Ga naar de inhoud

Liechtenstein

Liechtenstein is een land in het midden van Europa dat een oppervlakte heeft van 160 vierkante meter. Vandaar dat het ook wel een dwergstaat wordt genoemd. Het land wordt, anders dan in Nederland, geregeerd door een prins/ vorst en valt daarmee onder de noemer vorstendom.

In dit blog lees je meer over Liechtenstein en wat ik er allemaal gedaan en gezien heb.


Wat is er te doen?

Liechtenstein is een klein landje maar er is genoeg te doen. Vooral op wandelgebied. De omgeving lijkt op Zwitserland (bergen en mooie, groene natuur) maar het is er veel rustiger.

In de wintermaanden kun je wintersporten in Malbun en in de zomermaanden kun je er paragliden.

Ik was 1,5 dag in Liechtenstein en ben in Vaduz geweest (museums bezocht) en heb de Fürstensteig hike gedaan.

Museums en hiken in Vaduz

Hoe kom je er?

Liechtenstein is niet heel makkelijk te bereiken want het heeft geen eigen vliegveld. Je moet eerst naar Zürich vliegen in Zwitserland en daarna een bus of trein pakken. Best wel wat moeite voor zo’n klein landje.

Ook met de auto kom je er niet zomaar. Vanuit Nederland is het ruim 9 uur rijden. Je kunt Liechtenstein daarom het beste bezoeken als je een roadtrip gaat maken naar Zwitserland of Oostenrijk. Omdat het land zo klein is kun je in 1,5 dag al heel veel zien en doen.

Heb je een visum nodig?

Je hebt geen visum nodig om Liechtenstein te bezoeken.

Waar verblijf je?

Er zijn genoeg hotels in Liechtenstein maar ik verbleef in het Wohnmotel Hinterhorst in Zwitserland. Vanaf deze plek is het namelijk maar 30 minuten rijden naar Vaduz (hoofdstad van Liechtenstein) en 20 minuten naar Appenzell, een populair wandel gebied in Zwitserland.

blank

Hoe reis je rond?

Wij zijn alleen in de buurt van Vaduz geweest en hebben alles met de auto gedaan. Dit is wat mij betreft de makkelijkste manier. Als je geen auto hebt dan kun je de bus pakken. Uiteraard duurt het dan wel allemaal wat langer.

Ik heb zelf geen gebruik gemaakt van het OV en kan daar dus niet zoveel over zeggen.

Wat voor klimaat heeft Liechtenstein?

Liechtenstein heeft een zee- en landklimaat. In de winter is het er koud en valt er veel sneeuw (goed voor wintersport) en in de zomer is het er gematigd warm (vaak niet meer dan 22 graden) en vochtig.

Wat is de beste tijd om naar Liechtenstein te gaan?

De beste tijd is van mei t/m september. Dan is het niet te warm, niet te koud. Het regen wel vaak in Liechtenstein dus het is aan te raden om een poncho of paraplu mee te nemen.

Als je wilt wintersporten (dat kan in Malbun) dan kun je natuurlijk het beste in de winter gaan.

blank

Is het veilig?

Voor Liechtenstein wordt een veilig reisadvies afgegeven. Ik heb me er ook geen seconde onveilig gevoeld.

Heb je inentingen nodig?

Nee. Je hebt geen inentingen nodig als je naar Liechtenstein gaat.

Welke taal spreken ze in Liechtenstein?

Er wordt Duits gesproken maar je kunt er ook met Engels terecht.

Is Liechtenstein duur?

Helaas wel. Liechtenstein is een belastingparadijs en trekt veel rijke mensen aan. De prijzen lijken daarop aangepast. Voor een appeltaart met koffie betaal je zo € 8 en voor een simpele pasta pesto € 20. Ik kocht twee magneetjes (leuk voor thuis) en moest daarvoor € 12 neerleggen.

Wat eten ze in Liechtenstein?

Hetzelfde als in Nederland. Je kunt er terecht voor een steak, pizza, pasta, falafel. Noem maar op. Wel vond ik het vegetarische/ vegan aanbod een beetje magertjes.

Net als elk land heeft Liechtenstein ook zijn specialiteiten. Zo kocht ik er een Biarabrötle. Een broodje gemaakt van vijgen en noten. Het smaakte een beetje naar taai taai.

blank

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Nee, je mag er gewoon rondrijden met je Nederlandse rijbewijs.

blank