Ga naar de inhoud

Hiken in Grindelwald

Grindelwald is een gemeente in de deelstaat Bern in Zwitserland. Het ligt tussen de bergen en staat bekend als gletsjerdorp. Dit omdat vroeger twee gletsjers helemaal tot aan het dorp kwamen. In de zomer kun je mooi wandelen in Grindelwald en in de winter wintersporen.

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het ongeveer 10 uur rijden naar Grindelwald. Heb je geen auto? Geen probleem, je kunt ook het vliegtuig pakken en de trein. Zo kun je bijvoorbeeld naar Basel, Zurich of Geneve vliegen en vanaf daar de trein nemen. Je bent dan 7 tot 9 uur onderweg.

Je kunt ook vanuit Nederland helemaal met de trein naar Grindelwald reizen. Dan ben je alleen wel wat langer onderweg (ruim 17 uur).

Let op: als je met de auto naar Zwitserland gaat dan moet je een vignet kopen. Deze kost CHF 40, ofwel € 38 (in 2020).

Onderweg van Zermatt naar Grindelwald.

blank
blank

Waar verblijf je?

Wij verbleven in de Jungfrau Lodge, Annex Crystal. Het was schoon, centraal gelegen (dichtbij de skilift en het centrum) en we hadden een supermooi uitzicht vanuit onze kamer. Ontbijt was inclusief en goed.

Prijzig was het wel, voor 3 nachten betaalden we: € 362 (in 2020).

Uitzicht vanaf het balkon. Nah dat is toch prachtig!?

blank

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in het Grindelwald gebied maar als je maar twee dagen de tijd hebt dan moet je keuzes maken. Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in Grindelwald.

First Cliffwalk & Bachalpsee

De First Cliffwalk en Bachalpsee zijn twee populaire toeristenbestemmingen die je goed kunt combineren. Bachalpsee is één van de mooiste meren in Zwitserland. Om er te komen neem je vanuit Grindelwald de Firstbahn (skilift) naar First. Daar aangekomen vind je de Cliffwalk. Een boardwalk langs de klif van een berg. Klinkt heel indrukwekkend maar valt stiekem een beetje tegen. Het is namelijk maar een hele korte wandeling. Gelukkig wel gratis en daarom toch de moeite waard.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Na de Cliffwalk wandeling kun je verder hiken naar Bachalpsee.

 • Lengte: 3 kilometer
 • Duur: ongeveer 1 uur.
 • Stijging: 188 meter
 • Begin van de hike: vanuit Grindelwald neem je de skilift (de Firstbahn) naar First. Vanaf First hike je vervolgens naar Bachalpsee.
 • Kosten: een enkele rit Grindelwald – First kost CHF 30, ofwel € 27 (in 2020). Wil je ook nog de Panoramaroute doen (zie info hieronder)? Dan kun je beter een combiticket kopen.
blank
blank
blank
blank

Panoramaroute van Bachalpsee naar Schynige Platte

Na je bezoek aan Bachalpsee kun je ervoor kiezen om met de Skilift terug te gaan naar Grindelwald (of terug te wandelen). Maar het is véél leuker om nog even door te wandelen. Via de Panoramaroute hike je van Bachalpsee naar de Faulhorn berg en vervolgens naar Schynige Platte. Daar aangekomen pak je het treintje naar Wilderswil en vervolgens de trein terug naar Grindelwald.

 • Lengte: 13 kilometer
 • Duur: ongeveer 5 uur.
 • Daling: 1000 meter.
 • Begin van de hike: vanaf Bachalpsee hike je naar de Faulhorn berg en vervolgens naar Schynige Platte. Vanaf daar reis je verder met de trein naar Wilderswil en vervolgens naar Grindelwald.
 • Kosten: er bestaat een combiticket voor dit traject waarmee je goedkoper uit bent dan wanneer je los kaartjes zou kopen. Je betaalt CHF 73,80, ofwel € 68,77 (in 2020) en dan kun je met de lift van Grindelwald naar First, de trein pakken van Schynige Platte naar Wilderswil en de trein nemen van Wilderswil naar Grindelwald. De combikaart kun je kopen bij de skilift in Grindelwald.

Helemaal die verrekte Faulhorn berg opgeklauterd, heb je dit als uitzicht…

blank

Gelukkig was er onderweg nog genoeg moois te zien.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Doe het andersom!

Je kunt de hele trip natuurlijk ook andersom doen. Dan pak je eerst de trein van Grindelwald naar Wilderswil. Vanaf daar ga je met het treintje naar Schynige Platte (of je wandelt omhoog als je veel tijd en zin hebt). En vervolgens hike je naar Bachalpsee en First. Vanaf First kun je de skilift (Firstbahn) pakken terug naar Grindelwald.

De reden waarom wij dit niet hebben gedaan is simpelweg omdat we geen zin hadden om 1000 meter omhoog te klimmen. We liepen liever naar beneden. Daarnaast stopt de skilift van First naar Grindelwald er eerder mee dan het treintje van Schynige Platte naar Wilderswil. Stel je voor je komt bij First aan en je bent te laat en de skilift gaat niet meer. Dan moet je dus nog 2 uur extra naar beneden hiken. Dat zagen we niet zitten.

