Ga naar de inhoud

Tromso

Tromso is een stadje in het noorden van Noorwegen. Vergeleken met de rest van Noorwegen was Tromso begin 19e eeuw al vrij modern. Mensen liepen er in de nieuwste kleding, je kon er goed eten en er woonden mensen van verschillende nationaliteiten. Daarom kreeg het de bijnaam ‘Parijs van het Noorden’. Op het eerste oog lijkt Tromso misschien een saai plekje waar niet zoveel gebeurd, maar stiekem is dat niet zo. Je vindt er hele goede restaurants en er worden jaarlijks zo’n 50 festivals georganiseerd.

Tromso ligt ten noorden van de poolcirkel waardoor het in de winter (november t/m maart) mogelijk is om het noorderlicht te spotten. De meeste toeristen komen dan ook naar Tromso voor dat doeleinde. Daarnaast kun je in de winter verschillende activiteiten boeken zoals een Husky safari of een snowmobile tour. Dingen die je in Nederland niet kunt doen omdat het hier nooit sneeuwt.

Hoe kom je er?

Ik vloog met KLM van Amsterdam naar Bergen (ongeveer 1,5 uur) en daarna met Wideroe van Bergen naar Tromso (ongeveer 2 uur). Er zijn geen directe vluchten naar Tromso (in 2023).

Je kunt ook de auto pakken maar dan ben je 35 uur onderweg.

Uitzicht vanuit het vliegtuig naar Tromso.
Aankomst met Wideroe vliegtuig op vliegveld Tromso.

Van het vliegveld naar het centrum

Tromso ligt op 15 minuten rijden van het vliegveld Langnes. Je kunt een taxi nemen, de Airport Express bus of de lokale bus (40 of 42).

Prijzen in 2023

De lokale bus is het goedkoopste maar ook druk en er is weinig ruimte voor je bagage. Als je met z’n tweeën bent of meer dan is een taxi voordelig. De Airport Express bus is ideaal voor solo reizigers.

Ik reisde met mijn partner en heb op de heenweg een taxi genomen en op de terugweg de Airport Express Bus. Je kunt een taxi reserveren maar ik heb even naar de online reviews gekeken en schijnbaar komen ze heel vaak niet opdagen of veel te laat. Daar heb je natuurlijk geen zin in als je een vlucht moet halen. Onderweg naar de bushalte (de Airport Express bus stopt op een paar plekken in Tromso) kwamen we ook helemaal geen taxi’s tegen (op de vroege ochtend).

Hoe reis je rond?

In principe kun je alles in Tromso lopend doen. Geboekte activiteiten die plaatsvinden buiten de stad zijn altijd inclusief transfer (of je kunt deze bijboeken).

Een huurauto is eigenlijk alleen handig als je een roadtrip maakt door Noorwegen en verschillende plekken gaat bezoeken. Of wanneer je zelf wilt jagen op het noorderlicht, zonder gids.

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn partner één nacht bij het Enter Backpack Hostel. Daarna gingen we drie nachten naar Senja. Vervolgens kwamen we terug naar Tromso waar we nog drie nachten in een Airbnb verbleven.

Het hostel was prima. We hadden een kamer met eigen badkamer en betaalden € 200 voor die ene nacht. Vrij duur. Zoals alles in Tromso. De Airbnb was een stuk fijner. We hadden een heel appartement voor onszelf en ik betaalde € 552,34. Ook prijzig maar hotels waren nóg duurder.

Onze Airbnb in Tromso. Een prachtig huis gebouwd door de grootouders van de eigenaresse. Ze kwamen uit Denemarken en begonnen een bakkerij in Tromso. We kregen dan ook een vers gebakken brood bij aankomst.

Airbnb in Tromso.

Wat is er te doen?

Er zijn een aantal museums die je kunt bezoeken in Tromso, de kabelbaan is een aanrader en je kunt verschillende tours boeken. Hieronder lees je wat ik heb gedaan in Tromso.

Wandelen door Tromso

In Tromso zelf is niet heel veel te doen. Toch is het wel leuk om een korte wandeling te maken.

Bij dit kleine tentje stond in de middag altijd een lange rij.

