Verder naar bericht

Slenteren en feesten in Praag

Dag twee van onze stedentrip in Praag. We liepen te voet naar de Karelsbrug waar we de avond ervoor al even hadden gekeken. Onderweg kwamen we de meest prachtige gebouwen tegen. Als je in Praag loopt is het net alsof je in een museum loopt. Overal kom je mooie dingen. Ondertussen doken we natuurlijk ook af en toe een winkeltje in. Wat je veel ziet (naast magneetjes en de ‘usual tourist stuff’) zijn Matroschka poppen (sommige mooier dan anderen), marionetten en absint. Heel veel absint.
KarelsbrugMatroschka poppenMarionetten

John Lennon Wall in Praag

Na ons tweede bezoek aan de karelsbrug besloten we om naar de John Lennon Wall te gaan. Dit is een lange muur die in 1980 werd versierd met John Lennon geïnspireerde graffiti en teksten van de Beatles. Het was een soort afzetting tegen het communisme in die tijd. De plaatjes op de muur veranderen constant. Er zit dan ook een hele dikke laag op de muur. Sommige toeristen schrijven hun namen erop, wat ik persoonlijk dan weer jammer vind.
John Lennon Wall John Lennon Wall sloten

Gingerbread Museum

Vervolgens leek het me leuk om een bezoekje te brengen aan het Gingerbread Museum. Alleen daar aangekomen bleek dat het nou niet bepaald een museum was. Je kunt er vooral veel kopen. En op bepaalde dagen kunnen kinderen achterin de winkel zelf hun gingerbread creaties maken. Uiteraard kochten we wat om onderweg naar de Praagse burcht (onze volgende stop) op te eten.
Gingerbread museum Praag Gingerbread museum Gingerbread museum

De Praagse Burcht

De Praagse Burcht ligt op een heuvel. Voor mensen die moeilijk ter been zijn iets minder leuk. Eenmaal boven aangekomen moet je door een security check en kaartjes kopen. Als je ten minste alles wilt zien. De meeste toeristische trekpleisters zoals de Sint Vitus Kathedraal en het goudse straatje liggen binnen de burcht. als je geen kaartje koopt kun je dus vrij weinig zien. In eerste instantie leek de rij enorm lang, maar binnen 10 minuten waren we al door de security check heen. En voor de kaartjes stond helemaal geen rij. Kortom: laat je niet afschrikken.
Praagse burcht
Uitzicht vanaf de Praagse Burcht
Uitzicht vanaf de Praagse burcht

Sint Vitus Kathedraal

Het eerste wat we bezochten was de Sint Vitus Kathedraal. In 1344 begon de bouw en 600 jaar later was de kerk eindelijk af. De stijl van de enorme kerk is gotisch en hier en daar vind je renaissance, barok en neogotische stijlen terug. Geweldig voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis dus. In de kerk heb je een goed zicht op de gigantische kleurrijke glas en lood ramen waarvan één raam werd ontworpen door kunstenaar Mucha.
St. Vituskerk St. Vituskerk glas in lood

Het Gouden straatje

Volgende stop: het gouden straatje. Online wordt gezegd dat dit een tourist trap is en dat je het net zo goed kunt vermijden. Dat vind ik niet helemaal waar. Het gouden straat bestaat uit allemaal piepkleine huisjes. Binnenin krijg je een indruk hoe het vroeger geweest moet zijn om zo te leven. En ja, in sommige huisjes zitten winkeltjes. Maar overal in Tjechië vind je dat terug. De legende gaat dat er goudmakers in de huisjes woonde (vandaar de naam het gouden straatje) maar wat zeker is, is dat schrijver Kafka op nummer 22 woonde.
Gouden straatje

Kafka museum

Na ons bezoek aan de burcht besloten mijn vrienden dat het tijd was voor lunch. Alleen ik had nog niet zoveel trek en wilde naar het Kafka museum. Dat leek hun niet zo boeiend dus ging ik solo bewapend met kaart en telefoon op naar het museum. Dat was vrij makkelijk te vinden. Helaas vond ik er niet zoveel aan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook geen werk van Kafka heb gelezen. Maar omdat zijn stijl als nachtmerrie achtig omschreven wordt (en ik fan ben van horror en schrijf voor een horror blog) wilde ik er toch een kijkje nemen. Ik betaalde 7 euro voor de entree en dat is naar mijn mening echt teveel. Er is niet heel veel te zien en wat er te zien is is (naar mijn mening) niet heel boeiend. Zou dit museum dus niet aanraden.
Beelden bij het Kafka museum
Kafka museum

Praagse snack: Trdelnik

Inmiddels was het eind van de middag en ik besloot om weer naar mijn vrienden te gaan die inmiddels in het centrum van Praag waren. Ze verkopen er overal een bepaalde snack, de trdelnik (ofwel schoorsteen), die we héél graag wilden proberen. De snack bestaat uit deeg wat wordt uitgerold in een lange strengel. Die wordt vervolgens om een ijzeren stok gerold en boven het vuur gedraaid. Wanneer het deeg gaar is wordt ‘de rol’ eraf gehaald en door een mix van suiker en kaneel gehaald. Je kunt, als je wil, de binnenkant laten vullen met chocolade, caramel of ijs. Als je in Praag bent moet je dit écht proberen want het is too good not to. Ik weet niet of het echt een typische Tsjechische snack is maar het is in ieder geval erg lekker en ik hoop dat het ook naar Nederland komt.
Trdelnik Praagse snack

Karlovy Lazne

’s Avonds gingen we naar de Karlovy Lazne. De bekenste uitgaansclub in Praag met maar liefst vijf verdiepingen. Elke verdieping heeft een ander thema. Zo heb je de R&B verdieping, de oldies (80’s en 90’s muziek) verdieping en de Dance verdieping. Wij bleven vooral op de Dance verdieping waar ze leuke muziek draaiden. En de drankjes waren goedkoop. Sowieso is eten en drinken in Praag goed te doen. Waar je in Nederland 40 euro zou betalen, betaal je in Praag de helft.

Rond half twee besloten we weg te gaan en namen een Uber terug naar het hotel. Omgerekend 1 euro per persoon. Nou daarvoor ga je natuurlijk niet lopen.
Karlovy Lazne Praag

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.