Verder naar bericht

De Joodse wijk in Praag

Dag drie van onze citytrip in Praag. Inmiddels hebben we al redelijk wat van de Oude stad, Karelsburg en de Praagse Burcht gezien. Tijd voor een bezoekje aan de Joodse wijk. In deze wijk vind je overblijfselen van het vroegere Joodse ghetto. In de Tweede Wereldoorlog woonde er duizenden Joden op elkaar gepropt in de Joodse ghetto’s. Later hebben de Duitsers het ghetto voor het grootste gedeelte platgegooid. Ze bewaarde een klein deel waar Hitler een soort museum van wilde maken. Crazy fuck.

De Joodse begraafplaats

We begonnen onze tour bij de Joodse begraafplaats. Een tip vooraf, koop daar niet je kaartjes. Er staat namelijk een hele lange rij en die kun je makkelijk omzeilen. In een zijstraatje voor je bij de begraafplaats komt zit een informatie center. Hier kun je ook kaartjes kopen, zonder te hoeven wachten. Je kunt vervolgens kiezen voor twee soorten kaarten, die van 20 euro en 12 euro. Ik en mijn vriendin kozen voor die van 12 euro. Mijn andere twee vrienden gingen voor de 20 euro waarbij zij toegang kregen tot de Oud-Nieuw Synagoge. Het ligt er natuurlijk aan wat je precies wilt zien maar ik denk niet dat we iets gemist hebben.
Joodse begraafplaats Praag Joodse begraafplaats in PraagJoodse synagoge

Pinkas Synagoge

Na de entree liepen we meteen door naar de Pinkas Synagoge. Een gedenkplaats voor Tsjechische Joden die in Theresienstadt en andere concentratiekampen zijn overleden. De namen van bijna 80.000 slachtoffers zijn hier op de muren geschreven. Indrukwekkend en triest. De tour gaat verder naar de Joodse begraafplaats. Hier staan grafstenen dicht naast elkaar en door elkaar. In verband met ruimtegebrek liggen de doden in meerdere lagen begraven.
Pinkas Synagoge Praag Pinkas Synagoge Praag

Spaanse Synagoge

Daarna op naar de Spaanse Synagoge. Deze is in 1868 gebouwd en heeft een Moorse stijl. De versieringen aan de binnenkant doen een beetje denken aan het Spaanse Alhambra. Vandaar dat deze Synagoge de Spaanse Synagoge heet.
Spaanse Synagoge Praag Spaanse Synagoge Praag
In de buurt vind je dit beeld van Kafka
Beeld Kafka Praag

Choco café U Cervene zidle

Na ons bezoek aan de Joodse wijk zijn we wat gaan drinken bij het Choco Café U Cervene zidle. Volgens mijn Momo toeristen boekje zouden ze hier meer dan 20 soorten chocolademelk serveren. Met bijvoorbeeld zeezout of rum of nootjes. Nou daar was geen woord van gelogen. De menu kaart toonde verschillende opties. Maar helaas viel het toch een beetje tegen. Ik ging voor de versie met aardbei en banaan en mijn vriendin had de versie met cocosmelk. Maar wat chocolademelk had moeten zijn was meer een pure chocoladereep gesmolten in een glas met stukjes banaan en aardbei. Volgens mij zat er helemaal niets van melk bij. Heel moeilijk om te drinken en zelfs een beetje misselijk makend.
Choco café

Het Mucha museum

Dan maar op naar de volgende attractie: het Mucha museum! Alles in dit museum draait om Alfons Mucha, een kunstenaar die vooral bekend staat om zijn Jugendstil achtige posters die hij onder andere voor het Parijse Theater maakte. Maar hij maakte ook meubels, kostuums, decors en juwelen. Zijn echte passie lag echter bij het creëren van een serie kunstwerken rondom gebeurtenissen uit de Slavische geschiedenis. In 18 jaar tijd maakte hij in totaal 20 schilderijen.

In het Mucha museum hangen alleen Mucha’s posters en één schilderij uit de Slav Epic. Dit schilderij is best wel groot maar waarschijnlijk het kleinste van de hele serie. Voor het complete Slav Epic moet je naar het Nationaal Museum in Praag wat ik, helaas, niet bezocht heb. Maar als je meer into de Jugendstil kunst bent dan zit je goed bij het Mucha museum. Je kunt er ook nog allerlei posters kopen en andere souvenirs.
Mucha museum

Aan het eind van de dag voelde ik me helaas niet zo goed en ben ik terug gegaan naar het hotel. Erg jammer want mijn vrienden gingen eten bij het hotel bij de Be Bop bar en schijnbaar heb ik een zeer goede maaltijd gemist…

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.