeveel het zou kosten als je zo’n pas zou kopen.

Voordelen

  • Je bespaart geld. In ons geval hebben we $ 100 per persoon bespaard.
  • In de meeste gevallen moet je een app downloaden en kaarten reserveren. Mijn ervaring is dat het snel en makkelijk werkt.

Nadelen

  • Je bent minder flexibel omdat je van tevoren kaarten en een tijdslot moet reserveren in de app.
  • Je moet goed rekening houden met de geldigheid van de pas. Stel je kiest een pas die 7 dagen geldig is maar je bent 10 dagen in New York. Dan moet je dus in die 7 dagen zoveel mogelijk activiteiten plannen die zijn inbegrepen in de pas. Dat kan lastig zijn omdat sommige activiteiten op bepaalde dagen gesloten zijn. Je moet dus een strakke planning maken en daar heb je niet altijd zin in als je op vakantie bent.
  • Het is alleen mogelijk om kaartjes te reserveren voor de basis dingen. Je kunt bijvoorbeeld naar het Statue of Liberty maar niet naar de kroon. Daar moet je apart kaartjes voor kopen. Check dus goed wat wel en niet is inbegrepen, om teleurstelling te voorkomen.
  • Er is een kleine kans dat kaarten uitverkocht zijn op de dag dat jij heen wilt. Gelukkig heb ik dit zelf niet meegemaakt.
  • Bij één of twee museums was het zo dat je niet via de app kaartjes kon reserveren. Dit moest via de website van het museum zelf. Irritant.

Stadsdelen en districten

New York bestaat uit vijf stadsdelen: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. De meeste bezienswaardigheden liggen in Manhattan en Brooklyn.

Manhattan bestaat weer uit de volgende districten: Inwood, Washington Heights, Harlem, East Harlem, Upper West Side, Upper East Side, Central Park, Columbus Circle, Hells Kitchen, Times Square, Mid Town, Hudson Yards, Sutton Place, Chelsea, Korean Town, Murray Hill, Meatpacking District, Flat Iron, Kips Bay, Greenwich & West Village, Washington Square, Union Square, Gramercy Park, Soho, Noho, East Village, Alphabet City, Nolita, Bowery, Little Italy, Tribeca, China Town, Lower East Side, Battery Park en het Financial District.

Wat kost een reis naar New York?

New York is geen goedkope bestemming. Wil je weten wat ik heb uitgegeven in 2 weken? Lees dan wat kost een reis naar New York?

Wat is er te doen?

Museums

The Highline

Uitkijkpunten

Greenwich Village & SoHo

Brooklyn

Grand Central Terminal

Statue of Liberty & Ellis Island

Wall Street

Times Square

China Town & Little Italy

Central Park

Niagara watervallen

blank