Ga naar de inhoud

Liechtenstein

Liechtenstein is een land in het midden van Europa dat een oppervlakte heeft van 160 vierkante meter. Vandaar dat het ook wel een dwergstaat wordt genoemd. Het land wordt, anders dan in Nederland, geregeerd door een prins/ vorst en valt daarmee onder de noemer vorstendom.

In dit blog lees je meer over Liechtenstein en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.

Hoe kom je er?

Liechtenstein is niet heel makkelijk te bereiken want het heeft geen eigen vliegveld. Je moet eerst naar Zürich vliegen in Zwitserland en daarna een bus of trein pakken. Best wel wat moeite voor zo’n klein landje.

Ook met de auto kom je er niet zomaar. Vanuit Nederland is het ruim 9 uur rijden. Je kunt Liechtenstein daarom het beste bezoeken als je een roadtrip gaat maken naar Zwitserland of Oostenrijk. Omdat het land zo klein is kun je in 1,5 dag al heel veel zien en doen.

Waar verblijf je?

Ik verbleef met mijn vriend in het Wohnmotel Hinterhorst in Zwitserland. Vanaf daar is het 30 minuten rijden naar Vaduz in Liechtenstein en 20 minuten naar Appenzell in Zwitserland. Een perfecte uitvalsbasis. Wel prijzig. We betaalden € 272 voor 3 nachten (in 2020).

blank
blank

Hoe reis je rond?

Wij zijn alleen in de buurt van Vaduz geweest en hebben alles met de auto gedaan. Dit is wat mij betreft de makkelijkste manier. Als je geen auto hebt dan kun je de bus pakken. Uiteraard duurt het dan wel allemaal wat langer.

Ik heb zelf geen gebruik gemaakt van het OV en kan daar dus niet zoveel over zeggen.

Wat is er te doen?

Liechtenstein is een klein landje maar er is genoeg te doen. Vooral op wandelgebied. De omgeving lijkt op Zwitserland (bergen en mooie, groene natuur) maar het is er veel rustiger.

In de wintermaanden kun je wintersporten in Malbun en in de zomermaanden kun je er paragliden. Hieronder lees je wat ik gedaan en gezien heb in Liechtenstein in 1,5 dag.

blank

Vaduz

Vaduz is de hoofdstad van Liechtenstein en heeft iets meer dan 5000 inwoners. De naam dateert uit de tijd van de Romeinen.

Kunstmuseum

Het kunstmuseum in Vaduz werd in 2000 geopend en toont moderne en hedendaagse kunst. Er hangen werken van kunstenaars uit Liechtenstein en uit andere landen. Het museum lijkt in eerste instantie niet zo groot maar als je de filmpjes gaat kijken die er vertoond worden dan ben je zo een paar uur bezig.

blank
blank
blank

Landes Museum

In de 19e eeuw werd besloten dat er een museum moest komen om het cultureel erfgoed van Liechtenstein te beschermen. De collectie werd eerst gehuisd in Slot Vaduz. Toen dat gerenoveerd moest worden werd de collectie verplaatst van gebouw naar gebouwd. Tot het in 1972 een definitieve plek kreeg in het huidige Landes Museum gebouw.

Grappig feitje: het huidige gebouw was voorheen een kroeg die in het verleden vaak werd bezocht door Johann Wolfgang von Goethe (een Duitse wetenschapper en schrijver).

blank

Het Landes Museum is wat mij betreft een echte aanrader. Hier leer je alles over Liechtenstein. Van de geschiedenis en natuur tot cultuur en economie. Wist je bijvoorbeeld dat Swarovski uit Liechtenstein komt?

blank

De schneehühner is een bijzondere vogel die zijn ‘outfit’ aanpast op de seizoenen. In de lente en zomer zijn de veren van de Schneehúhner bruin en in de winter wit. Zo is de vogel moeilijker te vinden voor roofdieren.

blank

De lynx is al een tijdje uitgestorven in Europa. Gelukkig is er een fokprogramma waardoor over een paar jaar misschien weer Lynxen in het wild te vinden zijn. Liechtenstein hoopt er twee tot drie te mogen verwelkomen.

blank

Als je alles wilt zien (met audioguide) trek dan zeker een paar uur uit voor dit imposante museum.

Mijn favoriet: folklore kostuums uit meerdere landen.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Schatzkammer

De schatkamer van Liechtenstein werd in 2015 geopend. Je vindt er de kroonjuwelen van de koninklijke familie, schilderijen, wapens (zwaarden, revolvers) en paaseieren. Een heleboel paaseieren. Gemaakt van verschillende materialen (zoals hout en glas) en afkomstig uit diverse plekken van de wereld.

Kaartjes kun je kopen bij het Landes Museum of het Postmuseum (de schatkamer is een soort kluis die tussen deze twee museums ligt). Het voordeligst is om een combi ticket te kopen.

blank
blank
blank
blank

Andere museums in Liechtenstein

Mocht je tijd over hebben, check dan onderstaande museums.