Tromso Noorwegen eethuisje.

Op sommige plekken vind je streetart.

Tromso streetart.
Tromso streetart.

Op weg naar onze Airbnb kwamen we langs deze kerk.

Tromso kerk.

En dit prieeltje.

Tromso prieeltje.

Fjellheisen kabelbaan

Het mooiste uitzicht op Tromso heb je vanaf de top van de Storsteinen berg. Deze kun je bereiken met de Fjellheisen kabelbaan. Binnen vier minuten reis je naar 421 meter boven zeeniveau.

Op de Storsteinen berg in Tromso.

De Fjellheisen kabelbaan werd in 1961 gebouwd door Brød­rene Jakob­sens Rederi. Een rederij die zich bezig hield met vissen en polar expedities. De kabelbaan ligt in Solliveien in Tromsdalen. Vanuit Tromso is het ongeveer 35 minuten lopen. Een retourticket kost € 31 (345 NOK).

Met de Fjellheisen kabelbaan omhoog in Tromso.

Op een heldere avond is de Storsteinen berg natuurlijk de perfecte locatie om foto’s te maken van het noorderlicht. Hou er alleen wel rekening mee dat het verschrikkelijk koud kan zijn op de berg. Er is een restaurant aanwezig waar je een beetje kunt opwarmen maar er zijn niet heel veel zitplekken. Daarnaast is het nogal prijzig. Ik betaalde € 5 voor een klein bekertje chocolademelk (poeder).

Het uitzicht op Tromso is prachtig maar er is meer te doen op de Storsteinen berg. Zo kun je er een sneeuwschoentocht boeken, hiken of paragliden. Hoewel de laatste twee vooral plaatsvinden in de zomer.

Lees meer over de Fjellheisen kabelbaan.

Uitzicht op Tromso vanaf de Storsteinen berg.
Op de Storsteinen berg in Tromso.

Arctische kathedraal

Onderweg van Tromso naar de Fjellheisen kabelbaan loop je langs de Ishavskatedralen, ook wel bekend als de Tromsdalen church of de Arctische kathedraal. Het bijzondere gebouw werd ontworpen door architect Jan Inge Hovig. Het gebouw lijkt op een reeks bergen. De voorkant bestaat uit glas waardoor het gebouw ’s avonds heel erg opvalt. Aan de achterkant vind je een glas in lood panorama gemaakt door kunstenaar Victor Sparre.

De Tromsdalen church is een bekend en populair gebouw dat je veel terugziet op foto’s en ansichtkaarten. De kerk was helaas al gesloten toen wij er langs liepen en ik heb deze dus niet van de binnenkant kunnen bewonderen.

Wandelend over de Tromso brug naar Tromsdalen.

Tromso brug.
Tromsdalen kerk, Ishavskatedralen.

De Tromsdalen kerk gezien vanaf de Tromso brug.

Tromsdalen kerk, Ishavskatedralen.

Trollmuseum

Elk land heeft zijn eigen mythen en sagen, legendes en sprookjes. Ik denk dat iedereen wel bekend is met de Noorse goden Thor, Odin en Loki. Maar er is natuurlijk veel meer. Zoals trollen! Deze zijn immens populair in Noorwegen. Je komt ze tegen in elke souvenirwinkel. Bijzonder want het zijn eigenlijk niet hele leuke wezens. Ze stelen vee, vervangen baby’s en ontvoeren mensen. Waarschijnlijk heeft men deze wezens ooit verzonnen om kinderen bang te maken. Zo van, “beter ben je voor het donker thuis want anders pakt een trol je”. Of, “ik zou maar niet naar die plek gaan want daar wonen trollen”.

Twee trollen in een souvenirwinkel.

Tromso Noorwegen trol.

Trollen in het museum

Het Trollmuseum in Tromso is een interactief museum. Er wordt veel gewerkt met augmented reality. Je ziet bijvoorbeeld een soort landkaart waar niks op staat. Maar als je er een tablet voor houdt verschijnt er opeens allemaal informatie. Het museum geeft voornamelijk informatie over trollen maar ook wel over sprookjes en mythen zoals die van de Noorse goden.

