Ga naar de inhoud

Valladolid

Valladolid is een kleine stad in de Mexicaanse staat Yukatan en werd in 1545 gesticht door de Spanjaarden. Ze bouwden de stad bovenop de voormalige Maya stad Zaci. Stenen van Maya tempels werden gerecycled en de Maya’s werden gedwongen om Valladolid op te bouwen.

Valladolid was tot de 19e eeuw de 2e belangrijkste stad van Yucatan. Maar een groot deel werd verwoest tijdens een jarenlange oorlog tussen de Maya’s en het Mexicaanse leger.

Valladolid is een goede uitvalsbasis voor een trip naar de beroemde Maya ruïnes van Chichen Itza.

Valladolid Mexico.
Valladolid Mexico.
Valladolid Mexico.
Valladolid Mexico.
Valladolid Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland vlieg je in 13 uur naar Cancun. Vanaf het vliegveld neem je de bus naar het ADO busstation (25 minuten). En vervolgens reis je met de bus naar Valladolid. De totale rit duurt 2 uur en een kaartje kost € 11,40 (in 2019).

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Waar verblijf je?

Ik verbleef 3 nachten in Casa Hipil en betaalde € 59,33 (in 2019). Het hotel ligt op 10 minuten lopen van het centrale plein en het ADO busstation. Het was er lekker rustig en het bed lag heerlijk. Er is een keuken waar je gebruik van kunt maken.

Wat is er te doen?

Het contrast tussen Valladolid en het super toeristische Cancun is groot. Valladolid is een rustige stad waar niet zo heel veel te beleven is. Maar dat is juist goed, als je op zoek bent naar een beetje rust.

Calzada de los Frailes

De mooiste straat in Valladolid is Calzada de los Frailes (de weg van de monniken). Deze weg werd in de 16e eeuw gebouwd om Valladolid te verbinden met Sisal. Dit was een buurt waar het Maya volk woonden. In de stad woonde namelijk alleen maar ‘witte’ mensen. Maya’s mochten daar niet komen.

De weg van de monniken is de mooiste straat van Valladolid omdat er allemaal authentieke, koloniale huizen staan die men heeft gerestaureerd. Je vindt er zelfs een Maya hut.

Calzada de los Frailes in Valladolid Mexico.
Calzada de los Frailes in Valladolid Mexico.

Convento de San Bernadino de Siena

Aan het einde van de Calzada de los Frailes ligt het San Bernadino de Siena klooster.

Dit klooster staat in de Sisal buurt. De buurt waar vroeger het Maya volk woonde. De naam Sisal komt van Ziiz-Ha, wat ‘koud water’ betekent. Waarschijnlijk noemde men de buurt zo omdat er een cenote (grot met water) naast het klooster lag.

Convento de San Bernadino de Siena in Valladolid Mexico.
Convento de San Bernadino de Siena in Valladolid Mexico.
Convento de San Bernadino de Siena in Valladolid Mexico.

De cenote werd door de Maya’s vooral gebruikt als drinkwater bron maar ook voor ceremoniële doeleinden.

In het klooster vind je een klein museum dat draait om de cenote. Tijdens de oorlog tussen de Maya’s en het Mexicaanse leger werden veel wapens in de cenote gedumpt. Deze hebben ze jaren later opgevist. In het museum kom je erachter hoe ze dat gedaan hebben.

Het klooster werd in 1552 gebouwd en er woont nog steeds een priester in het gebouw.

Convento de San Bernadino de Siena in Valladolid Mexico.
Convento de San Bernadino de Siena in Valladolid Mexico.

De cenote waar men op de bodem verschillende wapens vond.

Convento de San Bernadino de Siena in Valladolid Mexico.

Plaza Mayor

Net als alle steden in Mexico heeft Valladolid een Plaza Mayor. Overdag is het bijna uitgestorven maar ’s avonds komt het plein tot leven. Er staan tentjes waar men souvenirs en snacks verkoopt. Toen ik er was waren er mensen aan het dansen in traditionele Mexicaanse kledij. Ook was er een groep Mexicanen verkleed als goden die het oude Pok Ta Pok (balspel) aan het spelen waren.

Plaza Mayor in Valladolid Mexico.
Plaza Mayor in Valladolid Mexico.

Cathedral de San Gervasio

De San Gervasio kathedraal ligt aan het centrale plein van Valladolid en werd in 1545 gebouwd. Op zondag kun je er een dienst bijwonen.

Cathedral de San Gervaiso in Valladolid Mexico.
Cathedral de San Gervaiso in Valladolid Mexico.

Palacio Municipal de Valladolid

Het Palacio Municipal de Valladolid ligt aan het centrale plein van Valladolid. In dit gebouw vind je een aantal kunstwerken die de geschiedenis van de Maya’s en Mexico uitbeelden. Er is verder niet heel veel te zien maar het is gratis.

Palacio Municipal de Valladolid Mexico.

Bezoek de Mercado Municipal

Als je een typische Mexicaanse markt wil meemaken dan moet je naar de Mercado Municipal. Hier verkopen ze souvenirs, fruit, vlees, groenten, vis. Waar je ook naar op zoek bent, hier kun je het vinden.

Mercado Municipal Valladolid Mexico.
Mercado Municipal Valladolid Mexico.

Parque de San Juan

Je vindt hier een kerk en een monument als eerbetoon aan moeders.

Parque de San Juan Valladolid Mexico.

Gratis City Tour

Elke dag wordt er een gratis City Tour gegeven in Valladolid. In 2019 vonden de tours plaats om 10 uur ’s ochtends, 17:00 uur en 19:00 uur. De tour duurt ongeveer een uur en neemt je mee naar het Palacio Municipal, de San Gervasio kerk, de weg van de monniken en het klooster van San Bernadino de Siena.

Zeker aan te raden als je meer wilt weten over deze plekken.

Chichen Itza & Cenote Ik Kil

Chichen Itza is de bekendste Maya site in Mexico en de Ik Kil cenote wordt gezien als één van de mooiste cenotes. Ik bezocht beiden en schreef er een apart blog over.

Lees alles over mijn bezoek aan Chichen Itza & Cenote Ik Kil

Chichen Itza Maya ruïnes in Mexico.

Ek Balam & Cenote Xan Che

Een andere populaire Maya site in de buurt van Valladolid is Ek Balam. Ook deze ruïnes bezocht ik samen met de Xan Che cenote.

Lees alles over mijn bezoek aan Ek Balam & Cenote Xan Che

Cenote Xan Che in Mexico.

Meer Mexico

Cancun

Playa del Carmen

Tulum

Bacalar

Xpujil en Calamuk

Wat kost een reis naar Mexico?