Ga naar de inhoud

Bacalar

Bacalar is een klein plaatsje in de Mexicaanse deelstaat Quintana Roo. De hoofdattractie is Laguna de Bacalar. Door het diepteverschil heeft dit meer 7 verschillende kleuren blauw. Het water is enorm helder en kan vergeleken worden met dat van de Malediven.

De blauwe wateren van Bacalar in Mexico.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je het beste naar Chetumal vliegen en vanaf daar de bus nemen naar Bacalar. De totale trip duurt 21 uur.

Xpujil naar Bacalar

Ik was in Xpujil en nam de bus naar Bacalar. Er gaat één directe bus per dag maar dat is een nachtbus. Aangezien ik niet ’s avonds wilde reizen in Mexico besloot ik om de bus van 2 uur ’s middags naar Chetumal te nemen. Daar kun je overstappen op een bus naar Bacalar.

Maar je kunt ook voor 200 Peso (€ 10) een taxi nemen van Chetumal naar Bacalar. Ik kwam op het busstation in Xpujil een Duitse dame tegen die ik had ontmoet tijdens de tour naar Calakmul. Ik vroeg haar of ze een taxi wilde delen en dat wilde ze wel.

De totale trip van Xpujil naar Bacalar kostte me € 10 (€ 5 voor de bus van Xpujil naar Chetumal en € 5 voor de taxi van Chetumal naar Bacalar).

Belangrijk: als je met de bus reist in Mexico dan moet je vaak je ID laten zien bij het kopen van een kaartje en wanneer je de bus instapt. Vergeet dus niet je paspoort mee te nemen!

Bacalar Mexico.

Waar verblijf je?

Ik verbleef twee nachten bij Hotel Xixitos en betaalde € 50 (in 2019).

Ik kan het aanraden. Het was er ’s avonds lekker stil, de kamer is groot (twee bedden) en er hangt een airco. Er is een kleine keuken die je kunt gebruiken (geen koelkast) en voor € 5 per dag kun je een fiets huren. De kwaliteit is niet al te best (de ketting viel er twee keer af en ik kon het zadel niet verstellen) maar het ging.

Een fiets is wel fijn want het is 15 minuten lopen naar het centrum.

Wat is er te doen?

Om Bacalar te verkennen heb je niet veel tijd nodig. Een dag genoeg, twee dagen als je het rustig aan wilt doen.

Bacalar Mexico.

Verken Laguna de Bacalar

Het meer van Bacalar heeft 7 verschillende kleuren blauw. Je kunt een boot tour boeken om het meer te verkennen maar ik ging liever zelf op pad en huurde een kayak. Bij de meeste hotels/ hostels die aan het water zitten kun je een kayak huren voor 100 Peso per uur. Het beste is om zo vroeg mogelijk te gaan, dan waait het namelijk nog niet zo erg.

Bacalar Mexico.
Bacalar Mexico.

Ik voer naar het kanaal van de piraten. Hier ligt een soort schip waar je vanaf kunt springen. En je kunt er goed de verschillende kleuren blauw zien omdat het op sommige plekken heel diep is en verderop weer niet.

Bacalar Mexico.

Het was een beetje bewolkt toen ik in Bacalar was maar dat vond ik eigenlijk wel prettig. Niet zo warm.

Bacalar Mexico.
Kano varen in Bacalar Mexico.
Bacalar Mexico.
Bacalar Mexico.

Een andere optie is de sunrise SUP tour. De Duitse dame die ik had ontmoet in Xpujil heeft dit gedaan. Zij vond het de moeite waard maar je moet wel vroeg opstaan. Om 05:30 uur ga je het water op. Een tour duurt ongeveer 3 uur en kost 500 Peso (in 2019).

Bezoek het fort van Bacalar

In de precolumbiaanse periode woonden er Maya’s in Bacalar. Rond 1543 werd de plek veroverd door de Spanjaarden. Echter, de nederzetting was veelal onbewoond of in handen van Engelse piraten. In 1729 werd er een fort gebouwd en nam de bevolking toe. In 1848 besloten de Maya’s om de stad terug te nemen. Het lukte het Mexicaanse leger om de stad weer te veroveren maar pas rond 1901.

Het fort van Bacalar in Mexico.
Het fort van Bacalar in Mexico.
Het fort van Bacalar in Mexico.
Het fort van Bacalar in Mexico.

Tegenwoordig is het fort een museum dat je kunt bezoeken voor 100 Peso (in 2019). Het is klein maar fijn. Vanaf het fort heb je mooi uitzicht over het Bacalar meer.

Huur een fiets en verken Bacalar

Bacalar is niet zo groot maar als je echt maar één dag hebt is het verstandig om een fiets te huren. Elk hotel/ hostel in Bacalar verhuurt fietsen.

Samen met twee andere chica’s fietse ik door Bacalar.

Fiets huren in Bacalar Mexico.

Cenote Azul

Binnen een half uur fiets je van het centrum naar de cenote Azul, waar je kunt zwemmen. Een cenote is een onderwatergrot. Sommige cenotes liggen deels in de grot en deels onderwater. Anderen lijken meer op een meer. De cenote Azul lijkt meer op een meer en is 90 meter diep. De bodem kun je dus niet zien.

Persoonlijk vond ik het een beetje tegenvallen. Het is gewoon een plek waar je kunt zwemmen. Niet heel bijzonder. Gelukkig was de entree redelijk goedkoop. Ik betaalde 50 Peso (€ 2,30) in 2019.

Cenote Azul in Bacalar Mexico.
Cenote Azul in Bacalar Mexico.

Er was niet heel veel te zien.

Cenote Azul in Bacalar Mexico.

Cocalitos

De Cocalitos is een plek bij het Bacalar meer waar je goed de verschillende kleuren blauw kunt zien. Je loopt er het water in dat van ondiep naar steeds dieper gaat. Het is een heerlijke plek waar je kunt afkoelen en zwemmen.

Cocalitos in Bacalar Mexico.
Cocalitos in Bacalar Mexico.
Cocalitos in Bacalar Mexico.

Het is helaas wel een beetje toeristisch. Er staan schommels en hangmatten in het water en deze waren eigenlijk continue bezet. Iedereen wil een foto op de schommel voor op Instagram.

Cocalitos in Bacalar Mexico.

Streetart

De kleine straatjes van Bacalar zijn hier en daar vrolijk versierd met streetart. Je ziet dit steeds meer, waar je ook heen gaat.

Streetart in Bacalar Mexico.
Streetart in Bacalar Mexico.
Streetart in Bacalar Mexico.
Streetart in Bacalar Mexico.
Streetart in Bacalar Mexico.
Streetart in Bacalar Mexico.

Eten en drinken in Bacalar

Er zijn een aantal goedkope tentjes in Bacalar waar je voor een euro of twee een empanada of sope (een soort grote, ronde maistortilla belegd met groenten of vlees) kunt scoren.

Eten en drinken in Bacalar Mexico.

Mocht je een wat groter budget hebben dan kan ik Playitas en Chile y Mango aanraden. Vooral voor vegetariërs en veganisten. Je bestelt er een vegetarische burger met een drankje voor ongeveer € 10.

Vergeet ook niet bij een straattentje een Marquesita (opgerolde wafel) te halen. Je kunt ‘m laten vullen met Nutella of fruit.

Marquesita eten in Bacalar Mexico.

Meer Mexico

Campeche

Merida

Chichen Itza en Cenote Ik Kil

Ek Balam en Cenote Xan Che

Valladolid

Isla Mujeres