Ga naar de inhoud

Winkelen, eten en uitgaan in Boedapest

Tijdens mijn bezoek aan Boedapest heb ik niet echt Hongaarse gerechten geprobeerd. Het ding is, daar zit bijna altijd vlees in en dat eet ik als vegetariër natuurlijk niet. Maar gelukkig zijn er genoeg plekken waar je als vega gewoon terecht kunt. Lees hieronder waar ik heb gegeten, welk typische Hongaarse snack ik at, waar je goed uit kunt gaan én wat ik vond van het opvallendste winkelcentrum van Boedapest.

Hard Rock Café Boedapest

Tja als je mij kent dan had je deze kunnen verwachten. Waar ik ook ga, als er een Hard Rock Café zit, dan MOET ik erheen. Deze ’traditie’ is denk ik zo’n tien jaar geleden begonnen en blijf ik voortzetten. Het Hard Rock Café is lekker betrouwbaar want ze serveren in elke stad, in elk land dezelfde gerechten. Vega cobb salad for me please!Hard Rock Café Boedapest

De mooiste MacDonalds van Europa

Volgens mijn Time to Momo reisgids is de MacDonalds in Boedapest de mooiste van Europa. Nou dat wilde ik natuurlijk wel even meemaken. Moet zeggen dat het een beetje tegenviel. Ja, het is inderdaad best een mooi gebouw maar ik had er meer van verwacht. Ik kom eigenlijk nooit meer bij de MacDonalds maar soms laat ik me nog wel eens verleiden tot een McFlurry of milkshake.McDonalds Boedapest

Lángos

Een typisch Hongaarse snack is Lángos. Ik at dit tijdens onze trip naar Szetendre. Lángos is eigenlijk een soort van grote, platte oliebol. Die oliebol wordt vervolgens belegd met roomkaas en kaas. Of ui, of ketchup. Wat je wilt. Ik moet zeggen ik heb echt genoten van deze snack. Heerlijk! Helaas niet zo goed voor de lijn.
Lángos Boedapest

Paprika!

Waar je ook kijkt, OVERAL in Boedapest zie je rode paprika’s terugkomen. De paprika houdt wel van een lekker zonnetje en laat die nou net heel veel in Hongarije aanwezig zijn. Op het platteland worden de paprika’s (vooral de rode puntige) in grote hoeveelheden geteeld. Na het oogsten worden ze aan een touw geregen en opgehangen in het zonnetje om te drogen. In de zomer schijnen alle huizen vol te hangen met paprika’s. Ik kocht een klein zakje met de hete variant voor mijn schoonbroer die gek is op spicy food.

Boedapest paprika

Cocktails drinken bij Jardin

Als je op zoek bent naar goed eten of cocktails ga dan naar Dob street. Dit is een hele lange straat met allemaal eettentjes en cocktail bars (en KARAOKE!). De beste cocktails kun je drinken bij Bar Jardin. Niet alleen de drankjes zijn booming, ook de bar zelf ziet er spectaculair uit. Echt een aanrader.

Bar Jardin in Dob Street
Bar Jardin Boedapest Bar Jardin Boedapest
Dob Street
Dob Street Boedapest

Eten en drinken bij Szimpla Kert ruïnepub

Boedapest staat bekend om zijn ruïnepubs. Dat zijn, zoals de naam al zegt, pubs in ruïnes. De bekendste is Szimpla Kert en natuurlijk moest ik daar even heen om te checken wat er nou zo bijzonder aan is. We dronken eerst een cocktail bij Bar Jardin en liepen daarna door naar Szimpla Kert. De avond was nog jong en we konden gewoon doorlopen.
Szimpla Kert Boedapest

Szimpla kert bevindt zich in een gebouw dat inderdaad wel iets weg heeft van een ruïne. Geen vloerbedekking, geen behang of verf. Maar wel een heleboel mensen, lichtjes, muziek en gezelligheid. Ik voelde me meteen thuis. Het pand is best wel groot en boven is een keuken waar je eten kunt bestellen (ook vegetarisch!). Beneden speelde een live band nummers van de Rolling Stones en Bruce Springsteen.

