Ga naar de inhoud

Zwitserland

Zwitserland is een land in Europa. Het behoort niet tot de Europese Unie maar de economie is er wel sterk aan verbonden. Buurlanden zijn Duitsland, Italië en Frankrijk. Allen hebben een sterke invloed gehad op de cultuur. Zo wordt er Duits, Italiaans en Frans gesproken in Zwitserland. Het land staatverder bekend om zijn prachtige bergen en natuur. In de winter kun je er wintersporten en in de zomer mooi wandelen.

In dit blog lees je meer over Zwitserland en wat ik er gedaan en gezien heb.

Wat is er te doen in Zwitserland?

Appenzell

Grindelwald

Zermatt

Mijn reisroute

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig ben je supersnel in Zwitserland. In minder dan twee uur vlieg je naar Zermatt, Zurich of Geneve. Daar aangekomen kun je een auto huren, de trein pakken of de bus.

Je kunt ook vanuit Nederland helemaal met de trein naar Zwitserland reizen. Maar dan ben je wel een stuk langer onderweg (zo’n 15 uur).

De leukste optie is, naar mijn mening, een roadtrip maken met de auto. Binnen 8 uur rij je van de Randstad in Nederland naar Zurich. Onderweg kun je nog stoppen in Duitsland.

Heb je een visum nodig?

Als EU-burger heb je geen visum nodig. Je moet natuurlijk wel je paspoort meenemen of een identiteitskaart.

Waar verblijf je?

Of je nou veel geld te besteden hebt of weinig. Er zijn genoeg opties voor elk budget. Hotels, hostels, campings en B&B’s.

Toen ik in Zwitserland was verbleef ik vooral in hotels met mijn vriend. Als ik alleen was gaan reizen dan was kamperen een goede optie geweest of een hostel.

Hoe reis je rond?

Je reist makkelijk en flexibel door Zwitserland met de auto. Populaire toeristenbestemmingen kun je ook goed bereiken met de trein of bus.

Zwitserland is niet zo’n groot land dus je bent nooit heel lang onderweg.

Wat voor klimaat heeft Zwitserland?

Zwitserland heeft maar liefst vier klimaten:

  • Hooggebergteklimaat (bergen)
  • Koud landklimaat (middelhoge gebieden)
  • Gematigd landklimaat (lagergelegen delen)
  • Mediterraan klimaat (langs de grens bij Italië)

In de zomer is het er gematigd warm (20 tot 25 graden) en in de winter lekker koud.

Wat is de beste tijd om naar Zwitserland te gaan?

De beste reistijd is van mei tot en met september. De temperatuur ligt dan tussen de 20 en 25 graden en er valt af en toe een bui. Ik was zelf de eerste twee weken van september in Zwitserland en dat was goed te doen. Lekker zonnetje en weinig regen.

Wil je wandelen in de bergen? Neem dan een 3-in-1 jas of een warm vest mee want: des te hoger, des te kouder.

Als je wilt wintersporten dan zijn de maanden januari t/m maart ideaal.

Is het veilig?

Zwitserland is een veilig land. Je kunt er veilig over straat. Wel is het aan te raden om altijd op je spullen te blijven letten. Net als in Nederland.

In de winter is er kans op lawines. Let daar dus goed op als je gaat wintersporten.

Heb je inentingen nodig?

Je hebt geen vaccinaties nodig als je naar Zwitserland gaat. Wel wordt er gewaarschuwd voor teken. Als je gaat wandelen in bosrijk gebied dan is het aan te raden om een pet en lange kleding te dragen.

Is Zwitserland duur?

Helaas wel. Tanken, eten en uitjes, alles is net iets duurder dan in Nederland. Vooral de skiliften (als je gaat hiken of wintersporen) zijn prijzig.

Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Zwitserland?

Met welke valuta betaal je?

Zwitserland ligt in Europa maar zit niet in de Europese Unie. Je betaalt er met Zwitserse franken maar de Euro wordt in veel gevallen ook geaccepteerd.

Wat eten ze in Zwitserland?

Een beetje hetzelfde als in Nederland. Helaas is er voor vegetariërs wel minder keuze. Vooral in bergdorpjes zoals Zermatt staan er veel vleesgerechten op het menu.

In Grindelwald vonden we Café Eiger waar ze lekkere vega burgers en knoflook friet serveren.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee maar een vignet is wel verplicht. Deze kost CHF 40, ofwel € 38 (in 2020). Je kunt het vignet kopen bij de ANWB.