Naar de inhoud springen

Een weekendje naar Texel

Ben je een natuurliefhebber en snak je naar een weekendje weg? Dan is Texel de ideale bestemming. Prachtige natuur, zon, zee en strand en je hoeft er niet eens heel ver voor te reizen. Zodra je voet op het eiland zet krijg je meteen het gevoel dat je op vakantie bent.

Ik ben in mijn hele leven maar één keer op Texel geweest. Een hele tijd geleden, met schoolkamp toen ik 12 was. Tijd voor een opfrisser dus!

Op de fiets naar Texel

Hoe ga je naar Texel?  De meest populaire manier is waarschijnlijk per auto. Je kunt ook de trein pakken naar Den Helder en vanaf daar een ov-fiets huren of wandelen naar de pont. En er is nog een derde optie: fietsen.

Wij (mijn vriend en ik) kozen voor de laatste optie omdat we op dat moment geen auto hadden en omdat het volgens de routeplanner ‘maar’ 4 uur fietsen zou zijn vanaf ons huis naar Texel.

En zo stapten we op onze fietsen, bepakt en bezakt met tent (ik had net een nieuwe tent gekocht en wilde deze graag uitproberen), slaapzak en backpack. Op naar Texel!
Op de fiets naar Texel

Fietsvakantie: voor- en nadelen

Fietsen heeft natuurlijk een aantal voordelen. Ten eerste is het gratis. Je hoeft namelijk niet te tanken of een treinkaartje te kopen. Verder is het beter voor het milieu want je stoot (behalve zweet) niets uit. Ook mag je bijna gratis de pont op. Een retourtje kost (in 2018) 5 euro.

Het nadeel van fietsen is het fietsen zelf. Toen wij naar Texel gingen hadden we vanaf de start flinke tegenwind. En dan is fietsen na een uur al niet leuk meer. Wij namen de kustroute waardoor je door de duinen fietst. Bij Den Helder betekent dat heuvel op en heuvel af. Zonder wind misschien leuk, mét wind niet.

Schotse Hooglanders bij Den Helder in de buurt
Natuur Den Helder

Het scheelt ook wat voor fiets je hebt natuurlijk. Mijn vriend heeft een redelijk goede fiets met zeven versnellingen. Ik heb een oude oma fiets met drie versnelling waar nota bene de dag voordat we weg gingen de ketting weer eens vanaf viel. Dan moet je maar hopen dat het onderweg niet nog een keer gebeurd. En wat dacht je van je banden? Stel er raakt er eentje lek. Weet je dan hoe je een band moet plakken? Ik niet.

Daarnaast moet je natuurlijk al je spullen die je nodig hebt meeslepen op de fiets. Omdat wij gingen kamperen moest er een tent mee, een slaapzak, een kooksetje, eten en een backpack. Ik voelde me net zo’n zielig, Grieks ezeltje wat de hele dag van die veel te dikke toeristen op zijn rug een berg op moet dragen. No fun.

Maar goed, na zo’n 6 uur te hebben gefietst kwamen we eindelijk aan op onze camping.

Kamperen bij de boerin

Ik wilde graag mijn nieuwe tent uittesten en daarom gingen we kamperen bij de boerin. Een goede optie als je goedkoop een weekendje weg wilt. We betaalden 18 euro per nacht (9 euro per persoon). Er is een toiletblok aanwezig, een kook gedeelte en een leeskamer.

Mijn nieuwe tent uitproberen
blank

De eerste nacht viel tegen. De laatste keer dat ik ging kamperen was zo’n 16 jaar geleden. Slapen op een matje (hoewel best een goed matje) is toch heel anders dan op een zacht Auping matras.

De volgende ochtend had ik ook nog enorme pijn in mijn benen. Laat dat een les zijn voor iedereen die denkt ’80 kilometer fietsen? Dat doe ik wel ff’. No. You don’t.

Rough night
blank

Gelukkig sliepen we de tweede nacht veel beter. Kamperen, daar moet je ook gewoon een beetje aan wennen.

Ecomare

We hadden eigelijk maar één echte dag op Texel te besteden. We kozen ervoor om in ieder geval naar Ecomare te gaan. Een goede keuze. Ik vond het geweldig! Waar kun je nou zo dichtbij zeehonden bewonderen? Ik kan wel uren naar die beestjes kijken. Hoe ze als een mes door boter door het water glijden. En die schattige koppies.
blankblank

Maar er is meer dan zeehonden. Walvissen bijvoorbeeld. Enorme skeletten die je kunt bewonderen. Er zijn roggen en je kunt wandelen door het duinpark. Er is echt genoeg te doen.

Voor een kaartje betaal je (in 2018) 13 euro.

Baby zeehond
blank

Twee bruinvissen die helaas niet meer uitgezet kunnen worden
blank

Het Juttersmuseum

Met school ben ik jaaaren geleden naar het Juttersmuseum geweest. Maar ik kon me er niet veel meer van herinneren. Daarom wilde ik er graag nog een keer naartoe.

In het Juttersmuseum vind je allemaal voorwerpen die door jutters zijn gevonden op het strand of zijn opgevist. Dan kun je denken aan de obvious dingen zoals boeien, reddingsvesten, slippers en resten van schepen. Maar er zijn ook behoorlijk wat rare dingen aangespoeld. Een lading cocaïne bijvoorbeeld, tientallen tv’s, blikken vol melkpoeder, lippenstift en ga zo maar door. Je vindt het allemaal bij het Juttersmuseum.
blank

Het museum werd opgericht door Texelse jutter Jan Uitgeest die het 40 jaar lang gerund heeft. Sinds 2014 heeft het museum nieuwe eigenaren. Jan was voorheen aanwezig in het museum en vertelde dan over het juttersleven. Dat doet hij nu niet meer. Maar ze hebben gelukkig een van zijn presentaties opgenomen en die kun je in de schuur bewonderen op een televisiescherm. De verhalen zijn boeiend, grappig en soms triest. Bijvoorbeeld die keer dat er twee jonge mensen dood aanspoelde in een reddingsboot. Die reddingsboot ligt nog steeds in het museum.
blankblankblankblankblank

Na een uurtje of twee is het tijd voor een break. Probeer zeker de handgemaakte Jutterskoek met koffie. Ik weet niet wat er precies inzit maar het is erg lekker!
blank

Stukje fietsen en wandelen

Aan het eind van de middag hebben we nog een klein stukje gewandeld door de duinen. Ik had nog wel naar het strand gewild (op Texel kun je ook surflessen nemen) maar daar hadden we de energie niet meer voor.
blank

Kermis en uit eten

’s Avonds zijn we naar Den Burg gefietst om daar wat te gaan eten. Er was toevallig kermis op De Groene plaats. Volgens mij dé happening van het jaar. We aten bij De Steenenplaats waar de porties behoorlijk groot zijn. Mocht je hier gaan eten laat het voorgerecht dan zitten want anders kan het hoofdgerecht er niet meer bij.

Fietsen naar huis

En toen was het alweer zondag. Tijd om naar huis te gaan. We besloten dat als we wind tegen zouden hebben we op de trein zouden stappen. Gelukkig hadden we wind mee en konden we naar huis fietsen. Een stuk sneller dit keer. Binnen 4 uur fietsen we van ons kampeerplekje bij de boerin naar huis. De zon scheen, het was heerlijk weer en de terugweg was een stuk fijner dan de heenweg.

Al met al was ons weekendje naar Texel op de fiets zeer geslaagd. Ik zou het zeker nog een keer doen maar niet bij wind tegen. Dan zou ik de trein pakken naar Den Helder en vanaf daar gaan fietsen.

blank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.