Noorwegen is een land in Noord-Europa. Het grenst aan de ene kant aan de Noorse zee en aan de andere kant aan Finland, Zweden en Rusland. Het is naast IJsland en Kazachstan het dunbevolktste land van Europa. Er leven ‘maar’5,5 miljoen mensen (in 2021).
Noren verdienen hun geld met scheepvaart, handel en ze hebben gas- en olievelden. Het is een rijk land. Samen met Luxemburg en Zwitserland staat het in de top 3 van meest ontwikkelde landen ter wereld.
Noorwegen trekt jaarlijks vele toeristen die vooral naar het land komen om te genieten van de mooie natuur. Je kunt in Noorwegen goed wandelen en het bijzondere noorderlicht spotten.
Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in Noorwegen.
Wat is er te doen in Noorwegen?
Hoe kom je er?
Je kunt vliegen naar verschillende steden in Noorwegen of de auto pakken. Vanuit Amsterdam is het zo’n 15 uur rijden naar Oslo. Met het vliegtuig doe je er 1,5 uur over.

Heb je een visum nodig?
Als Nederlander heb je geen visum nodig om Noorwegen te bezoeken. Je moet wel je paspoort of een ID-kaart meenemen.
Waar verblijf je?
Dat ligt eraan waar je heen gaat. Over het algemeen zijn er in Noorwegen genoeg verblijven te vinden via Airbnb of Booking.com. En in de zomer kun je er kamperen.
Als je naar Tromso gaat in het hoogseizoen dan is het aan te raden om je verblijf ruim van tevoren te regelen.
Onze Airbnb in Tromso.

Hoe reis je rond?
Het meest flexibele en snelste manier om door Noorwegen te reizen is met eigen auto. Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer (bus of trein) maar dat duurt vaak wat langer. Sommige delen van het land kun je alleen met het vliegtuig of de boot (ferry) bereiken.
Wat voor klimaat heeft Noorwegen?
Noorwegen heeft drie klimaten: ijsklimaat (bergen en kustgebieden), sneeuwklimaat (midden en noord) en een warm en vochtig klimaat (zuiden).
Aan de kust is het vaak iets warmer dan in het binnenland omdat de warmte wordt tegengehouden door de bergen.
Wat is de beste tijd om naar Noorwegen te gaan?
Dat ligt er een beetje aan wat je wilt doen en zien.
Zomer
In de zomermaanden, mei tot en met september, is het warm en lekker lang licht. Perfect om te wandelen in de bergen, dorpjes te bezoeken en te genieten van het prachtige groene landschap.
In de zomer gaat de zon een aantal weken niet onder in Noord-Noorwegen. Dit fenomeen heet middernachtszon. Het komt voor tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel.
Op Spitsbergen duurt de middernachtzon het langst. Hier gaat de zon tussen 20 april en 22 augustus niet onder.
Winter
Noorwegen is een land van tegenstellingen. In de zomer is het er heel lang licht, in de winter (oktober t/m april) is het er heel lang donker. Noord-Noorwegen (Lapland) is de perfecte wintersport locatie. Dan bedoel ik niet skiën of snowboarden maar rijden op een slee met husky’s of rendieren. Of sneeuwschoenwandelen of op een sneeuwscooter door de sneeuw crossen. Daarnaast is Noors Lapland één van de beste plekken om het noorderlicht te spotten.
In de winter kun je wel last hebben van het weer. Sneeuwstormen bijvoorbeeld waardoor activiteiten niet door kunnen gaan of vliegreizen worden geannuleerd. Toen ik in februari in Tromso was regende het heel erg. Dat was blijkbaar heel uitzonderlijk voor die maand.

