Ga naar de inhoud

Weekendje Rotterdam

Rotterdam is, na Amsterdam, de tweede grootste stad van Nederland. Dankzij de gunstige ligging, aan de mond van de rivier de Rijn, kon Rotterdam uitgroeien tot de grootste havenstad van Europa. Jaarlijks worden er 470 miljoen ton goederen verscheept. Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in de rivier de Rotte. Koosnaampjes zijn ‘Roffa’, ‘Rotjeknor’ en “010′.

Helaas werd de stad in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd. Bijna alles moest opnieuw opgebouwd worden. Dat was veel werk maar bracht ook kansen met zich mee. Vooral op architectonisch gebied onderscheidt Rotterdam zich van andere steden. Denk aan de bijzondere kubuswoningen of de Erasmusbrug. En dankzij alle skyscrapers wordt het inmiddels ook wel ‘Manhattan aan de Maas’ genoemd.

Rotterdam is de thuisbasis van voetbalclub Feyenoord. Aartsvijand van het Amsterdamse Ajax. Beide clubs hebben ‘koosnaampjes’ voor elkaar. Zo worden de Feyenoord fans ook wel kakkerlakken genoemd. Dat klinkt negatief maar de Rotterdammers zien het zelf als een soort compliment. Kakkerlakken zijn namelijk niet uit te roeien. Ze blijven maar terugkomen wat synoniem staat voor standvastigheid.

Rotterdam Erasmusbrug

Hoe kom je er?

Rotterdam is vanuit het hele land goed te bereiken met de auto of trein.

Tip: Parkeren in de stad is duur (€ 10 tot € 20 per dag). Wil je niet zoveel betalen? Zet dan je auto bij een P&R parkeergarage buiten het centrum en reis verder met het openbaar vervoer. In de meeste gevallen is parkeren dan gratis. Een goede optie is bijvoorbeeld P&R Meijersplein. Met de metro stat je binnen 15 minuten in hartje Rotterdam.

Rotterdam Centraal Station

Waar verblijf je?

Ik boekte een grote tweepersoons kamer bij The James Hotel, het centrum van Rotterdam. Er werd geen ontbijt geserveerd maar er was wel een klein winkeltje waar je yoghurt, ijs en snacks kon kopen. De kamer beviel verder goed. De bedden waren fijn en het was er, op wat verkeersgeluiden na, lekker rustig. Je kunt je auto ondergronds laten parkeren (kosten: € 20 per dag in 2021).

Wij betaalden voor drie nachten € 260 (in 2021).

Hoe reis je rond in Rotterdam?

Rotterdam heeft een goed metronetwerk waar je met je OV-chipkaart gebruik van kunt maken. Geen zin on zoveel onder de grond te zitten? Je kunt ook een fiets huren of kiezen voor een deelscooter. Op verschillende plekken in de stad vind je elektrische Felyx en Go Sharing scooters. Om deze te huren moet je eerst een app downloaden en daar je (betaal)gegevens aan koppelen. Vervolgens kun je een scooter uitkiezen en unlocken. Voor de huur van een deelscooter betaal je ongeveer € 9 per uur (in 2021).

Geen zin om veel geld uit te geven? Ga dan lopen! De meeste toeristische attracties zijn makkelijk ter voet te bereiken.

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in Rotterdam. Hieronder vind je tips voor als je een weekendje weg gaat.

Museumpark

Amsterdam heeft het Museumplein en Rotterdam heeft het Museumpark. Het park was vroeger eigendom van de familie Hoboken. Zij woonden in een villa waar nu het Historisch Museum in is gevestigd. In het park staan verschillende kunstwerken waardoor het fungeert als openlucht museum.

Andere museums die je hier vindt: Het nieuwe instituut, Museum Boijmans van Beuningen, Het Chabot Museum en de Kunsthal.

Depot Boijmans van Beuningen museum Rotterdam

Kunsthal

De Kunsthal Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en werd tussen 1988 en 1989 ontworpen door de beroemde architect Rem Koolhaas. In de zeven hallen die het gebouw telt wordt moderne kunst tentoongesteld.

In de periode dat ik erheen ging waren de COVID 19 maatregelen nog van toepassing. Je moest van tevoren kaarten reserveren en een mondkapje dragen. Ik had verwacht dat het door de maatregelen rustig zou zijn maar niets bleek minder waar. Het was eigenlijk best druk.

Wat betreft de kunst, het moet een beetje je ding zijn. Toen ik er was waren er verschillende tentoonstellingen.

De Kunsthal in Rotterdam

Youthquake

Gaat over het verlangen naar de eeuwige jeugd en hoe dat terug komt in de mode en media. Alles draait eigenlijk om jong zijn. En je ziet dat steeds meer ouderen zich jonger gaan gedragen en kleden. Bijvoorbeeld aan fashion icoon Iris Apfel.

Poster van Iris Apfel in de Kunsthal Rotterdam
Elmo kostuum in de Kunsthal Rotterdam
Hello Kitty kostuum in de Kunsthal Rotterdam
Kostuum in de Kunsthal Rotterdam

We are animals

Verkent verschillende facetten binnen de relatie tussen mens en dier. En de manipulatie van de mens op andere diersoorten.

