Ga naar de inhoud

Senja eiland

Senja is een eiland in de provincie Troms og Finnmark in Noorwegen. Het is het tweede grootste eiland van Noorwegen. Er zijn vier gemeenten: Berg, Torsken, Tranoy en Lenvik. Door het gevarieerde landschap wordt het ook wel ‘Noorwegen in miniatuur’ genoemd. Een andere bijnaam is ‘Het eiland van avontuur’. In de zomer kun je er namelijk hiken, vissen, duiken en kayakken en in de winter sneeuwschoenwandelen, walvissen en orca’s spotten, rijden op een slee met husky’s en het noorderlicht spotten (als je mazzel hebt).

Hoe kom je er?

Eerst vlieg je naar Tromso. Vanaf daar kun je de ferry pakken of met de auto naar Senja rijden.

Met de ferry

Vanuit Tromso kun je de Hurtigruten of express boot pakken naar Finnsnes. Hoe lang je vervolgens nog in de bus of auto zit ligt aan de plek waar je verblijft. Ik verbleef in Mefjordvaer en dat was nog bijna twee uur rijden vanaf de ferry (ik boekte een transfer via het hotel waar ik verbleef). Met de bus zou het ongeveer vijf uur zijn (paar keer overstappen).

Tijdschema’s voor de express boot vind je op deze webiste. Vul je vertrekpunt in (Tromso Prostneset Hurtigbatkai) en de eindbestemming (Finnsnes Kai Senja). Ik raad je aan om tickets te kopen in de app: Troms Billet. Dit is iets goedkoper dan tickets kopen op de boot.

Prijs voor een enkeltje: € 26 per persoon (in 2023).

Let op: niet alle ferry’s varen elke dag. Zo zat ik een dag extra op het eiland omdat de Hurtigruten boot die ik wilde nemen niet voer op zondag. Check dus goed het schema voor je vertrekt!

We hadden ietwat vertraging omdat de ferry zich door een laag van ijs moest wurmen.

Ferry van Tromso naar Finnsnes Noorwegen.

Met de auto

Vanuit Tromso is het ongeveer drie uur rijden naar het hart van Senja. Maar dit ligt een beetje aan de weerscondities. Als je in de winter gaat en het sneeuwt heel erg dan duurt het vaak langer. Soms worden wegen afgesloten en dan is het de vraag of je er überhaupt kunt komen.

Hoe reis je rond?

Er rijden bussen op het eiland maar beperkt. Je bent het meest flexibel met een huurauto. Dan kun je gaan en staan waar je wilt en meerdere plekken op het eiland bezoeken.

Wij (mijn partner en ik) verbleven 2 dagen in Mefjordvaer en hadden geen auto. Dan zit je dus echt vast. We hebben ons wel vermaakt maar als ik het opnieuw had mogen doen had ik toch liever een auto gehuurd. Ik denk dat het qua kosten ook niet zoveel uitmaakt. We betaalden namelijk bijna € 200 per persoon voor de ferry tickets en de transfer van de ferry naar het hotel en terug. Daar kun je ook een auto voor huren voor een week.

Waar verblijf je?

Ik was vrij laat met het boeken van een accommodatie op Senja en er was dus beperkt keuze. Mijn oog viel op Mefjord Brygge in Mefjordvaer omdat het goede recensies had op Booking.

Mefjordvaer is een gehucht op een fjord. Er is echt helemaal niks. Geen supermarkt, geen apotheek, geen tankstation. Helemaal niks. Voor eten ben je echt afhankelijk van het hotel. Gelukkig was het eten heel goed bij Mefjord Brygge. Ik zou bijna zeggen cuisine. De bediening was ook enorm vriendelijk. Ook de kamer was prima. Vrij groot en de bedden lagen heerlijk.

Mefjordvaer Senja eiland.
Snowshoeing in Mefjordvaer Senja eiland. Sneeuwschoenwandeling.
Mefjord Brygge Mefjordvaer Senja eiland Noorwegen.

Op de plek van het hotel stond vroeger een visfabriek. Het hotel is ingericht met memorabilia van Mefjordvaer. Zoals oude foto’s van bewoners, radio’s en viswerktuigen. Eigenlijk is het een soort museum en hotel in één.

Mefjord Brygge Mefjordvaer Senja eiland Noorwegen.
Mefjord Brygge Mefjordvaer Senja eiland Noorwegen.

Gezellig zithoekje waar wij graag een boek lazen met een stukje cake erbij.

Mefjord Brygge Mefjordvaer Senja eiland Noorwegen.

Het eten was echt heel goed.

Cake Mefjord Brygge in Mefjordvaer Senja Eiland Noorwegen.

