Verder naar bericht

Wandelen door sprookjesachtig Müllerthal

Onze laatste dag in Luxemburg. We besluiten om de dag goed te beginnen met een wandeling in Müllerthal, ook wel klein zwitserland genoemd. We vinden een mooi plekje bij de parking en lopen eerst een klein stukje naar de Schiessentümpel. Dit is een sprookjesachtige brug waar een klein watervalletje onderdoor loopt. Natuurlijk is het hier ook weer erg druk want: tweede Pinkster dag én een toeristische attractie. We besluiten om een korte trail te lopen in het gebied van zo’n 3,8 kilometer. De trail loopt door het bos, langs rotsen en prachtige natuur. Ik kreeg een klein beetje een flashback naar Yosemite park in Amerika. Ook deze dag schijnt de zon weer heerlijk maar het is gelukkig niet te warm.
Banner MüllerthalMüllerthal wandelingenMüllerthal grot Müllerthal

Kasteel Beaufort

Aan het einde van de korte trail moesten we natuurlijk weer terug. Dat deden we via de autoweg. Niet heel handig of veilig. Gelukkig konden we op een gegeven moment een andere weg in die was afgesloten voor auto’s. En zo kwamen we weer bij de Schiessentümpel terecht.
Omdat het nog vroeg in de middag was besloten we naar kasteel Beaufort te gaan. Maar een kwartiertje rijden vanaf Müllerthal. Bij aankomst zie je een grote ruïne. Niets bijzonders. Maar achter de ruïne staat nog een ander kasteel, wat tot 2012 bewoond is geweest. Na het overlijden van de laatste kasteeldame is het pand geopend voor bezoekers. En het is nog in precies dezelfde staat gebleven.

Wanneer je het kasteel binnen komt ruik je een soort ‘oude mensen lucht’. Je weet wel als je op bezoek gaat of ging bij je opa en oma. Zo’n lucht. Het onderhouden van zo’n kasteel moet enorm veel geld kosten. Daarom is een groot deel ook vervallen. Niet op te brengen natuurlijk. Ik vind het best knap dat zo’n mensje van 96 jaar oud (want dat was ze) het zolang daar heeft volgehouden. Er was geen lift, niks. Ze moest elke keer alle trappen op die door de tijd helemaal scheef waren geworden. Máár als je dan vervolgens haar balkon ziet dan begrijp je wel waarom ze er zolang heeft gewoond. En dan in combinatie met de natuur. Yup. I get it.
Kasteel BeaufortKasteel BeaufortKasteel Beaufort

Het kasteel is alleen te bezoeken met een gids en die spreekt alleen Frans, Luxemburgs en Duits. En dat laatste ook maar een klein beetje. Gelukkig hebben ze ook nog foldertjes met info en konden we het redelijk goed verstaan. De tour duurt zo’n 1,5 uur en daarna kun je nog gratis bessen likeur proberen (dat brouwen ze daar zelf). Natuurlijk deden we dat graag want na 1,5 uur ‘touren’ ben je wel een beetje gaar.
Kasteel BeaufortKasteel BeaufortKasteel Beaufort

Tot ziens Müllerthal en Luxemburg!

Na ons bezoekje aan kasteel Beaufort was het tijd om naar huis te gaan. Het was een geweldig lang weekend. Luxemburg is dus helemaal niet saai! Er is genoeg te doen. Wil je lekker shoppen en cultuur opsnuiven? Ga dan het oude centrum bezoeken. Ben je een natuur mens en wil je lekker wandelen of hiken? Dan is er helemaal veel te doen. Je kunt bijvoorbeeld de Müllerthal trail lopen van in totaal 120 kilometer. Of ga op de sprookjestour en volg de route langs de vallei van de 7 kastelen.

Tip: wij hebben ‘m niet gekocht maar je kunt dus een Luxemburg card aanschaffen waarmee je naar musea, kastelen etc. kunt. Voor één dag betaal je 13 euro, twee dagen kost 20 euro en 3 dagen kost 28 euro. Ik denk dat als we deze pas hadden aangeschaft voor twee dagen, dat we ‘m er zeker uit hadden gehaald. Nu hebben we voor alles losse entree betaald. Dat was ook niet heel duur (meestal 6 euro per persoon) maar het was voordeliger geweest als we de Luxemburg Card hadden gekocht. En dan heb je ook niet het probleem dat je content geld moet meenemen (bij veel kastelen kun je alleen cash betalen).

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.