Kunst in de Kunsthal Rotterdam
Kunst in de Kunsthal Rotterdam
kunsthal kunst vlinder
Kunst in de Kunsthal Rotterdam
Kunst van Paul McCarthy in de Kunsthal Rotterdam

This is Hallstatt, kein museum!

Bestaat uit een foto expositie van het dorpje Hallstatt in Oostenrijk. Miljoenen toeristen (voornamelijk uit Azië) overspoelen jaarlijks het kleine dorpje met hun selfiesticks en camera’s. Waarom? Omdat het dorpje er zo sprookjesachtig uit ziet. Het gerucht gaat dat Hallstatt de inspiratiebron was voor Arendelle, uit de Disneyfilm Frozen. Sindsdien komen er nóg meer toeristen naar Hallstatt.

Fotograaf Hans Wildschut heeft foto’s gemaakt van vóór en na de Coronapandemie. Je ziet duidelijk het verschil. Voor de bewoners van het dorp is het lastig. Ze kunnen de toeristen inmiddels wel schieten maar het is de enige inkomstenbron.

Bijmans van Beuningen Museum

Tijdens mijn bezoek aan Rotterdam ben ik alleen naar de Kunsthal geweest. Ik had wel naar het Boijmans van Beunigen museum gewild maar het was dicht wegens renovatie. We konden wel de buitenkant van het nieuwe depot bewonderen. Geen straf voor het oog!

Depot Boijmans van Beuningen museum Rotterdam

Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een bekend Rotterdams icoon. Het verbindt de de Kop van Zuid met Katendrecht. De brug is ontworpen door architect Ben van Berkel en werd in 1996 officieel geopend door Koningin Beatrix.

De brug is 284 meter lang, 139 meter hoog en heeft door zijn bijzondere ontwerp de koosnaampjes ‘de Harp’ en ‘de Zwaan’ gekregen.

Geinig feitje: Katendrecht was vroeger een beetje louche plek. Het wemelde er van de prostituees en criminelen. Daarom kreeg de brug er in 2012 een extra koosnaam bij: ‘het Hoerenlopertje’.

Erasmusbrug Rotterdam

Euromast

De Euromast werd in 1960 gebouwd ter gelegenheid van de Floriade, door architect H.A. Maaskant. De Euromast is 185 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw in Rotterdam. Op de top vind je de Space Tower die helemaal naar het topje gaat en rond draait. Deed me denken aan de pagode van de Efteling.

Nadat je van het uitzicht over heel Rotterdam hebt genoten kun je een kopje koffie drinken in het restaurant. Daredevils kunnen op bepaalde dagen van de toren abseilen of ziplinen. Het is jammer dat ik last heb van hoogtevrees anders had ik het vast gedaan.

De Euromast in Rotterdam
Bloemen in het park bij de Euromast Rotterdam
Uitzicht op Rotterdam vanaf de Euromast
Uitzicht op Rotterdam vanaf de Euromast
Op de Euromast in Rotterdam
Abseilen van de Euromast in Rotterdam

Markthal

De Europese regels voor de verkoop van vlees en kaas in de buitenlucht zijn streng. Daarom besloot Rotterdam om de Markthal te bouwen. De uniekste versmarkt ter wereld, ontworpen door architectenbureau MVRDV. De vorm van het gebouw is bijzonder, een soort hoefijzer. Maar de binnenkant is misschien nog wel spectaculairder. Kunstenaar Arno Coenen creëerde het grootste kunstwerk in Nederland: de Horn of Plenty. Met een oppervlakte van 11.000m2 en de heldere kleuren is het niet vreemd dat het ook wel de Sixtijnse kapel van Rotterdam wordt genoemd.

In de markthal draait het om eten. Je kunt er Boba tea scoren, corndogs, Turkse pides, worst, kaas, olijven, snoep, patat, hamburgers, sushi en ga zo maar door. Ook zit er een Holland & Barrett en een supermarkt.

Markthal Rotterdam
Markthal Rotterdam

Eten in Rotterdam

Er zijn genoeg leuke plekken in Rotterdam waar je goed kunt eten. Bijvoorbeeld:

  • Supermercado (Mexicaans en cocktails)
  • Amehoela
  • Breakfast in Rotterdam HQ (ontbijt)
  • Op het dak
  • Di Vicini (pizza)
  • Bird
  • Backyard
  • Dudock
  • Mr. Nonno (ontbijt)
  • Williams Kanteen (ontbijt/ lunch)

Ik ben zelf naar Supermercado geweest en heb een keer take out besteld bij The Harvest. Lunchen deden we bij de Markthal en Bagels & Beans. Ontbijt hebben we overgeslagen.

Mexicaans bij Supermercado.

Eten bij Supermercado Rotterdam

Pide eten in de Markthal.

Pide eten in de Markthal Rotterdam

Gasfabriek

Vlakbij de Markthal vind je de Gasfabriek. Een groot wit gebouw met knalgele buizen. Is het een museum, een winkelcentrum, een kantoor? Nee, het is de Centrale Bibliotheek! Ook wel bekend als de Ijstaart, Buisbaby, Sneeuwberg en stofzuiger. Rotterdammers geven aan alles een koosnaampje. Een wat meer verfijnde vergelijking is Centre Pompidou in Parijs.

