Ga naar de inhoud

Luxemburg

Luxemburg is een klein landje in het hart van Europa. Je vindt er mooie natuur, middeleeuwse kastelen en een bruisend stadsleven. De hoofdstad, Luxemburg-Stad, staat bekend om zijn indrukwekkende oude stadskern, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier vind je smalle straatjes, gezellige pleinen en imposante vestingwerken.

Luxemburg park

Hoe kom je er?

Vanuit de Randstad is het ongeveer 4,5 tot 5 uur rijden naar Luxemburg. Je kunt ook met het openbaar vervoer gaan maar dan ben je langer onderweg (zo’n 8 uur). Met het vliegtuig doe je er een uurtje over vanaf Schiphol.

Hoe reis je rond?

Het centrum van Luxemburg-Stad is autovrij en daarbuiten kun je alleen betaald parkeren. Daarom besloten wij om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op 50 meter van ons hotel zat een bushalte, ideaal.

Waar verblijf je?

Ik reisde met mijn partner en we verbleven in het Campanile Luxembourg airport hotel. Van vliegtuigen hebben we niets gemerkt. Het was er lekker rustig en je kon er gratis parkeren. De kamer was prima en het ontbijt uitgebreid en meer dan genoeg. voor 3 nachten betaalden we € 272.

LuxembourgCard

Met de LuxembourgCard krijg je toegang tot meer dan 60 musea, kastelen en attracties in het hele land. En je kunt onbeperkt gebruiken maken van het openbaar vervoer.

Wij hebben deze kaart niet gekocht omdat ik niet wist dat het bestond. Maar als ik nog een keer naar Luxemburg zou gaan dan zou ik de LuxembourgCard zeker aanschaffen. Het bespaart gewoon geld én je hoeft dan geen content geld mee te slepen (toen wij er waren kon je bij de kastelen alleen met cash betalen).

Wat is er te doen?

Er is genoeg te doen in Luxemburg. Hieronder lees je wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Corniche

De Corniche in Luxemburg, ook wel bekend als het “mooiste balkon van Europa,” is een schilderachtige wandelroute die langs de rand van de oude stad loopt en mooi uitzicht biedt op de diepe kloven en valleien beneden.

De Corniche is niet alleen een panoramisch juweeltje, maar ook een historische schat die de bezoekers een unieke kijk biedt op de ontwikkeling van Luxemburg door de eeuwen heen.

Luxemburg Corniche
Luxemburg oude gedeelte

Of je nou op zoek bent naar een rustige wandeling, historische ontdekkingen of gewoon wilt genieten van het uitzicht, de Corniche is een must-do in Luxemburg.

Luxemburg wandeling

Skatepark in Luxemburg.

Luxemburg skatepark
Luxemburg wandelen
Pittoresk Luxemburg

Passerelle

De Passerelle, ook wel bekend als “Viaduct” of “Grond-Brücke,” is een voetgangersbrug in Luxemburg-Stad die de valleien van de Pétrusse en de Alzette met elkaar verbindt. Deze opvallende stalen constructie, gebouwd in 1861, biedt niet alleen een belangrijke verbindingsroute, maar ook een indrukwekkend uitzicht.

De Passerelle, met zijn opvallende boogstructuur en gedetailleerde smeedijzeren leuningen, is een architectonisch meesterwerk dat de charme van oude en nieuwe elementen combineert. Terwijl je over de brug loopt, geniet je van panoramische uitzichten op de benedenstad, de kazematten en de omliggende heuvels.

Luxemburg viaduct

Bockkazematten

De Bockkazematten, gelegen in het hart van Luxemburg-Stad, vormen een indrukwekkend ondergronds netwerk van verdedigingswerken en tunnels die teruggaan tot de 17e eeuw. Deze kazematten, oorspronkelijk gebouwd door de Spaanse overheersers, dienden als strategisch verdedigingssysteem en speelden een cruciale rol in de geschiedenis van de stad. Sinds 1994 staan de kazematten op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Luxemburg Kazematten

Waar komt de naam Bockkazematten vandaan?

Het gebied waar nu de Bockkazematten staan, staat bekend om zijn natuurlijke rotsen en steile hellingen. De keuze om juist op deze locatie verdedigingswerken te bouwen, bood strategische voordelen, omdat het terrein van nature al een zekere mate van bescherming bood.

Het woord “Bock” verwijst naar een steile heuvel of rotsformatie, en “Kazematten” betekent: versterkte ondergrondse gangen of schuilplaatsen. De naam heeft dus alles te maken met de locatie en als de functie.

Luxemburg Kazematten

Een bezoekje aan de Kazematten is zeker de moeite waard. Let op: toen wij er waren kon je alleen contant betalen. Ik weet niet of dat nu nog steeds zo is.

De Notre Dame Kathedraal

De Notre Dame Kathedraal in Luxemburg-Stad is een gotisch meesterwerk. De bouw begon in 1613 en het was oorspronkelijk een jezuïetenkerk. In 1870 kreeg het de status van kathedraal.