Minpunten

 • Ze vergaten ons op te halen van de ferry en kwamen met een vaag excuus over andere gasten die onze taxi hadden ingepikt.
 • De husky safari (waar ik echt vier keer naar gevraagd heb voor vertrek) kon niet plaatsvinden. Ze zeiden dat het te maken had met het weer maar ze hadden ons hier eerder over kunnen updaten.
 • Er zijn dubbele kosten voor de transfer in rekening gebracht. Uiteindelijk hebben we deze wel teruggekregen.

Op basis van deze ervaring zou ik Mefjord Brygge nog steeds aanraden maar ik zou er met eigen vervoer heen gaan. En zelf je activiteiten boeken.

Wat is er te doen?

Senja staat bekend als eiland van het avontuur maar zonder auto ben je afhankelijk van de activiteiten die je hotel aanbiedt. Ik was er in de winter (februari) en hieronder lees je wat ik wel en niet heb gedaan op Senja.

Het noorderlicht spotten

Ik ging helemaal naar Senja omdat ik dacht dat we hier de beste kans hadden om het noorderlicht te spotten. Er is namelijk vrij weinig lichtvervuiling. Wat ik natuurlijk niet kon weten is dat het in de week dat wij er waren verschrikkelijk slecht weer was. Elke avond bewolking. De aurora app gaf vaak een melding dat er grote kans was om het noorderlicht te zien. Nou, niet in Mefjordvaer.

Normaliter kun je aurora tours boeken maar we besloten dit niet te doen omdat de kans dat we wat zouden zien nihil was.

Drie nachten lang dikke bewolking.

Mefjordvaer Senja eiland.

Walvis en orca boottocht

Walvissen en orca’s kun je van november t/m januari spotten in de wateren rondom Senja en Tromso. Wij waren er in februari en hebben dit dus niet gedaan. Er werden wel boottochten rondom de fjorden aangeboden maar ik vond dit vrij prijzig (€ 126 in 2023) en het waaide gigantisch. Daarom hebben we besloten dit niet te doen.

Husky safari

Als je naar lapland gaat dan wil je natuurlijk op een slee rijden met husky’s. Het is één van de activiteiten die je niet mag missen. Helaas gebeurde mij dat bijna toch. Het hotel dat de activiteit zou regelen verteld me dat de tours plaatsvonden op de dag voordat we aan kwamen en op de dag dat we zouden vertrekken.

Geluk bij een ongeluk, de Hurtigruten ferry die we in de ochtend wilde nemen ging niet. En de express boot voer pas ’s avonds laat. Dus toen konden we toch de husky tocht doen.

De activiteit vond plaats bij Aurora Husky Tours in Moen. Bijna 2 uur rijden vanaf Mefjordvaer. We kregen een korte briefing van één van de medewerkers (je moet vrij veel remmen als je op de slee staat) en we konden (voor wie dat wilde) een pak uitzoeken en warme laarzen. Wij hielden onze eigen skipakken aan. Dat bleek voldoende warm te zijn.

Husky slee in Moen op Senja eiland Noorwegen.

Alaskan husky’s

Aurora Husky Tours heeft zo’n 57 honden. Allemaal Alaskan husky’s (hoewel sommige er misschien niet zo uitzien). De honden trekken in het hoogseizoen vijf dagen per week, twee keer per dag, een slee. Ze hebben twee rustdagen per week. Een slee tocht duurt 1,5 uur dus ze zijn ongeveer 3 uur per dag actief bezig. En dat moet ook wel want het zijn hele actieve honden met veel energie.

Husky's Senja.
Husky's Senja.

Een slee wordt getrokken door vier honden, meestal paartjes (mannetje, vrouwtje).

Husky slee in Moen op Senja eiland Noorwegen.
Husky slee in Moen op Senja eiland Noorwegen.

Toen we aankwamen moest ik even wennen. De honden zaten in kleine hokjes en aan kettingen vast. Er werd flink geblaft. Toen we van start gingen vond ik ze best wel stinken. Maarja, het regende en natte honden stinken altijd. Ik heb zelf geen honden en ik denk dat het dan extra opvalt.

Husky's Senja.

Intensief voor hond én mens

De husky’s hadden er zin in. Ze gingen hard van start. Aan het einde werd dat wat minder. Af en toe stopten we even en dan hapten ze wat sneeuw naar binnen om af te koelen.

Na ongeveer 40 minuten maak je een wissel stop. Dan kan de ander de slee besturen. Mijn vriend ging eerst, daarna ik. Het was ontzettend leuk om te doen. En ook intensief. De honden rennen namelijk veel te hard dus je moet ze constant afremmen. Dat betekent dat je veel op één been staat en dat is best wel vermoeiend.

Husky slee in Moen op Senja eiland Noorwegen.
Husky slee in Moen op Senja eiland Noorwegen.

Sneeuwschoenwandelen

We hadden twee volle dagen in Mefjordvaer en aangezien er niet zo heel veel te doen is hebben we twee dagen een sneeuwschoenwandeling gemaakt van 3 uur. We huurden sneeuwschoenen met wandelstokken bij ons hotel. Je kunt ook een tour boeken maar dat vonden we niet nodig.