Kubuswoningen

Naast de Gasfabriek vind je de Kubuswoningen. Ook wel het Blaakse Bos genoemd omdat de woningen (38 stuks) op palen zijn gebouwd en het station dat in de buurt ligt Blaak heet.

De kubuswoningen werden begin jaren 80 door architect Piet Blom ontworpen. Het kleurrijke ontwerp was een tegenreactie op de saaie, grijze architectuur die in die tijd gelden was.

Ben je benieuwd hoe zo’n kubuswoning er van de binnenkant uitziet? Bezoek dan het Kubuswoning museum of blijf een nachtje slapen bij Kubuswoning Stay Okay.

Kubuswoningen in Rotterdam
Kubuswoningen Rotterdam
Interieur kubuswoning Rotterdam
Kubuswoningen in Rotterdam

Museum 40 – 45 NU

Dit museum heeft een grote collectie spullen uit de Tweede wereldoorlog waar vaak bijzondere verhalen aan vast zitten. Bijvoorbeeld een kinderwagen waarin een moeder wapens vervoerde. Ze gaf haar kind expres te weinig eten waardoor het heel erg moest huilen. Ze dacht dat de kans daardoor kleiner was om gecontroleerd te worden door de Nazi’s. Dat klopte inderdaad maar de vrouw ontwikkelde na de oorlog een ontzettend schuldgevoel. Omdat ze haar kind had uitgehongerd en had betrokken bij zulke gevaarlijke acties.

Ik vond het zelf een enorm indrukwekkend museum. Het is niet super groot maar ik kwam toch tijd tekort (omdat ik alle filmpjes wilde zien en alle bijschriften wilde lezen).

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de stad Rotterdam en de Tweede Wereldoorlog dan mag een bezoek aan dit museum (dat is ontstaan uit een privé collectie) zeker niet ontbreken.

Museum 40 - 45 Nu Rotterdam
Museum 40 - 45 Nu Rotterdam
Museum 40 - 45 Nu Rotterdam pistolen

Streetart spotten

In Rotterdam zijn veel gebouwen versierd met streetart. Je kunt een app downloaden, een tour boeken (niet mogelijk in Corona tijd) of het openlucht Rotterdam Streetart Museum bezoeken. Ik deed het laatste maar de enige streetart die ik heb gezien is een piece van Vincent Vega uit Pulp Fiction (in de West-Kruiskade). Dat gezegd hebbende ik heb niet door alle zijstraatjes gelopen en daar is het waarschijnlijk mis gegaan.

Streetart Rotterdam

Beeldenroute

Op de Westersingel, die China Town met het Museumkwartier verbindt, ligt de Beeldenroute Westersingel. Een wandeling over de statige singel voert je langs 17 kunstwerken van grote beeldhouwers zoals Rodin, Carel Visser, Joel Shapiro en Umberto Mastroianni.

Ik heb de route zelf niet gevolgd maar kwam wel langs het beruchte Santa Claus beeld op het Eendrachtsplein. Dit beeld van een kerstman is gemaakt door Paul McCarthy in 2001 in opdracht van de Internationale Beelden Collectie. Het beeld houdt een kerstboom vast maar het lijkt meer op een sekstoy. En zo kwam aan zijn koosnaam “Kabouter Buttplug”.

Santa Claus Rotterdam

Een ander leuk beeld vind je aan de andere kant van Rotterdam, bij de Schiedamseweg. De Bospoldervos is gemaakt door beeldend kunstenaar Florentijn Hofman. Het beeld is zestien meter lang en tien meter hoog. Het dankt zijn naam aan de wijk Bospolder-Tussendijken. In het verleden bestond dit gebied uit bos, polder en dijken.

De gigantische vos (een ode aan de natuur) heeft een plastic zak in zijn bek. In de tijd dat de kunstenaar het beeld maakte was de ban op plastic tasjes veel in het nieuws. Vandaar dat de vos een plastic tas draagt. Om boodschappen te doen bij de nabij gelegen markt misschien?

De Bospoldervos in Rotterdam

Shoppen

In Rotterdam kun je goed shoppen. Het bekendste gebied is de koopgoot. Hier vind je enorm veel winkels en eettentjes.

Ben je op zoek naar unieke dingen? Dan raad ik je aan om de winkel van een Rotterdamse ontwerper te bezoeken. Zoals Susan Bijl bijvoorbeeld die hele leuke, duurzame tassen ontwerpt die ook nog eens waterdicht zijn.

De Kuip

Ik kan dit blog natuurlijk niet eindigen zonder iets over het Feyenoord Stadion, ofwel de Kuip, te hebben gezegd. Het stadion werd ontworpen door architect Leendert van der Vlugt en men begon in 1935 met de bouw. Op 27 maart 1937 werd het stadion geopend.

Er worden dagelijks tours gegeven en je kunt het Feyenoord Museum bezoeken. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat mijn vriend Ajax fan is en er niet heen wilde.