Luxemburg Notre Dame

De Notre Dame staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur, met een imposante gevel en torens die de skyline van Luxemburg-Stad sieren. Het interieur van de kathedraal is even mooi, met gotische bogen, prachtige glas-in-loodramen en beeldhouwwerken.

Luxemburg Notre Dame

Nationaal Historisch Museum Luxemburg

Het Nationaal Museum van Geschiedenis en Kunst in Luxemburg-Stad werd opgericht in 1996. De collecties van het museum omvatten archeologische vondsten, historische artefacten, schilderijen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst. Door deze diverse collecties kunnen bezoekers een diepgaand inzicht krijgen in de evolutie van Luxemburg, zowel op historisch als cultureel gebied.

Het museum is redelijk groot en wij hebben niet alles gezien. Trek er zeker een hele ochtend of middag voor uit.

Why he do him like that? Bacchus en een volgeling door Jacob Jordaens.

Schilderij Luxemburg museum

Wandelen in Müllerthal

Müllerthal, ook wel bekend als “Klein Zwitserland,” is een regio in Luxemburg die bekendstaat om zijn schilderachtige landschappen, grillige rotsformaties en weelderige bossen. Met diverse wandelpaden is het een walhalla voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt een paar dagen uittrekken voor de Mülerthaltrail van 120 kilometer of ga op de sprookjestour en volg de route langs de vallei van de 7 kastelen.

Wij hadden niet zoveel tijd en kozen daarom voor een korte trail die naar de Schiessentümpel leidde. Een sprookjesachtige brug waar een klein watervalletje onderdoor loopt. 

blank

Hoe kom je bij Müllerthal?

De auto is de makkelijkste optie. Je kunt parkeren bij de Schiessentümpel parking. Schijnbaar rijdt er ook een bus naar het gebied.

Müllerthal
Müllerthal wandelingen
Müllerthal grot

Kasteel Beaufort

Kasteel Beaufort ligt in de buurt van Müllerthal en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw. Het kasteel ligt in de buurt van het gelijknamige dorp Beaufort, in het oosten van Luxemburg. Gedurende de eeuwen heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad en heeft het verschillende transformaties ondergaan.

Kasteel Beaufort

Van middeleeuwse vestiging naar kasteel

Oorspronkelijk was Kasteel Beaufort een middeleeuwse vesting die werd gebouwd in opdracht van Siegfried I, de graaf van Ardennen, rond het jaar 1050. Het kasteel diende als een strategisch bolwerk ter verdediging van het omliggende gebied.

Tijdens de eeuwen daaropvolgend onderging het kasteel verschillende renovaties en uitbreidingen. In de 17e eeuw werd het kasteel herbouwd in renaissancestijl. Later, in de 19e eeuw, onderging het kasteel opnieuw een renovatie en kreeg het een romantische uitstraling.

Kasteel Beaufort
Kasteel Beaufort
Kasteel Beaufort

Kasteel Beaufort heeft verschillende adellijke families als eigenaren gehad, waaronder de families van Orley, Brouchoven, Harlange, en Robiano. De laatste kasteeldame overleed in 2012 op 96-jarige leeftijd.

Kasteel Beaufort

Vandaag de dag kun je de indrukwekkende ruïnes en goed bewaarde delen van Kasteel Beaufort verkennen, waaronder de torens, de binnenplaats en het museum. Het museum toont artefacten en geeft inzicht in de geschiedenis van het kasteel en de regio.

Kasteel Beaufort

Kasteel Vianden

Kasteel Vianden, gelegen in het schilderachtige stadje Vianden in het noorden van Luxemburg, is een imposant en goed bewaard gebleven middeleeuws kasteel. Het werd in de 9e eeuw gebouwd als eenvoudige verdedigingspost. Later werd het door de graven van Vianden, een machtige adellijke familie, uitgebreid en versterkt. In de 13e eeuw kreeg het zijn huidige, gotische vorm.

Kasteel Vianden uitzicht

Tijdens de middeleeuwen bereikte Kasteel Vianden zijn hoogtepunt als een centrum van macht en rijkdom in de regio. Het was de residentie van de graven van Vianden en speelde een belangrijke rol in de regionale politiek. Helaas raakte het kasteel in de 19e eeuw in verval. Het werd uiteindelijk verkocht en pas in het begin van de 20e eeuw begon men aan de restauratie.

Kasteel Vianden
Vianden Kasteel

Tegenwoordig is Kasteel Vianden een populaire toeristische bestemming en een van de meest indrukwekkende kastelen in Luxemburg. Er zijn ook een paar films opgenomen zoals George and the Dragon en Shadow of the Vampire.

Keuken kasteel Vianden
Kasteelhaard Vianden
Kasteel Vianden interieur
Uitzicht vanuit kasteel Vianden

Vianden

Na ons bezoek zijn we nog even naar het dorpje zelf (Vianden) geweest. Heel schattig en pittoresk. Net uit een sprookjesboek. Dwaal door de geplaveide straten en bewonder de goed bewaarde vakwerkhuizen. Je vindt hier ook het huis waar de beroemde Franse schrijver Victor Hugo een tijdje heeft gewoond. Het huis (Victor Hugo House) is nu een museum dat zijn verblijf in Luxemburg herdenkt.