  • Het Postmuseum (postzegels).
  • Biedermann-Haus (een 500 jaar oude boerderij waar getoond wordt hoe mensen toen woonden. Had ik graag heen gewild maar helaas, te weinig tijd).
  • Het Uhrenmuseum (klokken).
  • Het DoMus museum (kunst).
  • Küefer Martis Huus (gebouw komt uit de 18e eeuw).

Meer informatie vind je op www.tourismus.li.

blank

Slot Vaduz

Schloss Vaduz wordt bewoond door de vorst van Liechteinstein en torent boven de stad uit. Het is een imposant gebouw en zeker de moeite waard om even naartoe te rijden. Je kunt er alleen niet in want: het wordt dus nog bewoond.

blank
blank

St. Florin Kathedraal

De kathedraal van Vaduz werd in 1874 gebouwd op de fundamenten van middeleeuwse gebouwen. De stijl is neogotisch. De kathedraal is niet super indrukwekkend maar als je er dan toch bent kun je net zo goed even naar binnen gaan.

blank
blank
blank

Fürstensteig hike

Er zijn verschillende hikes die je kunt doen in Liechtenstein. Wij kozen voor de populaire Fürstensteig hike die in totaal 3 uur duurt.

De hike start op 1400 meter in Gaflei. Je kunt hier makkelijk komen met de auto en de bus. Er is een parkeerplaats en een restaurant waar je na de wandeling (het is een loop) wat kunt eten en drinken.

blank

Ik zou het niet aanraden om deze hike met kleine kinderen te doen omdat je voor een deel langs de afgrond loopt. Maar mocht je het toch willen dan wordt geadviseerd om kinderen aan een stuk touw te binden en deze goed in de gaten te houden.

blank
blank

De Fürstensteig hike is een mooie, medium hike. Je loopt door het bos, langs bergen en door weilanden met Milka koeien (je weet wel, met zo’n bel om hun nek). Helaas was het toen wij er waren bewolkt en konden we dus niet altijd genieten van het uitzicht.

blank
blank
blank
blank
blank
blank

Het grootste pluspunt van hiken in Liechtenstein is dat het lekker rustig is. Je komt slechts een paar mensen tegen. Dat is in Zwitserland wel anders.

blank
blank
blank
blank

Meer hiken in Liechtenstein

  • De Princess Gina trail is een andere populaire hike die in totaal 5 uur duurt. Je start in Malbun (waar je kunt parkeren), neemt vervolgens de skilift naar Sareis en loopt via Augustenberg terug naar Malbun.
  • Als je de Fürstensteig hike wat uitdagender wilt maken dan kun je doorlopen naar de Three sisters. Deze hike duurt in totaal 5 uur en eindigt in Planken. In Planken kun je de bus terug nemen naar Vaduz en vervolgens Gaflei (als je daar je auto geparkeerd hebt).
blank

Heb je een visum nodig?

Je hebt geen visum nodig om Liechtenstein te bezoeken.

Wat voor klimaat heeft Liechtenstein?

Liechtenstein heeft een zee- en landklimaat. In de winter is het er koud en valt er veel sneeuw (goed voor wintersport) en in de zomer is het er gematigd warm (vaak niet meer dan 22 graden) en vochtig.

Wat is de beste tijd om naar Liechtenstein te gaan?

De beste tijd is van mei t/m september. Dan is het niet te warm, niet te koud. Het regen wel vaak in Liechtenstein dus het is aan te raden om een poncho of paraplu mee te nemen.

Als je wilt wintersporten (dat kan in Malbun) dan kun je natuurlijk het beste in de winter gaan.

blank

Is het veilig?

Voor Liechtenstein wordt een veilig reisadvies afgegeven. Ik heb me er ook geen seconde onveilig gevoeld.

Heb je inentingen nodig?

Nee. Je hebt geen inentingen nodig als je naar Liechtenstein gaat.

Welke taal spreken ze in Liechtenstein?

Er wordt Duits gesproken maar je kunt er ook met Engels terecht.

Is Liechtenstein duur?

Helaas wel. Liechtenstein is een belastingparadijs en trekt veel rijke mensen aan. De prijzen lijken daarop aangepast. Voor een appeltaart met koffie betaal je zo € 8 en voor een simpele pasta pesto € 20. Ik kocht twee magneetjes (leuk voor thuis) en moest daarvoor € 12 neerleggen.

Wat eten ze in Liechtenstein?

Hetzelfde als in Nederland. Je kunt er terecht voor een steak, pizza, pasta, falafel. Noem maar op. Wel vond ik het vegetarische/ vegan aanbod een beetje magertjes.

Net als elk land heeft Liechtenstein ook zijn specialiteiten. Zo kocht ik er een Biarabrötle. Een broodje gemaakt van vijgen en noten. Het smaakte een beetje naar taai taai.

blank

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Je kunt een auto huren met je Nederlandse rijbewijs en hebt dus geen IRB nodig.