Ga naar de inhoud

Hiken in Appenzell

Appenzell is een gemeente in Zwitserland die bestaat uit de dorpen Appenzell, Rinkenbach, Kau en Meistersrüte. Het is een prachtig groen en bergachtig gebied. In de zomer kun je er mooi wandelen en in de winter skiën.

Hoe kom je er?

Met de auto rij je in ongeveer 9 uur van Nederland naar Appenzell in Zwitserland. Je kunt ook met het vliegtuig of de trein/ bus naar Appenzell reizen maar dit duurt langer.

Let op: als je met de auto naar Zwitserland gaat dan moet je een vignet kopen. Deze kost CHF 40, ofwel € 38 (in 2020).

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn vriend in het Wohnmotel Hinterhorst. Een ideale plek als je ook nog naar Liechtenstein wilt. Vanaf het wohnmotel is het maar 30 minuten rijden naar Vaduz, Liechtenstein en 20 minuten naar Appenzell.

We betaalden € 272 voor 3 nachten (in 2020).

blank
blank

Wat is er te doen?

In Appenzell heb je verschillende museums, restaurants, winkeltjes en een legio aan wandelpaden. Ik had maar 1,5 dag en moest dus keuzes maken. Hieronder lees je meer over de twee hikes die ik gedaan heb.

Saxer Lücke hike

De Saxer Lücke hike is één van de populairste hikes in Appenzell.

blank
  • Lengte: 17 kilometer
  • Duur: ongeveer 5 uur
  • Stijging: 450 meter
  • Begin van de hike: er zijn verschillende opties mogelijk. Wij reden eerst met de auto naar Brulisau (gratis parkeren) en vanaf daar namen we de lift omhoog naar Hoher Kasten viewpoint. Vanaf Hoher Kasten loop je naar Saxer Lücke en vervolgens terug naar Brulisau.
  • Kosten: een enkele rit Brulisau – Hoher Kasten kost CHF 28 ofwel € 26 (in 2020).

Hoher Kasten viewpoint

blank
blank

We hadden mazzel. Het weer was goed, geen wolken, geen mist. Wát een uitzicht.

blank
blank

The hiking begins!

blank
blank
blank

De uitzichten vanaf deze hike zijn echt prachtig.

blank
blank

Voor je het weet ben je al een flink eind op weg. Hoewel de hike voornamelijk naar beneden loopt zijn er ook een aantal punten waar je omhoog moet. Uiteindelijk vond ik het nog best wel een pittige hike.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

De laatste grote afdaling.

blank
blank
blank

Seealpsee hike

Het Seealpsee meer wordt wel omschreven als één van de mooiste meren in Zwitserland. Om er te komen moet je eerst afreizen naar Wasserauen. Daar aangekomen kun je kiezen voor verschillende wandelroutes. Omdat wij maar een ochtend te besteden hadden (we vertrokken in de middag naar Zermatt) kozen we voor de makkelijke route door het bos.

  • Duur: ongeveer 4 uur
  • Begin van de hike: de hike begint bij Wasserauen. Je kunt hier makkelijk komen met de auto of met de trein.
  • Kosten: bij Wasserauen kun je parkeren maar dat is niet gratis. Je betaalt € 3 (in 2020).
blank

Op de kaart hieronder zie je welke routes naar Seealpsee lopen. Wij namen vanaf Wasserauen de linker route via het bos. En terug liepen we route 8. Op zoek naar meer uitdaging? Neem dan de lift naar Ebenalp en pak route 7, 1 en 8 naar beneden. Of ga helemaal door naar Schäfler en loop naar beneden via route 9. Dan ben je waarschijnlijk wel de hele dag bezig.

blank

Het stukje via het bos is het zwaarst omdat je dan een flink stuk omhoog moet lopen. Daarna valt het wel mee.

blank

Seealpsee is best een mooi meer, maar om het nou één van de mooiste meren te noemen? Ik vond het persoonlijk een beetje tegenvallen. Misschien dat het er indrukwekkender uitziet in de middag, wanneer de zon op het meer schijnt.

blank
blank

Je kunt schijnbaar bootjes huren om het meer op te gaan maar ik heb er geen één gezien. Misschien kan dit alleen in de zomer (wij waren er in september).

blank
blank
blank

Meer hiken in Appenzell

Wil je meer wandelen in Appenzell? Check dan het blog van Yourney Era. Ik heb hier zelf al mijn informatie vandaan gehaald wat betreft hiken in Zwitserland.


Meer Zwitserland

Hiken in Zermatt

Hiken in Grindelwald

Wat kost een reis naar Zwitserland?