Voor- en najaar
De lente en herfst zijn ook goede tijden om naar Noorwegen te gaan. Wel is het weer in deze maanden vrij onvoorspelbaar. Zo heb je bijvoorbeeld meer kans op regen. En de temperatuur ligt lager dan in de zomer.
Is het veilig?
Noorwegen is een veilig land. Je kunt het vergelijken met Nederland. In grote steden zul je wat meer op je spullen moeten letten dan in kleine plaatsjes.
Het weer creëert soms wel onveilige situaties. Vooral in de winter wanneer de wegen glad zijn en er kans is op lawines.
Heb je inentingen nodig?
De GGD raad voor Noorwegen een vaccinatie aan tegen Tekenencefalitis. Maar het ligt er een beetje aan waar je precies naartoe gaat en wanneer.
Met welke valuta betaal je in Noorwegen?
Noorwegen is geen EU-land en je betaalt er dus niet met de euro maar net de Noorse kroon. Het is niet nodig om van tevoren cash geld te pinnen. Je kunt bijna overal betalen met je pinpas of creditcard.
Is Noorwegen duur?
Helaas wel. Noorwegen, Zwitserland en IJsland zijn de drie duurste landen van Europa. De prijs ligt er gemiddeld 35% hoger dan in Nederland (in 2019).
In de zomer kun je geld besparen door te gaan kamperen. Of je kunt in zogenaamde kampeerhutten verblijven. In de winter zou ik kiezen voor een Airbnb of (als je alleen reist) een hostel.
Daarnaast kun je geld besparen door eten te kopen bij de supermarkt. Moet je alleen wel een verblijf hebben met een keuken.
Meer weten? Lees: wat kost een reis naar Noors Lapland?
Wat eten ze in Noorwegen?
Noorwegen ligt aan de Noorse zee en daarom is het logisch dat er veel vis gegeten wordt. Ik heb nog nooit zoveel vis gegeten als toen ik in Noorwegen was. Ik ben eigenlijk vegetariër maar omdat de vega opties ietwat gelimiteerd waren heb ik ook af en toe zalm en kabeljauw gegeten.
Naast vis eet men ook rendier in Noorwegen en eland, hert en lam. Ook houden ze van kaas. Brunost bijvoorbeeld. Bruine kaas gemaakt van koe- of geitenmelk.
Een typisch Noors drankje is Aquavit. Het wordt gemaakt van aardappels en heeft een minimaal alcoholpercentage van 37,5%! Er zitten ook traditionele kruiden in zoals karwijzaad, dillezaad, venkelzaad, steranijs en korianderzaad. Het drankje wordt vaak gedronken bij feestdagen of speciale gebeurtenissen.
Ik heb vooral veel zoet eten uitgeprobeerd in Noorwegen, zoals de cake hieronder en de Kokosboller. Een soort marshmallow overgoten met chocolade en kokosnoot. Lijkt een beetje op onze Nederlandse ‘zoenen’.


Welke taal spreken ze in Noorwegen?
In Noorwegen spreekt men Noors. Mensen die tot de Sami cultuur behoren spreken Noors en hun eigen taal.
Heb je een internationaal rijbewijs nodig in Noorwegen?
In Noorwegen kun je gewoon een auto huren met je Nederlandse rijbewijs. In sommige steden, zoals Bergen en Oslo heb je milieu zones. En voor sommige wegen moet je tol betalen. Meer informatie over autorijden in Noorwegen vind je op de website van de ANWB.
Geschiedenis en cultuur
- De oudste menselijke resten die gevonden zijn in Noorwegen dateren uit 10.500 jaar voor Christus. Er zijn stenen werktuigen gevonden en sporen van bewoning. Zo’n 4000 jaar voor Christus kwam er een nieuwe groep mensen naar Noorwegen: rendierjagers.
- Uit de resten is gebleken dat de Noren handel dreven met de Romeinen. Dit stopte echter toen het Romeinse rijk uit elkaar viel.
- In Noorwegen woonden ook Vikingen (van 800 tot 1066). Vikingen waren echte wereldreizigers. Ze hadden schepen waarmee ze overal naartoe voeren. Er werd gehandeld maar ook geplunderd en oorlog gevoerd. In die tijd ontstond ook de Noorse monarchie.
- Rond de elfde eeuw werd het Christendom ingevoerd in Noorwegen. Koning Olaf II wilde graag dat de Vikingen zich zouden bekeren maar dat ging niet helemaal goed. Hij werd vermoord.
- Rond het einde van de elfde eeuw kwam er een einde aan de Vikings tijd toen koning Harald Sigururdsson met zijn Viking leger onsuccesvol Engeland probeerde te veroveren.
- Noorwegen is nog even een provincie van Denenmarken geweest en onderdeel van Zweden voordat het in 1905 onafhankelijk werd.
- Tot twee keer toe werd het EU-lidmaatschap afgewezen. Noorwegen is dus geen EU-land.
Walvis- en zeehonden jacht
Noorwegen is het enige land dat samen met Japan nog jaagt op walvissen. En ze jagen ook op zeehondjes. Je kunt schoenen van zeehondenbont kopen in de souvenirwinkels. Dit maakt het land vrij controversieel.
De Sami
De Sami zijn de oorspronkelijke inheemse bevolking van Lapland. Ze bestaan uit twee groepen: de rendierhouders en de vissers. Vroeger konden de Sami vrij rondreizen tussen Finland, Zweden en Rusland. Tegenwoordig wonen de meeste Sami in Noorwegen (50 duizend) en Zweden (20 duizend). Slechts een klein deel leeft in Finland (6 duizend) en Rusland (tweeduizend).
De Sami hebben hun eigen cultuur en taal. Helaas is veel daarvan verloren gegaan toen het halverwege de 19e eeuw door de staat verboden werd. Eind 20e eeuw werd deze regel teruggedraaid. Op school leren Sami kinderen nu weer de taal van hun volk (naast Noors) en ze krijgen vrij om hun ouders te helpen op de rendierboerderij. Toch is het lastig om de cultuur te behouden wanneer de meeste jongeren normale banen hebben en in (grote) steden wonen. Sommige fjorden zijn compleet uitgestorven omdat jongeren zijn weggetrokken.
Als toerist kun je een rendierboerderij bezoeken wat ik zeker zou aanraden. Je kunt dan ook de traditionele joik (zang) horen.
Een Sami rendierboer in traditionele outfit.
