Naar de inhoud springen

Wieliczka-zoutmijnen en de oude stad Krakau

Onze tweede dag in Krakau. Vandaag zijn we met een tour naar de zoutmijnen in Wieliczka geweest. Het regende gigantisch en het was enorm koud. Een goede ochtend om onder de grond te spenderen dus! Het duurde best wel lang voordat we naar binnen mochten want ondanks de regen was het erg druk. Eenmaal onder de grond kregen we een tour die ongeveer 1,5 uur duurde.

De mijnen zijn erg oud. Men werkte hier al in de middeleeuwen toen zout eigenlijk een soort goud was. Erg kostbaar en duur. Het was zwaar werk en men had zelfs paarden die 24 uur per dag onder de grond leefden en werkten. Ik denk dat men ook veel vrije tijd had want er zijn allemaal gedeeltes waar beelden staan. Kapels, vloertegels en zelfs kroonluchters. Allemaal gemaakt van zout. Als je aan de muren likt dan proef je het.
Wieliczka-zoutmijn beeldenWieliczka-zoutmijnenWieliczka-zoutmijn kroonluchter Wieliczka-zoutmijn paard

Wieliczka zoutmeer

Er is zelfs een ondergronds zout meer. Vroeger werden daar boottochtjes gehouden. Totdat ergens in 1942 de boot van een groep Duitse soldaten omsloeg en ze er niet meer onder vandaan kwamen. Want in zout water blijf je drijven…
Ik vond het wel mooi om te zien maar toch had ik er iets meer van verwacht. Een groot deel is ook niet open voor publiek en dat is jammer. Aan het eind kun je natuurlijk nog wat souvenirs kopen. Badzout bijvoorbeeld.
Wieliczka-zoutmijnen

Rondwandelen in de ‘oude stad’

Terug in de stad hebben we een stukje van de ‘oude stad route’ gevolgd uit het 100% Krakau boekje. We kochten een typisch Krakause pretzel: de Obwarzanki en liepen langs het Wawel kasteel en de Sint Petrus en Paulus basiliek. Hier waren net twee mensen aan het trouwen dus we konden er niet echt in. Of in ieder geval, dat leek ons een beetje raar dus deden we het maar niet.

Poolse snack: Obwarzanki
Obwarzanki
Het Wawel kasteel met kathedraal
Het Wawel kasteel
Sint Petrus en Paulus basiliek
Sint Petrus en Paulus Basiliek Krakau Sint Petrus en Paulus Basiliek Krakau

De route ging verder langs een oorlogsmonument en het Collegium Maius, één van de oudste universiteiten van de wereld. Je kunt er niet in maar je kunt wel door de tuinen lopen.
Collegium Maius

Rynek Underground

Daarna brachten we een bezoekje aan Rynek underground. Dit ligt onder het Rynek Glowny plein. Hier zie je hoe het er vroeger moet hebben uitgezien en wat ze allemaal hebben opgegraven. Ook hier moet ik weer heel eerlijk zijn: ik vond het niet zo boeiend. Behalve het feit dat sommige mensen onthoofd zijn teruggevonden omdat ze blijkbaar in de middeleeuwen dachten dat vampiers bestonden.
Rynek Underground

Vegetarisch eten in Krakau

Eigenlijk was ik daarna een beetje moe. We besloten wat te gaan eten bij Pod Norenami (wederom een tip van 100% Krakau). ‘Not only for vegetarians’ staat er op de deur. Maar in principe serveren ze er alleen ‘nep vlees’ en veel aziatisch eten. Het was net alsof we terug waren in Japan. Ik had een grote salade en mijn vriend had bami. Helaas sloeg daarna het noodlot toe en werd ik ziek (niet van het eten trouwens).
Pod Norenami

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.