De trein van Schynige Platte naar Wilderswil.

blank

Wilderswil station.

blank

First attracties

Naast de gratis Cliffwalk vind je in First ook nog een aantal betaalde attracties. Zoals de First Glider en de First Flyer ziplines. Je kunt ook nog mountain karten en een fiets/ scooter huren. Na het lezen van een aantal teleurstellende reviews (te duur, te kort) hebben wij besloten om dit niet te doen.

Schilthorn en James Bond in Lauterbrunnen

Vanuit Grindelwald is het 30 minuten rijden naar de gemeente Lauterbrunnen. Hier vind je de plaats Stechelberg waar je de Schilthornbahn (skilift) kunt nemen naar Schilthorn. Op de top van deze berg vind je het restaurant Piz Gloria waar de James Bond film ‘On her Majesty’s secret service’ werd opgenomen.

Onderweg naar de top kun je uitstappen bij Gimmelwald, Mürren en Birg. Wij gingen helemaal door naar Schilthorn en wandelden vervolgens terug naar Mürren. Vanaf daar namen we de lift terug naar Stechelberg.

blank
 • Lengte: 13 kilometer van Schilthorn naar Mürren
 • Duur: ongeveer 5 uur.
 • Daling: 1718 meter.
 • Begin van de hike: vanaf Stechelberg neem je de skilift (Schilthornbahn) naar Schilthorn. Vanaf daar kun je naar Mürren hiken en vervolgens de lift terug nemen naar Stechelberg. Of je kunt helemaal teruglopen naar Stechelberg, if you feel up to it.
 • Kosten: een retourtje (enkele tickets worden niet verkocht voor zover ik weet) Stechelberg – Schilthorn kost CHF 108, ofwel € 102,94 (in 2020). Maar wij hadden mazzel. We kregen een voucher van een random vrouw die voor ons in de rij stond en toen betaalden we nog maar CHF 72. Ook konden we dankzij die vouchter gratis eten in het Piz Gloria restaurant. Waar de dame de voucher vandaan had weet ik helaas niet.
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Opeens zagen we een paar geiten(?) de berg afrennen.

blank
blank

James Bond World

Bovenop de 2970 hoge Schilthorn berg ligt het Piz Gloria restaurant. Ontworpen door de Zwitserse architect Konrad Wolf. In 1963 begon men aan de bouw van het restaurant maar wegens financiële problemen moest het project in 1968 stil gelegd worden.

Gelukkig kon men snel weer aan de slag want de plek werd gescout als filmlocatie voor de (destijds) nieuwe James Bond film ‘On her Majesty’s secret service’. Het restaurant werd het onderkomen van bad guy Blofeld. De filmproductie betaalde alle kosten en zo werd het restaurant in razend tempo afgemaakt.

Nadat de film opgenomen was werd het restaurant geopend voor publiek. Daarnaast werd er een mini museum geopend genaamd ‘Bond World’. Hier vind je meer informatie over de film. Interviews bijvoorbeeld met cast en crew en mensen uit het dorp. En behind the scenes clips.

blank
blank
blank
blank
blank

Wist je dat:

 • Hoofdrolspeelster Diana Rigg helemaal niet kon skiën? De scenes waarin zij dat doet zijn opgenomen op een slee.
 • Het restaurant draait! De energie die daarvoor nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen.
 • Diana Rigg nogal een diva was? Toen de eigenaar van een hotel haar per ongeluk aanspraak als Mrs. Peel (haar karakter in de populaire tv-serie The Avengers) was ze zo boos dat ze meteen incheckte bij een ander hotel.
 • Er dikke parties gegeven werden waarbij de cast en crew helemaal uit hun dak gingen?

Heel toevallig en heel jammer, de dag voordat we naar Schilthorn gingen overleed Diana Rigg op 82 jarige leeftijd.

blank

Jungfrau Travel Pass of niet?

Ben je 3 dagen of meer in Grindelwald en ga je veel hiken? Dan kun je geld besparen met de Jungfrau pass. Wij hebben deze niet aangeschaft omdat we maar twee dagen in Grindelwald waren. Daarnaast wilde ik naar Schilthorn en dat kan niet met de Jungfrau pass (want die is alleen geldig in Grindelwald en Schilthorn ligt in Lauterbrunnen). Dus voor ons was het voordeliger om een combiticket te kopen voor Bachalpsee/ Schynige Platte en een los ticket voor Stechelberg – Schilthorn.

Meer hiken in Grindelwald

Wil je meer wandelen in Appenzell? Check dan het blog van Yourney Era. Ik heb hier zelf al mijn informatie vandaan gehaald wat betreft hiken in Zwitserland.


Meer Zwitserland

Hiken in Appenzell

Hiken in Zermatt

Wat kost een reis naar Zwitserland?