Binnen een uurtje heb je alles wel gezien. Toegang kost € 15 (in 2023) wat naar mijn mening wel een beetje aan de prijzige kant is.

Ik fluisterde in het oor van deze trol dat ik graag het noorderlicht wilde zien. En die wens is uitgekomen!

Tromso Noorwegen trol.

Dit was een aardige trol, maar toch moest ik huilen. Lol.

Tromso Noorwegen trol.
Tromso Noorwegen trol.

Noorderlicht tour

Tromso staat bekend als hét noorderlicht stadje en daarom ging ik er heen. Ik heb al eens eerder het noorderlicht gezien in IJsland maar heel vaag en niet zo lang. Tijd voor een herkansing dus.

Je kunt zelf een auto huren en achter het noorderlicht aan gaan maar het is aan te raden om een tour te boeken. De ervaren gidsen weten precies waar je het noorderlicht het beste kunt zien. En wat de beste plek is om foto’s te maken. Soms maken ze ook foto’s voor je of kunnen ze je helpen met de instellingen op je camera.

Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.

Van tevoren boeken of ter plaatse?

Het is lastig om te bepalen of je een noorderlicht tour beter van tevoren kunt boeken of op de dag zelf. Het meest ideale is natuurlijk op de dag zelf. Want dan weet je wat voor weer het wordt en kun je, je kansen beter inschatten. Het nadeel van last-minute boeken is dat de kans groot is dat alle tours al vol zitten. En dan zie je gegarandeerd niks.

Ik zou daarom toch aanraden om de gok te wagen en de tour van tevoren te boeken. Ik boekte een week van tevoren met Wandering Owl via Getyourguide en betaalde € 207,32 per persoon. Dat is vrij duur maar alle goedkopere/ betere tours waren op dat moment al uitverkocht. Het voordeel aan Getyourguide is dat je tot 24 uur van tevoren kunt annuleren/ verplaatsen.

Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.

Op naar Finland

Waarom Tromso de gateway tot het noorderlicht wordt genoemd snap ik eigenlijk niet. Schijnbaar is het er heel vaak bewolkt omdat het stadje aan zee ligt? Op de aurora app zagen we het noorderlicht meerdere malen verschijnen in Finland en Zweden en andere delen in Noorwegen. Maar nooit in Tromso.

Op de dag dat wij de tour hadden gepland was het ook bewolkt. De gids gaf al meteen aan dat we naar de grens bij Finland zouden rijden (Kilpisjärvi, Suomi) omdat de kans om het noorderlicht te zien daar het grootst was. Het zou een lange rit worden van 2,5 uur.

Helaas kwamen twee personen uit de groep 20 minuten te laat aankakken waardoor we moeite hadden om een geschikte parkeerplek te vinden. En het werd nog moeilijker omdat één van die twee personen fysieke problemen had. We konden dus niet bij een heuvel parkeren omdat deze voor haar niet toegankelijk was.

Uiteindelijk besloten we om bij een restpunt voor vrachtwagens te gaan staan. Niet de meest geweldige plek maar we hebben het noorderlicht gezien! Ik had de hoop eigenlijk al verloren maar ons geduld werd beloond. Het was de laatste avond van onze vakantie en dit maakte het helemaal compleet.

Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.
Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.
Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.
Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.
Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.

Tips om het noorderlicht te zien

Ik ging naar Tromso met maar één doel: het noorderlicht zien. Iedereen zegt dat dit nooit het doel van je vakantie moet zijn omdat er geen garantie is dat je het daadwerkelijk gaat zien. Maar toch heb ik het nu al twee keer gezien.

Ik heb een apart blog geschreven over het noorderlicht. Hierin leg ik uit wat het precies is, waar je het kunt zien en hoe je foto’s kunt maken zonder fancy camera.

Check alle tips om het noorderlicht te zien

Noorderlicht Kilpisjärvi, Suomi Finland. Vanuit Tromso.

Snowmobile safari

Een snowmobile safari is één van de leukste dingen die je kunt doen in het gebied rondom Tromso. Ik wilde een tour boeken met Camp Troll omdat zij de beste recensies hadden online maar via Getyourguide was alles al uitverkocht. Toen ben ik naar hun eigen website gegaan en daar kon ik nog wel boeken. Kosten: € 187 per persoon (in 2023).