Dorpje Vianden
Vianden pittoresk dorpje

Met de kabelbaan naar de top van Vianden

Vianden heeft een stoeltjeslift waarmee je naar boven kan. De lift gaat niet heel hoog maar net hoog genoeg voor een mooi uitzicht op het dorpje. Vanaf de top kun je vervolgens teruglopen naar het centrum.

Vianden stoeltjeslift
Uitzicht Vianden

Kasteel Bourscheid

Kasteel Bourscheid, gelegen op een schilderachtige heuveltop in het noorden van Luxemburg, is een indrukwekkend middeleeuws fort dat uitkijkt over de vallei van de Boven-Sûre. Het werd ergens in de 11e eeuw gebouwd maar de ruïnes die er nu nog staan dateren uit de 14e of 15e eeuw.

Kasteel Bourscheid

Het kasteel diende als strategisch bolwerk. Dankzij de ligging bovenop een heuvel kon het bijna niet ingenomen worden. Gedurende de eeuwen heeft het kasteel verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan.

Kasteel Bourscheid
Kasteel Bourscheid

Een bezoek aan Kasteel Bourscheid biedt een boeiende reis door de geschiedenis. De goed bewaard gebleven ruïnes onthullen middeleeuwse architectuur. De binnenplaats van het kasteel biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende vallei en het stuwmeer van de Boven-Sûre.

blank

Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre, gelegen in het noorden van Luxemburg, is een stadje dat zijn naam dankt aan de rivier de Sûre. Het meest opvallende kenmerk van Esch-sur-Sûre is het imposante kasteel dat hoog boven het stadje uittorent. Kasteel Esch-sur-Sûre dateert uit de 10e eeuw. Vanaf de top van de ruïnes kijk je mooi uit op de groene omgeving.

Ech-sur-Sure

Heb je een visum nodig?

Als je minder dan 90 dagen in Luxemburg verblijft, dan heb je geen visum nodig.

Wat voor klimaat heeft Luxemburg?

Luxemburg heeft een gematigd continentaal klimaat met invloeden van zowel zeeklimaat als landklimaat. Dit resulteert in milde winters en warme zomers,

In de winter sneeuwt het regelmatig maar het blijft vaak niet lang liggen. De lente begint vroeg en de temperaturen stijgen geleidelijk. De zomermaanden brengen aangename temperaturen, tussen de 20 en 25 graden. Juli en augustus zijn over het algemeen de warmste maanden, waarin de thermometer af en toe de 30 graden kan aantikken. Herfst brengt koelere temperaturen en een verandering in het landschap. De bossen kleuren rood, oranje en geel. Temperaturen in deze periode variëren tussen de 5 en 15 graden.

Regenval is het hele jaar door mogelijk, maar de natste periode is vaak in de late lente en de vroege zomer. Mist is soms aanwezig, vooral in de herfst en de winter, wat een mysterieuze sfeer aan het landschap toevoegt.

Wat is de beste tijd om naar Luxemburg te gaan?

De zomer is het seizoen waarin Luxemburg tot zijn recht komt met prachtige groene landschappen, bloeiende bloemen en aantrekkelijke wandelpaden. Maar ook de lente en herfst zijn goede opties. Je hebt dan alleen meer kans op regen.

Is het veilig?

Luxemburg is over het algemeen een veilig land. Net als in Nederland wordt aangeraden om goed op je spullen te letten in grote steden.

Heb je inentingen nodig?

Je hebt geen vaccinaties nodig wanneer je naar Luxemburg gaat.

Welke taal spreken ze in Luxemburg?

Er zijn drie officiële talen: Frans, Duits en Luxemburgs. De laatste is sinds 1984 de nationale taal.

Is Luxemburg duur?

De prijzen in Luxemburg liggen net iets hoger dan in Nederland.

Eten in Luxemburg

De keuken van Luxemburg lijkt een beetje op die van Frankrijk, Duitsland en België. Een kenmerkend Luxemburgs gerecht is Judd mat Gaardebounen, een stevige maaltijd bestaande uit gerookte varkensnek geserveerd met tuinbonen in een romige saus. Ook de Gromperekichelcher, aardappelkoekjes die vaak op kermissen worden geserveerd, zijn populair.

Daarnaast staat Luxemburg bekend om zijn kazen, waaronder de beroemde Gromperekaas (aardappelkaas) en Cancoillotte, een gesmolten kaas die vaak wordt gegeten met aardappelen. Het land is ook trots op zijn charcuterie, met heerlijke hamsoorten en worstjes.

Wat betreft zoetigheden is de Quetschentaart, een pruimentaart, een geliefd dessert in Luxemburg. En men geniet graag na met een goed glas wijn. De wijnbouw heeft een lange geschiedenis in het land, en de Luxemburgse wijnen, met name de witte variëteiten, zijn uitstekend.

Wij aten in Luxemburg-Stad bij Le Boucherie waar ik, heel saai, een salade bestelde. Maar deze was wel meteen gigantisch.

Luxemburg salade

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In Luxemburg heb je geen internationaal rijbewijs nodig als je een auto wilt huren.