Er zijn een paar trails die je kunt volgen maar op dag 1 hebben we maar wat gedaan omdat we de paaltjes niet meer konden vinden. Gelukkig hadden we onze telefoons bij ons met navigatie. Onmisbaar omdat er een aantal meren liggen die je door de sneeuw niet kunt zien. En daar wil je met die kou niet in lopen.

We hebben mazzel gehad met het weer. Het bleef droog en er was genoeg sneeuw om op te lopen. We hadden nog nooit gewandeld met sneeuwschoenen maar het is goed bevallen. Het is erg leuk om te doen.

Mefjordvaer op Senja eiland.
Snowshoeing in Mefjordvaer Senja eiland. Sneeuwschoenwandeling.
Mefjordvaer op Senja eiland.
Snowshoeing in Mefjordvaer Senja eiland. Sneeuwschoenwandeling.
Mefjordvaer op Senja eiland.
Snowshoeing in Mefjordvaer Senja eiland. Sneeuwschoenwandeling.
Snowshoeing in Mefjordvaer Senja eiland. Sneeuwschoenwandeling.

Man Skull Stone

Deze steen heet zo omdat hier in 1930 een schedel van een man werd gevonden. Hoe deze schedel hier terecht is gekomen weet niemand. Men denkt dat de man aan het bergbeklimmen was en misschien onder de rots is gaan liggen als bescherming tegen de wind en sneeuw.

Mefjordvaer rots.

De Huldra

We kennen allemaal wel het verhaal van Adam en Eva en hoe zij uit het paradijs werden verbannen door god. Maar wat gebeurde er daarna met het stel? Ze kregen een hoop kinderen. God zei tegen Eva dat hij haar op een dag zou bezoeken. Dat vond Eva leuk maar ze schaamde zich een beetje omdat ze zoveel kinderen had gekregen. Dus toen god op bezoek kwam besloot ze de helft te verbergen in het bos. God kwam dus langs en vond haar kinderen prachtig. Hij vroeg haar “maar is dit alles? Heb je niet meer kinderen?” waarop Eva antwoordde “nee”. God zei “oké dan blijven allen die verborgen zijn vanaf nu voor altijd verborgen in het bos en de rotsen. Zij zullen zich slechts af en toe tonen aan mensen”. En zo is het Huldra volk ontstaan.

Mefjordvaer sneeuw.

Het is gevaarlijk om verliefd te worden op een Huldra vrouw. De legende gaat dat een man uit Senja ooit verliefd werd op een Huldra. Toen hij haar verliet werd hij vervloekt. Ze zei “Jij zult nooit je vrouw liefhebben”. En zo gebeurde het. Hij werd mentaal zwak begaafd en het duurde een eeuwigheid voordat hij een vrouw vond. En zoals de Huldra had voorspelt was er geen liefde tussen de twee.

De hut van de Huldra (die zit boven op het dak).

Snowshoeing in Mefjordvaer Senja eiland. Sneeuwschoenwandeling.

Changelings

In Noorwegen geloofde men dat als kinderen vervelend waren of er raar uitzagen, ze verwisseld waren door de Huldra. Je kon een kind alleen beschermen door het te laten dopen. Ik denk dat dit specifieke verhaal is verzonnen door de kerk.

Deze Huldra toonde zichzelf. Had van mij niet gehoeven. Brrrrrr.

Mefjordvaer trol.

Wat kost een reis naar Senja?

We waren 3 dagen op Senja eiland en hebben per persoon € 748,60 uitgegeven. Vooral de kosten voor het vervoer (transfer en ferry) vond ik erg hoog.

 • Ferry Tromso – Finnsnes: € 26.
 • Transfer Finnsnes – Hotel: € 54.
 • Hotel – 3 nachten: € 212,60.
 • Eten en drinken 2, 5 dag: € 140.
 • Huur sneeuwschoenen 2 dagen: € 54.
 • Sauna 2 uur: € 13.
 • Husky tour: € 223 (inclusief transfer Mefjord Brygge – Moen en Moen – Finnsnes. Zonder transfer betaal je € 123).
 • Ferry Finnsnes – Tromso: € 26.

Senja of Tromso?

Ik ging naar Senja voor het noorderlicht en heb het niet gezien. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik de hele trip naar dit eiland echt de moeite waard vond. Als ik de reis naar Noors Lapland opnieuw mocht doen dan zou ik gewoon een week naar Tromso gaan en daar alle activiteiten boeken (husky tour met Camp Troll bijvoorbeeld).

Als je houdt van extreme rust en stilte dan is Senja wel echt een aanrader.

blank

Meer Noorwegen

Tromso

Wat kost een reis naar Noors Lapland?