Ga naar de inhoud

Barcelona

In 2006 ging ik op vakantie naar Blanes aan de Spaanse Costa Brava. Ik maakte toen ook een uitstapje naar Barcelona.

La Sagrada Familia

Denk je aan Barcelona dan denk je natuurlijk aan: Gaudi! Antoni Gaudi was een Catalaanse architect. Hij ontwierp sprookjesachtige gebouwen waar we tot de dag van vandaag nog steeds van kunnen genieten. Het meest kenmerkende voor Gaudi gebouwen zijn waarschijnlijk het gebruik van mosaic en ronde vormen.

Het bekendste gebouw van Barcelona moet toch wel de Sagrada Familia zijn. Een Kathedraal waarvan de bouw in 1882 begon en sindsdien nog steeds gaande is. In 2026 moet het gebouw klaar zijn en opgeleverd worden. De bouw van dit gigantische project heeft dan zo’n 140 jaar geduurd. Natuurlijk ben ik er tijdens mijn bezoek aan Barcelona ook geweest. Ik vond het toen al prachtig en kan niet wachten tot het helemaal af is. Sowieso hou ik van de stijl van Gaudi. Het is speels en kleurrijk. Heel anders dan de saaie en strakke architectuur van tegenwoordig.
Spanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje Barcelona Spanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje Barcelona

Bezoek Gaudi’s huis bij Park Güell

Natuurlijk mocht een bezoekje aan Park Güell niet ontbreken. In dit park, wat eigenlijk een beetje de tuin van Gaudi was, vind je verschillende ontwerpen terug van de architect. En zijn bijzondere huis staat er met onder andere de 2=1 stoel. Park Güell is een fijne locatie om een ochtendje of middag doorheen te slenteren.
Spanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje Barcelona

Casa Batlo

Ben je hierna nog niet Gaudi moe? Dan moet je echt een bezoekje brengen aan Casa Batlo. Dit pand werd in 1904 door Gaudi verbouwd in opdracht van de eigenaar Josep Batllo i Casanovas. Tegenwoordig staat het huis zelfs op de Unesco-werelderfgoedlijst. De binnen- en buitenkant van het huis zijn typerend voor Gaudi. Zo zijn de kozijnen rond in plaats van vierkant en recht. En ook binnen in het huis vind je vloeiende, ronde vormen. Het plafond in één van de kamers lijkt op bewegend water. En ook de deuren zijn niet recht maar rond afgewerkt. Het pand is aan de buitenkant versierd met mosaic en heeft glas in lood ramen. Echt prachtig om te zien.
Spanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje Barcelona

Slenteren op Las Ramblas

Op zoek naar een leuke locatie om doorheen te slenteren? Las Ramblas is een 1200 meter lange boulevard met winkeltjes en eettentjes waar je gezellig rond kunt struinen. Het is een soort verbindingspunt voor openbaar vervoer en passagiers, voetgangers. Het is er dan ook best wel druk. Ik heb hier nog een poster gekocht van Las Ramblas in cartoon vorm. Deze heeft jarenlang op mijn kamer gehangen, tot ik ging verhuizen.
Spanje Barcelona

Camp Nou voor de voetbalfans

Als je voetbalfan bent dan moet je naar Camp Nou. Het voetbalstation en thuiskamp van FC Barcelona. Nu ben ik zelf niet zo’n fan maar mijn vriend wel. Er werd geen wedstrijd gespeeld dus we mochten een stukje het gras op. Verder vind je binnen nog een soort van museum met allemaal memorabilia. Best leuk om te zien.
Spanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje BarcelonaSpanje Barcelona

Lichtgevende fonteinen bij Font Magica

Als de zon ondergaat dan gaan de lichten aan bij Font Magica. Ook wel de Fonteinen van Montjuic of Placa d’Espanya genoemd. Het water van de fonteinen gecombineerd met het kleurenlicht levert een mooi plaatje op. Soms zijn er ook nog muziekvoorstellingen wat het geheel een beetje doet denken aan de fonteinen van Ceasars Palace in Las Vegas. Maar dan in het klein.
Spanje Barcelona
Er is nog véél meer te zien in Barcelona maar wij hadden hier helaas geen tijd voor. Ik moet dus zeker nog een keertje terug naar Barcelona. Misschien in 2026 wanneer de Sagrada Familia af is.