Ga naar de inhoud

Museums en hiken in Vaduz

Vaduz is de hoofdstad van Liechtenstein en heeft iets meer dan 5000 inwoners. De naam dateert uit de tijd van de Romeinen. Vaduz is een kleine stad en je hebt niet meer dan een dag nodig om er alles te kunnen zien.

blank

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het ongeveer 8 uur rijden naar Vaduz. Het land heeft geen vliegveld dus je kunt er niet heen vliegen.

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn vriend in het Wohnmotel Hinterhorst in Zwitserland. Vanaf daar is het 30 minuten rijden naar Vaduz in Liechtenstein en 20 minuten naar Appenzell in Zwitserland. Een perfecte uitvalsbasis. Wel prijzig. We betaalden € 272 voor 3 nachten (in 2020).

blank
blank

Wat is er te doen?

Kunstmuseum

Het kunstmuseum in Vaduz werd in 2000 geopend en toont moderne en hedendaagse kunst. Er hangen werken van kunstenaars uit Liechtenstein en uit andere landen. Het museum lijkt in eerste instantie niet zo groot maar als je de filmpjes gaat kijken die er vertoond worden dan ben je zo een paar uur bezig.

Entree kost CHF 15, ofwel € 14 (in 2020).

blank
blank
blank

Landes Museum

In de 19e eeuw werd besloten dat er een museum moest komen om het cultureel erfgoed van Liechtenstein te beschermen. De collectie werd eerst gehuisd in Slot Vaduz. Toen dat gerenoveerd moest worden werd de collectie verplaatst van gebouw naar gebouwd. Tot het in 1972 een definitieve plek kreeg in het huidige Landes Museum gebouw.

Grappig feitje: het huidige gebouw was voorheen een kroeg die in het verleden vaak werd bezocht door Johann Wolfgang von Goethe (een Duitse wetenschapper en schrijver).

blank

Het Landes Museum is wat mij betreft een echte aanrader. Hier leer je alles over Liechtenstein. Van de geschiedenis en natuur tot cultuur en economie. Wist je bijvoorbeeld dat Swarovski uit Liechtenstein komt?

blank

De schneehühner is een bijzondere vogel die zijn ‘outfit’ aanpast op de seizoenen. In de lente en zomer zijn de veren van de Schneehúhner bruin en in de winter wit. Zo is de vogel moeilijker te vinden voor roofdieren.

blank

De lynx is al een tijdje uitgestorven in Europa. Gelukkig is er een fokprogramma waardoor over een paar jaar misschien weer Lynxen in het wild te vinden zijn. Liechtenstein hoopt er twee tot drie te mogen verwelkomen.

blank

Als je alles wilt zien (met audioguide) trek dan zeker een paar uur uit voor dit imposante museum.

Toegang kost CHF 10, ofwel € 9 (in 2020). Wil je ook naar de schatkamer? Koop dan een combikaartje voor CHF 13 (€ 12).

Mijn favoriet: folklore kostuums uit meerdere landen.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Schatzkammer

De schatkamer van Liechtenstein werd in 2015 geopend. Je vindt er de kroonjuwelen van de koninklijke familie, schilderijen, wapens (zwaarden, revolvers) en paaseieren. Een heleboel paaseieren. Gemaakt van verschillende materialen (zoals hout en glas) en afkomstig uit diverse plekken van de wereld.

Kaartjes kun je kopen bij het Landes Museum of het Postmuseum (de schatkamer is een soort kluis die tussen deze twee museums ligt). Het voordeligst is om een combi ticket te kopen.

blank
blank
blank
blank

Andere museums die je kunt bezoeken in Liechtenstein

Mocht je tijd over hebben dan zijn er nog de volgende museums die je kunt bezoeken:

  • Het Postmuseum (postzegels).
  • Biedermann-Haus (een 500 jaar oude boerderij waar getoond wordt hoe mensen toen woonden. Had ik graag heen gewild maar helaas, te weinig tijd).
  • Het Uhrenmuseum (klokken).
  • Het DoMus museum (kunst).
  • Küefer Martis Huus (gebouw komt uit de 18e eeuw).

Meer informatie vind je op www.tourismus.li.

blank

Slot Vaduz

Schloss Vaduz wordt bewoond door de vorst van Liechteinstein en torent boven de stad uit. Het is een imposant gebouw en zeker de moeite waard om even naartoe te rijden. Je kunt er alleen niet in want: het wordt dus nog bewoond.

blank
blank

St. Florin Kathedraal

De kathedraal van Vaduz werd in 1874 gebouwd op de fundamenten van middeleeuwse gebouwen. De stijl is neogotisch. De kathedraal is niet super indrukwekkend maar als je er dan toch bent kun je net zo goed even naar binnen gaan.

blank
blank
blank

Fürstensteig hike

Er zijn verschillende hikes die je kunt doen in Liechtenstein. Wij kozen voor de populaire Fürstensteig hike die in totaal 3 uur duurt.

De hike start op 1400 meter in Gaflei. Je kunt hier makkelijk komen met de auto en de bus. Er is een parkeerplaats en een restaurant waar je na de wandeling (het is een loop) wat kunt eten en drinken.

blank

Ik zou het niet aanraden om deze hike met kleine kinderen te doen omdat je voor een deel langs de afgrond loopt. Maar mocht je het toch willen dan wordt geadviseerd om kinderen aan een stuk touw te binden en deze goed in de gaten te houden.

blank
blank

De Fürstensteig hike is een mooie, medium hike. Je loopt door het bos, langs bergen en door weilanden met Milka koeien (je weet wel, met zo’n bel om hun nek). Helaas was het toen wij er waren bewolkt en konden we dus niet altijd genieten van het uitzicht.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Het grootste pluspunt van hiken in Liechtenstein is dat het lekker rustig is. Je komt slechts een paar mensen tegen. Dat is in Zwitserland wel anders.

blank

Andere hikes die je kunt doen in Liechtenstein

  • De Princess Gina trail is een andere populaire hike die in totaal 5 uur duurt. Je start in Malbun (waar je kunt parkeren), neemt vervolgens de skilift naar Sareis en loopt via Augustenberg terug naar Malbun.
  • Als je de Fürstensteig hike wat uitdagender wilt maken dan kun je doorlopen naar de Three sisters. Deze hike duurt in totaal 5 uur en eindigt in Planken. In Planken kun je de bus terug nemen naar Vaduz en vervolgens Gaflei (als je daar je auto geparkeerd hebt).

Kijk voor nog meer hikes op www.komoot.com.

blank