Trek je het even niet meer? Op de eerste verdieping vind je een Oxygen bar. Kun je jezelf even aan het zuurstof leggen.
Szimpla Kert Boedapest Szimpla Kert Boedapest Szimpla Kert Boedapest

Szimpla Kerts is een hele gezellige pub waar jong en oud geniet van een drankje en wat te eten. Er wordt alleen niet heel erg gedanst dus wij vertrokken weer rond een uur of elf. Buiten aangekomen stond er een enorme rij te wachten voor de ingang. Tip is dus, ga vroeg heen!
Szimpla Kert Boedapest

Uitgaan bij Morrisson’s 2

Tijdens mijn bezoek aan Boedapest ben ik één keer uit geweest tot diep in de nacht en dat was bij Morrisson’s 2. Deze club bevindt zich in een pand met meerdere lagen en zalen. Zo is er in de kelder karaoke, jaren 30 en 50 muziek en verderop R&B en House. Op de begane grond draaien ze top 40 muziek in een soort van Cooldown café. Het deed me een beetje denken aan de Karlovy Lazne in Praag.

Morrison's 2 Boedapest
Foto copyright @ Morrison’s 2

Er was zo te zien ook nog een verdieping boven maar daar mochten we van de security niet naartoe. Geen idee of er normaliter meer zalen open zijn. In het midden van het pand hebben ze een soort overdekt terras gemaakt, dat er bij binnenkomst nogal leeg uitzag (niet zoals op de foto hierboven dus). Gaf ons een beetje een ‘wtf doen we hier’ gevoel. Gelukkig was het op de ‘dansvloeren’ een stuk drukker.

Omdat er verschillende soorten muziek wordt gedraaid komen er ook verschillende soorten mensen naar de Morrison’s 2, jong en oud. Maar het overgrote deel is toch zeker wel een stuk jonger dan 30. Dit zie je terug aan de prijzen, de mierzoete cocktails kosten geen drol.

Ik denk dat als je boven een bepaalde leeftijd bent ruïne pubs wat gezelliger zijn. Maar als je komt om te dansen en het niet erg vindt om tussen het jongere grut te staan dan is Morrison’s 2 een goede plek om naartoe te gaan.

Bálna: de grote glazen walvis

Een gebouw dat je zeker niet over het hoofd kunt zien in Boedapest is de glazen walvis, ofwel Bálna. Het gebouw ziet er van de verte echt uit als een walvis en is een ontwerp van de Nederlandse architect Kas Oosterhuis. Het gebouw is gemaakt met als doel een wereldwijde eye catcher te worden, zoals het Opera House in Sydney.
Bálna BoedapestBálna Boedapest

Als het gaat om het ontwerp dan moet dat wel goed komen. Het gebouw valt door het design en gebruik van glas en metaal enorm op. Aan de binnenkant loopt het wat minder goed. Bálna is officieel een winkelcentrum maar er zijn maar bar weinig winkels te vinden. Toen ik er op een maandag ochtend binnen liep was het compleet uitgestorven. Allen het restaurant beneden was open.
Bálna BoedapestBálna BoedapestBálna Boedapest

Het deed me een beetje denken aan The Mall in Utrecht. Beide bijzondere gebouwen maar moeite om winkels te vinden die zich er willen vestigen. Misschien komt het (net als in Utrecht) door de locatie. Bálna ligt nou niet bepaald heel erg dicht bij het centrum. Of misschien zijn de huurprijzen te hoog? Het is jammer want ik denk dat, als er wat commerciële winkels zouden vestigen, het echt wel wat zou kunnen worden.

Maar goed, Bálna is (alleen al voor het design) zeker een bezoekje waard.

De grote markt

In de buurt van Bálna vind je de grote markt. Dit is, zoals de naam al zegt, een hele grote markt waar je eten en kleding kunt kopen. Het deed me heel erg denken aan de grote markten in Sydney, Adelaide en Melbourne. Ik ben er niet heel lang blijven hangen maar als je op zoek bent naar verse vis, vleeswaren, groenten of fruit dan is dit de place to be.
Grote markt Boedapest