De dag voor de safari regende en waaide het verschrikkelijk. Ik was er zeker van dat alles geannuleerd zou worden. Maar niets is zo veranderlijk als het weer. ’s Avonds begon het te sneeuwen en de volgende dag was het nog steeds bezig. Perfect voor onze activiteit.

Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.

Hoe kom je er?

Camp Troll ligt op 1,5 uur rijden van Tromso. Het laatste stuk moet je met de ferry doen. Je kunt zelf rijden of een transfer boeken. Ik koos voor de transfer. Vanuit Tromso vertrokken we met een grote bus die ons afzette bij de ferry. Aan de overkant aangekomen werden we opgepikt door minibusjes.

De ferry naar Camp Troll.

Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter. Ferry.

Briefing

Eenmaal bij het kamp aangekomen kregen we eerst koffie, thee en koekjes gevolgd door een korte briefing. Je moet natuurlijk wel weten hoe zo’n sneeuwscooter werkt.

Daarna werden we uitgenodigd om een outfit uit te zoeken. We konden kiezen uit sneeuwpakken, balaclavas, helmen, handschoenen, schoenen en sokken. Geen overbodige luxe aangezien het behoorlijk koud wordt op de scooter.

Alles zag er nieuw uit. Van de pakken en helmen tot de sneeuwscooters. De machines hadden zelfs handverwarming waardoor je handen lekker warm bleven. We waren met een groep van 14 mensen en er gingen drie gidsen mee.

We dronken koffie en thee in deze ’troll hut’.

Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.

Prachtige rit langs de Lyngen alpen

De rit op de scooters duurde twee uur. We zaten met twee personen op een scooter. Halverwege was het mogelijk om van bestuurder te wisselen. Omdat mijn vriend het zo leuk vond besloot ik om hem de volledige twee uur te laten rijden. Ik had deze activiteit ook voornamelijk voor hem geboekt. Hij houdt van auto’s, motors en snelheid. Hoewel dat laatste niet het doel is van de safari. Als je super snel wilt rijden en stunten dan moet je een andere tour boeken.

Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.
Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.
Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.
Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.

De rit voerde ons langs de Lyngen alpen. Ons werd verteld dat mensen in de winter de bergen beklimmen en er dan vanaf skiën. Er zijn geen liften dus ze moeten helemaal omhoog lopen wat ongeveer 3 a 4 uur duurt. Elk jaar overlijden er wel een paar mensen omdat ze bedolven worden onder een lawine.

Lyngen alps in Tromso.
Snowmobile safari Tromso. Sneeuwscooter.

Rendierboerderij bezoeken bij de Sami

De Sami (Sámi, Saami) zijn de inheemse bevolking van het noordelijke deel van het Scandinavische schiereiland Sápmi. Het land van de Sami is geen land maar bestaat uit verschillende gebieden in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Dit volk is eigenaar van alle rendieren in Noorwegen. Ze kwamen er ooit achter dat een rendier best makkelijk te temmen was en daarna hebben ze de beesten eigenlijk hun eigendom gemaakt.

Rendier in Tromso Noorwegen.
Rendieren in Tromso Noorwegen.

Ergens halverwege de 19e eeuw werd de Sami door de Noorse staat hun culturele identiteit ontzegd. Ze mochten hun muziek (joik) niet meer maken, kleiding niet meer dragen en de taal niet meer spreken. Halverwege de 20e eeuw werden de regels teruggedraaid. Sami kinderen leren nu op school Noors en hun eigen taal. En ze krijgen soms dagen vrij zodat ze hun ouders kunnen helpen op de rendierboerderij.

Er zijn twee soorten Sami. Degene die rendieren houden en de groep die aan de kust woont en leeft van de visserij. In totaal leven er 35.000 Sami in Noorwegen. Zo’n 5% daarvan houdt rendieren. Een deel van de Sami leeft op traditionele wijze. Het andere deel gaat liever mee met de moderne tijd. Zo zie je dat sommige fjorden zijn uitgestorven omdat jongeren naar steden zoals Tromso trekken om te gaan werken en leven.

