Ga naar de inhoud

Gibraltar

Gibraltar is een beetje een vreemde plek om te bezoeken. Het is een eiland wat technisch gezien in Spanje ligt. Je bezoekt het dan ook vanuit Andalusië, Spanje máár het behoort tot Engeland. Er is dan ook een grenscontrole waar je, je paspoort moet laten zien. Zonder paspoort kom je er niet in!
Spanje Gibraltar

Gibraltar korte geschiedenis

In 1704 werd Gibraltar door Engeland veroverd. Het gebied werd vervolgens in 1713 voor altijd overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. Spanje wil graag dat Gibraltar weer bij Spanje gaat horen. Maar de bewoners van het eiland willen dat niet. En er is één soort bewoner in het bijzonder die ervoor zorgt dat Gibraltar Engels blijft: de berberaap.

Op Gibraltar leeft een kolonie berberapen (vandaar dat ze Gibraltar ook wel de ‘apenrots’ noemen). Deze apen zijn ooit op het eiland gekomen door de Britten en volgens een legende blijft Gibraltar in Britse handen zolang de apen op de rots leven.
Spanje Gibraltar

Met een kabelbaan de apenrots op

Je kunt Gibraltar op verschillende manieren bezoeken. Lopend, met een toeristenbusje of met de kabelbaan. Wij namen de kabelbaan omhoog en wandelden daarna naar beneden.
Spanje GibraltarSpanje Gibraltar

Let goed op je spullen want apen stelen alles!

Als je naar boven gaat kun je losse tasjes het best opbergen in een rugzak. Ik was nog geen tien seconden boven of er hing al een aap aan me die dacht dat er wat lekkers in mijn plastic tasje zat. Nadat de aap van de tas afdroop en mij chagrijnig aankeek hebben we het tasje snel in de rugzak opgeborgen. Ga ook vooral geen brood of wat dan ook lopen eten in bijzijn van de apen want dan is het binnen no-time weg. Het kan ook gevaarlijk zijn. Het blijven dieren en dieren kunnen bijten, vooral als ze baby’s met zich meedragen. Voeren van de apen is trouwens verboden. Er staat een boete op van 500 pond!
Spanje Gibraltar
Geen food? Geen foto
Spanje GibraltarSpanje Gibraltar Spanje GibraltarSpanje Gibraltar boze aap met jongSpanje Gibraltar Spanje Gibraltar

Gibraltar grotten

Op de berg zijn allemaal bezienswaardigheden waaronder een gigantische druipsteen grot waar ook wel eens concerten in worden gegeven. Mede dankzij de bijzondere verlichting erg leuk om te bezoeken. Verder is natuurlijk het uitzicht prachtig.
Spanje Gibraltar Spanje GibraltarSpanje Gibraltar

Gibraltar Fort

Natuurlijk moest het eiland beschermd worden tegen aanvallen van buitenaf. Daarom werd er in 1809 een fort gebouwd op Gibraltar. Je kunt het fort bezoeken en vindt er bijvoorbeeld kanonnen die men vroeger gebruikte.
Spanje GibraltarSpanje Gibraltar

Engelse producten en prijzen

Wanneer je de berg afloopt kom je weer in het centrum waar je kunt winkelen. Je hebt dan het gevoel dat je in Engeland bent. Echt alles is Engels. Én er wordt opvallend veel parfum en drank verkocht omdat het eiland tax-free is. We hebben dan ook een foto genomen van het bord van het tankstation waar een belachelijk lage benzine prijs op stond.
Spanje GibraltarSpanje Gibraltar

Eigen luchthaven

Gibraltar heeft ook een eigen luchthaven. Dat is grappig want je moet over de landingsbaan lopen om het eiland op te kunnen. Dus op Gibraltar sta je niet te wachten voor een open brug maar voor een vliegtuig wat moet landen of opstijgen.
Spanje Gibraltar

Ons bezoek aan Gibraltar was één van de leukste dingen die we in Spanje gedaan hebben. Zorg er wel voor dat je jezelf goed insmeert want zo hoog op de berg verbrand je snel!