Ga naar de inhoud

Lissabon

In 2009 boekten we een vakantie met Sunweb naar de Algarve in Portugal. We maakten twee keer een uitstapje naar Lissabon. Één keer met Sunweb en één keer zelf met de bus. Omdat het nog best een eindje rijden is vanaf Lagos (waar we verbleven) konden we niet alles zien. Best wel jammer. We hadden beter een nachtje (of twee) in Lissabon kunnen blijven. Maar goed, nu hebben we een reden om nog een keer terug te komen.

Mosteiro dos Jeronimos

Toen we met Sunweb naar Lissabon gingen werden we gedropt bij Mosteiro dos Jeronimos. De bouw van dit klooster startte in 1502 en eindigde in 1580. Sinds 1987 staat het klooster op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is gemaakt van kalksteen in manuelstijl. Dit is een gotische, Portugese stijl waarbij je allemaal verwijzingen terugvindt naar de zee en ontdekkingsreizen.

Men denkt dan ook dat het klooster gebouwd is ter nagedachtenis aan Vasco da Gama. Hij leidde de eerste expeditie van Portugal naar Indië. Door de ontdekking van deze zeeweg werd Koning Manuel 1 uiteindelijk de rijkste koning ter wereld. Nou dat lijkt me inderdaad wel een bedankje waard.

Helaas hebben wij maar een heel klein gedeelte van dit klooster gezien. We zijn er niet helemaal in geweest en daar heb ik natuurlijk enorm spijt van. Dus het eerste wat ik doe als ik nog eens naar Lissabon ga, is het Mosteiro dos Jeronimos bezoeken.

Mosteiro dos Jeronimos
Mosteiro dos Jeronimos
Mosteiro dos Jeronimos
Mosteiro dos Jeronimos

Torre de Bélem

De Toren van Bélem is een verdedigingstoren en net als Mosteiro dos Jeronimos een nagedachtenis aan ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Ook deze bezienswaardigheid staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is één van de populairste toeristenattracties in Lissabon. Natuurlijk ben ik er ook even langs gelopen.

Torre de Bélem

Ponte 25 de Abril

Vanaf de Toren van Bélem heb je uitzicht op de Ponten 25 de Abril (25 april brug). Wow wat lijkt deze brug op de Golden Gate Bridge in San Francisco! Niet zo raar als je weet dat de American Bridge Company ‘m gebouwd heeft. Zij maakten ook de Oakland Bay Bridge in, jawel, San Francisco.

Ponte 25 de abril

Padrão dos Descobrimentos

Ook in de buurt van de Toren van Bélem. Een monument, wederom ter nagedachtenis van ontdekkingsreizigers in de 15e en 16e eeuw. Ik vind het vergeleken met de andere historische werken best wel modern ogen. Net alsof het er niet bij hoort. Maar dat is mijn mening natuurlijk.

Padrao dos Descobrimentos
Padrao dos Descobrimentos

Arco da Rua Augusta

Wanneer je vanaf de Toren van Bélem naar het centrum van Lissabon loopt kom je langs Rua Augusta. In 1755 werd Lissabon getroffen door een aardbeving. Na de wederopbouwing werd de Arco da Rua Augusta gebouwd ter nagedachtenis. Je kunt de poort schijnbaar beklimmen. Wij hebben dit niet gedaan.

Arco Da Rua Augusta

Rossio

Is één van de grootste pleinen in Lissabon. Het plein is vernoemd naar Koning Peter 1 van Brazilië. In het midden vind je ook een zuil met een standbeeld van hem erop.

Rossio

Elevator de Santa Justa

Een stukje verderop loop je langs de Santa Justa lift. Deze lift brengt je van de Santa Justa straat naar het hoger gelegen Carmoplein. De lift is 45 meter hoog en één van de populairste toeristen attracties. Wij zijn er destijds niet in geweest omdat er een gigantische rij stond.

Elevator Santa Justa

Castelo de Sao Jorge

Misschien wel de grootste en mooiste attractie van Lissabon: Castelo de Sao Jorge. Het ligt helemaal bovenop een heuvel. Je kunt erheen met de tram of het lopend doen, zoals wij. Slenterend door de kleine straatjes van Lissabon.

In de 6e eeuw voor Christus was men al bezig met bouwen op deze plek. Daarna is er bijgebouwd, gerenoveerd en heeft het kasteel verschillende functies gehad. Tegenwoordig is het dus een toeristische trekpleister. Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad. Echt een bezoekje waard.

Castelo de San Jorge
Castelo de San Jorge
Castelo de San Jorge
Castelo de San Jorge

Voor de volgende keer

Naast het Mosteiro dos Jeronimos zijn er nog wat andere dingen die ik graag had willen zien in Lissabon. Deze gaan op de TO-SEE list voor de volgende keer:

Bairro Alto

In de jaren 90 een pauperwijk, tegenwoordig de place to be in het bovengedeelte van Lissabon. Ik kan me niet zo goed herinneren of we hier nou wel of niet zijn geweest. Ik heb er in ieder geval geen foto’s van dus ik vermoed van niet. Voor de volgende keer dus maar.

Carmo klooster

Voormalig klooster en tegenwoordig archeologisch museum.

Paleizen

I looooooove castles. Dus volgende keer wil ik echt meer paleizen zien zoals Queluz en Manfra.

Gare do Oriente

Schijnt een giga mooi designed station te zijn. Moet ik ook zien de volgende keer.

Museums

Nu ik wat ouder wordt vind ik het toch ook wel leuk om museums te bezoeken in het buitenland. Zoals het National Coach museum of het MUDE bijvoorbeeld. Volgende keer wil ik dus meer tijd kunnen besteden aan museums in Lissabon.

Kloosters en kerken

Natuurlijk stikt het van de kloosters en kerken in Lissabon. Helaas heb ik er maar weinig van gezien.