Het is mogelijk om een tour te boeken naar een rendierboerderijen. Je mag de dieren dan voeren en je komt wat meer te weten over de Sami cultuur. Ik boekte via Getyourguide een iets duurdere tour waarbij je ook nog langs de fjorden rijdt. Helaas regende en waaide het verschrikkelijk op de dag van de activiteit. Maar toen we bij de boerderij aankwamen was het droog.

De fjorden in de buurt van Tromso. Ruig en hard.

Fjord in Tromso Noorwegen.
Fjord in Tromso Noorwegen.

De rendieren bij de boerderij.

Sami en rendieren in Tromso Noorwegen.
Rendieren voeren in Tromso Noorwegen.

In de verte komt een groep rendieren aangelopen over het ijs.

Sami en rendieren in Tromso Noorwegen.

In Noorwegen kun je dus rendiervlees eten. Aangezien ik vegetarisch ben heb ik het niet geprobeerd. Volgens mijn vriend smaakt het naar rund.

Rendier in Tromso Noorwegen.

Traditionele Sami outfit. De broek is gemaakt van rendierhuid en de schoenen van zeehonden bont. Dat vond ik niet zo leuk om te horen. Naast zeehonden jagen ze in Noorwegen ook nog op walvissen (samen met Japan). Ik vind dat je andere culturen moet respecteren maar hier trek ik toch wel een streep. Walvis- en zeehondenjacht moet gewoon verboden worden.

Sami en rendieren in Tromso Noorwegen.

Opwarmen in een traditionele Sami hut. Door de rook begonnen onze ogen enorm te tranen. De Sami gidsen hadden nergens last van. Die zijn het natuurlijk gewend.

Sami in Tromso Noorwegen.
Rendieren voeren in Tromso Noorwegen.

Sommige rendieren waren heel brutaal en trokken nog net niet de emmer uit je hand. Andere waren wat schuwer en bleven liever op afstand.

Rendieren voeren in Tromso Noorwegen.

Uitstapje naar Senja eiland

Vanuit Tromso kun je makkelijk een bezoek brengen aan Senja eiland. Omdat hier minder lichtvervuiling is dan in Tromso zou je hier goed het noorderlicht kunnen zien. Mits het weer meewerkt.

Lees meer over Senja eiland

TikTok filmpje Tromso & Senja

blank

Eten en drinken in Tromso

In Tromso zijn een aantal goede restaurants te vinden. Wij zijn alleen naar het Hard Rock Café geweest en Egon. Egon is een leuk restaurant waar je zelf je tafel uitzoekt en het menu pakt. Je bestelt eten aan de bar.

Het HRC is een beetje een traditie geworden. Als we ergens heen gaan en er zit een Hard Rock Café dan gaan we erheen. Eind februari moet je in Tromso een reservering maken. Het hoogseizoen is dan net afgelopen en het boven restaurant wordt gesloten. Het beneden restaurant is erg klein en viel me daarom een beetje tegen.

Lunch hebben we vaak gehaald bij de Backstube bakkerij. Vrij prijzig, net als alles in Tromso, maar wel goed eten.

Hard Rock Café Tromso Noorwegen.
Hard Rock Café Tromso jurk Melanie C.
Hard Rock Café Tromso gitaar Aerosmith.
Hard Rock Café Tromso, Bob Dylan.

Nog meer doen in Tromso

  • Boottocht (van november t/m januari kun je walvissen en orca’s spotten).
  • Polaria museum (informatie over het leven in het noordpool gebied).
  • Polarmuseum (alles over de geschiedenis van Tromso en de noordpool).
  • Tromso museum (informatie over de geschiedenis van Noord-Noorwegen en de Sami).
  • Husky safari (ik heb deze gedaan toen ik naar Senja ging).
  • Wildlife cruise
  • Tour langs de fjorden
  • Ice Bar. Moet je een keer zijn geweest. Ik heb deze ooit in Amsterdam bezocht en vond een herhaling niet nodig.

Meer Noorwegen

Senja eiland

Wat kost een reis naar Noors Lapland?